Marysiu, Już 3 lata zbieram nasionka nasturcji... nie kupuje,,,jest taka sama jaka kupiłam
Przedwiośnie na wsi
- anabuko1
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Przedwiośnie na wsi
Aniu czy też Ci rosła gorzej niż te tradycyjne
a zbierałaś nasiona i jeżeli tak to czy powtórzyła cechy? [/quote]
Marysiu, Już 3 lata zbieram nasionka nasturcji... nie kupuje,,,jest taka sama jaka kupiłam
- korzo_m

- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja nie znałam tej odmiany nasturcji, dzięki pstrom liściom jest bardzo orginalna.
- romaszka

- Od: 31 gru 2010, o 23:43
Marysiu, pytałam już w specjalistycznych wątkach ale nie dostałam odpowiedzi, może Ty lub twoje Goście wiecie: Czy begonie pikujemy KĘPKAMI??
- Maska

- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Aniu no to mnie pocieszyłaś, że będą takie same i mam nadzieję więcej!
Dorotko to moje pierwsze doświadczenia, a jakoś lubię te pstre rośliny
Ewo... będzie pani zadowolona ....
Alu znalazłam coś takiego:
Dorotko to moje pierwsze doświadczenia, a jakoś lubię te pstre rośliny
Ewo... będzie pani zadowolona ....
Alu znalazłam coś takiego:
Pierwsze pikowanie sadzonek do większej skrzyni następuje, gdy sadzonki mają 3-4 prawdziwe listki. Sadzić je należy w odstępach 2-3 cm. W późniejszym okresie, po kilkukrotnym przepikowaniu, wysadza się sadzonki do doniczek. Begonia zaczyna kwitnąć w lipcu albo sierpniu a jesienią formuje bulwy.
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Marysiu, cudnie Ci ta kompozycja nasturcjowa wyszła, będę zgapiać, choć z lawendą mi coś nie po drodze... nie kwitła mi w zeszłym roku wcale, ale w domu przezimowała, to będę znowu próbować... Nakupiłam tych nasturcji od groma, jeszcze takie kontrastowe "Night and Day" i może znowu mi będzie wieś zazdrościć, że mi nasturcje rosną jak wściekłe 
- ewa_rozalka
- 1000p

- Od: 10 cze 2012, o 12:18
Pat
i próżna z Ciebie kobieta.
- Maska

- Kontakt:
Pat może jakąś wypaśną lawendę (np. francuską) kupujesz? Taka zwykła to u mnie rośnie bezproblemowo, a klimat mam prawie górski. A czy ja Ci nie wsadziłam jakiejś lawendy, a może to był rozmaryn już nie pamiętam
, Ale nie ma problemu jak będę teraz wiosną ścinać to do czerwca powinna się ukorzenić 
- anabuko1

- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Marysiu, Ty ścinasz lawendę wiosną,,,ja tego nie robiłam,
,,,zobaczymy jak mi przezimowała zresztą
Miłego dzioneczka
Miłego dzioneczka
Marysiu zdradż tajemnicę wiosennego cięcia i ukorzeniania lawendy.Ja przycięłam na jesień
Chyba coś zawaliłam 
- survivor26

Dopisuję się do prośby, ja ścinałam pod koniec lata, wszystko co w domu ukorzeniałam padło....te w ogrodzie w grudniu jeszcze żyły, ale teraz to nie wiem... rozmaryn od Ciebie zabiłampipio pisze:Marysiu zdradż tajemnicę wiosennego cięcia i ukorzeniania lawendy.Ja przycięłam na jesieńChyba coś zawaliłam
- Maska

- Kontakt:
Aniu, Ewuniu, Pati na FO rok temu wyczytałam o cięciu lawendy wiosną , wsadzeniu do doniczki i zapomnieniu o niej. I prawie tak zrobiłam, pościnałam (zagęszcza się!) wsadziłam do doniczki przykryłam folią, ale nie zapomniałam tylko podlewałam od czasu do czasu. Doniczka była pod krzakiem a rośliny widać było że żyły, a na jesieni miałam sporo nowych sadzonek, czy przetrwają zimę - okaże się. Po lecie część obcięłam, ale nic się nie ukorzeniło, ta koło nasturcji kwitła całą jesień więc nie cięłam. Pati rozmaryn jest pijak i normalnie ususzysz roślinki! O podlewaniu można zapomnieć bez konsekwencji przy starej roślinie, młoda musi mieć co pić 
- survivor26

podlewałam jak głupia...mam wrażenie, że nawet za bardzo...może im za ciepło było? bedę próbowac oczywiście od nowa, z roślinami nie poddaję się (prawie) nigdyMaska pisze:Aniu, Ewuniu, Pati na FO rok temu wyczytałam o cięciu lawendy wiosną , wsadzeniu do doniczki i zapomnieniu o niej. I prawie tak zrobiłam, pościnałam (zagęszcza się!) wsadziłam do doniczki przykryłam folią, ale nie zapomniałam tylko podlewałam od czasu do czasu. Doniczka była pod krzakiem a rośliny widać było że żyły, a na jesieni miałam sporo nowych sadzonek, czy przetrwają zimę - okaże się. Po lecie część obcięłam, ale nic się nie ukorzeniło, ta koło nasturcji kwitła całą jesień więc nie cięłam. Pati rozmaryn jest pijak i normalnie ususzysz roślinki! O podlewaniu można zapomnieć bez konsekwencji przy starej roślinie, młoda musi mieć co pić
- Maska

- Kontakt:
Nie teraz Pat - spokojnie jak śnieg zejdzie i zaczniesz prace wiosenne! Postaram się ukorzenić dla Ciebie rozmaryn ale nie dam Ci od razu tylko jak się umocni. Rozmaryn w kuchni musi być foccaccia i ziemniaki z rozmarynek smak nie do podrobienia 
- mar33

- Od: 13 mar 2012, o 16:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny