Mój ogród wśród łąk część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród wśród łąk część 7

Post »

Małgosiu, przykro, że Misia zginęła :( A może jeszcze wróci? Długo jej nie ma?
Pepsi - śliczna mordeczka, o mądrym spojrzeniu ;:108
Masz jakiś sposób na gwiazdnicę? Czy pozostaje tylko pielenie? U mnie tego dziadostwa wszędzie pełno, a pielenie niewiele daje, bo nie da się tego całkowicie usunąć. To jak walka z wiatrakami :twisted: M twierdzi, że to przez nawóz koński, tyle się tego namnożyło...Czy ja wiem? Może ma rację ;:218
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj i u mnie jest pełno tej gwiazdnicy.
Fajną już masz wiosenkę.
Te leszczynowe kotki tak urokliwie wyglądają.
Zwierzaki śliczne, pilnują pani,To dobrze. Moja Fiona też mnie nie odstępuje.Chyba ,że śpi. :D
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Cześć kochani :wit

Mam mega focha na pogodę, bo wiadomo ;:222 Nie mogę patrzeć na wszechobecną gwiazdnicę, więc nie chodzę po ogrodzie. Zamówiłam sobie takie gracki strzemiączko, więc może jak się zmobilizuję to wyruszę na wojnę z tym chwastem ;:134
Myślałam, że wytrzymam do marca z wysiewami, ale posiałam już kobeę, pora, cebulę, selera. Ja sieję cebulę i pora bezpośrednio do gruntu w kwietniu, ale nie miałam pomysłu, co wysiać, no to siup. I będzie co potem pikować, oj będzie ;:224
I mam w planach skok na Gardenię w piątek, więc może mi się humor poprawi :lol:

Marysiu - Koteczka nie wróciła, mamy takie myśli, że psy sąsiada....no, ale za pysk nie złapałam, to nie mogę mówić głośno. A Misia nie odchodziła na krok od domu, więc to dziwne wszystko jest. Mój M aby mnie pocieszyć twierdzi, że była aż nadto urodziwa, więc została uprowadzona przez któregoś z licznych pracowników naszego sąsiada. W każdym razie dziwne jest, że kotka nagle znika. ;:218
To zielone paskudztwo nie daje mi spokoju. Rozprawię się z nim, ale ile tego mam ;:202

Aguś - No fakt, rabaty mam zieloniutkie jak murawa najlepszego boiska. Nawet zaczyna pięknie kwitnąć białymi kwiatkami. ;:223

Violka - Nie mam takiego zdjęcia z moimi daliami. Warzywnik mam w kształcie prostokąta, tylny bok, przylegający do płotu sąsiada miałam obsadzony daliami. Podlewam warzywnik konewkami, bo wolę odstaną wodę, więc przy okazji podlewałam dalie. Przy warzywniku mam taki spory pojemnik na wodę, którą napełniamy wodą ze studni. Woda się nagrzewa w pojemniku i potem ją używam.
W tym sezonie też dalie będą w warzywniku, ale w innym miejscu, na obrzeżu. Poza tym sadzę w warzywniku astry, nasturcje, aksamitki, kosmosy same się sieją od lat. Lubię takie kolorowe przestrzenie.

Dorotko - Coś w tym końskim nawozie jest ;:131 Też używałam sporo w ogrodzie i teraz dzięki temu mam gości w warzywach w postaci turkucia podjadka i gwiazdnicy na rabatach. Usuwać to ręcznie to wielkie wyzwanie. Poczytałam trochę, polecają taką gracę strzemiączko.
Zobaczymy ;:108 Niebawem wyruszę, jak pogoda pozwoli to napiszę o wynikach. Próbowałam takimi pazurkami, ale to gra nie warta zachodu. ;:222
Koteczki nie ma już 3 tygodnie i straciłam wiarę i nadzieję, że wróci. To była naprawdę mądra kotka. :(

Aniu - Twoja Fiona to śliczna kotka. ;:167
Ja już zakupiłam sprzęt do walki z gwiazdnicą ;:134

Z braku możliwości grzebania w ziemi w ogrodzie, poczyniłam sobie mini ogród w starym słoju, który był pojemnikiem na świece.

Obrazek

Z kilku maleńkich szyszeczek szczawika przez dwa sezony pozyskałam całą dużą garść nowych szyszeczek. Uwielbiam szczawik. Mam go na wystawie północnej całe lato do pierwszych mrozów.

