Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Alutka to czekamy na zdjęcia zniewolonych narcyzów :wink:
Zazdroszczę Ci ziemi, wygląda normalnie jak Substral :shock:

Myślę, że to dobry pomysł z zasłonięciem kompostownika i zrobieniem tam kratki. Co do pęcherznic... nie znam wszystkich odmian, ale sama mam dwie - właśnie zieloną i czerwona, nie przycinane rosną jak szalone... Zieloną przycinałam mocno w ubiegłym roku (zasłania mi tawułę) ale już znów tak podrosła, że tawuły nie widać (a mała nie jest). Zrobię fotki, to sobie sama zobaczysz jakie to wielkie krzaczory.
Chcesz w tym miejscu się zasłonić od sąsiadów?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alutka... pęcherznice rosną szybko i osiągają znaczne rozmiary... musisz więc wziąć pod uwagę odległość od granicy, bo sąsiad może się zbuntować.
Dla takich krzewów odległość powinna wynosić nie mniej niż 1,5 metra.
A może parzydło tam posadzić ?... to bylina i też wielka, więc sąsiad nic nie będzie miał do tego... pod drzewem będzie miało dobrze... fajny kącik tam masz.
Moja sąsiadka też marudziła na krzewy że za duże i za blisko, więc przesadziłam je dalej, a bliżej posadziłam parzydło... też zasłania... ;:306
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,masz bajkowy trawnik ;:138 Ja też taki chcę...
Uwielbiam pęcherznice,mam 2 szt tej ciemnie,ale tak jak Czołgistki napisały,potrzebuje dużo miejsca.
Watro dla niej to miejsce wygospodarować.
W połączeniu i tą jaskrawożółtą będzie pięknie.
Ja we wrześniu musiałam eksmitować leszczynę Concorte ,bo mi ją chciała pęcherznica zadusić, tak bestia...
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Kolejny słoneczny dzień :) (jutro pewnie już będzie padać). Ale za to znowu pojawił się silny wiatr północno-wschodni, wieje aż w oczach pełno paprochów. Nie wiem jak u Was, ale na Mazurach te silne podmuchy są już chyba wpisane na stałe. Dawniej mocniejsze wiatry pojawiały się w trakcie burz lub zimą, a teraz cały rok. Ja to mam psychozę i przy silnych podmuchach zaraz lecę na balkon zbierać wszystko co może się unieść w powietrze :D
Wracając do pustego kącika, to na razie chyba nie będę kupować żadnych krzewów, miałam odłożone w "szkółce" krzaczki tawuły, więc wzięłam dwie sadzonki i wsadziłam, oto wybranka:
Obrazek
Co roku wiosną ja przycinam, więc dorasta w sposób kontrolowany do 1,4 m. Dzięki za rady, bo nie wiedziałam, że pęcherznice tak szybko rosną, sugerowałam się trochę okazami, które spotykam po drodze na działkę przed przedszkolem, tam marnie rosną, podobnie w mieście na jednym trawniku. Zresztą jak zobaczę "coś" fajnego w ogrodniczym to jeszcze może plany ulegną zmianie ;) A kratka oczywiście zostaje.

A teraz fotki narcyzów, tak poległy na wietrze, że wiązanie było niemal konieczne:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A oto druga modernizacja na działce - usunięcie jałowca powalonego przez grudniowy jednorazowy mocny opad śniegu:
Obrazek

Posadziłam na miejscu jałowca mieczyki oraz malutką sadzonkę hortensji Grandiflora (o ile coś z niej będzie)
Obrazek

A tak wyglądał w 2007 roku ;) (przeglądałam stare fotki, to fajnie tak sobie porównywać dane miejsca działki ;))
Obrazek

