BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: BobejGS- Walka z przeciwnościami, czyli warzywnik Błażeja cz.4

Post »

Jak w tym roku plonami tej odmiany bo chodzą słuchy że to był ciężki rok dla ogórka. Choroby szybko nie dopadły?.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Był bardzo ciężki rokx a testowałem kilka nowych odmian. Susza i choroby dały w kość ale ilosć krzaków podwojona, to i zbiory nie były tragiczne.

Co do weryfikacji, to ciężko w tym roku takową zrobić.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Sezon przepędził sstrasznie szybko i czas zabrać się za sprzątanie poletek.

Posprzątałem poletka dyniowe z pędów i większości chorych liści, pozostaje tylko usunąć chwasty, wzruszyć ziemię i wysiać poplon.

W międzyczasie, zacząłem wybierać marchewke. W tle poletko dyniowe, stąd tyle chwastów. :wink:

Obrazek

Natomiast koło domu mam już praktycznie wszystkie cztery poletka posprzątane i wysiany poplon.

Pozostaje jeszcze sporo papryk do zebrania z poletka pod lasem, czekam też na spóźniające się fasole, w sensie aby dojrzały i w zasadzie poletko pod lasem można kasować, gdyż zebrałem już stamtąd wszystkie buraki, cebule, fasole z orzełkiem, fasole na suche Igołomską, fasole Lekatt, skasowałem arbuzy i pomidory. Kukurydza też zebrana i zostały tylko rośliny bez kolb. Więc tak jak wspomniałem, w zasadzie tam już tylko papryki do zebrania. Są tam jeszcze cztery albo trzy selery, które pozostawione były same sobie, nawet nie wiem jak rosną.

W domu wieczorkami dłubię i suszę fasole. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Efkakam
200p
200p
Od: 24 lut 2018, o 21:40

Post »

Dla mnie ten rok był beznadziejny. Tylko pomidory, sałata i szparagówka mi się udała. Reszta porażka... Tej jesieni spróbuję wapnowania i jeśli to nie pomoże to nie sieję nic. Najwyraźniej gleba musi odpocząć. Nie wspomnę o dwumetrowym żywopłocie sąsiadki, którego nie chce skrócić :roll:

Gratulacje wygranych!
Ta żółta fasola wygląda ciekawie. Pasowałaby do jakiejś sałatki.
Awatar użytkownika
Teresa Pszczola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sty 2016, o 17:28

Post »

Błażej, ale masz fasoli. U mnie wyrosło tyle co na wysiew w przyszłym roku, bo mi sarny zjadły.
A ta z żółtym brzuszkiem to tyczna czy niska?
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Efkakam U mnie też super ekstra nie jest. W sobote byłem na działce i po przeglądzie mogę stwierdzić, że straciłem całą grządke pietruszki, kilka selerów i część marchwi. Wszystko dzięki nornicom.

Ratowałem co się dało i obecnie na działce już tylko pory i fasola tyczna Jaś została. Czas zbierać, przygotowywać do zimy i sadzić czosnek.

Teresa Ta fasola jest karłowa. Nie pamiętam na szybko naswy odmiany. Staram się głównie karłowe odmiany uprawiać.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Błażej, zaiwesuj wreszcie w Quickphos z pomarańczową etykietą i wnet zapomnisz o nornicach.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Zorientuje się co to. ;:333
Darek26
200p
200p
Od: 5 maja 2019, o 17:02

Post »

Blazej posiadasz jakiś czosnek na sprzedaż do posadzenia? Miałem kupować na alle.. ale jeśli masz na zbyciu to chętnie przygarne :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pisz priv, przejrze przechowalnie, bo będe szykować czosnek do wysadzenia. :wit
Awatar użytkownika
vivien333
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 paź 2015, o 12:36

Post »

Gratuluję dobrych wynikow w konkursie!
Choć przyznam, że śledzę Twoje poczynania nie z racji pobijanych rekordów, tylko metod uprawy, jakie Cię do tych wynikow doprowadzają. :wink: Podglądam i uczę się...
Efkakam pisze:Dla mnie ten rok był beznadziejny. Tylko pomidory, sałata i szparagówka mi się udała. Reszta porażka... Tej jesieni spróbuję wapnowania i jeśli to nie pomoże to nie sieję nic. Najwyraźniej gleba musi odpocząć. Nie wspomnę o dwumetrowym żywopłocie sąsiadki, którego nie chce skrócić :roll:
/.../
Mnie też tylko sałata rosła i to do pewnego momentu, bo później i tak wybiła w kwiaty. Nie narzekałam też na cebulę dymkę (zjadaną na zielono), fasola Blauhilda też dała radę, ale szparagówkę wysiałam za późno (długo było zimno) i ledwo parę strąków urosło. Pomidory, ogórki, papryki- porażka, choć coś tam owoców było. Rodzynek brazylijski w zeszłym roku miał 2 m, a w tym, może ze 30 cm. :(
Wszystko uprawiam w donicach, więc roboty kupę, a efekty marne.
Strasznie się zniechęciłam. Obiecuję sobie (który to już rok?), że będzie tego mniej. Z desperacji postanowiłam się przerzucić na krzewy owocowe i nakupiłam borówek, agrestu i świdośliwy. Może będzie z nich większy pożytek.
Efkakam, ja mam podobny problem z sąsiedztwem- posadzili mi wierzbowy las pod płotem, który od wschodu i południa zabiera całe słońce i coraz trudniej znaleźć mi w tym maleńkim ogrodzie miejsce, w którym coś jeszcze zechce urosnąć. :(
Pozdrawiam,Vivien333
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czas ostatnio jakoś tak nie zachęca do myśli o ogródku i pracach z tym związanych ale nie można się poddać ogólnie będącym zniechęceniu i coś tam sobie grzebie. :wink:

Poza segregacją nasion i ogólnym porządkowaniu, zacząłem odnawiać boxa do kiełkownia. Zamówiłem też nowe świetlówki itd do testu, także będzie trzeba coś testowego wysiać. :D

Obrazek

Zamówiłem też nasiona ale pochwale się nimi jak już przyjdą, jeśli nie dostanę zawału przy płaceniu. :;230

Obrazek

Marzy mi się osobne pomieszczenie gospodarcze na wszystkie sprawy ogrodowe ale to chyba bym musiał w lotka wygrać, by jakieś pomieszczenie doprowadzić do takiego stanu użytkowego. ;:224
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No, Błażej, przygotowania do nowego sezonu w pełni! Faktycznie, niezła sumka się uzbiera za te nasiona.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
rafalpl85
100p
100p
Od: 12 paź 2020, o 20:50

Post »

Widzę że na przyszły rok nie zamówiłeś ogórków Allianz. Nie sadzisz ich ?.
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Anida Tak, jakoś jak zacząłem od dwóch pozycji, to się posypały pomysły i tak lista się powiększała. ;:306 Oby tylko inne sprawy dało rade dopiąć, bo już zapytania były czy chce u znajomych coś uprawiać. Także miejsce będzie, byle czas i pogoda, a w zasadzie głównie opady, dopisały. :)

Rafał Allianz to mój nr1 obecnie i będzie rok w rok. Nasion mam jeszcze sporo z tego roku ale zawsze jakąś odmianę dokładam do puli. Nie oznacza to jednak, że na tych się skończy. Jeszcze się może coś dokupi. :wink:

na razie mam wielką zagwozdke jak to wszystko ułożyć. Chciałoby się to i jeszcze tamto ale wiadomo jak to jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”