Cztery pory roku w moim ogrodzie. Rok 2014 i 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cztery pory roku w moim ogrodzie 2014 rok

Post »

;:3
Aż się uśmiechnęłam. Świetne to zestawienie: Janusz i robótki ręczne. :D A tak na marginesie, robótki ręczne koją nerwy i działają odstresowująco!
Komplementy pominę, ale zawsze jak odwiedzam Twój ogród, zdumiewa mnie mnogość gatunków i odmian roślin. Jesteś chyba rekordzistą w tym względzie. Brak choćby jednego chwaścika, też przemilczę...
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Januszu tak bardzo mi się podobały Twoje tęczowe tulipany i mam wielką niespodziankę patrzę a u mnie od Ciebie gratisowe tulipanki zakwitły tak samo :tan ale radość ;:138
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Januszu, ale zazdroszczę ci tego deszczu, że padał i podlał ogródek. U mnie na dolnośląskich piaskach sucho, że aż przykro patrzeć na grządki dawno obsiana, na których nadal nic nie wschodzi. Pięknie się u ciebie prezentują "łany" kwitnących tulipanów, cesarskich koron czy skalniakowych drobiazgów. Ziemię też masz całkiem inną niż ta w moim ogrodzie. Wyglądała mi na bardziej ciężką, gliniastą i urodzajną.
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Post »

Helenko.
Działamy w ogrodzie dzień po dniu, nawet w przerwach między deszczami, bo chwasty nie czekają na słońce tylko rosną. Jesteśmy już na ukończeniu pierwszego podejścia ale już za nami wyrastają nowe :(
Roślin wciąż przybywa ale i straty też są. Moje ulubione canny kończą egzystencję w moim ogrodzie. Z kilkudziesięciu szt. jak bywało w poprzednie lata pozostało zaledwie kilka, resztę załatwił wirus. Pewnie to będzie ich ostatni rok w ogrodzie.

Iwonko.
cieszę się, że zakwitły tulipany ode mnie. U mnie rosną od 40 lat wciąż sadzę w innym miejscu stąd pokazują się w różnych miejscach w ogrodzie jakieś nie wykopane. Nawet w pszenicy też wyrosły :wink:

Obrazek

Grażynko.
Mamy deszczu w nadmiarze. Tak to u nas jest, jak leje to długo, jak susza to tez długo. Wyobrażam sobie jak wyglądają piaszczyste ziemie bez deszczu. Cóż mogę tylko współczuć. U mnie czarnoziemy i podczas suszy tez nie nadążam z podlewaniem a co mówić na piachu.

Dziś pstryknięte w ogrodzie:
Żywozielone listki brzozy
Obrazek

Sadzonki chryzantem.Zaczynają kwitnąć. Jutro będą skrócone.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tarczownica Tarczowata - kwiat
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
Awatar użytkownika
wwwiola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sie 2007, o 08:18

Post »

Piękne fotki, pięknej wiosny. ;:138
Januszu ja u Ciebie zawsze podziwiam brak jakichkolwiek chwastów. ;:333
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiolu.
Dziękuję. Wiosna co dzień wita nowymi kwiatami.Tylko trochę za chłodno a jeszcze ogrodników nie było :(
Chwasty mnie się boją, bo ciągle chodzę z motyką :wink: .
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Januszu. Masz pięknie rozrośnięte kępy ciemierników, lubię wszystkiego dużo. :wink:
Ilość tulipanów tak idealnie kwitnących to miód na serce, dla takich widoków warto sadzić tulipany. ;:333
Widziałam też krokusy, mam nadzieję, że część to tych z wymiany zakwitła. :wink: Narcyzy, które mam od Ciebie, kwitną i cudnie pachną. ;:180
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu u Ciebie o wiele cieplej bo serduszki masz duże,a z tulipanami w pszenicy to tak jak u mnie z liliami.Kupiłam koło 20 lat temu w szkółce wysyłkowej lilie pomarańczowe i też je tak przenosiłam ,że w ziemniakach je nawet miałam ;:306
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Dorotko!!!
Mówią,że tacy ludzie jak my, mają duże oczy. Też lubię wszystkiego dużo ale to już zaczyna przekraczać moje możliwości. W tym sęk,że jeszcze jest gdzie sadzić a tyle nowości pokazuje się na rynku i jak tu nie kupić.
Krokusy od Ciebie ładnie zakwitły. Cieszę się, że narcyzy też kwitły, choć były obawy,że przy takim zagęszczeniu w jakim rosły cebulki były zbyt małe na kwitnienie.