Obrazek

Do popisania :wit
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

U mnie też gwiazdnica opanowuje rabaty.
Wegetuje całą zimę i jest jej coraz więcej.
Na razie nic nie ruszałam, ale niech no tylko przyjdą suchsze dni :)
Taka gracka ze strzemiączkiem rzeczywiście ułatwia usuwanie gwiazdnicy?
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Bardzo ładna kompozycja roslinno sloikowa ;:63 ;:63
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zawsze szkoda zwierzaka jak ginie, a tym bardziej, jak nie wiadomo z jakiego powodu ;:196
Może coś w tym końskim nawozie jest rzeczywiście, ja go nie mam, to i gwiazdnicy ani turkucia na szczęście też nie. Gwiazdnicę ma za to moja mama, ale nawozu końskiego to już nie. na nic te moje rozważania. Turkucia widziałam tylko na zdjęciu i oby tak pozostało jak najdłużej, bo wyjątkowo jest szpetnyObrazek Nie wiem co lepsze, gwiazdnica, czy trawa na rabatach? Tę pierwszą chyba jednak łatwiej usunąć, z trawą szarpię się już kilka lat. Kiedyś tego nie było, a teraz po każdej zimie, nie bardzo wiadomo, gdzie trawnik, a gdzie kwiatki ;:223
Pozdrawiam cieplutko ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Małgosiu :wit . Chyba wszyscy mamy już dość tej abstrakcyjnej zimy ;:223 . Mam podobny problem z tym chwastem ;:222 . Jesienią sporo go wyplewiłam i nie wygląda jeszcze tak strasznie ale pewnie zaraz zacznie się powtórka z rozrywki :roll: . Zazdroszczę tego planowanego wypadu na Gardenię ;:224 . Nigdy nie byłam na takich targach ogrodniczych ;:173 . Słoikowa kompozycja bardzo fajna ;:215 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Fajny szczawik, to zielony czy bordowy? Ten bordowy pamiętam z dzieciństwa, rósł sobie wiele lat jako roślina doniczkowa, niestety nie wiem co się potem z nim stało ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Małgosiu, możesz zrobić zdjęcie tego sprzętu do walki z gwiazdnicą jak do Ciebie przyjdzie?
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

To pikowanie najgorsze ;:131 Ja też wysiałem trochę warzyw za wcześnie, ale nie potrafiłem się powstrzymać ;:306
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

:wit

Madzia - Gdzieś czytałam, nie pamiętam już gdzie :oops: , ale doczytałam, że właśnie strzemiączkowa gracka pomoże usunąć ten chwast. Zobaczymy, na razie nie doszło ze sklepu internetowego narzędzie, bo wysyłki mieli opóźnione z powodu urlopu. Mnie też się nie śpieszy, bo ziemia zimna, mokra, wieje. ;:108

Aniu - Dziękuję ;:196

Iwonko - Ja używałam końskiego złota sporo, więc obecność turkucia mnie nie zaskoczyła. Jeden okaz załapał się nawet na lekcję przyrody w córki klasie. Dzieciaki były w szoku, że taki owad żyje w naszych warunkach. Obrzydliwy ;:222 Zimy mamy wyjątkowo ciepłe, mokre to i chwasty sobie pozwalają na dużo. Przyjdzie ciepełko wiosenne, to ja już z nimi się rozprawię ;:134 :lol:

Ewelinko - Ja uwielbiam wszelkie targi ogrodnicze. Bywam często, o ile jest to możliwe. W marcu będą w Warszawie, dość spore Green Days. I już powoli truję eMkowi, że jakby coś miał do załatwienia służbowo w stolycy, to ja chętnie z nim pojadę i najchętniej właśnie w marcu :lol:

Natalia - Szczawik jest koloru bordowego, ale z takimi fajnymi różowymi wstawkami. I pięknie kwitnie białymi kwiatkami. Mam go corocznie w donicach, ale zewnętrznych. Jest najmniej obsługową roślinką donicową i pięknie zdobi. Nie lubi mocnego słoneczka, więc miejsce, w którym u mnie rośnie, bardzo mu odpowiada. Zawsze miałam problem w obsadzaniu skrzyń od strony północnej, gdzie słońce nie dochodzi. Teraz mam ten problem z głowy, od kiedy polubiłam szczawika.

Dorotko - Oczywiście, jak tylko dostanę sprzęt zaraz cyknę. Widziałam ostatnio taki w sklepie ogrodniczym, ale już miałam zamówiony.

