Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
-
Balbina72
- 100p

- Od: 22 maja 2018, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
Z młodymi jest wszystko w porządku
. Tak jak pisałam te plamy pojawiły się na jednym krzaku , na dolnych listkach . Reszta jest oki 
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cat face cat facem ale tam się coś przyplątało, te szare plamy. Jak pisałam wcześniej nie widzę dokładnie zdjęć w Fotosiku Szara czy SZW?
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Mirek19
- 1000p

- Od: 20 maja 2016, o 13:20
Wg mnie ten lewy górny pomidor to zniekształcenie charakterystyczne dla kociej mordki 
Pozdrawiam, Mirek
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym, następującym po tym terminie. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów.
- calka

- Od: 14 paź 2012, o 19:56
Na pomidorach Pawła zdecydowanie jest coś co przypomina SZW.
Ewa
- ppwolf
- 100p

- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
Od czego się to przyplątało?od upału?za mało wody?
Mam saletre wapniową z potasem,mozna prysnąć?
Mają o tylko dwie odmiany,Cudo ziemi i Delicious.....pełno owoców i wielkie krzaki.
Mam saletre wapniową z potasem,mozna prysnąć?
Mają o tylko dwie odmiany,Cudo ziemi i Delicious.....pełno owoców i wielkie krzaki.
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt

- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Paweł
Podczas obecnie panujących upałów i rośnięcia owoców trzeba bardzo pilnować regularnego podlewania.Pomidor tego teraz bardzo wymaga.W tej chwili SZW już się panoszy i to nie tylko na odmianach o wydłużonych owocach.Inną sprawą jest zawartość wapnia w ziemi lub ewentualna blokada pobierania i to pasowałoby wyjaśnić.Najlepszym (na cito - doraźnie) rozwiązaniem będzie oprysk nawozem wapniowym,szczególnie opryskanie dokładne owoców z tymi najmłodszymi włącznie.I na pewno na jednym oprysku się nie skończy.
Podczas obecnie panujących upałów i rośnięcia owoców trzeba bardzo pilnować regularnego podlewania.Pomidor tego teraz bardzo wymaga.W tej chwili SZW już się panoszy i to nie tylko na odmianach o wydłużonych owocach.Inną sprawą jest zawartość wapnia w ziemi lub ewentualna blokada pobierania i to pasowałoby wyjaśnić.Najlepszym (na cito - doraźnie) rozwiązaniem będzie oprysk nawozem wapniowym,szczególnie opryskanie dokładne owoców z tymi najmłodszymi włącznie.I na pewno na jednym oprysku się nie skończy.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
- ppwolf
- 100p

To ta saletra wapniowa z potasem będzie dobra?
Jak często powtarzać oprysk?
Jak często powtarzać oprysk?
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt

To zależy ile masz tam wapnia.U mnie parę dni temu pojawił się problem z SZW na trzech odmianach.
26 maja wykonałem pierwszy oprysk Calcinitem który ma zawartość wapnia 27,5%CaO (19%Ca)
Drugi zabieg jutro gdyż plamy na owocach powstały nowe(mniej).Ewentualny trzeci po obserwacji 6 czerwca.
26 maja wykonałem pierwszy oprysk Calcinitem który ma zawartość wapnia 27,5%CaO (19%Ca)
Drugi zabieg jutro gdyż plamy na owocach powstały nowe(mniej).Ewentualny trzeci po obserwacji 6 czerwca.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- ppwolf
- 100p

caO 10,6%,jest napisane żeby opryskiwać 1%roztworem.
Pozdrawiam Paweł
- Faworyt

Mało trochę.Na dzień dobry jak nie masz coś innego będzie i to,ale na drugi poszukaj coś innego.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
Moje pomidory jakby odżyły, wyglądają zdecydowanie lepiej, większość pożółkniętych liści usunąłem, te najstarsze nie odzyskały jeszcze intensywnego zielonego koloru.kaLo pisze: bielinek taką dawką z pewnością nie przenawoziłeś . Pewnie to któryś z grzybków ale zdjęcia marne i niewiele widać. Jeżeli możesz to wstaw nie linki tylko foty, lepiej się rzucają w oczy. I nie same kawałki liścia tylko też całe rośliny.Miniaturka bez kompresji i obróbki, żeby były widoczne szczegóły po powiększeniu.

Chociaż nie wszystkie doszły do siebie, dwie odmiany malinowe: ożarowski i retro wyglądają cały czas słabo. Część mocniej pożółkniętych liści się pozbyłem. Tu dodatkowo występują ciemne zielone liście z jasnymi przebarwieniami, gdzieniegdzie skórzaste i powykręcane górą do dołu, lub nienaturalnie zwinięte do środka.

-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Moje grunciaki też mają zażółcone dolne liście co świadczy o niedostatecznej ilości azotu. W tegorocznej analizie wyszło, że mam 21 mg/dm3 a to tylko 1/5 tego co powinno być. Postanowiłem w tym roku ograniczyć ilość azotu do koniecznego minimum i zobaczyć jak będą rosły i owocowały . Możesz je podlać nawozem w ilości łyżka stołowa na konewkę po pół litra na krzaczek i poprawić wodą w podobnej ilości, żeby nawóz dotarł głębiej.

-
Balbina72
- 100p

- Od: 22 maja 2018, o 15:10
No właśnie po nieudanej próbie zakupu w ogrodniczym weszłam do apteki się zorientować i nabyłam
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam Agnieszka
Pozdrawiam.
Agnieszka.
Agnieszka.
KaLo, dziękuję za pomoc i zainteresowanie się tematem. Pomidory podlane.kaLo pisze:Moje grunciaki też mają zażółcone dolne liście co świadczy o niedostatecznej ilości azotu. W tegorocznej analizie wyszło, że mam 21 mg/dm3 a to tylko 1/5 tego co powinno być. Postanowiłem w tym roku ograniczyć ilość azotu do koniecznego minimum i zobaczyć jak będą rosły i owocowały . Możesz je podlać nawozem w ilości łyżka stołowa na konewkę po pół litra na krzaczek i poprawić wodą w podobnej ilości, żeby nawóz dotarł głębiej.
Teraz pojawił się problem z papryką...
Witam. Na 3 krzakach mam taki problem z pomidorami że młodziutkie liście na wierzchołku pomidora się tak skręciły że nie da rady tego wyprostować. Poskręcane są lodyżki na których są liście. W załączeniu pierwsze zdjęcie.
Druga sprawa to na liściach są takie plamki. Co to może być? Drugie i trzecie zdjęcie
Dziękuję serdecznie za pomoc.

Druga sprawa to na liściach są takie plamki. Co to może być? Drugie i trzecie zdjęcie
Dziękuję serdecznie za pomoc.