Mój kwiatowy azyl

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl

Post »

Niestety nie znam odmiany mojego nieprzemarzającego ognika :roll: Poszukam etykietki, ale na niej pewnie będzie tylko nazwa gatunkowa. Dzisiaj dam Wam odpocząć od host i pokażę trochę kwiecia, bo niektóre zaczynają przekwitać i nie zdążę nimi pochwalić się :;230

Niezawodne smolinosy...jak właściwie nazywa się ta odmiana lilii ;:88

Obrazek

Rozchodnik biały

Obrazek

Rozchodnik kwiecisty

Obrazek

Rozchodnik ostry

Obrazek

Czosnek Ostrowskiego

Obrazek

Czosnek Nectaroscordum

Obrazek

Mój ulubiony czosnek Krzysztofa szykuje się do kwitnienia ;:167

Obrazek

Wiesiołek czworokątny

Obrazek

Oczywiście moja biała pnąca róża nadal czaruje swoim zapachem.

Obrazek

Czy ktoś wie, jak nazywa się ta różyczka? Zobaczcie, jak zmienia się w trakcie kwitnienia ;:167

Obrazek

Obrazek

A taką ślicznotę macie :twisted: Nie?...no to cieszcie się, bo zjada wszystko, co mu stanie na drodze, ale ja mu jutro pokażę ;:163

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonka, zdjęcia cudne... uwielbiam te wszystkie detale, które jak zawsze precyzyjnie uchwycił Twój aparat. Piękno natury jest powalające...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Iwonko, niestety "macie" i to w znacznych ilościach ;:223 . Lata toto nisko, wkopuje się w ziemię, bzyczy, zjada zielone i "pracuje" nad zwiększeniem populacji. Jak walczysz i jak to coś się zowie?
Czosnek Nectaroscordum piękny. Na Krzyśka poczekam :wink:
Ja też do pielenia zabieram najpotrzebniejszy sprzęt-aparat :;230
Na pytanie M-a "idziesz znowu robić zdjęcia?!" Mogę z czystym sumieniem odpowiedzieć "nie widzisz, że idę idę pielić?"
Awatar użytkownika
kociara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2011, o 21:37

Post »

Robactwo wspaniale wylazło na zdjęciu,fatalnie,że wyłazi na roślinki i jeszcze je zżera :( :evil:
A roślinki masz cudowne ;:108 ;:180 ;:180
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Iwonko nie było mnie przez kilka ostatnich dni na Forum, bo wyjeżdżaliśmy z M, ale teraz powoli nadrabiam zaległości.
Z wielką przyjemnością kolejny raz pospacerowałam po Twoim ogrodzie podziwiając rozkwitające smolinosy (u mnie też tak mówią na lilie, a przynajmniej moja mama tak, je nazywa :wink: ), róże, różne krzewy i piwonie, a także pięknie wybarwione
kepy różnych host. ;:138 To był bardzo przyjemny spacer. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Wspaniałe lilie :) a tego robaczka to już pogoniłam :)
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Lilie przecudne z taką ich nazwą spotykam się po raz pierwszy, ale spróbuję zapamiętać, gdybyś je przypadkiem dzieliła chi, chi to ustawiam się w kolejce, a ta znana hosta, akurat jako jedyna nie bardzo u mnie rośnie, ale coś czuję, że się za nią wezmę na jesień i ją podzielę (chyba podpatrzę Twoją rabatkę), bardzo ładnie to wygląda.
Awatar użytkownika
MagdaMisia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 mar 2009, o 20:39

Post »

Dziewczyny macie nalot chrabąszcza majowego. Lata nisko chmarami - szuka miejsca na złożenie jaj w ziemi - wylegna się z nich pędraki. Nie gryzie więc polecam zbierać i deptać. ;:164
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Kontakt:

Post »

Iwonko :wit
Ależ u Ciebie wszystko przepięknie kwitnie :tan
A powiedz mi czy wielosił czworokątny to potocznie wiesiołek ?
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
Awatar użytkownika
ewka63
500p
500p
Od: 17 kwie 2011, o 09:25
Kontakt:

Post »