Seba - Pikować selera mogę, ale nie wyobrażam sobie pikowania pora i cebuli ;:oj Będzie to raczej niewykonalne, więc w kwietniu od razu popikuję na miejsce stałe.Nie wiem co mnie napadło posiać teraz, bo siałam w kwietniu do gruntu nasionka, i sobie nieźle radziły. ;:224

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

U mnie pierwszy krokus :uszy

Obrazek

Przebiśniegi z daleka już widać

Obrazek

Cuchnące, ale piękne

Obrazek

Obrazek

Poczochrana sosna :lol:

Obrazek

A w domu tak już się dzieje

Seler się gramoli

Obrazek

Cebula i por szaleją. Chyba się pośpieszyłam z ich wysianiem, teraz będę kombinować jak przechować do kwietnia :shock:

Obrazek

Pierwsza kobea raczy się wychylać.

Obrazek

Kwiatki w domu

Obrazek

A na Gardenii zjawiskowe magnolie, na widok których serce zatrzepotało

Obrazek

Obrazek

Cudne łany ciemiernikowe

Obrazek

Oczobitne kolory, ale jakże energetycznie budujące

Obrazek

Z targów poznańskich przywiozłam sobie mnóstwo cebul lilii, bo nie mogłam się oprzeć. Kupiłam też cebulę rośliny, o nazwie aurum, która według sprzedającej odstrasza krety. No to zobaczymy. Na razie poczytałam o niej co nieco i mnie przeraziło. Jak opisują, z cebuli wytworzy się kwiat o intensywnym zapachu....zgniłego mięsa ;:oj Dopiero potem pojawią się liście i łodyga. Macie takie cudo u siebie, naprawdę ma działanie odstraszające? Ja posadzę do donicy, chociaż sprzedająca mówiła, że można do gruntu. Obadam to zjawisko.
Kupiłam też dwie grusze azjatyckie, jedną dla koleżanki bo prosiła, drugą dla mnie o ciekawych nazwach Nashi Kumoi, Shinseika. I jabłoń Roter Booskop. Oj przygarnęłabym jeszcze wiele roślin, ale zdrowy rozsądek kazał sobie dawkować. aha, i jeszcze kilka różnych traw przygarnęłam. Musiałam :D
Znalazłam też przedstawicieli szkółki niedaleko mojego miejsca zamieszkania, którzy zapewnili, że mają u siebie świerk srebrny 2 metrowy. Muszę uzupełnić szpaler, szukałam w kilku szkółkach, ale bez powodzenia. A tu proszę, bliziutko, w marcu mam podjechać i wybrać. Pełnia szczęścia :tan
Oj było miło, ale krótko, bo jak zawsze taki wyjazd powiązany jest ze sprawami służbowymi. Ale i tak jestem zadowolona. ;:108
Awatar użytkownika
Madziagos
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 10 kwie 2012, o 21:44

Post »

Mam cały kartonik cebul arum.
Wiosną sadzę je do gruntu, jesienią wykopuję i trzymam w garażu, choć w zeszłym roku posadziłam raz do donicy.
Czy odstraszają kreta, nie umiem się ustosunkować do tej kwestii.
Czy kwiaty śmierdzą, może trochę, ale woń nie roznosi się jakoś specjalnie.
Poza tym kwiat żyje tylko dwa-trzy dni.
Z pozdrowieniami, Magda
Moje wątki Moje drogi... Aktualny
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Małgosiu, masz link do tych targów w stolicy? A widziałaś, że będą międzynarodowe, ale storczykowe w Sopocie (masz blisko).
Magnolie piękne, i także marzy się jedna z tych b.ciemnych (Genie). Z tegorocznej akcji z forum, też dostałam cebulki szczawików. Widziałam są cudne.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Pięknie się u Ciebie robi, coraz bardziej wiosennie ;:108 Na targach faktycznie zawrót głowy ;:oj
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Jakie ładne zdrowe wysiewy ;:138 Skąd masz nasionka, które tak równo wschodzą? Cebulka i por może prędko do niegrzanej szklarni czy na balkon wylecieć, choćby tylko na dzień (u mnie stały od lutego nawet w noce z przymrozkami i nie marudziły).
Śliczny taki las w słoiku! Moja córka miała niedawno w zerówce takie warsztaty, robili las w słoiku wersja zimowa, z bałwankami, sztucznym śniegiem i jakimś bluszczowym badylkiem. No zabawa przednia :D A potem wróciła do domu i z troski zalała go całym kubkiem wody, plastikowe bałwanki pływały jak bojki po powierzchni błota :;230 Interweniowałam po kilku dniach, bo poziom błotka tajemniczo się podnosił ;:306 Ale sobie bym taki zaaranżowała i nawet mam fajne proste wazony z Ikei, gdzie by mi się widziała taka kompozycja.
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”