Figa na działce, w donicy cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
FreGo
Przyjaciel Forum - silver
Od: 28 sty 2018, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Figa na działce, w donicy cz.2

Post »

Jakieś 8 stopni na plusie i to przynajmniej musi to być przekroczone kilka dni z rzędu np. tydzień aby się figi obudziły.
Jednodniowe skoki do nawet 20 stopni jej nie obudzą. ;:333
Witam, jestem Adam.
kris86k
50p
50p
Od: 15 sie 2022, o 17:45

Post »

Hmm to obecnie więcej nie rzadko mamy na dworze w środku zimy... W garażu mam coś koło 10-12 stopni.
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Nie jest tak ciepło w zimie.Poza tym liczy się też temperatura w nocy.Pamiętaj że zimą dni są bardzo krótkie.
Ja w blaszaku figi w tym roku zimowałem, poprzednie dwie zimy w namiocie garażowym...Nic się nie obudziło przed czasem.
Witam, jestem Adam.
kris86k
50p
50p
Od: 15 sie 2022, o 17:45

Post »

U nas jest, mieszkam we Wrocławiu. Fakt nie są to temperatury w trakcie nocy ale jednak. Temperatura w słońcu oczywiście jest o wiele wyższa.
https://www.meteoblue.com/pl/pogoda/his ... 23&month=1
Awatar użytkownika
tomekb1
Od: 30 gru 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja przedwczoraj miałem pierwszy mróz. Figi oberwały, ale krzaki są na tyle gęste , że tylko liście z wierzchu padły. Wewnątrz krzewu bez uszkodzeń.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Mrozki w kolejnych dniach skutecznie zakończyły sezon . Zerwałem ostatnie trzy peretty i to by było na tyle. Zostały mi jeszcze sporo owoców na pereccie w donicy w szklarni, ale chyba za późno ją przeniosłem , bo poczuła jesień i ma większość żółtych liści.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
FreGo

Post »

Tomek, moje duże już też bez liści stoją prawie, wcale nie miałem main crop-u w tym roku na nich!Ale nie biadolę bo wyskoczy na wiosnę a jest on zawsze liczniejszy od breby właściwej.Tak samo drzewka prawie nic nie urosły.
Za to pod domem ma 3 sadzonki z zeszłego roku co je przesadziłem i te mają nawet owocki, wiadomo to nie dojrzeje ale nawet liście jeszcze mają. Tak samo sadzonki pod ścianą w doniczkach z tego roku dopiero liście po woli skręca.
U mnie największa minusowa to było dopiero -2 więc to mało a przy ścianie to może -1 bo to od północy. Sam fakt że mandarynka od południa w rabatce kwiatowej w doniczce ma jeszcze liście świadczy o tym że tam mrozu nie było.
Wiadomo sezon przeszedł. Zobaczymy jak się zachowa duża figa u mnie za rok bo jedną uszczknąłem a drugą nie. Będzie co porównać. ;:215
Ja widzę że tylko Nas dwu chyba interesują już figi na tym forum.No cienko z tymi postami w temacie. ;:145
Witam, jestem Adam.
JanuszKR
100p
100p
Od: 3 gru 2010, o 22:16

Post »

Zważywszy na różne okoliczności, to już miałem nie pisać na forum, ale chciałbym zachęcić inne osoby do sadzenia fig. Moja posadzona w gruncie ma ponad 3,5 m wysokości. Oto jej aktualny wygląd-zdjęcia z ostatniej niedzieli. Może roślina stała się po ok. 20 latach mniej wrażliwa na spadki temperatury?
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Jak widać na zdjęciach u mnie sezon w pełni. Przymrozki rzędu- 2 stopnie C nie zrobiły wrażenia na fidze, liście w pełnej krasie. Roślina nie okryta, a ja skrobałem szyby samochodu przed tygodniem kilka razy. Jeżeli zapowiedzi pogodowe się sprawdzą, to myślę, że około 150 owocków na fidze ze 100 bedzie do konsupcji w pełnej dojrzałości.
Pozdrawiam

Janusz
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

Moim zdaniem jest tak:
Mandarynce raczej niewielki mróz nie szkodzi
Może to były po prostu tylko przymrozki. Skrobanie szyb jest już przy zerze. Wiosną na dachu i szybach auta miałem szron, a na liściach winorośli rosę. Figa przy minus 2 raczej by zmarzła.
jesień idzie :D Nie ma na to rady....
Pozdrawiam
Tomek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

W tym roku na Morenie dojrzało 14 letnich fig. Po uszczyknięciu utworzyło się dużo fig jesiennych, ale opadły. Prawdopodobny powód to jeszcze słaby krzew. W późniejszym okresie wybiły znowu figi, ale nie mają szans dojrzeć:
Obrazek

Na Ice Crystal nie było Fig letnich, a jesienne również opadły. W późniejszym okresie podobnie jak na Morenie wybiły znowu figi, ale nie mają szans dojrzeć:
Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
garrs
100p
100p
Od: 6 wrz 2021, o 23:50

Post »

Planuję uprawiać figę w donicy. Dostanę sadzonki z gołym gorzeniem 80-120 cm. Jaki rozmiar donicy polecacie?
Awatar użytkownika
Senior
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2017, o 01:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Janusz ja też, lecz chciałem sprawdzić jak rosną im figi gdy stosują wskazówki Miry dotyczące uszczykiwania szczytowych gałązek. Niektórzy chwalili się że mają ich 30-50 sztuk. Po przeczytaniu zaległych postów widzę że nici z tego. Janusz ja miałem owoców mnóstwo, niektóre były tak duże jak mniejsze gruszki.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

;:oj
Uszczykiwanie wierzchołków ma na celu przyśpiesznie zawiązywania a tym samym dojrzewania main crop. W moim przypadku, gdybym tego nie zrobił nie zjadłbym w tym sezonie,z uwagi na wczesny mróz żadnego owocu jesiennego. Zamieszczanie zdjęć dorzałej breby bardziej gmatwa, niż cokolwiek wnosi do dyskusji o korzyściach wynikających z tego zabiegu.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
tomekb1

Post »

garrs pisze: 6 lis 2023, o 01:34 Planuję uprawiać figę w donicy. Dostanę sadzonki z gołym gorzeniem 80-120 cm. Jaki rozmiar donicy polecacie?
Wiadomo, że im większa donica tym roślina ma lepsze warunki do rozwoju. Musisz zastanowić się jaką największa będziesz w stanie bezproblemowo przenosić na zimowanie, ile będziesz miał tych doniczek, a co za tym idzie ile miejsca będą zajmować w zimę. Ja jedyną jaka mi została w uprawie doniczkowej, trzymam w donicy 60 litrów (średnica górna ok. 50cm wysokość 36 cm) i ten rozmiar najbardziej mi pasuje, bo nie jest aż tak ciężka i łatwo się mieści na taki wózek transportowy. Miałem tez kiedyś w 80 litrowych (średnica 56 i 40 cm wys) ale to już duży ciężar. Nie na tyle duży by nie dało się rady przenieść ale słabo się już na wózku mieściła. Będę sadził na wiosnę jeszcze dwie odmiany do doniczek i wybiorę właśnie 60 litrowe, jako bardziej poręczne.
Pozdrawiam
Tomek
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wspomnienie lata ;:3 Największy owoc z 14 zjedzonych z krzaka posadzonego do gruntu wiosną 2022 r.

Breba Moreny:
Obrazek

Obrazek
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”