Bratek ( Violax wittrockiana) ) Cz.1
Re: Bratek - Viola wittrockiana , Fiołek- Viola cornuta
Można, ale to od gleby zależy.Jak masz cięższą to odradzam, bo gdy trafi się deszczowy maj, to zlewne, albo długotrwałe deszcze mogą zniszczyć delikatne siewki fiołka. Zauważyłam, że nasiona bratków i fiołków kupowane w sklepie są bardziej wrażliwe na warunki kiełkowania i lepiej wysiewać je do kuwet.Teściowa gdy siała jakieś tam swoje od lat zbierane siała do gruntu i wschodziły jak dzikie.Kiedy kupiła nasiona w sklepie i posiała w grunt nie wzeszło nic, dopiero jak posiała do skrzynki to coś wykiełkowało.
- Laelia
- 200p
- Od: 17 lis 2013, o 13:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiałam fiołki rogate, ładnie wzeszły ale są mocno wyciągnięte. Czy pikować je na etapie liścieni, czy czekać na liście właściwe? I pikować pojedynczo czy po kilka?
Pozdrawiam
Magda
Magda
- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja znalazłam kolejną kilkucentymetrową sadzonkę w doniczce po jakiejś zielonej domowej roślince
, ale moje maluszki siane w ogródku na jesieni niestety nie przetrwały (nigdzie ich nie widzę, może ptaki zjadły albo grzyb dopadł).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Moje bratki spokojnie przezimowały w szklarni i powoli budzą się do życia, jak widać mrozy im nie straszne.

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 kwie 2014, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje też ładnie powschodziły, ale zaczęły mocno wybiegać. Ja jutro będę pikować w fazie liścieni, bo jeszcze trochę to będę miała długie nitki. Czy wynieść je później może do chłodniejszego miejsca. Proszę kogoś o wypowiedź, bo siałam pierwszy raz bratki i boję się, że je stracę...
Pozdrawiam, Agnieszka 

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Za chwilę posypią się na mnie gromy
, albowiem oznajmiam wszem i wobec, że wczoraj podjąłem ostatnią próbę wysiewu bratków. Do ziemi poszły nasionka wielkokwiatowych i tych małych. Mam nadzieję, że się udało 

A ja jestem zła
. Jesienią wysialam w tunelu bratki, przezimowały, zaczęły właśnie ruszać i wypuszczać pierwsze kwiaty i co? I wszystkie jak dotychczas fioletowe
. Wysiałam dwa opakowania dwóch różnych firm. W ubieglym roku też wysiewałam i były różnokolorowe, a w tym roku taki niefart.

To kup im do towarzystwa trochę żołtych, albo białych drobnokwiatowych i będzie ładnie
Fakt, same fioletowe smutno i 'ciężko' wyglądają.

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie. Czy sadzicie już bratki ?? Ja jutro przymierzam się do kupna bo swoich nie mam. Może jesienią zrobię własną rozsadę, ale nie mam żadnego tunelu,szklarni itp więc nie wiem czy to mi się uda
.

- lulupakulu
- 50p
- Od: 30 kwie 2014, o 10:20
Ja dzisiaj sadziłam bratki, zebrałam samosiejki z ogródka i podsadziłam sobie w donice na balkonie, połowa już kwitnąca, ale u mnie to ciepło już jest, nie wiem jak w podkarpackiem. Mam też dużo siewek wysianych na początku lutego, 2 dni były w ciągu dnia na dworze, na noc chowałam, zastanawiam się czy dzisiaj już by ich nie zostawić na noc, ma być 7st., nad ranem 3... może już dadzą radę, chyba część zostawię a część schowam do domu, zobaczymy czy przeżyją 

Paulina
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
U mnie juz bratki dwa tygodnie siedza w skrzyneczkach balkonowych 

- ewelkacha88
Czytałam , że bratki nawet przymrozków się nie boją. Więc na dobrą sprawę myślę , że już dadzą radę u mnie -ewentualnie w razie zapowiedzi większych mrozów zawsze mona je przenocować gdzieś w budynku gospodarczym .
-
- 100p
- Od: 15 paź 2013, o 08:54
Moje wytrzymaly juz tak -3, -4 stopnie.
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Ja wysiewam bratki w lipcu do gruntu na dworze .Potem je pikuję i całą zimę są na dworze a w marcu przesadzam w miejsce docelowe.Także nie trzeba siać ich w folii.
- ewelkacha88
Witajcie. Kupiłam dzisiaj bratki w Brico była promocja. Wzięłam niebieskie a w piątek dokupię żółte i białe w pobliskiej miejscowości od ogrodnika . Mam nadzieje, że ładnie będą kwitły. Pozdrawiam