Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogórki usychają Proszę o pomoc

Post »

Saletra wapniowa pomoże lepiej rosnąć pomidorom,przypuszczam,że brak im tego.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Poczytałem trochę i możesz mieć rację.Rano polecę po saletrę wapniową w płynie.Podobno dolistnie łatwiej przyswaja roślina.Innymi laty zależało to od odmiany a w tym roku wszystkie zastrajkowały.Jakieś roszczeniowe :D

Dzięki i pozdrowienia
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

darbo Ekopom dobrze prawi :) jak już kupiłeś saletrę wapniową to daj też dolistnie ogórkom , najprawdopodobniej przenawoziłeś ogórki N i K i nie pobierają Ca
W tym roku wszyscy walą ile się czego da niestety , jakiś konkurs ogłosili ?? :D
Przejedzą to co wpakowałeś najprawdopodobniej nie potrzebnie teraz i będzie ok :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Krysia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2011, o 19:51

Post »

Nie używam saletry ogórki podlewam woda rozrobiona z mlekiem .
kamil133
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 21:32

Post »

Ogórki mają wody pod dostatkiem, zresztą ciepłej odstanej z dnia wczorajszego, podsypane nawozem uniwersalnym do warzyw. Jedynie to może być im trochę za gorąco, ale w szklarniach dopiero panuje ukrop A ogórki zawiązują i dają dobre plony.

@edit
Jak często trzeba podlewać wodą z mlekiem i ile tego mleka trzeba dodać?
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Re: choroby ogórków pod osłonami

Post »

Za kwaśna gleba
forumowicz,ja tu przed tym ekranem pękam ze śmiechu aż łzy mi lecą,albo lecą mi łzy i pękam ze śmiechu.Pamiętasz,jak opowiadałem o moich perypetiach z sadzonkami pomidorów w ziemi łąkowej?No więc tej ziemi zostało mi trochę na przyczepce(wziąłem odpowiednio więcej w celu uszlachetnienia mojego piachu) i rozsypałem po powierzchni,a tam gdzie rosną teraz ogórki rozsypałem trochę dużo więcej.I co? i właśnie jasne liście,a rośliny stały zamiast rosnąć.Na szczęście doszły do siebie ;:138
Wniosek:badajcie pH,a ja? ja po tej przyczepce ziemi łąkowej na jesień wysypię chyba przyczepkę wapna :;230 ,a potem zbadam pH ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie rozumiem do czego mleko potrzebne jest roślinom,mi jest wiadomo tylko jeśli jest świeże to ma właściwości antywirusowe dla pomidorów i to tylko przez dobę. A może spróbować mleko w proszku ,pewnie będzie te same działanie.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

ekopom pisze:ma właściwości antywirusowe
chyba koło tej samej szkoły chodziliśmy :;230
niestety jesteśmy w mniejszości oficjalna wersja na forum to ta że działa grzybobójczo bo kazeina tworzy warstwę i nie przedostają się grzybki :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A ja myślałam, że to dlatego, ze kwaśnieje na powietrzu i robi pożywkę dla innych mikroorganizmów, które te grzyby wypierają..
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A może pójść o krok dalej i zastosować kakao :;230
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

kakao????niezłe ;:138 a teraz poważnie-proponuję poczytać wątek o EMach w supersekcji.Odkąd je stosuję na zmianę z pokrzywówką,czosnkówką i innymi miksturami mój ogródek bez chemii ma się prawie doskonale, poza małymi wpadkami.
Pomidorki w szklarni mam prawie do zimy,gruntowe taż zbieram długo nie mówiąc o ogórkach,cukiniach ,bakłażanach,parykach itp.
No i dodam,że brzoskwinie,śliwki,czereśnie też zbieram a przed EMami zżerały mi wszystko robale albo jakieś wirusy.
pozdrawiam
Alicja ;:106
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Z tym nawozem to tak bardzo nie przesadzam jak wygląda to z opisu.Jedno podlanie nawozem, dwa samą wodą. No ale zobaczymy.
Tak mi się wydaje że to wszystko to kwestia obornika.Kiedyś przed laty (wieloma) nie było problemu.Teraz w moim rejonie trudno o dobry obornik. Jedyny jaki mam do dyspozycji to kurzy. I taki daje na jesień.Jest on jednak chyba o dziwo g.....no warty. :D

A tak przy sobocie to ;:136 Panie i Panowie

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
rafik_ptp
100p
100p
Od: 5 mar 2011, o 09:36

Post »

karool pisze:kakao????niezłe ;:138 a teraz poważnie-proponuję poczytać wątek o EMach w supersekcji.Odkąd je stosuję na zmianę z pokrzywówką,czosnkówką i innymi miksturami mój ogródek bez chemii ma się prawie doskonale, poza małymi wpadkami.
Pomidorki w szklarni mam prawie do zimy,gruntowe taż zbieram długo nie mówiąc o ogórkach,cukiniach ,bakłażanach,parykach itp.
No i dodam,że brzoskwinie,śliwki,czereśnie też zbieram a przed EMami zżerały mi wszystko robale albo jakieś wirusy.
pozdrawiam
Alicja ;:106
Poczytałem wątek o EM ;:132 i muszę przyznać zaintrygowało mnie to, z chemii niestety nie mogę zrezygnować ale chyba EM zastosuję w tym roku na 1 ha który w przyszłym roku obsadzę ziemniakiem, zobaczymy czy będą efekty i jakie...
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

Rafik ,dopiero teraz zobaczyłam Twoją stopkę.Cieszę się ,że tamat EM Cię zainteresował,choć przyznam,że hektary bez chemii to napewo nie od razu,ale przy przechodzeniu na produkcję ekologiczną można liczyć na programy pomocowe a i firmy rozprowadzające EMy udzielają producentom zarówno zniżek jak i fachowej opieki.
powodzenia
Alicja ;:31
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Re: Choroby pomidorów i ogórków

Post »

Witam serdecznie !

Gnębi mnie jedno pytanie co do zastosowanie fungicydu Amistar, czy można wykonywać nim zabieg podczas kwitnienia ogórka ?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”