Mój ogród - Zenobiusz
-
maryla73ab
- 1000p

- Od: 26 sie 2008, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Hanka 1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 30 kwie 2008, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Jadziu i Zenku
Często zostawiam troski przed Waszą bramą wjazdową i odpoczywam,napawam się ciszą i podziwiam z wielkim smakiem urządzony ogród ,gdzie każda roślinka ma swoje miejsce i tło aby się paradowała.U Was dopiero zobaczyłam ile może być odcieni zieleni na różnych iglakach.Bardzo często nie zostawiam śladu,bo żal spłoszyć ten specyficzny klimat panujący w Waszym ogrodzie.Nie lubię jesieni ale jesień u Was polubiłam chyba nie ma koloru,który nie byłby o tej porze w Waszej przystani spokoju i piękna.
Milutkiego wieczoru
Często zostawiam troski przed Waszą bramą wjazdową i odpoczywam,napawam się ciszą i podziwiam z wielkim smakiem urządzony ogród ,gdzie każda roślinka ma swoje miejsce i tło aby się paradowała.U Was dopiero zobaczyłam ile może być odcieni zieleni na różnych iglakach.Bardzo często nie zostawiam śladu,bo żal spłoszyć ten specyficzny klimat panujący w Waszym ogrodzie.Nie lubię jesieni ale jesień u Was polubiłam chyba nie ma koloru,który nie byłby o tej porze w Waszej przystani spokoju i piękna.
Milutkiego wieczoru
- gagawi

- Od: 20 gru 2007, o 21:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzisiejszy ranek spędziłam w Twoim ogrodzie i po raz kolejny zachwyciłam sie kompozycjami roślin,ubranymi w ciepłe, jesienne barwy.
Rabatka z cyprysikiem nutkajskim będzie dla mnie natchnieniem, pozwolę sobie co nieco "przenieść"
do swojego ogrodu.

Mój cyprysik jest duzo mniejszy, wytworzył szyszeczki i martwię się, czy będzie szedł na wysokość. Gleba w tym miejscu jest fatalna, a ja nie mając ( wtedy ) jeszcze żadnego doświadczenia, posadziłam go do dołka bardziej głębokiego niz szerokiego. Trzy lata stał w miejscu, dopiero w tym roku widać konkretne przyrosty.
Ach, miałam jeszcze zapytać o wiek Twojego cyprysika i co to za iglaki w tle- takie trzy szerokie?
Rabatka z cyprysikiem nutkajskim będzie dla mnie natchnieniem, pozwolę sobie co nieco "przenieść"

Mój cyprysik jest duzo mniejszy, wytworzył szyszeczki i martwię się, czy będzie szedł na wysokość. Gleba w tym miejscu jest fatalna, a ja nie mając ( wtedy ) jeszcze żadnego doświadczenia, posadziłam go do dołka bardziej głębokiego niz szerokiego. Trzy lata stał w miejscu, dopiero w tym roku widać konkretne przyrosty.
Ach, miałam jeszcze zapytać o wiek Twojego cyprysika i co to za iglaki w tle- takie trzy szerokie?
- Agnieszka_73
- 200p

- Od: 16 paź 2008, o 21:17
- ZENOBIUSZ

- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Grażyno dziękuje za odwiedziny i miłe słowa.
Cyprysik nutkajski to piekne drzewo rośnie u nas około 7 lat, uwielbia miejsca słoneczne
i wilgotne powietrze i dlatego musi byc dość często zraszany.Rabatę na której rośnie dzieli wraz z miniaturami iglaków i roślinami wrzosowatymi.
W tle natomiast rosną dziesięcioletnie tuje systematycznie strzyżone co roku.
Cyprysik nutkajski to piekne drzewo rośnie u nas około 7 lat, uwielbia miejsca słoneczne
i wilgotne powietrze i dlatego musi byc dość często zraszany.Rabatę na której rośnie dzieli wraz z miniaturami iglaków i roślinami wrzosowatymi.
W tle natomiast rosną dziesięcioletnie tuje systematycznie strzyżone co roku.
Pozdrawiam Zenek
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zenku miło mi, że zajrzałeś do mojego ogródka. Ta krzewinka z czerwonymi owocami to Gaultheria procumbens czyli Gloteria rozesłana. Jest to niska, zadarniająca krzewinka i zachwyciła mnie swoimi czerwonymi owocami, całkiem dużymi - wielkości dużych czereśni, jak na taką małą roślinkę. Kupiłam ją trochę ponad miesiąc temu. Jak pisze o niej producent, Grupa Polskie Azalie, owoce mają się utrzymać do wiosny. Kwitnie w VII-VIII, kwiatki mają być biało-różowe. Lubi półcień i kwaśną glebę. Posadziłam ją pod sosną w towarzystwie Rh i borówek brusznic no i wrzosow.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- kocica

- Od: 22 wrz 2007, o 16:42
- Kontakt:
Zenku, czy ta roślinka, która kwitnie na czerwono to geum coccineum Borissi? Kuklik szkarłatny o pełnych kwiatach? Ja mam taką odmianę tylko niestety jeszcze w pojemnikach i mi w tym roku nie zakwitła ta roślina. Aż mi szkoda, że nie posadziłam jak widzę u Ciebie takie piękne kwiatuszki o tak późnej porze roku.
Moje wątki
Pozdrawiam, Ewa.
Pozdrawiam, Ewa.