Jeszcze raz od początku cz. II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jeszcze raz od początku cz. II

Post »

Ja hortensję rozmnażam dużo prościej i ze skutkiem ;:180 Wiosną jak ścinam to patyczki wsadzam do doniczki żeby mi się nie pogubiły i oznaczone odmiany i dużo mi się ukorzenia.a z patyczków anabelka kwitła wcześniej od tych starych ;:108 Tykwy gratuluję ja mam 11 i suszą się ;:180
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Heliosku należą Ci się wielkie prawa ...tykwa fantastyczna...susz i będziesz miała naczynko do picia orietalnych napoi... ;:131
...co tak wszędzie o tym rozmnażaniu... :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Helenko należą się słowa uznania nie tylko za tykwę ale za jej zdobycie. Końca tej tykwy nie widać. Teraz ją ususz i zrób z niej prochownicę albo flakonik na jeden kwiatuszek!
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3

Wy nie podziwiajcie tykwy, tylko mnie, że ją zdjęłam. :;230 Pierwszy raz weszłam tak wysoko na rozsuwaną drabinę, która nie była oparta o nic stabilnego.
Co do "oporządzenia" tykwy muszę jeszcze poczytać.

Dzisiaj rano wpadłam na pomysł, żeby różę Elmshorn wyeksmitować sprzed domu i przenieść w inne miejsce. To ogromne krzaczysko. Rozrosło się w tym roku zamiast kwitnąć. O spojrzeniu jakim obdarzył mnie M, nie wspomnę. W między czasie dotarła druga porcja róż.

Okazało się, że mój najświeższy pomysł z Elmshornem, wymagał przesadzenia dwóch róż, posadzonych poprzedniego dnia. :oops:
W ostatecznym rozrachunku wyszło na to, że na miejsce po Elmshornie należy obowiązkowo posadzić dwie róże, których oczywiście nie uwzględniłam w zamówieniu. ;:223

Zainteresowanych hortensjami proszę o cierpliwość, chyba jednak do wiosny.

Elu ja wiem, że Ciebie nikt nie przebije. :lol:

No właśnie, tylko Marysia doceniła mój trud i odwagę. :tan
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... ;:oj Heleno a kto napisał o brawach co :?: :( :;230 tylko zamiast b jest p...
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38

Post »

HELENO :wit
Pierwszy raz zaglądnąłem a tu taki piękny ogród :!:Kolejny na Forum :!:
Róże imponujące ;:215
Prawie rok jestem na Forum a nie wiem skąd bierzecie te dowcipne rysunki-animacje :?: Powiesz mi :?:
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heleno co sie stało , gdzie jesteś :?:
..miłej soboty... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Misiu zarobiona jestem ... :lol:

Dzisiaj pod topór poszła rabata z hortensjami. Oj działo się działo, blednie przy tym sadzenie i przesadzanie róż :;230
Były tam trzy bardzo duże hortensje (Anabelka, Limonka i Vanilka), gdzieś pod nimi rosły dwie ogrodowe i z brzegu rabaty posadzona w tym roku Phantom. Oprócz tego berberysy uwielbiane przeze mnie i inne przypadkowe rośliny.

Ponieważ hortensjom było za ciasno, Anabelka trafiła na inne miejsce w ogrodzie. Następnie z wielkim trudem zwiększyliśmy odstęp pomiędzy Limonką a Vanilką.
Phantom została przesunięta w taki jakby prześwit pomiędzy tymi dwiema. Za każdym razem ogromne doły!!! Obrazek

Po wykopaniu ogrodowych dosłownie osłupiałam, one są przepiękne. Stłamszone w cieniu bukietowych pokazywały tylko połowę swojego piękna. :shock:
Przesunęliśmy je na przód rabaty.

W międzyczasie fruwały berberysy, orszelina i inne, sadzone to tu, to tam. Żadne z nich nie pasowało na dotychczasowym miejscu.

Już po obiedzie, ostatnie kosmetyczne poprawki i stanęliśmy zadowoleni, żeby podziwiać prawie całodzienny trud... Obrazek

Po chwili ciszy, mówię do eMa... Wiesz, chyba trzeba dokupić hortensję, bo jakoś pusto i dziurawo się zrobiło... Obrazek

Uzupełniająco umyłam trzy okna, wyprałam firany i właśnie skończyłam prasowanie. Musze dbać o linię. :?

