Ogród Pod Lasem
-
iga23
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród POD LASEM
Jolu, dziękuję serdecznie za miłe przyjęcie, :P i proszę nie narzekać na ogród, śliczny i kolorowy, ale największe wrażenie robią na mnie ogromne kiście jabłek na gałęziach. Oooo, widzę pergola już stoi
Może jeszcze kiedyś zobaczę. 
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu Śliczna jesień u Ciebie
jak kolorowo
Przepis na miksturę spisuję - Dzięki .
Poduszki i obrus super
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
Poduszki i obrus super
Pozdrawiam i życzę miłego dnia
-
jola z izer
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 9 paź 2010, o 15:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Siberio, rzeczywiście jak zobaczyłam fotkę złotnicy, to pomyślałam, że pasowałaby do Twojego ogrodu. Ale poczekaj, ona - jak inne rośliny - się rozmnaża, no to trafi i do Ciebie, prędzej czy później.
Pudła zlustrowałam - mam duuużo
Małgosiu, co do mikstury do ochrony róż, to jedna forumowiczka, posiadaczka
odsądziła mnie od czci i wiary za to, że proponuję "trucie" ogrodu chemią w postaci sody oczyszczonej zamiast oprysków preparatami dostępnymi w sklepach z chemią ogrodniczą. Gdyby soda oczyszczona była taka trująca, to nasze babcie, któte ten środek używały na wszelkie dolegliwości gastryczne, jak zgagi itp. ginęłyby jak muchy
. Poza tym przytoczyłam opinię i przepis ogrodniczki, która od lat tak chroni swoje róże.
Mydło potasowe kupisz w każdym sklepie ogrodniczym - ja je używam do mycia doniczek (też podtruwam swoje rośliny
)
Widok nieba o świcie rzeczywiście był piękny, ale na razie zamiast różu, na wschodnim niebie szarość deszczowych chmur.
Adrianno, jakim pięknym imiączkiem mnie uhonorowałaś - dzięki
, staram się
Igo, i mnie było miło Cię poznać i pogwarzyć o kwiatkach, rabatkach i innych -tkach. A jabłuszka spadają hurtem, zbieram po trochę i przerzucam za ogrodzenie dla moich sąsiadek, saren.
Pergola stoi, a mając na względzie Twoje uwagi dotyczące groźby przemarzania młodych pędów przy metalowej pergoli, wymyśliłam razem z panem konstruktorem sposób - na te metalowe pręty nałożę rurki z pianki jakie się stosuje do ocieplania rur CO. Zanim się różyczki zahartują, będą chronione. Mam nadzieję, że będą dobrze rosły i że je kiedyś zobaczysz
Teresko, dziękuję za uznanie dla moich szmatkowych dzieł.
Co do mikstury, to jeszcze jej nie stosowałam bo niedawno znalazłam ten przepis, ale na wiosnę zastosuję. Ale spójrz wyżej do odpowiedzi dla Małgosi.
Życzę wszystkim miłego weekendu i chociaż trochę
Pudła zlustrowałam - mam duuużo
Małgosiu, co do mikstury do ochrony róż, to jedna forumowiczka, posiadaczka
Mydło potasowe kupisz w każdym sklepie ogrodniczym - ja je używam do mycia doniczek (też podtruwam swoje rośliny
Widok nieba o świcie rzeczywiście był piękny, ale na razie zamiast różu, na wschodnim niebie szarość deszczowych chmur.
Adrianno, jakim pięknym imiączkiem mnie uhonorowałaś - dzięki
Igo, i mnie było miło Cię poznać i pogwarzyć o kwiatkach, rabatkach i innych -tkach. A jabłuszka spadają hurtem, zbieram po trochę i przerzucam za ogrodzenie dla moich sąsiadek, saren.
Pergola stoi, a mając na względzie Twoje uwagi dotyczące groźby przemarzania młodych pędów przy metalowej pergoli, wymyśliłam razem z panem konstruktorem sposób - na te metalowe pręty nałożę rurki z pianki jakie się stosuje do ocieplania rur CO. Zanim się różyczki zahartują, będą chronione. Mam nadzieję, że będą dobrze rosły i że je kiedyś zobaczysz
Teresko, dziękuję za uznanie dla moich szmatkowych dzieł.
Co do mikstury, to jeszcze jej nie stosowałam bo niedawno znalazłam ten przepis, ale na wiosnę zastosuję. Ale spójrz wyżej do odpowiedzi dla Małgosi.
Życzę wszystkim miłego weekendu i chociaż trochę
To jak myślisz, czekamy do wiosny czy teraz zaryzykujemy? 
-
jola z izer

