Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 12

Post »

:wit Witajcie!
Nareszcie się dzisiaj wygrzałam na działce. Dzień rano pochmurny i dość chłodny szybko zmienił się w radosny słoneczny dzionek z temperaturą dochodzącą do 26*C.
Dosadziliśmy jeszcze dziesięć pomidorów od sąsiada oraz 30 ogórków i przeflancowałam z inspektu kolejną odmianę sałaty, wsadziłam też wczoraj zakupione kwiatki, podlałam wszystkie nasadzenia, poplotkowałam z sąsiadami, cyknęłam kilka fotek i wróciłam do domu.

Tereniu - pierwiosnek 'Sieboldi' pałęta się u mnie po różnych miejscach, albo się rozsiewa, albo ... W każdym razie mam go prawie wszędzie. ;:204
Byłam u Ciebie, widziałam pięknie kwitnące różyczki, a jeśli ze dwie zmarzły, to i tak tego nie widać. Sądzę że odbiją od korzeni i jeszcze będą cieszyły, czego życzę Ci z całego serca. ;:167

Maryniu - szczęśliwie moje krzewuszki nie zmarzły, choć nieco podmarzły dwie i one mają mniej kwiatów niż zwykle. Jedna z nich jeszcze w pąkach, których trochę mało. ;:204
No, popatrz, a u mnie piękna słoneczna pogoda z wysoką temperaturą. :roll: Wczoraj było podobnie, tylko mnie na działce nie było.
Pozdrawiam wzajemnie równie serdecznie. ;:167

Asiu - działkę mamy już kilkanaście lat, a jeżyki pokazały się dopiero po raz drugi, jest więc nadzieja, że i do Twojego ogrodu kiedyś przytuptają. ;:65
Dziękuję za miłe słowa pod adresem mojej działeczki. ;:180
Oby już zimny maj sobie poszedł i niech choć czerwiec nam dogodzi, czego życzę Tobie, sobie, nam wszystkim, a nade wszystko naszym roślinkom. ;:215

Dorciu - miło mi przywitać Ciebie w moim skromnym królestwie. ;:138
Pięknie dziękuję za ciepłe słowa pod adresem moich kwiatuchów i zapraszam do częstych odwiedzin. Furteczka otwarta dla miłych Gości. ;:167
Roślinka, o którą pytasz, to istotnie Floks Kanadyjski. ;:108

Dorotko - moje żurawki mieszkały na rabacie kilka lat i nawet jeśli przez zimę zbrzydły, to potem się odradzały i stanowiły fantastyczną obwódkę, ale miały więcej cienia. Po wykopaniu dużej suchej śliwy dostały za dużo słońca, do tego suche przedwiośnie i pooooooszły sobie ;:65 ;:65
Myślę, że Twoje poradzą sobie, trzymam kciuki. ;:215

sobie kupiłam drugą hortensję, co by jedynaczce nie było smutno.
Obrazek

ObrazekWczorajszy nabytek jeszcze w koszyku.

Dzisiaj już każdy kwiatek na swoim miejscu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekSzałwia. Pani na ryneczku powiedziała: "Bylinowa". Odmiany nie znam.

A teraz to, co na działce kwitnie.

Obrazek Danusiu, poznajesz?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

ObrazekPięknie i długo kwitnie ten floksik , Soniu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobrej nocy, pogodnego czwartku. ;:41 ;:114 ;:79 ;:79
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo łADNE te niskie goździki. Miałam sobie kupić i,,,zapomniałam.
Ale w sumie to może dobrze, bo one muszą być być wyeksponowane, aby było je widać.
Piękne różne kwitnienia..
Tymi czosnkami niskimi wciąż kusisz :):)
Dobrego dnia Lucynko ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Poznaję,poznaję ,co rok będziesz miała więcej,ale są fajne jak małe iryski.
Wczoraj byłam na działce.Było ciepło.
Lucynko wcześniej pisałaś o kwiatkach czy chcę.Oczywiście chcę .Ja bym czegoś nie chciała.Muszę się zebrać i dla Ciebie wysłać obiecane.
Jeszcze trochę i te piwonie będą za duże.Mam nadzieję,że to te białe.
Kupiłaś piękne osteospermum.Ja chciałam kupić nasiona,ale u nas w sklepach w tym roku nie było.Bardzo ładny gożdzik żółty.
Hortensje to te jednoroczne???

