Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo cz. II

Post »

Ale która z pań ma tą wędzarnie? może linka podasz, żebym mogła bliżej podpatrzeć ;:196
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Małgosiu jak małe kamyczki zbiera, to może coś takiego w przyszłości sobie zrobisz? ;:173. Dawno temu zrobiłam to zdjęcie na jednej z wycieczek, bo strasznie mi się to spodobało. Może kiedyś sobie zrobię taką ścieżkę.

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Bogumilka

Proszę uprzejmie oto moja mała wędzarenka .

Obrazek

Obrazek

Jak widzisz urządzenie nie jest duże , zgrabne . Wszystkie elementy metalowe są rozłączane i można je zapakować do drwnianej skrzynki . Po złożeniu zajmuje niewiele mejsca , a nawet można ją ze sobą zabrać na piknik .
W środku są pręty , na których , na hakach wieszamy produkty do wędzenia . Można pręty wymienić na siatkę i wędzić na niej bardzej delikatne rzeczy .
Kanał doprowadzający dym składa się z dwóch elementów i dzięki temu możemy ten kanał skracać lub wydłużać i w ten sposób regulować temperaturę dymu .

Obrazek

Bogusiu jeśli masz jakeś pytania to proszę bardzo , chętnie odpowiem . ;:108
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu ;:180
Też takie sobie zrobię. Forma do płytek już jest- to z niej powstały moje krawężniki

Obrazek

Beatko Jesteś WIELKA! ;:180

Myślę, że Bogusia będzie zadowolona ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, przeglądałam wczoraj oferty na all.. i też zauważyłam, że taka trzypoziomowa szklarenka jest praktyczniejsza, ale obawiam się, że może mi zasłaniać światło balkonowego okna z piętrową wystawą rozsad..
Mój balkon jest długi i wąski, muszę więc dokładnie pomierzyć, ważne, że jakaś szklarenka będzie, oczywiście moje zamówienie gwiazdkowe to kolejny przyczynek do leczenia uzależnień. ;:306

Czy teraz będziemy się witali w Kamiennym Kręgu? :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu
Jak najbardziej przyznaję Ci rację , że w kamieniu coś jest . ;:108

Irenko

Takie spotkania w Kamiennym Kręgu mają w sobie coś mistycznego , może warto spróbować ? ;:162

Kasiu

Ty to potrafisz zamieszać , Małgosia teraz będzie zbierać kamyczki i produkować płytki . :)

Małgosiu

Jak będziesz nad morzem to nie zbieraj za dużo kamyczków , zostaw sobie trochę miejsca na mazurskie kamyki . ;:333
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

besia pisze:Kasiu
Ty to potrafisz zamieszać , Małgosia teraz będzie zbierać kamyczki i produkować płytki . :)

kto wie, może jeszcze jakiś biznes na tym rozkręci, jak się po okolicy wieść rozniesie ;:224. Oryginał pokazany na zdjęciu pochodzi z ogrodu z 1559 r, więc to byłby taki powrót do korzeni architektury ogrodowej ... a my oprócz kamieni kochamy przecież też i korzonki, łodygi, kwiaty .... :;230
:wink:

Bogumilko ja nie mam tak ładnej wędzarni jak Beatka. To taka prowizorka zrobiona na prędce w jedno popołudnie z resztek pobudowlanych .....ale jakoś przetrwała już kilka lat i nie ma zbytniej mobilizacji, by wreszcie zrobić murowaną (taka jest w planach .... odległych :lol: ). Ta póki co zdaje egzamin, choć do zbytnio estetycznych nie należy (ale mam ją schowaną w kącie ogrodu, gdzie jej nie widać :wink:
Jakby co to też służę pomocą od strony teoretycznej co i jak robić, by swoją wędzoną rybkę zjeść (bo ja to raczej ryby wędzę. Wędliny tylko parę razy i to dawno temu)

Obrazek
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

Irenko A czy Ty masz taką zabudowaną loggię? U mnie balkon ma kratownice ale moja mama ma betonową płytę jako barierkę. Jeśli masz podobnie, to sprawdź, czy w ogóle będzie tam docierało słońce. Ja także biegałam po balkonie z metrem- środek lutego ;:306

Beatko Jeśli uda mi się zajrzeć na Mazury, to na pewno z pustym bagażnikiem nie wyjadę ;:306 Myślę oczywiście o skarbach kamiennych i różnych leśnych znaleziskach. Może jakiś ładny korzonek znajdę, albo pniaczek :roll:
Oj, do lata daleko :roll:

Z tych płytek nie ma śmiacia. Jak tylko pogoda na wiosnę nieco się ustabilizuje, będę robiła próbę z takich mniej urodziwych. Hand made zawsze w modzie ;:215

Kasiu Mnie cieszy to, że powraca się do sprawdzonych, dawnych kompozycji ogrodowych. Jeśli ta kamienna mozaika przetrwała taki długi czas i nadal potrafi zachwycić, to jest doskonałym dowodem na to, że "moda kołem się toczy". Za mojego życia moda na spodnie dzwony a potem rurki wracała przynajmniej dwa razy i myślę, że jest to proces dotyczący wielu dziedzin życia.
Często oglądam na Domo+ programy o ogrodach, o kompozycjach, o historii. To skarbnica wiedzy ale także można dostrzec powracające elementy i odrodzenie tego, co piękne i wartościowe.
Z przyjemnością przyczynię się do tego procesu ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50

