Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi
- Kasiula17
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 18 lis 2013, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tu odpoczywam po pracy zawodowej... grzebiąc w ziemi
Wiolu jak dla mnie to nawet w pączku wygląda rewelacyjnie.

- patusia336
- 1000p

- Od: 31 sty 2011, o 19:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie narzekaj , żółty ładnie pasuje do zieleni
Takie irysy były zawsze w ogrodzie u moich rodziców, ale mama ich tyle miała, że po latach wszystkie zlikwidowała, a teraz żałuje...
- any57

- Od: 16 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli ma być warzywny ogród to tuje nie mają prawa bytu,
ale tuje na ogrodzie spełniają też ważne zadanie - zasłaniają i zdobią
u mnie jest ich sporo i wcale nie przeszkadzają kwiatom - nawet różaneczniki rosną przy nich, a te przecież potrzebują dużo wilgoci - po prostu częściej podlewam, a jak ładnie to wygląda ...
ale tuje na ogrodzie spełniają też ważne zadanie - zasłaniają i zdobią
u mnie jest ich sporo i wcale nie przeszkadzają kwiatom - nawet różaneczniki rosną przy nich, a te przecież potrzebują dużo wilgoci - po prostu częściej podlewam, a jak ładnie to wygląda ...
- Paulii

- Od: 25 lut 2013, o 15:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mi koło takiej tuj którą usunęliście rośnie Naparstnica purpurowa.
To już wiem, dlaczego szczaw Ci tak pięknie rośnie, bo uszczuplasz go.
Piękne Irysowe pąki za chwileczkę pięknie zakwitną.
Wiesiołek ślicznie zaczyna kwitnienie.
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"
- whitedame

- Od: 17 lut 2012, o 16:22
A mnie interesuje Wolusiu czy używasz wiesiołka tylko do ozdoby, czy wykorzystujesz jakoś jego właściwości lecznicze. U mnie tego drania całe łany i trochę mi szkoda, że nie umiem go pożytecznie wykorzystać?
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Wolusia
- 1000p

- Od: 12 sty 2013, o 17:37
Beatko, nie pomogę Ci, bo brak mi wiedzy. Nigdy nie wykorzystywałam właściwości leczniczych wiesiołka. Ale na forum widziałam wątek, w którym było o roślinkach leczniczych i medycynie naturalnej. Jak znajdę, podeslę Ci link 
Paulinko, nie mam naparstnicy, ale mam watpliaości, czy by się uchowała. Od tuj było mnóstwo ślimaków.
I jestem zaskoczona, bo zjadły mi aksamitki, które wysadziam zaraz po wycięciu wszystkich tuj 
Any to prawda, że osłaniają przed wścibskimi spojrzeniami. Ale czy o to chodzi, by sie odgrodzić Metaforycznie) od innych. Teraz wszyscy krzyczą ,,Dzień dobry", próbują nawiązać rozmowę... Jest otwarta przestrzeń
Patrycjo- dopiero na żółto kwitły moje tulipany. Brakuje i kolorów. Chciałabym czerwieni więcej
Paulinko, nie mam naparstnicy, ale mam watpliaości, czy by się uchowała. Od tuj było mnóstwo ślimaków.
Any to prawda, że osłaniają przed wścibskimi spojrzeniami. Ale czy o to chodzi, by sie odgrodzić Metaforycznie) od innych. Teraz wszyscy krzyczą ,,Dzień dobry", próbują nawiązać rozmowę... Jest otwarta przestrzeń
Patrycjo- dopiero na żółto kwitły moje tulipany. Brakuje i kolorów. Chciałabym czerwieni więcej
Witaj Wolusiu, wpadłam do Ciebie z herbatką, bo kawy nie poję.
Gdy ją zaparzałam widziałam przez okno pięknie zaczynające kwitnąć białe irysy. Zajrzałam do Ciebie, zobaczyłam pierwsze posty, przewertowałam na koniec i co widzę? Jasno niebieskiego Irysa! Nawet nie wiedziałam, że takie są
A to mój ulubiony kolor, mimo, że w ogrodzie mało go 
Nie mogę doczekać się zdjęć kwitnącego. Gratuluje pięknego okazu
I zapisuje sobie wątek, aby nie uciekł.
Coś wiem o tujach... Rosną za płotem sąsiada -gdy wsadzałam różę zastanawiałam się czy przetrwa. Jeszcze żyje. Poprzecinałam trochę korzenie, ale więcej nie dało rady bo mało siły mam. I teraz podlewając różę, podlewam i tuję... Ehhhh...
Przy tujach osobiście nie polecam trawkę, bo ciężko z koszeniem
tylko wyłożoną agrotkanine, + na niej kora czy inne ozdobne bzdety + liście funki. One dużo nie potrzebują, a z czasem pięknie się rozrastają, jednak tak można zrobić tylko wtedy jak ma się dużo miejsca na działce. Chociaż przyznam, że przy moich (kilka sztuk) cyprysikach posiadam floksy
oraz nieużytkowane terytorium.
Ale miejsca na ogródku mam dużo. Nawet ziemniaki zasadziłam, rządek więcej niż marchewek
Także dobijam herbatkę, zjadam śniadanko, pozachwycam się ogródkiem -przesyłam do Ciebie zapachy. Tego na pewno w domu CI brakuje
i idę do pracy!
Gdy ją zaparzałam widziałam przez okno pięknie zaczynające kwitnąć białe irysy. Zajrzałam do Ciebie, zobaczyłam pierwsze posty, przewertowałam na koniec i co widzę? Jasno niebieskiego Irysa! Nawet nie wiedziałam, że takie są
Nie mogę doczekać się zdjęć kwitnącego. Gratuluje pięknego okazu
I zapisuje sobie wątek, aby nie uciekł.
Coś wiem o tujach... Rosną za płotem sąsiada -gdy wsadzałam różę zastanawiałam się czy przetrwa. Jeszcze żyje. Poprzecinałam trochę korzenie, ale więcej nie dało rady bo mało siły mam. I teraz podlewając różę, podlewam i tuję... Ehhhh...
Przy tujach osobiście nie polecam trawkę, bo ciężko z koszeniem
Ale miejsca na ogródku mam dużo. Nawet ziemniaki zasadziłam, rządek więcej niż marchewek
Także dobijam herbatkę, zjadam śniadanko, pozachwycam się ogródkiem -przesyłam do Ciebie zapachy. Tego na pewno w domu CI brakuje
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
- Elwi

- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Przydreptałam z rewizytą i jestem pod wrażeniem Twojego zakątka
Imponujący, wielki warzywnik i sad
Warzywa z własnej uprawy mają nieporównywalny smak i aromat. Jeżeli o mnie chodzi to prowadziłam eksperymenty z warzywnikiem, ale ostatecznie się poddałam. Pracy włożyłam mnóstwo a wyniki były marne ... Z różnych przyczyn - niewiedzy, ślimaków, nornic itp. Może kiedyś znowu spróbuję
Teraz zafiksowałam się na róże i im poświęcam cały czas i siły

Właśnie wczoraj wyczytałam w gazecie ogrodniczej, że aksamitki są przysmakiem ślimaków. Radzili, żeby je sadzić w pobliżu roślin na których nam szczególnie zależy - ślimaki rzucą się na aksamitki i inne rośliny zostawią w spokojuOd tuj było mnóstwo ślimaków.I jestem zaskoczona, bo zjadły mi aksamitki, które wysadziłam zaraz po wycięciu wszystkich tuj
A jak długo wschodzą aksamitki? Wysiałam je pod koniec kwietnia i nie wzeszła ani jedna 
-
koziorozec

- Od: 22 sty 2013, o 21:52
Witaj Wiolusiu,ogród Ci pięknie zakwita ,chyba to nie wiesiołek tylko tojeść kropkowana,miłego dnia zyczę

- dorcia7

- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Właśnie chciałam napisac ,że to nie wiesiołek tylko tojeśc,Marta mnie wyprzedziła 
- piortkowice
- 1000p

- Od: 13 sty 2013, o 11:22
Wolusiu irysek cudny
Uwielbiam je, później jak będzie więcej kolorów to podzielę się, uwielbiam je 
Do gruntu czy w mieszkaniu? - W mieszkaniu przy dobrych warunkach już powinny wzejść. W gruncie może to potrwać dłużej !Dorfi pisze:A jak długo wschodzą aksamitki? Wysiałam je pod koniec kwietnia i nie wzeszła ani jedna
Pozdrawiam serdecznie
Skrzacik3 - storczyki
Skrzacik3 - storczyki
Do gruntu siałam. Czyli jeszcze się nie załamywać tylko czekać?