Ogródek brunetki...cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Tylko nie zabardzo tak naprawde wiem jak sie do tego zabrac. czytałam wiele różnych opini , nie wiem czy dokładne wygrabienie wystarczy ?? czy jakies "dotlenienie "dodatkowe nalezały by jeszcze zrobic??
Czytałam o butach z kolcami ale niektórzy z forumowiczów odradzaja :cry: A to by był najprostszy sposób
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja dziś wyczesywałam ( grabiłam) trawnik, by usunąć z niego śmieci - liście , igły naniesione przez wiatr, oraz suche źdźbła - oj, było tego sporo, ale teraz wydaje się nieco bardziej zielony :) Z wertykulacją jeszcze z tydzień poczekam , ale raczej nie za długo. Następnie nawóz startowy i...w przeciągu 2-3 tygodni powinien zrobić się ładny :) Oczywiście wiele zależy od tego , kiedy wreszcie zrobi się ciepło.

Na forum jest wątek ad. pielęgnacji trawników.Polecam.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=trawnik
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
x_m-i
---
Od: 19 cze 2007, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Renato ja bym na razie zaczekał. Mogłabyś tylko ja wygrabić i to by było na tyle. Przecież śnieg tylko co zginął i trawa jak ma wyglądać ??? Przecież to normalne , że teraz wygląda brzydko. Przecież tyle miesięcy leżała pod śniegiem.
Z tymi kolcami na butach..., daj sobie z tym spokój. Napowietrzanie trawnika robi się przeważnie na glebach ciężkich. Odczekaj trochę aż bardziej ruszy wegetacja roślin i wtedy ocenisz, czy twój trawnik wygląda tak jak chcesz, czy czegoś jemu brakuje.
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Ewelino zrobię tak jak mówisz :D wyczeszę i poczekam :D tylko chciałbym zlikwidowac te chwasty kupiłam już co prawda oprysk ale nie wiem kiedy go zastosowac :cry:
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Marcin zrobie jak mówisz .jestes chodzacą encyklopedia ogrodnicza :D
Awatar użytkownika
Cynthia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 12:50

Post »

Oprysk najlepiej zrobić jak ruszy wegetacja.
Wtedy chwasty najszybciej rosną i preparat szybko się rozchodzi wewnątrz tkanek.
Pozdrawiam słonecznie - Baśka :)
x_m-i
---

Post »

Encyklopedią to może nie :D , ale co nieco wiem o jego zakładaniu. Na studiach mgr miałem przedmiot prowadzony przez prof. "zakładanie trawników". Nie pamiętam w którym roku 2007 albo 2008 pisałem w wątku "zakładanie trawnika". Opisywałem tam w miarę dokładnie co na jakiej ziemi powinno się robić. Nie chce mi się teraz pisać wykądu na ten temat, bo jest tego sporo. Żeby trawa wyglądała jak u Tadeusz (jak się nie mylę) trzeba wiedzieć jaką ma się mieszankę i jaką glebę. Wtedy jest o wiele lepiej doradzać, jak ją pielęgnować aby cieszyła nasze oczy i tworzyła piękny zielony dywan.
brunetka2
1000p
1000p

Post »

na pewno trzeba sporo wysiłku włożyc żeby trawnik wygladał jak u Tadeusza . Ja dodam jeszcze ze mój trawnik zakładany był ladnych pare lat temu .
Awatar użytkownika
Olusia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 gru 2007, o 21:38

Post »

Renatko to może trzeba go przekopać i na nowo posiać :?: :?: :?:
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Olu zastanawiałam sie nad tym , ale to strasznie dużo pracy. Jest tego sporo . jeszcze musi troszke poczekac , ale nie mówie ze nigdy tego nie zrobie
x_m-i
---

Post »

Ja bym się na razie wstrzymał z tym przekopywaniem. Renata, zrób na razie podstawy porządkowania trawnika, później pasowałby go zasilić nawozem i poczekać. Tylko ten nawóz nie teraz, jeszcze jest za zimno na jego stosowanie.
brunetka2
1000p
1000p

Post »

A jaki nalezy zastosowac nawóz , dodam że u mnie ziemia nie należy do najlepszych :cry: raczej jest piaszczysta
x_m-i
---

Post »

To podobna masz glebę jak i u mnie. Ja stosuję Azofoskę, a ostatnio tzn w zeszły roku, robiłem również tak, że kupiłem obornik w granulacie, rozmiażdżyłem go i posypałem trawnik. Najpierw azofoska a później jakieś 2-3 tygodnie obornikiem w granulacie (tylko rozmiażdżonym). Trawnik był ciemnozielony i gęsty. Czyli taki jaki powinien być.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Renatko, wkleiłam w swoim wątku zdjęcia mojego trawnika ( dowody rzeczowe :wink: ) , oraz jeszcze kilka informacji o tym , jak sama pielęgnuję trawnik - zapraszam do pooglądania i poczytania.
Co do nawozu, wiosną warto dać nawóz tzw. startowy - z dużą ilością azotu. Granulowany obornik też jest dobry. Ja najczęściej stosuję wieloskładnikowy " Doktor ogrodnik - nawóz wiosenny".
W razie problemów z chwastami podobno nieźle sprawdza się "Nawóz do zachwaszczonych trawników"w proszku - który zawiera nawóz + preparaty niszczące rośliny dwuliścienne.Jednak na małej powierzchni i przy nielicznych chwastach lepiej pobawić się w staranne mechaniczne usuwanie niechcianych gości. Sama czasem tak robię , bo przecież nasiona chwastów roznosi na bieżąco wiatr. Przechadzam się po trawniku i starannie raz przy razie "wydłubuję" wraz z korzeniem pojawiające się tu i ówdzie paskudy ! Nie stosuję niczego innego na chwasty.:)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz to chyba nawet nie wie jaką sławę ma jego trawnik :;230

A z wszystkich rad tutaj sama chętnie skorzystam :D