Kaktusiki i sukulenciki-nyskadu część 4

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2012, o 21:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kaktusiki i sukulenciki-nyskadu część 4

Post »

nyskadu pisze:
A jeśli chodzi o ilość, to raczej tak dużo nie chciałabym ich mieć. Ogród to ogród ( oczywiście dla mnie) kaktus to tylko dodatek. Musi być miejsce na oczko, na trawnik, na skalniaczek. No i nie tylko kaktusami żyję, nigdy nie chciałabym żeby mnie jakieś hobby przywaliło.
:;230 :;230 :;230 aleś mnie Aga rozbawiła...jutro przyjeżdżam i zabieram kaktusy, bo przecież nie chcesz mieć dużo. ;:306 Wyjmę moje ze szklarni i wstawię Twoje - wtedy zobaczysz ile ich masz. :roll: Bo na Twoich hektarach to wydaje się, ze tylko 2 piaskownice.. :roll: Dodaj te co stoją wszędzie
I rusz 4 litery a zobaczysz, jak się znajduje miejsce i "na oczko, na trawnik (tu trwa ciągła walka z mężem - ja tam bym dała na trawniku jeszcze jeden inspekt), na skalniaczek"
Hobby to Cię już przywaliło (policz godziny spędzone na forum :;230 , tylko żaden nałogowiec do tego sie nie przyzna. :wink:
A pomyśl - jakbyś miała szklarnię i nie musiała tego targać na zimę do domu, i mogła zimą kaktusy oglądać. Dla mnie to marzenie!
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2008, o 09:56

Post »

Asiu, pewnie, że masz racje, że i hobby mnie przywaliło kaktusy są wszędzie i obrazki są wszędzie. I nie wypieram się uzależnienia od forum ;:306 bo wieczory na forum to sprawa obowiązkowa ;:167
I to nie jest tak, że bym czegoś nie chciała ;:224 gdyby mnie było stać to i szklarnia ogrzewana byłaby, a najlepiej taka oranżeria ;:19 z wyjściem z pokoju ;:224 ale w tej chwili to ciężko mi dom w zimę ogrzać a co dopiero szklarnię, a że w totka nie gram, więc mówię nigdy nie będę miała szklarni w dodatku ogrzewanej.
A że klimat mamy taki a nie inny to zawsze nachodzą mnie dni kryzysu, depresji, przemyśleń ;:145 że trzeba to wszystko wyciągać, później myśleć czy nie będzie przymrozków a w dzień czy nie ulegną poparzeniu, i tak mijają 2 miesiące kwiecień-maj, później jest czerwiec, czyli albo leje, albo grad, albo upał, lipiec-sierpień podobny, no i wrzesień z przygruntowymi przymrozkami ;:209 i znowu wszystko chować.

I praktycznie to w ciągu roku może są 2 miesiące, takie bezstresowe, a może jeszcze mniej i myślę czy warto iść w taką ilość ;:218

Bo za oknem znowu pada i zimno ;:222 i kiedy będzie to lato :roll: 2 najpiękniejsze miesiące już prawie minęły, został lipiec bo sierpień to już jesień.
A ja tylko na zmianę koszę i sprzątam, sprzątam i podlewam a życie ucieka. Skoszę w jednym miejscu to w drugim już trawa urosła. Są plusy i minusy dużego ogrodu, a gdyby jeszcze była szklarnia to by mnie przerosło. Nawet nie mam kiedy, do Ciebie się wybrać bo roboty moc ;:202 a końca nie widać ;:222 i wiecznie mam poczucie, że znowu coś jest nie zrobione, że jestem więźniem własnego domu.

