W moim ogrodzie cz.40

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W moim ogrodzie cz.40

Post »

Ech szkoda ,że to już zywe kolory. :)
Oszronione bardzo malowniczo wygladaja. ;:108
Bardzo podoba mi się to zdjęcie z rozyczką..chyba i zachodzie słońca ?
Listopadowe słonko już osnute mglami i buroscia. :)
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cuda, cuda oszronione ;:167 Słońce pięknie wschodzi, chociaż u Ciebie popodziwiam. U mnie drugi dzień leje, jak z cebra ;:223
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu piękne przypudrowane zdjęcia, a pogoda, no cóż, u nas już któryś dzień pada, pada, pada i jak widzę dalej ma padać, na szczęście dziś było trochę przerwy to podskoczyłam na działeczkę, ale niewiele zrobiłam bo bardzo mokro ;:185
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

;:196 Ja cie nie mogę, Marysiu! Nie żal Ci cukru pudru na obsypywanie kwiatków? :roll:
To prawda, że pięknie takie upudrowane wyglądają, ;:333 ale coś mi się wydaje, że ten cukier to im raczej na dobre nie wyjdzie. ;:185
U mnie ostatnie dwa dni na dość wysokim plusie, ;:131 tylko chmury i wiatr nieco ochładzają twarz. Noce przekropne, a ziemia i tak sucha ;:222 , ale może to i dobrze, przynajmniej mi cebulki nie zgniją. :tan

To powiadasz, że znowu coś tam dokupiłaś i coś tam jeszcze dosadzasz ;:63 ;:63 A tej ławeczki bardzo jestem ciekawa. ;:204
Też bym sobie coś dosadziła, tylko moje hektary cierpią na niedostatek miejsca, ;:14 a tym samym zmuszają mnie do oszczędności finansowej. ;:224 Nie narzekam więc ;:185 . Wiosną będzie więcej w kieszeni. ;:303

O Twoim słoneczku pisać nie będę, ;:124 bo zbyt ono pięknie wschodzi i zachodzi, by zauroczyć te sielskie obrazki. ;:138 ;:138
Niech więc codziennie pozwoli Ci swoją złocistą buźkę podziwiać ;:3 i w swoich promieniach wykonywać niezbędne zajęcia ogrodowe. :D Zdrówka. ;:cm

Ps. Jednak nie całkiem pozbyłam się żółtej chryzantemy, trochę odcięłam i wsadziłam w innym, mniej eksponowanym miejscu. No, żal mi się jej zrobiło.
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit

Marysiu, mróz to artysta nieprzeciętny. Pięknie Ci to oszronił. U mnie ponuro i buro, więc podziwiam Twoje cudeńka. ;:333
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, uroczo oszronione kwiaty, ale to wschodzące słońce z pewnością pozbawiło je całego piękna ;:145 Cóż, taki mamy klimat! Ale czas do wiosny szybko przeleci i znów będziemy z nosem przy ziemi wypatrywać co tam wyłazi ;:138
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Jak zawsze wspaniałe zdjęcia, małe arcydzieła :D ;:333 Czy tobie tez porządnie podlało tak jak i mnie?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam serdecznie!

W nocy podlało solidnie, ranek był nieciekawy ale dzień całkiem udany więc ogród wciągnął mnie na popołudnie. Przyszły zamówione cebule tulipanów i hiacyntów, a w gratisie mix narcyzów. Wszystko już posadzone i oznakowane. Zobaczymy trafność :D Ciągle plewię, bo długaśne trawy zarastają grządki. Posadzone niedawno powojniki i poprzednie cebulowe rwą się do życia i niektóre powojniki kwitną tak samo jak posadzone krokusy jesienne. Kwitnie też posadzona niedawno różowa gaura, bo jeszcze jej nie przycięłam.