Miłego dnia. :wit
jagusia111

Post »

O ja też mam te niebieskie kwiatuszko - trawki od Danusi. U mnie dopiero wychodzą z ziemi. Lucynko, a te białe pod nimi to co to jest?
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wczoraj było mi za gorąco, dzisiaj za zimno, a do tego jeszcze rzęsisty deszcz wypędził nas z działki, tak że jedną rabatkę tylko zdążyłam wyczyścić z zielska. Jak na ironię losu tuż po powrocie do domu zaświeciło słońce, które podziwiać mogłam już tylko z balkonu bądź z okna.

Aniu - te goździki to mi tak zapachniały na ryneczku nawet przez maseczkę, że nie mogłam przejść obok nich obojętnie. Teraz już pachną na mojej działeczce. :tan
Czosnek karatawski sam się do mnie wprowadził, nawet nie wiem, skąd przywędrował, ale ładny jest, co mnie cieszy. ;:333
Dziękuję, kochana i dobrego piąteczku życzę. ;:167

Danusiu - bardzo lubię te niebieściuchne gwiazdeczki. ;:303 Niech się mnożą. ;:63
Przypomnij mi, proszę, jakie kwiatki Ci obiecałam, ;:180 bo mój SKS jakoś coraz to bardziej mnie opanowuje. ;:7
Zatrzymałam się na ryneczku przy pachnących goździkach, a obok stały te afrykańskie stokrotki i im też nie potrafiłam się oprzeć. ;:306
To są hortensje ogrodowe wieloletnie. Obie kupiłam w Biedr....

Jagusiu - te białe to śniedek baldaszkowy. Ładny on, ale strasznie ekspansywny. Nie wiem, jakim cudem się przemieszcza, ale pełno go wszędzie. Wykopuję całe kępy i wyrzucam na kompost, a on i tak panoszy się bez opamiętania. ;:306 U nas na działkach nazywają go 'śpiochem', bo budzi się późno, ok. dziesiątej rano, a ok. szesnastej już powoli zamyka oczka. ;:19
Jeśli miałabyś na niego smaczek, to radośnie wykopię dla Ciebie tyle kępek, ile tylko zechcesz. :tan

Przez ten niespodziewany deszcz to nawet zdjęć nie zdążyłam napstrykać, pokażę więc wcześniej obfocone hosty duże i miniaturowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego piąteczku. ;:4
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Lucynko pewnie odezwę się do Ciebie o tego śniadka, ale to już jak nastaną spokojniejsze czasy.
Ale masz kolekcję host. Tylko podziwiać. Ja ostatnio zamówiłam 5 i wygląda na to, że wszystkie puszczają kiełki (obym nie zapeszyła). Mam tylko jakiegoś upierdliwego kreta, który każdej nocy je podkopuje. Mam nadzieję, że nie przylezą jakieś nornice i mi ich nie wszamią bo one lubią wędrować krecimi korytarzami.
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko ale fajne kolorowe zakupy poczyniłaś ;:108
Ja jeszcze muszę kupić pelargonie na parapety przed dom i to już będzie chyba wszystko :lol:
Ciepełko było u mnie wczoraj, zrobiliśmy sobie piknik nad jeziorem, a dzisiaj już zimno i pokropiło. Oby weekend był cieplejszy ;:3
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Lucynko, pogoda kapryśna i nie chce się ustabilizować, M nawet do wielkich wiader łapie deszczówkę, więc coraz ciaśniej robi się na działeczce. ;:306
Chwasty korzystają z okazji żeby zagarnąć coraz więcej terenu, wyjadają pokarm przeznaczony dla naszych ulubieńców i rosną w siłę. Tabuny ślimaków rozpoczęły inwazję i na ogrodowym wikcie, jak na szwedzkim stole, szybko powiększają swoje rozmiary. ;:202
Masz sporą kolekcję host i jakie dorodne, one też są przysmakiem ślimaków.A gołębie ślimaków nie zjadają. :?: :?: :?:
Wizyta na ryneczku wzbogaciła ogródek , też bym nie wróciła z pustymi rękami. ;:306 ;:306 ;:215 ;:215
Zdrowia kochana i stabilnej pogody, oraz dla M nadal pomyślnych wyników kontrolnych. ;:167 ;:167 ;:79 ;:cm
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Hostusie takie masz zdrowe nie podziurawione przez ślimaki :shock: U mnie niektóre mimo posypywania wokół granulkami podziurawione.Żadnych jednorocznych jeszcze nie sadziłam, mam swoje aksamitki wysokie i cynie.Kupiłam w ładnym kolorze
nasiona astrów niestety ani jeden nie zszedł ;:222 Od kilku lat ich nie siałam a teraz mnie naszło bo spodobał mi się kolorek.Nic to i tak nie mam gdzie sadzić tego co mam ale pomarudzić można! :;230
Miłego dnia bez deszczu Lucynko! ;:196 ;:167