Ewo, ja swoje tylko splątuję, gdzieżby mi się chciało warkocza pleść :D U nas sucho też nadal, a najgorsze, że w działkowych rowach wody mało, bo zamulonych wiele miejsc (cóż nie wszyscy czyszczą swoje części rowów)
Jolu, ziemia ładna w wyglądzie nie powiem :D i dobrze taką pielić czy przekopywać, bo lekka, ale właśnie dla niektórych roślin za lekka, a w trakcie nalotów deszczów podtopienia. U mnie jak na razie tawuła wyparła pęcherznice, a od tych sąsiadów na gwałt osłaniać się nie muszę, ale tak łyso brzydko wygląda i fajnie siatkę czymś zakryć ;) Czekam na Twoje fotki.
Gabi z sąsiadami tak jest, co u obok za ogrodzeniem to przeszkadza ;) Parzydło to fajny pomysł, dzięki, w głowie zanotowałam, zwłaszcza, ze tam taki lekko dziki-leśny kącik. Może w samym rogu posadzę.
Madziu mówisz bajkowy? Na drugiej działce jest lepiej, bo więcej stokrotek :D Właśnie ten kontrast dwóch barw mi się podoba i zależało mi na tym, ale poczekam, pomyślę.

Majowej wiosny ciąg dalszy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Alu,bardzo lubię tą tawułę.Już ją nawet kupiłam,ale się nie przyjęła,bo z woreczka była... :roll: Największe zaufanie mam do roślin kupowanych w donicach,co w ziemi,to w ziemi.
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala, tym razem dałaś mi po oczach dabrówką! Bardzo ja lubię i mam nadzieję, że i u mnie kiedyś się zrobi taki dywanik :D
W weekend planuję porządki na rabatach, więc spróbuję powiązać narcyzy twoim sposobem, zobaczymy, co mi z tego wyjdzie
Tawuła super, ja poluję na nią już od dłuższego czasu i nigdzie nie mogę zdobyć :roll:
Zobaczę jutro na ryneczku (wybieram się po kolejne pomidory :wink: ) i u mojego ulubionego 'ogrodnika' :D
U nas też ciągle wieje, już pisałam kiedyś o tym u Gabi, że mam wrażenie że z każdym rokiem coraz częściej i wiatr coraz silniejszy :(
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny nie wiedziałam, ze ta tawuła to taki deficytowy towar ;) Szkoda, ze chociaż miesiąc wcześniej nie zgadałyśmy się na jej temat, wówczas łatwiej przygotować sadzonki i lepiej przyjmują się. Ale w weekend znalazłam kilka odnóg i spróbowałam zrobić sadzonki dla Was, jak coś wyjdzie to dam znać :)
Madziu z woreczka mam jaśminowca, 8 lub więcej lat ma, ani razu nie zakwitł, nawet go przesadziłam, potężny krzak, w drugie miejsce i też brak efektów.
Jolu dąbrówka szybko się rozrasta, jeszcze nawet rozsiewa z łatwością ;) Aż będziesz miała jej dosyć.

W południowej Polsce obfite opady deszczu, a u nas jakieś resztki jedynie i sucho nadal. Warzywa kiepsko kiełkują, ogórki trzeba dosiać. A wody w rowie ubywa. W międzyczasie mostek przeszedł remont - trzeba było wymienić już zużyte deski (i tak wytrwały 11 lat w tym zalania). A w międzyczasie zamówiłam kilka kolejnych dalii... ;)

Kilka fotek z ubiegłego tygodnia:
Obrazek

Róża Queen Elizabeth w obłoczku niezapominajek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś chrupiącego na ząb:
Obrazek

A na koniec jedna z dróg wiodących na działkę - ścieżka wzdłuż rzeki Węgorapa
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
patusia336
1000p
1000p
Od: 31 sty 2011, o 19:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mamy ten sam zestaw rzodkiewek ;:138
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Właśnie mi przypomniałaś, że nie posadziłam dalii :oops: Aż strach zaglądać, bo może nie przeżyły zimy. Ostatnio nie mam na nic czasu, a ogród dziczeje.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
jol_ka
1000p
1000p

Post »

Ala smakowicie wyglądają te rzodkiewy :-) ja mam tylko czerwoną, właśnie ją wcinam na śniadanko ;:215
Wiesz, ja tez mam jaśminowca z woreczka :;230 z taką różnicą, że mój zakwitnie w tym roku po raz 3ci (czekałam na pierwsze kwiaty chyba z 5 lat :roll: )
Piękne masz widoczki w drodze na działeczkę ;:215