Iwonko 1 ja też mam problem z właściwym ubraniem się. Mam felerną krtań i boję się przeziębić, bo od razu lekarka daje mi antybiotyk więc ubieram się za ciepło ;:223 Poza tym mój szanowny M ubiera się letnio i od razu włącza ogrzewanie w aucie....walczymy z tym regulatorem całą drogę ;:306
Pelargonie i mnie oczarowały, cały parapet w sypialni mi kwitnie :D
Życzę Ci miłych i spokojnych dni i pozdrawiam serdecznie ;:196

Ewciu Wszystkie chryzantemki mam wybujałe, jedne podwiązane a inne położyły się po deszczach. Skandynawska niestety była dwa lata i pożegnała się ze mną. Mam 9 chryzantem od Zibiego i zobaczymy, które przetrwają. Okrywałaś je? ;:196

Julciu zobaczymy jak długo potrwa listopad i kiedy zima zawita, ostatnie lata okrywałam róże w grudniu a nawet w styczniu. Takie są uroki ogrodu za progiem, te same rośliny oglądam codziennie i to kilka razy dziennie. Jak pracowałam nie było tak dobrze, wtedy tylko w weekendy widziałam ogród za dnia. Trzymaj się Julciu ;:196

Aniu wszystkie zdjęcia o wschodzie słońca i róży też oszronione i trochę niewyraźne, ale coś chciałam sfotografować na FO...póki jeszcze coś kwitnie!

Kasiu niestety u mnie też nie zawsze tak ładnie i nie raz rano wracam zmoknięta, ale lubię te poranne spacery a jak jeszcze w nagrodę zobaczę słoneczko :heja

Iwonko 0042 no cóż pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie ale nie narzekajmy ...mogłoby być biało po pas ;:306 a jeszcze coś możemy podziałać!

Lucynko a co będę żałować kwiatkom cukru ;:306 niestety i dla nich nie do końca on zdrowy był. U mnie często zawiewa mroźnym wiatrem od gór, albo ciepłem halnego. Przez pół dobry mocno podlało, ale szybko wodę wessało więc potrzebny był deszcz.
Oj kochana dokupiłam i już posadziłam ...tak kusili i ponad 50 cebul ...co będzie to będzie za te pieniądze to nawet godzę się na jednorazówki. Ławeczka jak przyjdzie to pokażę, bo od dawno marzę i ładnej metalowej ławce i ta wygląda na taką.
Luciu nawet duże ogródki można łatwo zapełnić, a szczególnie ja nie mam z tym problemu. Jedynie pilnuje żeby ścieżka była na tyle szeroka żeby wózek po niej przejechał ;:306
To dobrze że nie wyrzuciłaś żółtej chryzantemy, ona Ci się odwdzięczy ;:196 Zdrówka i ciepła dla Ciebie ;:196

Martusiu jeszcze coś pręży się w słońcu i nie wszystko przepadło :D Już nie wspomnę że niektóre próbują od nowa kwitnąć ;:306

Igo dziękuję! podlało mi solidnie ogród, a po południu świeciło piękne słońce i po deszczu ani śladu!

Te nie straciły uroku
Obrazek

Obrazek

Obrazek

a te już będziemy żegnać
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Listopadowa róża tym razem w środku dnia

Obrazek

I takie tam...przetacznik zielony jak w lecie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i przedwczorajszy wschód