Sławku witam w moim wątku :wit
Oczywiście, że powiem. Choć jak jednej powiedziałam, to teraz co słowo, to gif.
Te obrazki to gify. Najlepiej ich szukać w Googlach. Wpisujesz np. "gify żaba" i już masz obrazki żaby w różnych wydaniach. Chcąc je skopiować, klikasz prawym klawiszem na obrazek, a następnie z listy wybierasz "kopiuj adres obrazka" i już go masz. Chcąc go wkleić w swoją wypowiedź, klikasz Img i wklejasz.
Jak coś niejasne, to pisz.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny cz.3
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Ło matko Helenko...ile wyśta dzisiaj zrobili ;:oj tzn wczoraj :wink:

No i jak super udało sie przed ta zawieruchą ;:63 U mniepo słonecznym dniu.... leci to białe gó...z deszczem...brrr najchetniej bym przespała zime,te miski to madre bestyje :wink:
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Heleno a za rok co będziesz robić skoro teraz wszystko poprzesadzasz? Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

HELENO ;:215 ;:180 ;:138
Nie chwaląc się, jam to sprawiła :tan Zdjęcia z akcji brak, bo M trzymał drabinę, która się ździebko chybotała.

Jaka Ty sprytna...spóźniłam się z gratulacjami, wrażenie piorunujące na mnie zrobiłaś...tykwa łaadna.
A Ty jeszcze na jakie skałki będziesz jeździć by się powspinać ;:215
Obrazek
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pogratulować :D Ale chyba zdążyliście w ostatniej chwili, bo na takiej pogodzie to na pewno nie dalibyście rady ;:185 Chciałam dziś dograbić, ale w takim rzęsistym deszczu to wykluczone. Szkoda, że nie zdżyłaś zrobić zdjęć, bo takie nagromadzenie pięknych omian hortensji to musi być widok. Poza tym uwielbiam zdjęcia zmian... To wzmaga radość z wykonanej pracy - tak przynajmniej jest u mnie :tan
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem już, czy tym słoneczkiem powinnam dalej zaczynać swoje posty ;:174

U mnie pogoda koszmarna przez cały dzień Obrazek

Kwitnące róże przysypane śniegiem, to nie jest sprawiedliwe. ;:222

Dopadła mnie chandra i na nic nie mam ochoty, za wyjątkiem słodyczy.

Mam tylko nadzieję, że te świeżo sadzone róże nie ucierpią, nie są przykryte. Mają tylko kopczyki ale trochę wystają.
Cały tydzień intensywnej pracy dawał tyle radości i musiało się to wszystko schrzanić. Do końca nie wierzyłam, że ta prognoza może się sprawdzić ;:223

Dorotko - faktycznie zdążyliśmy, nawet i tykwa zdjęta :lol: Widzę, że u Ciebie też się skończyła złota jesień.

Zosiu - nie znasz moich możliwości w przesadzaniu, M twierdzi, że w tym względzie nie grozi mu bezrobocie. I tym razem ma rację. ;:173

Basiu - lepiej później niż wcale :;230 Sama jestem zaskoczona, że nie miałam żadnych oporów. A z tymi skałkami, to kto wie co babie może przyjść do łba ;:oj

Aniu - na wcześniejszych stronach wątku jest sporo zdjęć moich hortensji. Żałuję tylko, że nie zrobiłam zdjęć ogrodowym, już po ich przesadzeniu. Nie wiem czy kiedykolwiek zdarzy się im takie spektakularne kwitnięcie. ;:333

Muszę się jakoś pozbierać do kupy, wtrząchnąć tabliczkę czekolady albo pudełeczko Rafaello i zabrać się do odrabiania zaległości w domu i na FO. ;:173
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
przemo1669
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2011, o 11:06
Kontakt:

Post »

Heleno lepszy śnieg niż deszcz, bo jak będzie tak u mnie padać przez całą noc, to ja jutro kulig robię :;230
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie zimowo...

Obrazek Obrazek
Ogród Heleny cz.3
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”