Post »

Ślicznie dziękuję za fotki wędzarni ;:196 mężuś obejrzał, podumał i powiedział, że dopiero na wiosnę się tym zajmie ;:108 .... eeeee na wiosnę?? ja już mam potrzeby na tą wędzarnię, a nie na wiosnę ;:223 ale co, muszę czekać, bo sama to nawet gwoździa w ścianę nie wbiję, bo pewnie młotkiem krzywdę bym sobie zrobiła ;:124
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Dziewczyny, ja też dołączam do Kamiennego Kręgu! :wit
(O rany, jak ten temat zobaczyłam, to na moment kaszel mi przestał przeszkadzać.)
Tak jak pisze Marysia - w kamieniu czuje się fragment wieczności, mają swoją moc, nie da się ukryć.

Ja zbierałam kiedyś, ale - jak byliśmy na rodzinnej wycieczce we Francji i Hiszpanii, to wsadziłam do samochodu dwa bardzo ładne duże kamienie: jeden ciemnozielony prostokątny, tak. ok. 5-6 kg, i drugi okrągły prawie jak piłka, biało-szary z żółtymi i czarnymi kropkami, o wadze podobnej do poprzedniego. Niestety ojciec zostawił je na kempingu. :( Od tamtej pory przestałam zbierać.
A u nas na działce nie ma w ogóle. ;:185 Są łupki, ale ileś metrów pod ziemią.

Jak byliśmy na Pomorzu, to absolutnie się zafiksowałam na kamienne kręgi, które są pozostałością kultury starszej, niż nasza słowiańska.
Ta wysepka sosen pośród pól rośnie właśnie w jednym z takich kręgów.
Tutaj tylko największe kamienie wystają spośród traw, wewnątrz okręgu też było mnóstwo różnych, część była ułożona jak siedziska wokół centralnego punktu.
Zbieraliśmy tam z M pełne "mocy" :wink: owocki jarzębiny na jarzębiak, a czarnego bzu na syrop.
Obrazek

Obrazek

A to jest zdjęcie robione do wnętrza kręgu, który się musiał bardzo dawno temu zapaść. Rosły przy nim jabłonie i czarne bzy.
Obrazek
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Daria_Eliza pisze:Dziewczyny, ja też dołączam do Kamiennego Kręgu! :wit
(O rany, jak ten temat zobaczyłam, to na moment kaszel mi przestał przeszkadzać.)
Lecznicze działanie kamieni .... i to wirtualnie ;:333 :wink:
Dario może jakieś namiary na kemping, gdzie te piękne kamienie zostały? :;230

Bogumilko można taką prostą wędzarnię zrobić, zanim Twój mąż skleci coś lepszego. Wystarczy wykopać w ziemi kanał (ok. 1,5m), ja mam wsadzone bloczki wentylacyjne, ale jak się nie ma ich na stanie wystarczy przykryć czymś ten kanał z góry. Na jednym końcu kanału wykopać dół, w którym będzie palenisko, na drugim końcu komin. Z kominem najwięcej problemu, bo zależy jakimi materiałammi się dysponuje. Ja mam zrobiony z arkusza blachy, można zbić z desek, a najlepsza byłaby beczka (jeśli ktoś takową dysponuje).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bogusiu

Pomysł Kasi na wędzarnie jest dobrym , prostym rozwiązaniem ;:108
Ja mam również wędzarnię stacjonarną zrobioną z beczki . Doprowadzony jest do niej kanał zbudowany z cegieł . Nawet są drzwiczki przy palenisku .

Obrazek

Tą dużą rozpalamy jak jest jakieś większe wędzenie .
Ostatnio jednak , podobnie jak Kasia wędzimy tylko ryby i ta drewniana jest do tego doskonała . Szybko nabiera temperatury . Szczególnie dobra jest do wędzenia na zimno . Kanał można skracać lub wydłużać i w ten sposób reguluje się temperaturę dymu .

Obrazek

Dodam jeszcze , że wędzimy suchym drewnem olchowym - ryby . Wędliny zaś bukowym lub olchowym .
Ryby do wędzenia tylko solę , nie używam zalew . Za leniwa jestem :D
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Rzepka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 mar 2014, o 14:55

Post »

Małgosiu, balkon mam częściowo zabudowany, ale jest na południową stronę, więc słońce i światło dochodzi.
Miniszklarenka jest już w domu, wczoraj zamówiłam i w ciągu 24 godzin dotarła, tym bardziej mi się chce coś posadzić. ;:65

Dziewczyny, może by tak utworzyć kamienny krąg jak w Stonehenge i tam jednoczyć się ze słońcem i księżycem , a podczas przesilenia letniego robić imprezę powitalną z ogrodowym koncertem życzeń? :;230

Pozdrawiam Irena
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dario
Jak widzisz , my nie tylko o pomidorach :D

Irenko
Możemy rozpisać konkurs na miejsce , w którym taki krąg zbudujemy . ;:333
Jak złożysz tę szklankę to proszę zrób zdjęcie i nam pokaż . Czy ona podobna do tej małgosinej ?
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak tak, nasze zainteresowania są bardzo szerokie ;:108 .... właśnie a propos Beatko, czy wymyśliłaś już nazwę swojego wątku? (czy mamy rozpisać na nią konkurs :lol: )
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”