Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Na tykwie butelkowej wszystkie kwiaty ( a jest ich b. dużo ) są puste (męskie) Podobnie na dyni Hokkaido. Nasiona były kupione w sklepie, świeże. Czy to zależy od gleby? Kilka lat temu w tym miejscu rosły ogórki i miałam duży urodzaj.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zarówno na dyniach kwiaty żeńskie występują na pędzie bardzo rzadko. nawet 1 na 2 metry pędu. Być może na tykwach jest tak samo
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
Witam jestem nowy i własnie odkryłem ten wątek tez posiadam kilka tykw całkiem sporych sa juz 2metrowe podpory mam mniesze takze po wdrapaniu sie na szczyt teraz sie przewieszaja tez miałem sporo "pustych" kwiatow mam je pierwszy raz u siebie i sadziłem ze sa puste bo roslina jest za mała by je wykarmic wkazdym razie pojawiaja sie juz małe tykwy takze cos z tego ebdzie mam nawet blizniaki hah 2 zrosły sie za soba wrzuce fote jak przestanie lac i będę w stanie ja zrobic o ile ten wiatr ich nie zniszczył;/ powiedzcie mi tylko czy jest okreslona liczba tykw ktora nalezało by zostawic na roslinie czy pozlowic im rosnac i nieingerowac?
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aisyrk, Siekier, ile razy w tym wątku będzie wałkowane jedno i to samo? Tykwa to zgoła inny typ dyniowatych. Na pędzie głównym występują TYLKO kwiaty męskie. Żeby doczekać się owoców należy odczekać aż tykwa wypuści pędy boczne. To na nich pierwsze kwiaty to żeńskie. Siekier, zwłaszcza chodzi mi o Twoją wypowiedź. Dynia NIE MA uwarunkowania kiedy mają pojawiać się kwiaty żeńskie. Bardzo często zdarza się, że w każdym kącie liścia występuje zawiązka przez metr, lub więcej.
-
- 500p
Powiedz mi proszę monikaa w sumie pytanie do wszystkich czy prowadzenie tykw na ogrodzeniach, czy też podporach ogólnie ku górze nie spowoduje ze rosnące ciężkie owoce zniszczą rośliny? Moje tykwy są już dość spore a łodygi wyglądają na wątłe i bardzo delikatne. Nie jest to samo co dynia płożąca się po ziemi. Nie miałem nigdy wcześniej tykw ale wiem ze mogą osiągać naprawdę duże rozmiary.
ciężkie owoce nie zniszczą rośliny

-
- 500p
O kurcze to chyba nie są tegoroczne tykwy? Niezłe mam nadzieje ze moje za kilka tygodni będą równie ładnie się prezentowały.
Nie mieszkam w Australii
niestety , to są zdjęcia tykw z 2009 roku z jesieni. Umieściłem to zdjęcie by pokazać że ciężkie owoce nie przerywają łodyg, tykwy są wytrzymałe.

-
- 500p
Niestety?? Może i dobrze, ja tam bym nie chciał ostatnio stwierdziłem że trochę już zapomniałem jak to jest wiosną/latem w Polsce mieszkałem przez pewien czas na innym kontynencie trochę bliżej równika i jakoś nie przywiązywałem wagi ze dni krótsze zachody słońca jakieś takie mniej spektakularne, a teraz każdy dzień nawet taki deszczowy mnie cieszy może po prostu zwracam na to trochę więcej uwagi. A może po zobaczeniu jak to jest w innych miejscach doceniam to co nasze. A Australia to na miesiąc pewnie bym pojechał ale do mieszkania tam nikt by mnie chyba nie przekonał. Pozdrawiam
Ja byłem w Chorwacji
przez pewien czas. Gdybym miał okazję zmienić ten szary nijaki polski kraj na stałe np na tamten to zrobiłbym to bez wahania.

ja w poprzednim roku na tej samej altanie miałam 10 roślin, rosły pięknie, owoców miały bardzo dużo i okazałe, a jak widać te moje podpory to mizerne są, sama je sklecałam, roślina pnie się po sznurku, w końcowym etapie zaatakowały mi dach altany i środek też, żywe tykwy miałam wiszące od środka, tylko mniejsze i słabiej wybarwione, pomimo tylu owoców i słabej jakości konstrukcji roślina do przymrozków była w świetnej kondycjivanyavala pisze:Powiedz mi proszę monikaa w sumie pytanie do wszystkich czy prowadzenie tykw na ogrodzeniach, czy też podporach ogólnie ku górze nie spowoduje ze rosnące ciężkie owoce zniszczą rośliny? Moje tykwy są już dość spore a łodygi wyglądają na wątłe i bardzo delikatne. Nie jest to samo co dynia płożąca się po ziemi. Nie miałem nigdy wcześniej tykw ale wiem ze mogą osiągać naprawdę duże rozmiary.
-
- 500p
A powiedzcie mi proszę jak to wygląda z ilością tykw na każdej roślinie? Czy pozwolić im rosnąć i zupełnie nie ingerować, czy może przerzedzać i kontrolować ile osobników wisi na każdej roślinie?
Artur_ ja w Chorwacji jeszcze nie byłem ale pewnie bym jednak wybrał Polskę. Z tym naszym krajem to jest tak ze piękny tylko jakimś cudem wydaje się że ludzie wszędzie indziej życzliwsi tacy hmm ludzcy bardziej. To taki nasz narodowy mankament;/
Artur_ ja w Chorwacji jeszcze nie byłem ale pewnie bym jednak wybrał Polskę. Z tym naszym krajem to jest tak ze piękny tylko jakimś cudem wydaje się że ludzie wszędzie indziej życzliwsi tacy hmm ludzcy bardziej. To taki nasz narodowy mankament;/
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Patasko, dla mnie starczy, dziękuję. A powiedz mi jeszcze, czy gdybym uszczknęła koniuszki głównego pędu to szybciej doczekam się bocznych?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aisyrk, zależy na jakiej wysokości chcesz uciąć pęd i w jakiej kondycji jest cała roślina. Jeśli uszczkniesz do wysokości 2 metrów dobrze odżywioną tykwę to owszem będą pędy boczne, ale one przyjmą rolę pędów głównych, z których będą wychodzić dopiero boczne.