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Witaj Lucynko :wit
Dzisiaj tylko popatrzyłam to co u Ciebie się dzieje w ostatnich dniach, ale zaległości mam sporo :oops: , widzę, że i u Ciebie i w innych ogrodach kwitnień sporo, a u mnie to chyba w czerwcu majowe kwitnienia zobaczę, za zimno, choć te ostatnie dni na reszcie cieplejsze, pozdrawiam Lucynko ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Wczoraj pogoda pokrzyżowała plany działkowe, dzisiaj cały dzień słoneczny, choć z zimnym wiatrem, dzięki czemu zebrałam się w sobie i obleciałam wszystkie niewyplewione wcześniej rabaty. Nareszcie działka czyściutka. No, prawie, bo jeszcze ścieżki nieco zaniedbane, ale to już mały pikuś.
Nie jestem zadowolona z tego, co widzę na niektórych rabatkach. Tak ładnie urosły mi heliotropy, gazanie i celozje i były ładne dopóki nie wylądowały pod chmurką. Nie zmarzły, bo mrozu nie było, ale niesamowicie zmarniały i już widzę, że długo będą się zbierały do życia.
Pomidory w gruncie też siedzą bo siedzą, ogórki tkwią nie wykazując chęci do wzrostu, nawet sałaty leniwe, a przecież one nie mają zbyt wygórowanych wymagań.

Jagusiu - przygotuję dla Ciebie śniedki w doniczkach, bo gdy przekwitną, to nie umiem ich odróżnić od innych roślin mających liście "trawiaste". ;:24
Nie mam dużo host, dziesięć sztuk zaledwie, w tym połowa to miniaturki. :lol:
Przydałby Ci się kot. Jego odchody odstraszają krety. Moja sąsiadka przynosi od fryzjera włosy i wkłada je do kreciego korytarza. Podobno to też dobry sposób. ;:303

Kasiu100780 - ;:180 ;:196
U mnie jeszcze jutro ma być jak dzisiaj, a na niedzielę wieszczą mi deszcz. Niech pada, są miejsca, gdzie ciągle jeszcze sucho. ;:108

Stasiu - wyobraź sobie, że na mojej działce ciągle jeszcze są miejsca przesuszone, a wszędzie indziej wcale nie za mokre. ;:131 Beczki nie do pełna wodą z rynny zasilone.
Ślimaków i u mnie dostatek, sypię niebieskie granulki, by nie zżarły mi fasolki tudzież wielu roślin ozdobnych.
Host mam zaledwie dziesięć, w tym połowa to miniaturki i nie mam zamiaru powiększać kolekcji, bo moja działka ni stąd, ni zowąd z zacienionej zrobiła się nasłoneczniona. Musieliśmy usunąć już kilka drzew owocowych, które odmawiały posłuszeństwa i nie chciały rodzić. ;:223
Jeszcze mnie korci spacer przez ryneczek, mam chrapkę na dodatkowe goździki, bo tak ładnie pachną. ;:303
Dziękuję kochana za dobre życzenia, również w imieniu M. Wzajemnie zdrówka Wam życzę. ;:167 ;:196

Maryniu - na mojej działce mieszka rodzinka jeżyków. Podejrzewam, że większość ślimaków ląduje w ich przewodzie pokarmowym. Niezależnie od tego sypię też granulki pod rośliny, które ślimakom szczególnie smakują. ;:108
Dobrze zrobiłaś, czekając z wysadzeniem jednorocznych. Ja się pospieszyłam i teraz żałuję. A wysiane w tym roku astry też mi nie powschodziły. ;:185 Mam wprawdzie mnóstwo siewek astrów, ale to są te, które same się wysiały.
Twoje życzenie zostało spełnione i cały dzień świeciło słoneczko, za co serdeczne dzięki. ;:196

