Dziękuję
Lodziu 
Kosaćce to największa różnorodność kolorów i zestawień kolorystycznych!
Co znaczy "nieco wyższy"? Kosaćce SDB czyli "maluchy" mają tak do 30cm. Potem są kosaćce z grupy IB czyli "średniaki" 30-50cm. W każdej grupie bez problemu spotkasz kolor błękitny.
Grażynko dalie owszem absorbują mnie, bo właśnie wysadzam sadzonki zielne, no i wciąż sprawdzam, jak wschodzą i rosną. Ale teraz niepodzielnie rządzą kosaćce! I nawet zastanawiam się, po co sadzę te wszystkie bodziszki, kukliki i wiele innych kwiatów, które teraz kwitną, skoro nie zwracam na nie uwagi?
Ale wracając do kosaćców; też uwielbiam błękity i fiolety! Są to sztandarowe kolory tych roślin!
Ciemny fiolet bez nazwy, późna odmiana SDB:
Agnieszko, one rzeczywiście krótko kwitną, bo taka ich natura. Są piękne ale stanowią tylko preludium dla średnich i wysokich kosaćców. Jednak im więcej mam odmian, tym to kwitnienie się wydłuża. Więc MDB i SDB wraz z botanicznymi kwitną miesiąc. Tak na to patrząc - nie kwitną zbyt krótko
Jadziu, dla mnie maluszki z moich kolekcji są najważniejsze. Inne powoli będę musiał eksmitować, jak zabraknie miejsca.
Może przy dziabaniu motyczką za bardzo uszkadzałaś korzenie kosaćców? A inny powód ich nie kwitnienia może być taki, że mogły być przesłaniane, zacienione przez inne rośliny. I tu nie chodzi tylko o porę kwitnienia. Ale nawet później muszą mieć pełne słońce!
Tę odmianę już pokazywałem ale chyba miałem źle podpisaną. Ten powinien być właściwym 'Brassie' (ciemniejsze płatki dolne)
Chcę już zakończyć pokaz "maluchów", bo "średniaki" a nawet wysokie kwitną! Więc czego jeszcze nie było

?