Szczepienie drzew owocowych cz.2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. II

Post »

I kwiatek delikatnie się wycina i rośnie dalej pęd który staje się drzewkiem :D Nie jestem pewien ale wydaję mi się że pąk liściowy zmienia się w kwiatowy po wszczepieniu i zrośnięciu ( mogę się mylić ) . U moreli często tak jest ale i jabłonie się zdarzają wiosną kwiaty wyrastające z oczka (okulizowanego poprzedniego lata) . Na Forum jesteśmy na ty :D
tom999

Post »

NOWY 83 pisze:I kwiatek delikatnie się wycina i rośnie dalej pęd który staje się drzewkiem :D Nie jestem pewien ale wydaję mi się że pąk liściowy zmienia się w kwiatowy po wszczepieniu i zrośnięciu ( mogę się mylić ) . U moreli często tak jest ale i jabłonie się zdarzają wiosną kwiaty wyrastające z oczka (okulizowanego poprzedniego lata) . Na Forum jesteśmy na ty :D
To dlaczego wybiera się pąki liściowe skoro mogą być też kwiatowe ale mi się wydaje że kwiatowe nic nie dają ponieważ przyjęło mi się jedno oczko ale to był kwiat i później odpadł i na tym koniec
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Gdzieś czytałem że kluczem do sukcesu jest dobrze naostrzony nóż typu gerlach, który po zakupie ostrzy się kilka godzin i powinien byc tak ostry żeby golić włoski na skórze. Miejsce cięcia nie może być zmiażdzone. Czy można gdzieś kupić takie naostrzone już noże?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Nóż jest ważny, ale nie ma co przeceniać jego roli przy szczepieniu. Firma Gerlach powstała w 1760 roku, a drzewa już szczepiono 4000 lat temu w Mezopotamii. :wink: . Ktoś tu pisał, że używa noża do kartonów i to z dobrym skutkiem.

Swoją propozycję umieść we właściwej sekcji forum --> Oferty./KaRo
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tom999 Dla czego piszesz że mogą być pąki kwiatowe , powinny być liściowe , napisałem co zrobić jeśli wiosną po rozwinięciu zakwitnie kwiatek z oczka .
KaLo jaka oferta ?(przegapiłem :roll: ) już wiem :D
tom999

Post »

Jeżeli uda się pąk kwiatowy to trzeba go oderwać a później i tak wyrośnie gałązka?A podkładki nic nie przycinamy ?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to od początku , okulizujesz pąkiem liściowym , który się zrasta .
Wiosną jeśli wyrasta z pąka kwiatek lub kwiatki , ucinasz kwiaty (ale nie cały rozwinięty pąk ) po wycięciu kwiatu z oczka wyrasta pęd liściowy i dalej drzewko .
Podkładkę ścinasz przed ruszeniem wegetacji (przy oczku pod kątem lub przycinasz podkładkę i zostawiasz czop(do niego podwiązujesz wyrastający nowy pęd z oczka ) czop wycinasz latem .
tom999

Post »

NOWY 83
Dzięki za informacje bo myślałem że jak kwiaty wyrosną to że już nic z takiej okulizacji a miał pan taki przypadek że wyrósł kwiat a później gałązka?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałem nie raz i wszystko ok. trzeba pamiętać że jak się pokażą to nożyczkami delikatnie ciachnąć kwiaty .
tom999

Post »

Bo ja też miałem kwiaty ale nie odciąłem ich i zawiązały się owoce i nie wyrósł żaden pęd i szczepienie odpadło.
dedert
500p
500p

Post »

Dostałem zrazy niemieckiej śliwy Zibarte ale pąki przy liściach są po 3 szt. Czy to nie są przypadkiem pąki kwiatowe?

Obrazek
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Przy 3 pąkach boczne masz kwiatowe a środkowy liściowy. Do okulizacji Ok.
Pozdrawiam,

J
dedert
500p
500p

Post »

ok a tutaj mam gałąź jakiejś starej śliwki rosnącej na polu i pędy tegoroczne są dość chude i tutaj oczka wyglądają inaczej. Czy może złe pędy uciąłem?
Obrazek

Adres do tych śliwek tutaj:

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=35&t=97090
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Drzewko jest zagłodzone, to i pędy też marne.Trzeba było na wiosnę krótko przyciąć gałąź od strony południowej i podsypać ze dwie garści saletry, to by wyrosły mocne nowe pędy.
dedert
500p
500p

Post »

Tylko zastanawiam się na czym je zaszczepić. Mam różne odmiany śliw jak katinka, Sylvia, valjevka. Są one na podkładkach ałyczy i wangenheima. Chciałbym mieć śliwy dwuodmianowe. Czy oczka okulizowac na podkładce czy na gałęziach odmianowych?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”