Domowo i zdrowo

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję, masz w tym swój udział :D
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

U mnie dochodzi po parzeniu, jedyna w swoim rodzaju POLISH HAM, tak odległa w przepisie od b.wielu falsyfikatów opisywanych w Necie i podszywających się pod jej nazwę.

Będę musiał zrobić do niej bułki pszenne.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Piotr, Ty to potrafisz człowieka zaintrygować i zainteresować :D
Poproszę o fotkę, a i przepis jakże będzie mile widziany :roll:
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Gaura-możesz wstawić dokładny przepis na tę szyneczkę? Dopiero zaczynam swoją przygodę z szynkowarem i wszystkiego się uczę.Właśnie dzisiaj przywieziono szynkowar,więc jutro zakupy. ;:138
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Wanda, ta szyneczka była parzona, ale bez użycia szynkowara, zgodnie z wytycznymi Piotra, gospodarza wątku, odnośnie temperatur parzenia.

Najpierw szynkę zapeklowałam, a właściwie zrobił to mój M. U nas mięso peklujemy "na mokro", w solance z soli peklowej z dodatkiem przypraw-ziele, listek, pieprz, czosnek i zioła lub przyprawy "torebkowe", typu np. do grilla (byle bez glutaminianu), w zależności od tego, na co ochota lub co pod ręką. Ta szyneczka peklowana była 4 dni, trzymana w lodówce, a przed parzeniem na kilka godz. wyjęta do temp. pokojowej. Związana dratwą, jak do wędzenia, by miała ładny kształt.
Parzona w wodzie o temp. 80 stopni, do momentu uzyskania wewnątrz mięśnia, temperatury 67-68 stopni. Potrzebny do tego termometr, który można wbić w mięso. Zgodnie z radą Piotra, termometr wyjąć po wystudzeniu, by nie wypuszczać soków.
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Biotit pisze: Golonkę się parzy ponad 4 h, a boczek ponad 2 h. Wszytko również zależy od tego jaki ma być produkt końcowy, bo jeśli chcemy uzyskać boczek b.miękki, który nadaje sie do smarowania (prawie) to wówczas parzymy 3 h.
Oj, dobry boczuś lubimy :D
Piotr, mam pytanie: piszesz o czasie parzenia, a nie temperaturach wewnątrz, więc czy ten boczek parzony w osłonce? Jeśli tak, to czas parzenia ok. 2-3h, czy zależy od wielkości osłonki? Czy też jakieś inne rady...
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Kasiu, boczek parzę w prasce, musi być mocno ściśnięty, gdyż są 2 warstwy. Jest to ważne, aby w czasie krojenia tworzył jedność, a przede wszystkim musi być miękki.

Dziś będzie premiera bułek pszennych z czasów PRL-u.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dziękuję, a bułeczki z czasów PRL-u chętnie zobaczymy :wink:
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Wanda 1
50p
50p
Posty: 98
Od: 8 cze 2014, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Lubin

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Dzięki Kasiu.Teraz będę robiła drobiową,a następna chyba będzie szyneczka.Zobaczymy.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bułki pszenne z czasów PRL-u

przepis dostałem wiele lat temu od nieżyjącego już Kolegi z WD.

Składniki na 9 bułek po 90-95 g każda:

20g świeżych drożdży
1/2 szklanki cieplej przegotowanej wody do drożdży
1 łyżeczka soli
ok 500g mąki pszennej ( typ 500-550) - ciasto po wyrobieniu ma być elastyczne
1 szklanka wody
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki miodu

Wykonanie:
w 1/2 szklanki wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy 50g maki, po wyrobieniu ma mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, przykrywając ściereczką na 0,5 - 1 h.
Następnie dodajemy resztę składników , wyrabiamy.



Po wyrobieniu ważymy:


Obrazek


Dzielimy przez 9 , wyjdą jak zwykle bułki po 90 g z ogonkiem. :D


Obrazek


Pozostawiamy w formie okrągłych bułek , aż zwiększą swoją obj. o 50%.

Obrazek

Robimy głęboki przedział i przekładamy na blachę wyłożoną papierem.

Obrazek
Obrazek


Po kolejnym wyrośnięciu odwracamy na rozgrzaną blachę i pieczemy 15 minut w temp 200 C.


Obrazek



Na tym etapie niestety zrobiłem błąd, gdyż na bułkach zostało za dużo mąki :twisted:


Po upieczeniu:


Obrazek
Obrazek

Bułki pycha, ale niestety z wyglądu nie pasują mi do Szynki konserwowej. ;:174


Otworzyłem więc tuszonkę z karkówki : też smaczny produkt. :D szczególnie z kwaszonym ogórkiem.

Obrazek
Obrazek

Na fotach pokroiłem 1 bułkę, zabrakło zimnego destylatu, ale był.
Moje wątki
Festina Lente
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 11334
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Pionki pow.radomski

Re: Domowo i zdrowo

Post »

;:333 super sprawa,gdyby tak jeszcze mieć mąkę z tych odmian pszenicy,które wtedy były.Idę na targ i kupię mąkę "z wora" od gościa,który miele we młynie własne ziarno.
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Mąka była z kieleckiego młyna, b.dobrej jakości. Niestety ostatnia dostawa zaginęła w akcji. :evil:
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Bułeczki świetne, jak z tamtych czasów.
Ja robię bułeczki z takiego przepisu, tyle, że nigdy nie dodawałam miodu. I zwykle robię część trochę większych, a część mniejszych, taka wersja damsko- męska, chłopakom te większe, dla mnie mniejsze. Bardzo smaczne.
Ale zainteresował mnie ten "też smaczny produkt", czyli tuszonka z karkówki, wygląda smakowicie. Czy ze słoika?
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2308
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: W-wa

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Kasiu, robię od lat <wg. mnie najsmaczniejsze, niewędzone rodzaje mięs> 4 różne produkty wieprzowe w słoikach prostych 344ml :
tuszonka z karkówki
golonka
boczek
pachwina

Liderką wołową jest pręga, dobrze zrobiona nie ma w sobie równych. 8-)

Drób w takiej postaci odrzucam, jest za suchy.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
gaura
500p
500p
Posty: 860
Od: 14 lut 2013, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: zachodniopomorskie

Re: Domowo i zdrowo

Post »

Ja kiedyś robiłam w słoiku taką prostą wersję mielonki, czyli mielona łopatka, do tego w drobną kostkę boczek. Było bardzo dobre, ale myślałam też o takiej właśnie słoikowej, która jest z kawałków mięsa. Tak jak to Babcia kiedyś robiła.
Piotr, jak znajdziesz wolną chwilę, podpowiedz jak najlepiej zrobić taką tuszonkę.

Ja zamierzam jutro zrobić po raz pierwszy białą kiełbasę. Kiedyś widziałam jak Mama robiła, a jutro będzie mój debiut ;:oj
Pozdrawiam, Kasia
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”