Ogórek - choroby, szkodniki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórki usychają Proszę o pomoc
Saletra wapniowa pomoże lepiej rosnąć pomidorom,przypuszczam,że brak im tego.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- darbo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Poczytałem trochę i możesz mieć rację.Rano polecę po saletrę wapniową w płynie.Podobno dolistnie łatwiej przyswaja roślina.Innymi laty zależało to od odmiany a w tym roku wszystkie zastrajkowały.Jakieś roszczeniowe
Dzięki i pozdrowienia

Dzięki i pozdrowienia
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
darbo Ekopom dobrze prawi
jak już kupiłeś saletrę wapniową to daj też dolistnie ogórkom , najprawdopodobniej przenawoziłeś ogórki N i K i nie pobierają Ca
W tym roku wszyscy walą ile się czego da niestety , jakiś konkurs ogłosili ??
Przejedzą to co wpakowałeś najprawdopodobniej nie potrzebnie teraz i będzie ok

W tym roku wszyscy walą ile się czego da niestety , jakiś konkurs ogłosili ??

Przejedzą to co wpakowałeś najprawdopodobniej nie potrzebnie teraz i będzie ok

Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Nie używam saletry ogórki podlewam woda rozrobiona z mlekiem .
Ogórki mają wody pod dostatkiem, zresztą ciepłej odstanej z dnia wczorajszego, podsypane nawozem uniwersalnym do warzyw. Jedynie to może być im trochę za gorąco, ale w szklarniach dopiero panuje ukrop A ogórki zawiązują i dają dobre plony.
@edit
Jak często trzeba podlewać wodą z mlekiem i ile tego mleka trzeba dodać?
@edit
Jak często trzeba podlewać wodą z mlekiem i ile tego mleka trzeba dodać?
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: choroby ogórków pod osłonami
forumowicz,ja tu przed tym ekranem pękam ze śmiechu aż łzy mi lecą,albo lecą mi łzy i pękam ze śmiechu.Pamiętasz,jak opowiadałem o moich perypetiach z sadzonkami pomidorów w ziemi łąkowej?No więc tej ziemi zostało mi trochę na przyczepce(wziąłem odpowiednio więcej w celu uszlachetnienia mojego piachu) i rozsypałem po powierzchni,a tam gdzie rosną teraz ogórki rozsypałem trochę dużo więcej.I co? i właśnie jasne liście,a rośliny stały zamiast rosnąć.Na szczęście doszły do siebieZa kwaśna gleba

Wniosek:badajcie pH,a ja? ja po tej przyczepce ziemi łąkowej na jesień wysypię chyba przyczepkę wapna

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Nie rozumiem do czego mleko potrzebne jest roślinom,mi jest wiadomo tylko jeśli jest świeże to ma właściwości antywirusowe dla pomidorów i to tylko przez dobę. A może spróbować mleko w proszku ,pewnie będzie te same działanie.
pozdrawiam Ludwik
chyba koło tej samej szkoły chodziliśmyekopom pisze:ma właściwości antywirusowe

niestety jesteśmy w mniejszości oficjalna wersja na forum to ta że działa grzybobójczo bo kazeina tworzy warstwę i nie przedostają się grzybki

Paweł _____________________________________________________________________________
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja myślałam, że to dlatego, ze kwaśnieje na powietrzu i robi pożywkę dla innych mikroorganizmów, które te grzyby wypierają..
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A może pójść o krok dalej i zastosować kakao 

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
kakao????niezłe
a teraz poważnie-proponuję poczytać wątek o EMach w supersekcji.Odkąd je stosuję na zmianę z pokrzywówką,czosnkówką i innymi miksturami mój ogródek bez chemii ma się prawie doskonale, poza małymi wpadkami.
Pomidorki w szklarni mam prawie do zimy,gruntowe taż zbieram długo nie mówiąc o ogórkach,cukiniach ,bakłażanach,parykach itp.
No i dodam,że brzoskwinie,śliwki,czereśnie też zbieram a przed EMami zżerały mi wszystko robale albo jakieś wirusy.
pozdrawiam
Alicja ;:106

Pomidorki w szklarni mam prawie do zimy,gruntowe taż zbieram długo nie mówiąc o ogórkach,cukiniach ,bakłażanach,parykach itp.
No i dodam,że brzoskwinie,śliwki,czereśnie też zbieram a przed EMami zżerały mi wszystko robale albo jakieś wirusy.
pozdrawiam
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
Z tym nawozem to tak bardzo nie przesadzam jak wygląda to z opisu.Jedno podlanie nawozem, dwa samą wodą. No ale zobaczymy.
Tak mi się wydaje że to wszystko to kwestia obornika.Kiedyś przed laty (wieloma) nie było problemu.Teraz w moim rejonie trudno o dobry obornik. Jedyny jaki mam do dyspozycji to kurzy. I taki daje na jesień.Jest on jednak chyba o dziwo g.....no warty.
A tak przy sobocie to
Panie i Panowie
Pozdrawiam
Tak mi się wydaje że to wszystko to kwestia obornika.Kiedyś przed laty (wieloma) nie było problemu.Teraz w moim rejonie trudno o dobry obornik. Jedyny jaki mam do dyspozycji to kurzy. I taki daje na jesień.Jest on jednak chyba o dziwo g.....no warty.

A tak przy sobocie to

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Poczytałem wątek o EMkarool pisze:kakao????niezłea teraz poważnie-proponuję poczytać wątek o EMach w supersekcji.Odkąd je stosuję na zmianę z pokrzywówką,czosnkówką i innymi miksturami mój ogródek bez chemii ma się prawie doskonale, poza małymi wpadkami.
pozdrawiam

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Rafik ,dopiero teraz zobaczyłam Twoją stopkę.Cieszę się ,że tamat EM Cię zainteresował,choć przyznam,że hektary bez chemii to napewo nie od razu,ale przy przechodzeniu na produkcję ekologiczną można liczyć na programy pomocowe a i firmy rozprowadzające EMy udzielają producentom zarówno zniżek jak i fachowej opieki.
powodzenia
Alicja
powodzenia
Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Witam serdecznie !
Gnębi mnie jedno pytanie co do zastosowanie fungicydu Amistar, czy można wykonywać nim zabieg podczas kwitnienia ogórka ?
Gnębi mnie jedno pytanie co do zastosowanie fungicydu Amistar, czy można wykonywać nim zabieg podczas kwitnienia ogórka ?