Iwonko0042 - jesteś usprawiedliwiona z powodu natłoku innych zajęć. ;:167
Zimno i u mnie, nawet słoneczko nie jest w stanie sprawić, by rozebrać się jak do rosołu. ;:145
Pozdrawiam wzajemnie. ;:196

Tak grzebią się moje sałaty. Te duże to wcześniej podpędzone w doniczkach.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Piwonia majowa zaczęła gubić płatki kwiatów.

ObrazekPan jeż bądź pani jeżowa wybiera się na spacer.

Obrazek

A Misia wyleguje się na młodziutkim trawniku.

Obrazek

Niech Pan Bozia da Wam cieplutką słoneczną pogodę na weekend. ;:3 ;:3

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
jagusia111

Post »

Lucynko u mnie kot nie wchodzi w grę. Mam dwa psy z domieszką krwi psów północy i niestety wiem, że to by się skończyło nieszczęściem, a nie miałabym sumienia trzymać ich w kojcu z powodu kota. Od małego biegają luzem po ogrodzonym podwórku i dopóki coś poważnego nie zmalują tzn. nie zaczną praktykować ucieczek to tak będzie. Z włosami wypróbuję, ale nie wiem czy to coś da. próbowałam różnych śmierdziuchów i działało przez dwa dni.

Lucynko, a nie boisz się, że jeże mogą skonsumować zatrutego ślimaka?
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko!
Pogoda u nas też w kratkę.Nie wiem czy będę dziś na działce.
Jak na razie mamy jakieś 17 stopni.Siałam sałatę ale jakoś jej nie widzę.Mam tylko tą którą posiałam pod folią.Wczoraj posiałam do donic
marchewkę i pietruszkę.Ziemniaki w donicach już rosną.Zasiliłam też pomidory pod folią.
Piwonie,ogórecznik,bez u Ciebie już kwitną a u mnie mają pączki.
Misi bardzo się podoba zielona trawka. :D

Miłego dnia.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Lucynko, śniedki rozchodzą się po działce właśnie z z kompostem ;:108 Swoje wyrzucam do kominka, albo po prostu do śmieci. Cebulki mają maleńkie i łatwo się urywają, tylko z nimi kłopot.
zaszalałaś na ryneczku, same pięknotki przytargałaś, a żółty goździczek prześliczny ;:oj Zupełnie się nie dziwię, że i on znalazł u Ciebie miejsce, będzie teraz świecił na rabatce jak lampeczka.
Jednoroczne wysadziłam dopiero we wtorek, od tamtej pory jeszcze nie byłam na działce, ale jeśli tylko nie wyżarły ich slimaki, to powinno być z nimi wszystko ok. Niestety i ja wysypałam niebieskie granulki, mimo iż właściwie nigdy tego nie robię, ale w tym roku jest ich taka plaga, że inaczej nie dam rady ;:222 Mam nadzieję, że tym razem moje jeżyki pójdą na wyżerkę do innego ogrodu.
Misia znalazła sobie mięciuchny dywanik, to korzysta ile może. Już nigdy nie będzie on taki miękki i puszysty, wie co dobre ;:215
Moje zaniedbane eukomisy znowu nie zakwitną, ale zupełnie się tego po nich nie spodziewałam, ale Twoje niezmiennie będą mnie zachwycać ;:180
Miłego weekendu ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko deszcz, zimno bardzo nam ostatnio krzyżuje plany ogrodowe. Chciałoby się coś podziałać, a tu nie da rady.
Zapach goździków bardzo lubię, chyba też nie oparłabym się przed kupieniem sadzonek. Wczoraj sadziłam na rabatce goździki kamienne, znalazłam zimą stare nasionka ( nawet nie pamiętam kiedy je schowałam, pewno kilka lat temu), posiałam z ciekawości do skrzynki. One pięknie wykiełkowały, chyba będą dwa kolorki, widać różnicę po liściach. Mała rzecz, a cieszy bardzo :heja
Eukomisy już u Ciebie kwitną, chyba je pędziłaś porządnie ;:7
Misię proszę pomiziać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”