Dziś zauważyłem że mój czosnek nie wypuści już więcej liści bo widać maleńkie pędy kwiatostanowe, jak tylko wyjdą bardziej to trzeba będzie usunąć no i nie zapomnieć o nawadnianiu, bo właśnie tworzą się główki
A wiecie co ja zrobiłam w tym roku z czosnkiem? Czosnek w zeszłym roku nie wytworzył główek i zostawiłam go na zimę w gruncie, w tym roku wiosną wypuścił nowe liście z każdego niby ząbka to je wyrwałam rozdzieliłam i posadziłam każdy ząbek osobno na początku liście trochę zżółkły ale przyjął się rośnie i wypuszcza nowe zielone liście.
Marek-BB Ja czosnek uprawiam 2 rok na jesień ziemie zawsze nawożę obornikiem po czym wysadzam czosnek zimowy na wiosnę i teraz sieje nawozem tu masz zdjęcie czosnku z zeszłego roku
Jeśli chcesz mogę jutro wkleić zdjęcie czosnku z tego roku i sam ocenisz czy dobrze rośnie czy nie;)
PUMA72 ładny czosnek a zdjęcie kiedy było robione Jak możesz zrób zdjęcie jutro to sobie porównam czy mój czosnek rośnie jak należy.Ja też jutro postaram się koło 16:00 wstawić zdjęcie mojego czosnku
Pozdrawiam Rafał
Witam serdecznie,
w tym roku pierwszy raz zasadziłam czosnek i chciałabym się doradzić odnośnie wiązania liści, jak a przede wszystkim do kiedy trzeba go związać?
Będę wdzięczna za radę i pomoc:)
Aalice Witam serdecznie ja liści czosnku nie wiązałem, jak robiły się kwiaty po prostu je obrywałem zdjęcia czosnku z zeszłego roku możesz zobaczyć na poprzedniej stronie
Pozdrawiam Rafał
Ja podobnie jak niektórzy, jeżeli pojawią się na szczypiorze kwiatostany to je usuwam i następnie zawiązuje w supeł. No i przede wszystkim obwicie podlewam. Obecnie jeszcze będę zasilać rozcięczonym obornikiem.