Pochwal się, jakie dalie (i gdzie) zamówiłaś :D

PS. U mnie też susza :roll:
Pozdrawiam Jola
jo_linki
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

maj piękny, a droga na działkę - super, och poczułam zapach wody w powietrzu.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Letnich upałów w maju ciąg dalszy. Czy u Was też jest tak gorąco? Po 10 na miejskim termometrze było 28 stopni, do tego brak deszczu i niezły powiew wiatru i rośliny więdną. Moje ukochane kwiaty dzieciństwa - dalie nowonabyte już posadzone:
- Franz Kafka
(spójrzcie jaka ładna karpa Obrazek)
- Arabian Night
- Yellow Star
- My Love
- Babylon Bronze
- Apache
- Elga (kiedyś ją miałam, piękna była)
- Uncle Henkey
- liliowiec Blue Sea

Patrycjo, pyszne te żółte prawda? Takie ostre, mniam. A jak tam Wasze ogrodzenie, bo wybieram się do Ciebie od dłuższego czasu i dotrzeć nie mogę ;)
Ewo zapomniała s o daliach? :D Mam do dalii ogromny sentyment, towarzyszą mi od zawsze, jak byłam małą kilkuletnią dziewczynką, to pamiętam jak w poprzednim miejscu zamieszkania przemierzałam ścieżkę wzdłuż, której rosły wysokie i kolorowe dalie, co to była dla wówczas za radość :D A u mnie też busz, ciężko nad nim zapanować...
Jolu, polecam żółta, odmiana Zlata chyba, ostra i ładnie rośnie. A ten jaśminowiec to niewypał, ale chociaż jeden głównym pożytek z niego mamy - bardzo dobra osłona przy kawałku ogrodzenia przed wścibskimi sąsiadami :D Info o sprzedawcy przesyłam na pw.
Doroto, uwielbiam ten zapach błotno-rzeczny, takiego czystego bagna, git :D

Zaczyna rozkwitać coraz więcej roślin, po narcyzach zawsze jest lekki przestój, trochę nudno się robi, ale jak juz ruszą orliki i jaskry, to się robi ładniej:
Obrazek

Obrazek

Jolu, to z nasion od Ciebie :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Królowa maja
Obrazek

A tutaj piękny i dorodny okaz żywokostu :D Pójdzie niedługo na gnojówkę ;)
Obrazek

A na koniec mój malutki ogródek na balkonie:
Obrazek

Obrazek

Rukola
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, ślicznie jeszcze brateczki wyglądają. Moje rosły troszkę w cieniu i już się brzydko powyciągały. Musiałam już pozmieniać dekoracje doniczkowe, ale nie ukrywam, że nawet mnie to cieszy.
Obłędnie piękny jest ten ciemny, prawie czarny orlik. Jeśli to nie problem, to zbierz proszę z niego nasionka. Z ochotą posiała bym to cudo w ogrodzie :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu żaden problem, jak nie zapomnę się i nie obetnę przekwitniętych kwiatostanów, to pozbieram nasionka. Czy któraś jeszcze odmiana interesuje Ciebie? Jak będę się wybierać na działkę, to wezmę aparat to pozostałe orliki sfotografuję. A Wiolu powiedz czy ja Tobie też przesyłałam kilka lat temu dziewannę białą? Jeśli tak (coś mi świta, że tak:D) to daj znać czy u Ciebie ładnie rośnie.

U nas nadal posucha, wody brak, dodatkowo wieje silny wiatr. A od wczoraj zimno, aż ogórki przykryte włókniną.

Dzisiaj skromnie, tylko dwie fotki:
Obrazek

Piwonia nie dość, że zakwitła "obficie", to jeszcze rzez zaledwie dwa dni (po dniu na 1 kwiat):
Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Niby skromnie, ale kępy wielkie... ;:138 Alu, czy w tych iryskach też Ci się robią środki puste ?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”