A dziś opuncja od Andrzeja, słońca brak i nie może się rozwinąć, ledwo pościła korzonki a a tu już kwiatuszek ;:333 myslalam, ze nie utrzyma, bo to tylko urwany człon, a tu proszę ;:167

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

nyskadu pisze: roboty moc ;:202 a końca nie widać ;:222 i wiecznie mam poczucie, że znowu coś jest nie zrobione, że jestem więźniem własnego domu.
Aga, koniecznie zmień sposób myślenia! Bo się w depresję wpędzisz. Zrób to w najprostszy z możliwych sposobów - zamień słowo 'więźniem', na 'panią' i wszystko będzie zupełnie inaczej! ;:173

A masz z czego być dumna, oj masz! ;:215
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
banditoo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lis 2008, o 01:33

Post »

nyskadu pisze:że trzeba to wszystko wyciągać, później myśleć czy nie będzie przymrozków a w dzień czy nie ulegną poparzeniu, i tak mijają 2 miesiące kwiecień-maj, później jest czerwiec, czyli albo leje, albo grad, albo upał, lipiec-sierpień podobny, no i wrzesień z przygruntowymi przymrozkami i znowu wszystko chować.
witaj w klubie, dlatego szklarnia czy nawet foliak ułatwia życie, jedyny problem to koszty, czym ładniejszy tym drozszy bo inspekt to właściwie można sklepać tanio ale do pięknych to one nie należą.
nyskadu pisze:Bo za oknem znowu pada i zimno i kiedy będzie to lato 2 najpiękniejsze miesiące już prawie minęły, został lipiec bo sierpień to już jesień.
Nie łam się, w lipcu będzie pięknie, jest zazwyczaj najbardziej deszczowym miesiącem. Ja najbardziej lubie sierpień i wrzesień bo wtedy kaktusy ładnie rosną.

Więc prosze mi tu nie jęczeć bo tu na forum ma być wesoło ;:136, zawsze pozostaje upicie się i oddanie mi kaktusów :twisted:
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

A tu jeszcze dowód na to, że się da i z listka a nawet zakwitła ;:167

Obrazek
- masz "dobrą rękę" do kwiatów, taka "kruszyna" i pod Twoją opieką już kwitnie ;:138 , ;:oj jak Ty to robisz ?
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj, muszę z Tobą poważnie porozmawiać, najlepiej przy flaszce... ;:306 Olej sprzątanie i przyjeżdżaj!
A kerii - to, że kwitnie - super, ale, że z listka - to wielkie brawa ;:63 ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
KwiAnna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2010, o 10:28

Post »

Kerrii cudowna ;:138 ;:138 ;:138 Taka mała i już kwitnie ;:oj Szczęściaro. U mnie serduszko z Ikei już rok jak stało tak stoi ;:173
Dobrze że ukorzenieone sadzonki ładnie przyrastają bo uwielbiam tą hoję ;:131
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za pocieszenie, chyba ta wczesno-wiosenna aura tak na mnie wpływa ;:224
W piaskownicy nic a nic nie kwitnie, wszystko czeka na ;:3

Dzisiaj rozwinęła się opuncja ;:167
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

z Innej beczki, Gloksynia- którą otrzymałam od syna ;:167 rok temu z okazji Dnia Matki, po spoczynku rozpoczyna kwitnienie

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Bo była ze szczerego serduszka :D Ma bardzo ładny kwiatek.
Też kiedyś miałam ,ale chyba nie powtórzyła kwitnienia.
Awatar użytkownika
nyskadu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu na Dzień Matki to musi być od serca ;:167 inaczej byłaby reklamacja ;:306

Na dworze prawie mróz ;:306 i zaczęło kropić, uwielbiam to ocieplenie klimatu ;:3

Kilka fotek z widokiem na kaktusy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To się nazywa odpoczynek wśród opuncji!! ;:215

Tylko dźwigania donic nie zazdroszczę... :wink:
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale włości! Ten fotel przy "piaskownicach" mnie rozbroił! Jeśli akurat nie leje lub grad nie pada...jak tak się rozsiądziesz i patrzysz w jedynym słusznym kierunku, to czyż Cię podziw i satysfakcja, a może nawet duma nie rozpiera? Co tam dźwiganie donic wobec takich chwil...A piesio to się bardziej niż na fotce do opuncjowego zagonu chyba nie zbliża?
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Ale masz super miejscówkę do odpoczynku :D
Skalniaczek,pole opuncjowe i piaskownice z kaktusikami ...super bym tam przesiedziała całe popołudnia.
Psiuńcio to chyba wiernie pilnuje twojego dobytku :D
Awatar użytkownika
annaoj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co tam fotel, nawet dywanik rozłożony, można się położyć koło kaktusów! ;:215
Awatar użytkownika
nolina