Kawon ( arbuz ) - część 8
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 kwie 2011, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kawon ( arbuz ) - część 8
Polyversum kupiony 2x2g.
szperając po internecie natknąłem się na taką stronkę:
https://content.ces.ncsu.edu/fusarium-w ... watermelon z tego co rozumiem do zwalczania fuzariozy jest proline 480 sc u nas chyba niedostępny. Substancja czynna Prothioconazole 480 g/L. Jeżeli ktoś chce to niech poszpera na ten temat.
szperając po internecie natknąłem się na taką stronkę:
https://content.ces.ncsu.edu/fusarium-w ... watermelon z tego co rozumiem do zwalczania fuzariozy jest proline 480 sc u nas chyba niedostępny. Substancja czynna Prothioconazole 480 g/L. Jeżeli ktoś chce to niech poszpera na ten temat.
Piotr
- hanusia19888
- 100p
- Od: 6 kwie 2017, o 14:44
Witam
Moje rosną, póki co... Ostatnio ładnie ruszyły
Choroby na f (której nazwy boje się wymówić) chyba nie mam albo nie potrafię rozpoznać
Miałam wysiane następujące odmiany Bingo, Sugar baby, Janosik, Rosario i jedną sadzonkę NN z bazarku. Podpisałam je, jak należy, ale mój dwuletni synek zabawił się w zabawę, wbij wszystkie znaczniki w jednego pomidorka... i teraz nic nie wiem... Część sadzonek rozdałam i nie wiem, co mi zostało
możecie mnie ogarnąć?? Z góry dziękuje. Na razie wydaje mi się, że mam dwie odmiany. Dodaje zdjęcia. I jeszcze jedno pytanie, czy owoce tej wielkości mogę uznać za "przyjęte"?

Hanuśka
Takie to już zdecydowanie przyjęte
Nawet sporo mniejsze można uznać za przyjęte.

- hanusia19888
- 100p
-
- Od: 22 lip 2015, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzisiaj prawie 30 st i słońce. Na arbuzowisku obraz nędzy i rozpaczy. Ciągle Creemson Sweet się trzyma i nie ma objawów, reszta odmian powoli umiera
Podlewanie Topsinem zatem nic nie dało.
W przyszłym roku będe szczepił, choć obecne testy nie napawają optymizmem. Ślimaki mi mocno poniszczyły szczepy co zaburza mi wyniki i wnioski. Co prawda na wiosnę będę to robił w domu, gdzie ślimaków nie ma, ale jak widzę szczepienie to nie taka prosta sprawa, bo na razie gdzieś połowa się nie przyjęła i już wyrzuciłem (ile w tym winy ślimorów?) Druga sprawa to chyba za mocne klamerki, które zmiażdżyły delikatne łodyżki. Trzecia sprawa - zbyt duża różnica w grubości i wielkości podkładek i zrazów.
Arbuzy "u sąsiada" rosną, ale trzy zawiązki wielkości piłeczki już wywaliłem - bo ślimaki wygryzły dziury lub objadły akurat ogonek, połowa z reszty potargana przez wiatr lub trafiona gradem
Coś pechowo w tym roku.
Ratują mnie jeszcze melony - dzisiaj policzyłem owoce w tunelu z 10 krzaków - na razie jest 45
A żeńskie kwiaty kwitną nadal - już na wysokości mojej głowy 

Podlewanie Topsinem zatem nic nie dało.
W przyszłym roku będe szczepił, choć obecne testy nie napawają optymizmem. Ślimaki mi mocno poniszczyły szczepy co zaburza mi wyniki i wnioski. Co prawda na wiosnę będę to robił w domu, gdzie ślimaków nie ma, ale jak widzę szczepienie to nie taka prosta sprawa, bo na razie gdzieś połowa się nie przyjęła i już wyrzuciłem (ile w tym winy ślimorów?) Druga sprawa to chyba za mocne klamerki, które zmiażdżyły delikatne łodyżki. Trzecia sprawa - zbyt duża różnica w grubości i wielkości podkładek i zrazów.
Arbuzy "u sąsiada" rosną, ale trzy zawiązki wielkości piłeczki już wywaliłem - bo ślimaki wygryzły dziury lub objadły akurat ogonek, połowa z reszty potargana przez wiatr lub trafiona gradem

Ratują mnie jeszcze melony - dzisiaj policzyłem owoce w tunelu z 10 krzaków - na razie jest 45

U mnie też fuzarioza na kolejnych krzakach się pojawiła
Widzę, że bardzo popularna choroba w tym roku. Najgorsze, że nie wiadomo czym to dziadostwo zwalczyć i czy w ogóle się da. Rolnik czekamy na polywersum może to jednak zadziała.

Wokan kiedy zrywasz pierwszego arbuza? Tego, który Ci się najwcześniej zawiązał?
Hanusia ja bym obstawiala tego z bazarku. Rosario, janosik i sugar baby powinny być ciemniejsze, chyba że masz tą jaśniejsza wersje ;) Bingo jest zazwyczaj bardziej podłużny ale różnie to bywa;)
- seba1999
- Od: 16 sty 2014, o 20:10
- hanusia19888
- 100p
Dziękujesky_1989 pisze:Hanusia ja bym obstawiala tego z bazarku. Rosario, janosik i sugar baby powinny być ciemniejsze, chyba że masz tą jaśniejsza wersje ;) Bingo jest zazwyczaj bardziej podłużny ale różnie to bywa;)

Hanuśka
- Ginka
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie straszna posucha, krzaki prawie nie ruszyły, ale mimo to mam już jednego zawiązanego kawonka
(od dzisiaj rygorystyczne podlewanie razem z cukiniami, bo od zaczyna rosnąć
).

"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
A u mnie tak mokro, ze nie wiem co szybciej pochłonie moje uprawy - ślimaki czy choroby.
Arbuzowisko w 1/3 już przywiędnięte, przykro patrzeć.
Arbuzowisko w 1/3 już przywiędnięte, przykro patrzeć.
Pozdrawiam-Ela
Prawdziwie wielki jest ten człowiek, który chce sie czegoś nauczyć.
- hanusia19888
- 100p
A pod Radomiem ani za mokro ani za sucho - przynajmniej dla arbuzów, bo dla zbóż podobno za sucho
. Dziś wysiałem 20 nasion arbuzów w celu potrenowania szczepień. Za kilka dni wysieję dynię(mam nasiona dyni olbrzymiej hokkaido). Dziś zrobiłem zdjęcia moich arbuzów. Największe wielkości grejpfruta. Wszystko sugar baby. Fuzarioza niestety dopadła już praktycznie każdy krzak
Rolnik przyszło ci już to polywersum?

- elaos
- 500p
- Od: 10 kwie 2016, o 17:03
Pytanie do tych co dłużej uprawiają arbuzy - w poprzednich latach tez fuzarioza zbierała takie żniwo? W tym roku to wygląda na jakąś epidemię, chyba wszyscy ją mają.
Melony też na to chorują? Mam zamiar w przyszłym roku spróbować zabawy z melonami, ale jeśli są tak podatne na fuzariozę jak arbuzy to trzeba myśleć o szczepieniu.
Melony też na to chorują? Mam zamiar w przyszłym roku spróbować zabawy z melonami, ale jeśli są tak podatne na fuzariozę jak arbuzy to trzeba myśleć o szczepieniu.
Pozdrawiam-Ela