Wielosił i wiesiołek to dwie różne rośliny. Na zdjęciu jest wiesiołek czworokątny :)
Mój zielony kawałek ziemi
Pozdrawim Wszystkich - Ewa
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Rozchodniki świetne,nawet nie wiedziałąm że tak potrafią kwitnąć.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Iwonko, z przyjemnością obejrzałam wszystkie piękne zdjęcia :D Mnie najbardziej podobały się hosty :) Każda rozrośnięta hosta prezentuje się wspaniale!!
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agusiu masz rację. Natura jest niesamowita i na dodatek ciągle nas zaskakuje, i pewnie dlatego tak bardzo kochamy nasze ogrody :uszy

Krysiu żebyś widziała, jakie toto jest żarłoczne. Jednego dnia miałam wierzbę szczepioną na pniu, a drugiego przypominała ona miotłę :evil: Wcina liście, aż miło, tylko nie smakują mu nerwy liściowe i ogonki :lol:

Justynko na "Krzyśka" warto poczekać, bo według mnie to najpiękniejsza odmiana czosnku olbrzymiego ;:108 Zresztą lada dzień zobaczysz go w pełnej krasie.

Elu korzystaj z życia i pogody. Zawsze zdążysz pospacerować po moim ogrodzie. Obiecuję, że nawet w zimie nie zamknę furteczki i będziesz mogła rozkoszować się urodą letnich kwiatów ;:79

Celinko ja dzisiaj wzięłam się za mojego chrząszcza i mam nadzieję, że wróci dopiero za rok...a wiem, że wróci, bo jest stałym gościem mojego ogrodu :twisted:

Ilonko to niemożliwe, że nie rośnie Ci ta odmiana hosty...ona wszędzie rośnie. Kilka posadziłam przed ogrodzeniem tuż przy ulicy...są zakurzone, niedokarmione, czasami ktoś je przejedzie, a one i tak każdej wiosny wychodzą z ziemi i rwą się do życia :;230 Oczywiście są coraz większe ;:224

MagdziuMisiu to niestety nie jest chrabąszcz majowy, którego dobrze znam, bo gdy byłam panienką, to chłopcy wrzucali nam go za sukienkę...ciekawy sposób podrywania :lol: Mój chrząszcz jest dużo mniejszy i my na niego mówimy kowalik, a jak naprawdę nazywa się ;:24

Agatko na Twoje pytanie odpowiedziała już Ewa, która jednocześnie zwróciła mi uwagę na pomyłkę, jaka wkradła się w podpisie :oops: Oczywiście już poprawiłam. Dziękuje kochana ;:196

Jowitko rozchodników mam około 15 odmian i wszystkie kwitną, a jedna ładniej od drugiej ;:170

Moniko wcale nie zdziwił mnie fakt, że preferujesz hosty :D Uwielbiam ludzi, którzy są konsekwentni w doborze roślin, a nie tak, jak u mnie...trochę pustyni, trochę puszczy :wink:

W podziękowaniu za wizytę "bukiecik" pachnących goździków...

Obrazek

...a dla miłośników host... :D

Antioch nazwa amerykańska / Moerheim nazwa europejska

Obrazek

Wide Brim

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetna ta hosta Antioch, nie mam takiej.
Iwonko, ale się przeraziłam tym chrząszczem, bo u mnie tego latają całe chmary. Ponieważ jest to żuczek niebrzydki, do tej pory go nie ruszałam, ale gdy wczoraj zobaczyłam go na płatku nowo rozkwitłej białej różyczki, kiedy to ze smakiem wcinał ten płatek, ukatrupiłam go jako pierwszego. No i skoro mówisz, że on tak wszystko zżera, to chyba wytoczę mu bitwę.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wyobraź sobie Wandziu, że wczoraj chciałam poprawić kwiat róży, który był tak dziwnie przechylony. Patrzę, a to dokładnie połowa kwiatu, w której na dodatek siedzą dwa chrząszcze ;:161 Jeżeli faktycznie masz je w ogrodzie, to musisz wytoczyć im walkę...bo co będę oglądała w Twoim wątku ;:113
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”