Sosny, sójki, sarny i inne takie
Re: Sosny, sójki, sarny i inne takie
Ewo i Aniu.. Beato.. Patrycjo..już jest..constancja pisze:To ja się już doczekać nie mogę. Tylko nie siedź w tym kibelku za długo.![]()
Aniu, jak chcesz superterminatorkę różaną do cienia...... pięknie pachnącą to zajrzyj do mnie.
tylko mi teraz napiszcie jak mam go podlinkowac? by również był widoczny
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No idę sobie obejrzec, kolejne miejsce w którym gaduły będę nawijać... 
- czar_na
- 1000p

- Od: 17 kwie 2012, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ave/Ewo dlaczego zamknęłaś wątek ????? Oglądam Twoje rośliny z zachwytem, chcę się wpisać a tu nie mogę!
Bardzo podoba mi się Twój ogród i kompozycja nasadzeń.
Żurawki Ci ukradnę ,bo marzą mi się takie na wiosnę
i tego wodnika szuwarka ,który między nimi siedzi też 
Bardzo podoba mi się Twój ogród i kompozycja nasadzeń.
Żurawki Ci ukradnę ,bo marzą mi się takie na wiosnę
- czar_na
- 1000p

To ja jeszcze wrócę do tej rabaty okrągłej z różami/ różą w środku...
By coś wybrać (a jestem zupełnie różanym laikiem) muszę od czegoś zacząć ... może od wielkości i pokroju? Jaka róża będzie najlepiej wyglądała ? Rabatowa, pnąca, parkowa? Pliss napiszcie swoje typy!
By coś wybrać (a jestem zupełnie różanym laikiem) muszę od czegoś zacząć ... może od wielkości i pokroju? Jaka róża będzie najlepiej wyglądała ? Rabatowa, pnąca, parkowa? Pliss napiszcie swoje typy!
- survivor26

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Wydaje mi się, że jeśli ta róża nie ma zdominować całej rabaty to najlepsza będzie rabatowa, albo niska parkowa, taka maks. metr wysokości. Do pnacej musiałabyś poza tym zrobić jakąś podporę nie?
- czar_na
- 1000p

ja nie - Tsurvivor26 pisze: Do pnacej musiałabyś poza tym zrobić jakąś podporę nie?
Chciałabym ,żeby róża na rabacie grała 1sze skrzypce a reszta roślin była jej dopełnieniem , nie mogę jednak walnąć sobie jakiegoś potwora ,bo to niedaleko wejścia na taras (zapominając ,że u mnie nic nie rośnie tak bujnie jak u innych i na pewno nie będę miała z tym problemu)
edit
Ponieważ mam dziś sporo wolnego czasu przeniosłam na kartkę fragment niezalesiony naszej działki
Mam nadzieję ,że pomożecie mi widząc go w całości podjąć właściwe decyzje dotyczące nowych nasadzeń i ew migracji roślin.
Plan na ten rok to :
- brzozy
- kwitnące przy ogródku
- żywopłot wzdłuż płotu
- okrągła rabata z różą pośrodku (na rysunku dopisana -roza
- chciałabym też stworzyć rabatę cienistą z hostami i żurawkami
Przepraszam za wywrócenie obrazu ale wtedy lepiej widać
- Ave

Aniu, na tej rabacie różanej chyba nie da rady sadzić róż pnących - bo potrzebna byłaby podpora, a ta zasłaniałaby Ci widok - no chyba, ze tak chcesz...
Ja by w środku posadziła ze dwie parkowe - tak 1,40m - 1,60 m a wokoło rabatówki, a w pierwszym szeregu mozna posadzić okrywówki przeplatane np. lawenda, albo czym tam chcesz - i będzie bardzo różana rabata. A jak wybierzesz róże pachnące i długokwitnace - to

a swój wątek zamknęłam - na zimę - bo w ogródku nic sie nie dzieje, to i pisac nie ma o czym - dzięki temu mogę buszować po Waszych ogródkach i poznawać nowe zajefajne Forumki, w sezonie kompletnie nie mam na to czasu - zresztą same sie przekonacie - jak przyjdzie sezon na zielone to gaduły przystopują i prędkość przyrastania wątków znacząco zmaleje