Iwonko - witam
Na razie nie nie mogę chwalić się ciepłem a i noce też są chłodne. Serduszka zakwitły,bo rosną w zaciszu. Dziwne w zasadzie to roślina cieniolubna a u mnie biała rośnie bardziej w cieniu i jest mniej rozbudowana od różowej. Może to taka jej uroda.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

drozd pisze:
Mówią,że tacy ludzie jak my, mają duże oczy. Też lubię wszystkiego dużo ale to już zaczyna przekraczać moje możliwości. W tym sęk,że jeszcze jest gdzie sadzić a tyle nowości pokazuje się na rynku i jak tu nie kupić.

Janusz bardzo to rozumiem i teraz bardzo się cieszę że mój ogród jest mały bo inaczej cały czas miałabym ochotę na nowe rośliny .

Po zlikwidowaniu oczka postała owa rabata ,ale przesadziłam w to miejsce rośliny z innej rabaty a na tamtej powstał mały trawnik ,żeby nie powiększać sobie powierzchni do pielenia .
slimak900
200p
200p
Od: 27 lut 2013, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A czy w miejscu w którym masz tulipany sadzisz coś potem by zakryć te usychające liście
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O ;:oj Geniu oszczędzasz się. Pewnie i ja pójdę w Twoje ślady. Już dużą rabatę co były kanny zlikwidowałem. Na jednej części posiałem trawę a na drugiej posadziłem Hortensje.
Geniu a co na to bocian jak zlikwidowałaś oczko wodne?

slimak900
W zasadzie gdy zaczynają usychać liście tulipanów wykopuje je. Pojedyncze które są rozrzucone po całym ogrodzie są zasłonięte przez wyższe rośliny.
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Januszu wykopujesz tulipany jak zaczynają usychać im listki i co ustawiasz gdzieś by uschły zupełnie?To byłby superowy pomysł bo byłoby miejsce na inne letnie kwiaty a tak bojęsię kopać by cebulki nie pokaleczyć ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

drozd pisze:O ;:oj Geniu oszczędzasz się. Pewnie i ja pójdę w Twoje ślady. Już dużą rabatę co były kanny zlikwidowałem. Na jednej części posiałem trawę a na drugiej posadziłem Hortensje.
Geniu a co na to bocian jak zlikwidowałaś oczko wodne?
Janusz ja też zlikwidowałam kanny ,jesienią wywiozłam na wieś, brakuje sił na wykopywanie i dźwiganie, Marian nie lubi prac w ogrodzie ,nie chcę go niepotrzebnie zmuszać do pomocy .
Oczko też dlatego jak tylko nadążyłam się okazja ,wykopków pod kanalizacje zlikwidowałam , wiosnż musiałam Mariana prosić o wyczyszczenie oczka a to dla mnie zbyt ciężka praca ,dźwiganie tych ciężkich koszy z liliami wodnymi .

Żal mi tylko tych ptaków które przylatywały latem pić i się kąpać w oczku .
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko.
Wykopuję tulipany jak zaczynają brązowieć cebule to równoznaczne z zółknięciem liści. Dłuższe przetrzymywanie naraża cebule na choroby grzybowe. Czasami jak w ub. roku pozostawiam w ziemi ścinam tylko żółkniejące liście, ale nie dłużej jak 2 lata.

Geniu.
Rozumiem Cie dobrze. M. po pracy też potrzebuje odpoczynku a i w domu często potrzeba męskiej ręki. Sam widziałem jak układał płytki będąc u Was.
Kiedyś marzyłem o oczku wodnym ale po przemyśleniu jaki to koszty i ile potrzeba pracy włożyć w utrzymanie przeważyło na - nie.
U mnie ptaki maja basen na pniaku zrobiony z uciętej beczki. Czasami jest na co popatrzeć jak całe stada przylatują kąpać się.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”