Obrazek

Obrazek

oraz dzisiejszy zachód słońca

Obrazek

dawno nie pokazywane!
Obrazek

Dziękując za odwiedziny życzę dobrej i spokojnej nocy!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Maryś piękne zdjęcia zmrożonych kwiatów. ;:oj
Cudne są chryzantemy i nawet lekkie mrozy im nie straszne.
Czytam, że przechowujesz pelargonie i mam pytanie czy udało Ci się ukorzenić te o dużych kwiatach np 'White Splash' :?:
Siostra chciała ją wyrzucić a ja ją capnęłam i mam zamiar rozmnożyć wiosną tylko nie wiem czy mi się uda i czy warto całą zimę koło niej chodzić.
Uściski ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu i mnie bardzo podobają się zdjęcia roślin oszronionych, jak Matka Natura potrafi ubarwić ;:215
Większość chryzantem mam już z czarnymi kwiatami, a Twoje nadal ciekawie wyglądają.
Drób masz bardzo ładny ;:215
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Marysiu i znowu cudne niebo i kureczki śliczne ;:167 , no i koloru jeszcze sporo ;:138 , u nas ciągle mglisto, pada, na taką pogodę to ja marudzę bardzo, trochę słonka już się chce, nawet z lekkim mrozem ;:108
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Piękna kolekcja chryzantem :) Jedna od Ciebie, którą mam bardzo długo zbierała się po przesadzeniu, a zakwitła całkiem niedawno, bo jakiś tydzień wstecz. Jest pomarańczowa z oczkiem. U mnie było nawet -9*C a chryzantemy nadal kwitną :) Gdzie zamówiłaś cebulki ? Też czekam na dużą przesyłkę, były super promocje .
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Marysiu, to ten deszcz przylazł do mnie i został na cały następny dzień, a dzisiaj taka mgła leci jakby padało i ziąb! Tak jakoś ta jesień nierówno traktuje rośliny, jedne uschnięte, a drugie żywozielone.
Jeszcze piękne chryzantemy, róża też twardzielka ;:333 Niebo o wschodzie przepiękne ;:oj
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Widzę ,że chryzantemy jeszcze piękne i świeże :)
Zachód słonka uchwycony jak na obrazie impresjonistów ;:224
Śmiesznie kura wystawia głowę przez otwór w siatce. :lol:
A minę ma ,jak kiedyś u mojej Babci po wkroczeniu do warzywnika :;230
Miłego dzionka ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!
Listopad zapanował, nocy z przymrozkiem niewielkim ale jednak, mgły w niektórych rejonach. Dzisiaj miałam ciekawą sytuację u nas na górce piękne słoneczko a kilometr dalej w stronę Krakowa zaczęły się mgły i szaruga nad Krakowem czapa i smród spalin.
W ogrodzie nic nie robię, bo sąsiad szaleje puszczając muzykę jakby bał się że zaśnie na budowie. Biedne zwierzątka i ptaszki. W Zakopanem ludzie chcą spokoju dla zwierząt, a kto się upomni o ciszę w moich pięknych okolicach :wink:

Elżbietko nie przechowywałam pelargonii 'White Splash' chociaż w spisie kupionych w tym roku ją mam i kwitnie mi teraz na parapecie. Pelargonie kupione to szczepki ukorzenione więc teraz stają się roślinami. Mam nadzieję, że przechowam je bez problemu przez zimę :D Według mnie uda się i warto koło niej chodzić :D Pozdrawiam!

Dorotko jeszcze niektóre chryzantemy wyglądają rzeczywiście ładnie i jedynie te co kwitły najwcześniej padają, a te późniejsze mimo że mróz zaszkodził to mają pączki i je rozwijają. Jedna w ogóle dopiero zaczyna kwitnąć :D Kury są pocieszne i doszłam do wniosku, że te tzw czerwone są najlepszymi nioskami.

Iwonko w prognozie widzę różną pogodę i mrozik, i ocieplenie ale w sumie to wcale nie brzydki ten listopad. Kiedyś ciapało deszczem, deszczem ze śniegiem i wtedy można było narzekać. :D

Seba cieszy mnie, że masz ślad z mojego ogródka :D U mnie tez jeszcze sporo chryzantem kwitnie tylko że ja mam kwitnące od końca lipca to te już są w odwrocie. Cebule już drugi raz zamówiłam w Benexie.

Martusiu mgły królują w niższych partiach, ja mieszkam na wysokości m.w. 400 npm więc słońce do nas dociera chociaż w Krakowie samoloty nie lądują przez mgłę, a lotnisko w zasięgu słuchu przy lepszej przejrzystości. Lubię sobie obserwować takie ostatnie kwitnienia jak ta różyczka. Oj będziemy coraz częście wypatrywać pojedynczych kwiatuszków :shock:

Agnieszko Kocham takie wschody i zachody pomalowane różnokolorowymi chmurkami. Dla mnie wschód i zachód bezchmurny jest nudny :oops:
Kury maja rozciągnięta siatkę kupiona kiedyś na all. i chociaż w granicy mają trawy pod dostatkiem to zawsze wyciągają szyje poza jakby tamta była lepsza ;:306
Dziękuję moje dzionki stale w rozjazdach, a ja wolę w domu ...na wsi ;:168

Nie mam nowych zdjęć z ogrodu ale przyszła wylicytowana ławeczka, która bardzo mi się podoba i jest solidna.

Obrazek

Miłego wieczoru!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”