Pomidory w donicach cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2016, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory w donicach cz.4

Post »

Widziałam taki filmik na YT i tam człowiek dawał garść obornika granulowanego w połowie donicy i pół garści na 3/4 głębokości. Donice 20l chyba. Ja dawałam w połowie doniczki, różną ilość w zależności od wielkości doniczki, zawsze mniej niż garść. Po pomidorach nie widać przenawożenia ale papryki ostro zareagowały - są przerośnięte, mają powyginane liście. Dawałam też mój wermikompost i bio nawóz z pokrzywy :? Podłoże wybierałam bez nawozu. Coś przegięłam tak czy siak.
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24

Post »

Wysadzilam ostatnie pomidory do donic i tak wyglądają na chwilę obecną
. Są wychudzone, słabe i wyrośnięte. Bo uwierzyłam że pomidor potrzebuje 120mg azotu na litr ziemi. I tak je podlałam aby tyle miały. Są bardzo mocno przeazotowane. Jak sama sprawdzam to trzeba dać nawozu 10 razy mniej, czyli 0,1 g na l ziemi.
Obrazek
inga_beta
200p
200p

Post »

Aga
Ja ściągnęłam warstwę ziemi z obornikiem, bo dałam go na wierzch. Boje sie go dawać. Zasilam małymi dawkami nawozu 1g na 20 l ziemi i obserwuje czubki czy nadal jest niedobór. Może dojdą do siebie
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Witam wszystkich,
mam w donicach Amana Orange i Anna Rusian i niepokoją mnie ich wierzchołki. Niby ładnie rosną ale te wierzchołki takie jakby miały za chwilę zwiędnąć, chociaż kolor maja ładny. Może ktoś coś poradzi.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i jeszcze taka fotka

Obrazek

Obrazek
marenka
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie tak więdnął czubek Tundry, ale posadzonej w gruncie. Nie wiem czemu, wywaliłam ją i podmieniłam na sklepową sakiewkę, bo w ogóle była słaba.
Azotu już nie daję, wszystko kwitnie, przeszłam na gnojówkę z żywokostu. Gdzie nie gdzie zasiałam do donic groszek cukrowy, to roślina motylkowa i łapie azot z powietrza, a chyba nie zje za dużo pomidorowi. Za to ją można schrupać :wink:
Więcej problemów miałam z doniczkowymi kiedy było bardzo sucho i podlewałam sama. Teraz raz dziennie jest ulewa, więc trochę wymywa i z drugiej strony oczyściło dach i rynny. Pierwsza porcja deszczówki to była gnojówka z liści grabu, pyłku świerków i dachowego syfu. Powinnam wylać ale mi było szkoda... pomidory nie wyglądały na szczęśliwe :?
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

Dzięki aga za odzew, ale nie o to mi chodziło żeby wywalić ale raczej o to żeby ew. ratować. :)

Na razie szukam na forum, może coś znajdę. Chociaż tutaj nie jest łatwo z tą ilością postów i niestety często sprzecznych ze sobą. No i najlepsze byłyby fotki żeby porównać ale bardzo dużo jest niedostępnych. Trudno, jakoś pomidor musi sobie poradzić a jak nie to nic nie poradzę, chociaż szkoda, bo to dobre pomidory.
marenka
inga_beta
200p
200p

Post »

Ja widzę że mają bardzo sucho. Poza tym zaczynają mieć niedobory. Ale pomidory bardzo ładne.
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

Inga dzięki za odzew.

Nie mają sucho, to co widać na wierzchu to wysuszona trawa znaczy siano. Pod nim jest agrowłóknina czarna i ja ich w zasadzie nie muszę dodatkowo podlewać bo mają wilgotno. A do tego ciągle popaduje deszcz. Dałam im HT i magnezu bo miały bąble na liściach i to wszystko.
Nie wiem za to jakie mają braki bo w donicach "żarcia" na full.
Się zastanawiam czy może niedobrze, że one tak mają cały czas wilgotno, może się duszą czy co?
Generalnie ładnie wyglądają ale te górne liście mnie niepokoją i boję się cokolwiek zrobić bo nie wiem czy głodują czy też są przeżarte.
No i bądź tu człowieku mądry.

Proszę pisać poprawnie!/Karo
marenka
inga_beta
200p
200p

Post »

Te czarne obwódki wokól wiaderek to pewnie folia? Ja myslałam że to ziemia tak podeschła. Niedobory to jasne środki pomidorów. Ale to może z tego że mają zbyt mokro?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jasne środki mogą wynikać z szybkiego tempa wzrostu, nie koniecznie z niedoborów.
Na moje oko, nic pomidorom nie brakuje.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

Inga no może, to czarne wystające to agrowłóknina.
bioy dzięki.
marenka
Awatar użytkownika
aga_zgaga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maluchy:
Venus
Obrazek

Primabell
Obrazek

Mongolian Dwarf
Obrazek
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie sądziłam, że pomidorki z ciepłego kraju w obecnych warunkach zechcą owocować :D
,,Sida,,
Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22

Post »

Ja mam ijuńskiego w donicach i też kiepsko mi rośnie. :(
Mają owocki ale zarówno krzewy jak i te owocki euforii nie wywołują.
Bardzo wolno wszystko się toczy.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem zadowolona z moich ,,wiaderkowców" . Ciągle coś dojrzewa dla podniebienia, do podjadania. Części odmian nawet nie znam nazwy bo marker na słońcu wyblakł. Ostały się tylko opisane na wiaderku ołówkiem :roll: Staram się im dogodzić rano i wieczorem podlewając nawozem lub gnojówką. Oprócz czerwcowych ataków z ZZ lub szarą pleśnią na czas opanowanymi jak dla mnie cieszą się niezłą kondycją.
Najbardziej obsypana pomidorami jest Kumato Olmeca, na bieżąco podjadana :D
Obrazek

Obrazek

Malinowy Gigant, no może nie jest gigantem ale radzi sobie :D
Obrazek

Corazon tez nadgania plennością :D
Obrazek

Persimonowej Sakiewce słoneczko służy, jest dorodna i słodka ;:3
Obrazek

Belladonna jeszcze nie dojrzewa ale cieszy ilością :tan
Obrazek

Najbardziej obsypane pomidorkami jest SIDA, puszczony na żywioł, cały czas coś do podjedzenia ;:215 Waga od 30-45gram.
Obrazek
Obrazek

Największe pomidory jakie mam w tym roku to z nasion przywiezionych z Kazachstanu. Pierwszy zerwany ma 53 dag typu befsztyk. Czeka na degustację choć w zeszłym roku jak go dostałam byłam zachwycona jego smakiem. Rosną następnie duże, może pokonają ten wynik :wit
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Natomiast urodą i smakiem cieszą mnie małe ,,kanciaste"pomidorki" koloru malinowego choć nazwa ich wyblakła :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jeszcze raz SIDA

Obrazek

No i inne które na tan czas nie jestem w stanie roższyfrować ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”