Jak chcesz ryzykować przekopywanie się przez śnieg, który lada chwila, ok. 15. może spaść
, to ja nie mam nic naprzeciw. Tylko napisz co byś chciała z mojego ogrodu, bo nie lubię występować w roli sępa
Tak nawiasem, dlaczego ten ptak ma taką złą opinię, przecież on pełni ważną rolę sanitarną konsumując padlinę. Obserwowałam takie sceny w Afryce, w Indiach.... No ale mimo wszystko nie chcę być sępem
Złotnica właśnie przyjechała.
Złotnica właśnie przyjechała.
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Co ja czytam śnieg
Jolu daj spokój , śnieg to dopiero na Boże Narodzenie .
Melduję , że nasionka dla Ciebie zbieram
Jolu daj spokój , śnieg to dopiero na Boże Narodzenie .
Melduję , że nasionka dla Ciebie zbieram
- Jagodka

- Od: 24 sty 2011, o 22:03
Byłaś w Afryce i Indiachjola z izer pisze:Obserwowałam takie sceny w Afryce, w Indiach.... No ale mimo wszystko nie chcę być sępem![]()
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
U mnie w tym tygodniu śniegu nie będzie 
Za to dziś zdobyłam cudnego marcinka
Szczegóły na PW
Za to dziś zdobyłam cudnego marcinka
Szczegóły na PW
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
a do czego prowadzą te zielone drzwi ukryte pod dzikim winem... cudny widok...
-
jola z izer

No i co Agnieszko, widziałaś jak dziś wyglądają Tatry
A u mnie też poza deszczem spadł jakiś śniegograd i leży sobie tu i tam. Szybko pozabierałam moje "tropiki" do domu, bo w nocy może być tu w górach ok. 0*. Za nasionka z góry dziękuję
Jagódko, no tak, polatałam sobie po tym bożym świecie.
A słowo, które na Forum często spotykam jako synonim wymiany, to "machniom" - niezłe.
Jagódko, no tak, polatałam sobie po tym bożym świecie.
A słowo, które na Forum często spotykam jako synonim wymiany, to "machniom" - niezłe.
- agatka123

- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Jolu widziałam , widziałam i ciągle
jestem w szoku
-
jola z izer

Ewo to drzwi do komórki na narzędzia i stosy donic - dobrze, że nie wyrzucałam, będę tworzyć cementowe arcydzieła
Miejmy nadzieję, Agnieszko, że to chwilowe załamanie pogody, bo nie wyrobię
, jeżeli tak by miało zostać. Tulipany nie posadzone, czekam na lilie od pana Jana, i inne jeszcze obiecanki 
Miejmy nadzieję, Agnieszko, że to chwilowe załamanie pogody, bo nie wyrobię
- Ave

- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Joluś - świetna ta komórka... taka urokliwa wśród tych zieloności.
A zimno... akysz, a kysz... jeszcze musi byc ciepło, bo ja mam sporo roboty na działce, a dopadł mnie jesienny leń i tylko ciepło moze go przepędzić.
A zimno... akysz, a kysz... jeszcze musi byc ciepło, bo ja mam sporo roboty na działce, a dopadł mnie jesienny leń i tylko ciepło moze go przepędzić.
-
jola z izer

Musi, Ewo, musi być jeszcze ciepło, bo roboty w ogrodzie moc, a przy tej temperaturze 10* w tej chwili i po deszczu trudno się zabierać za cokolwiek. Ręce grabieją. Ja przed chwilą skończyłam marynowanie dyni - w domu cieplej.
- Gencjana

- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Jolu, choć pogoda niespecjalnie dopisała, miło było Cię zobaczyć, doznać gościnności
i podziwiać Twoje roślinki.Bardzo fajnie
prezentuje się ogrodzony , wielki ogród i widać dużo włożonej przez Ciebie pracy. Mam na myśli nowe rabatki..
Jest u Joli to, co bardzo lubię. Przestrzeń i nierówny teren.
Jola nareszcie doczekała się kwitnących róż, ale nie myślcie, że złodziejki-sarenki skazała na zaglądanie przez siatkę i śmierć
głodową. Byłam świadkiem gromadzenia dla nich karmy.
prezentuje się ogrodzony , wielki ogród i widać dużo włożonej przez Ciebie pracy. Mam na myśli nowe rabatki..
Jest u Joli to, co bardzo lubię. Przestrzeń i nierówny teren.
Jola nareszcie doczekała się kwitnących róż, ale nie myślcie, że złodziejki-sarenki skazała na zaglądanie przez siatkę i śmierć
głodową. Byłam świadkiem gromadzenia dla nich karmy.