Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.10
Pyxis
Po co teraz chcesz coś przesadzać, to trochę chyba późno a właściwie bez sensu , jak coś ci wyrosło to do ziemi z tym.
Po co teraz chcesz coś przesadzać, to trochę chyba późno a właściwie bez sensu , jak coś ci wyrosło to do ziemi z tym.
- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam zamiaru nic teraz przesadzac. Mysle bardziej o przyszlym sezonie.
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Proszę o pomoc. Czym zlikwidować rozjaśnione czubki pomidorów. Wolałabym oprysk, bo mało słońca i podlewane są mało i co parę dni góra żółknie. Mam saletrę wapniową, potasową, mocznik.Czy się nadają? Ziemia Sterlux 14/16/18 podlewane - 3ml/1 l nawozu 4/5/6 z dodatkiem sal.potasowej. Jeden raz oprysk OW.

Pozdrawiam Eugenia
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pyxis W takim razie proponuje przestudiować wątki pomidorowe
Do następnego sezonu dużo czasu także przyswoisz dużo informacji
Biorąc odpowiednią ziemię do pikowania i rozsady, które ma już w sobie startową dawkę nawózu, nie trzeba nic
Może jest tak podczas stosowanie jałowego torfu, ale tego nie stosowałem więc tobie nie odpowiem
Co do stężeń na nawozach to są one podane na opakowaniach i zapewne nikt nie pamięta jakie wszystkie mają stosunek N P K
Jednak podawane było tu wiele razy, że odpowiedni do fertygacji jest florovit do pelargonii 

przelewać

- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pyxis
Wpisz nazwę tej ziemi co kupowałeś w wyszukiwarkę.Tam znajdziesz zdjęcia.Może to pomoże Ci w wyjaśnieniu,która to była.
Ebabka
Pomidory rosną i pewnie potrzebują jedzenia.U mnie tak mam z sadzonkami pomidorka tajlandzkiego od
Danusi.Też pewnie są głodne.Pozostałe w miarę mają jednakowy kolor liści.
Wpisz nazwę tej ziemi co kupowałeś w wyszukiwarkę.Tam znajdziesz zdjęcia.Może to pomoże Ci w wyjaśnieniu,która to była.
Ebabka
Pomidory rosną i pewnie potrzebują jedzenia.U mnie tak mam z sadzonkami pomidorka tajlandzkiego od
Danusi.Też pewnie są głodne.Pozostałe w miarę mają jednakowy kolor liści.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie tak się dzieje,jak pomidorki mają ciepło,są dobrze odżywione i szybko rosną. Zwłaszcza po nocy w domu,kiedy nie mają światła. Potem jak dostają światła dziennego,szybko łapią kolor 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 26 sty 2013, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moje pomidory zwłaszcza te które są dalej od okna też mają taki jaśniejszy kolor .Było 2 dni bardzo zimno i trzymałam je w domu,ze względu na kota musiałam je umieścić w pokoju z małym parapetem.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa

Może być płacz jeśli zaczniecie dodatkowo dokarmiać fertygowane pomidory. Jeśli już to zwiększyć dawkę np z 3 na 3,5 ml/l bacząc, by nie przekraczać 200 mg/l azotu bądź 300 mg/l potasu.
Jakby ktoś pytał, to ostrzegałem.
Jakby ktoś pytał, to ostrzegałem.

- Pyxis
- 200p
- Od: 19 lip 2013, o 12:19
Maraga ja dokladnie wiem jakie podloze zakupilem, ale brak info o jego skladzie:

Niby Googlem potrafie sie poslugiwac, ale znalezc nic nie moge. ;)
Bobej mi wlasnie chodzi o czysty torf "a la forumowicz". Niby do fertygacji jest polecany ten do pelargonii, ale "mistrz" uzywa, z tego co doczytalem, BioFlorinu. I badz tu madry.

Niby Googlem potrafie sie poslugiwac, ale znalezc nic nie moge. ;)
Bobej mi wlasnie chodzi o czysty torf "a la forumowicz". Niby do fertygacji jest polecany ten do pelargonii, ale "mistrz" uzywa, z tego co doczytalem, BioFlorinu. I badz tu madry.

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
Dziękuję za wszystkie rady i ostrzeżenia
Właśnie tak jest jak opisujecie. Wierzchołki bywają jaśniejsze. Na noc rzadko zostają na balkonie, bo ostatnio zimnica okropna i rano wyglądają jak na foto. Na słońcu przeważnie łapią zieleń, ale słońca mam mało,dopiero od 14 i nie zawsze niebo czyste. Czekam cierpliwie na więcej słońca i ciepła

Właśnie tak jest jak opisujecie. Wierzchołki bywają jaśniejsze. Na noc rzadko zostają na balkonie, bo ostatnio zimnica okropna i rano wyglądają jak na foto. Na słońcu przeważnie łapią zieleń, ale słońca mam mało,dopiero od 14 i nie zawsze niebo czyste. Czekam cierpliwie na więcej słońca i ciepła

Pozdrawiam Eugenia
- BobejGS
- Kontakt:
A może akurat taki ma z zeszłego sezonuPyxis pisze: Bobej mi wlasnie chodzi o czysty torf "a la forumowicz". Niby do fertygacji jest polecany ten do pelargonii, ale "mistrz" uzywa, z tego co doczytalem, BioFlorinu. I badz tu madry.

Po pierwsze nie niby, tylko na pewno. Po drugie nie zawsze się ma to, co by się chciało . Aktualnie do rozsad używam do fertygacji Fructus do roślin kwitnących wzbogacony saletrą potasową i muszę go wyrobić , bo przecież nie wyleję. Bioflorin jest niezłym nawozem ale do nawożenia okresowego skoncentrowanego ,ale nie do fertygacji.Pyxis pisze:Niby do fertygacji jest polecany ten do pelargonii, ale "mistrz" uzywa, z tego co doczytalem, BioFlorinu. I badz tu madry.
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
Pyxis!
Fakt.Też nic nie znalazłam.Może producent tylko wie co jest w środku.
Moje pomidorki na razie nie były niczym zasilane.Oprócz tego co miały w ziemi do której są wsadzone.
Ziemia uniwersalna do warzyw Sterlux + torf ogrodniczy też z tej firmy w stosunku 1:1
Fakt.Też nic nie znalazłam.Może producent tylko wie co jest w środku.
Moje pomidorki na razie nie były niczym zasilane.Oprócz tego co miały w ziemi do której są wsadzone.
Ziemia uniwersalna do warzyw Sterlux + torf ogrodniczy też z tej firmy w stosunku 1:1
- BobejGS
- Kontakt:
Idąc dalej tym tropem
Ja używam florovit do kwitnących również wzbogacony saletrą, bo zakupiłem go jeszcze przed informacją o tym dla pelargonii