Ja by w środku posadziła ze dwie parkowe - tak 1,40m - 1,60 m a wokoło rabatówki, a w pierwszym szeregu mozna posadzić okrywówki przeplatane np. lawenda, albo czym tam chcesz - i będzie bardzo różana rabata. A jak wybierzesz róże pachnące i długokwitnace - to
Ja tez kupowałam róże u Flasha - mogę z czystym sumieniem polecićimwsz pisze:
Dodatkowo podaję sprzedawcę z All.... - flash500 - kupowałam od niego jesienią 2011 i tej feralnej zimy wszystkie u mnie przeżyły a u koleżanki, mieszkającej 30 km ode mnie 1 na 5 zamówionych. Niestety jest to sprzedawca którego sadzonki sprzedają się na tzw. pniu.
Aga kilka róż od bogdana.. też rośnie u mnie w ogrodzie.
a swój wątek zamknęłam - na zimę - bo w ogródku nic sie nie dzieje, to i pisac nie ma o czym - dzięki temu mogę buszować po Waszych ogródkach i poznawać nowe zajefajne Forumki, w sezonie kompletnie nie mam na to czasu - zresztą same sie przekonacie - jak przyjdzie sezon na zielone to gaduły przystopują i prędkość przyrastania wątków znacząco zmaleje
Aniu w kwestii róż nie pomogę ja swoje oddałam..gdzieś już o nich pisałam chyba u Małgosi..
właśnie Ewo ja wczoraj założyłam i już mi przybyło kilka ogrodów więcej do "pilnowania" i dziś staram się jak mogę by z wątkami byc na bieżąco..
właśnie Ewo ja wczoraj założyłam i już mi przybyło kilka ogrodów więcej do "pilnowania" i dziś staram się jak mogę by z wątkami byc na bieżąco..
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- czar_na
- 1000p

Nie tylko potrzebuję porady w kwestii róży
Mam do zorganizowania rabatę cienistą, kwitnące wzdłuż ogródka warzywnego, żywopłot no i przede wszystkim jakieś uporządkowanie tych moich dotychczasowych nasadzeń.
Mam do zorganizowania rabatę cienistą, kwitnące wzdłuż ogródka warzywnego, żywopłot no i przede wszystkim jakieś uporządkowanie tych moich dotychczasowych nasadzeń.
To przyjrzę się temu jutro na spokojnie bo teraz M mi tu nerwowo zagląda bo czas kolacji się zbliża..
może jeszcze wpadnę dzisiaj choc nie obiecuję...
może jeszcze wpadnę dzisiaj choc nie obiecuję...
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Pozdrawiam Daria
- Ave

D-M , no to z góry Cię uprzedzam - że to ciężko pogodzić
- albo zapomnisz, że masz zielone do obrabiania (siedząc i odpisując innym), ale dasz sobie luzu - i w sezonie wpadniesz do swojego wątku raz na 2-3 dni i coś tam skrobniesz ... ja na działce nie mam netu, więc i rozterek nie mam 
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wzdłuż warzywniaka postaw na jednoroczne, czyli dalie albo kosmos pierzasty, one ładnie zasłonią co za nimi. Albo pięciorniki i tawuły, bo one są niezniszczalne a też kwitną.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)
- czar_na
- 1000p

A lilie i piwonie ? Bo o takich myślałam i jeszcze jeżówki mi po głowie chodzą.
Zakochałam się w ww.
Zakochałam się w ww.
- variegata
- 1000p

- Od: 24 sie 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak najbardziej
Najlepiej to Ty to wszystko wsadź razem, tworząc w ten sposób rabatę wiejską 
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Tak, lubię koty ;)
Tak, lubię koty ;)