Ogródek Pszczółki cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.5

Post »

Witaj Wiesiu
płacząca wierzba , czy jest piękniejsze drzewo?
Niesamowity kolor o tej porze roku.
życzę miłego wieczoru, Elżbieta
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O rety, wiosna faktycznie będzie lada moment :tan
U mnie dopiero nieśmiało wyglądają z ziemi krokusy i narcyzy, a Ty zaraz pokażesz pierwsze kwitnące, ale fajnie :)
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu, zazdraszczam tych widoków ;:138
No i pierwszy kwiatek szykuje się u Ciebie do rozkwitu !!! ślicznie wyglądają te przebiśniegi :D Rewelacja !
Nie mogę się doczekać choćby ciut cieplejszych dni ;:65
Echhh.... i ten zapach wiosny w powietrzu - b e z c e n n e :tan
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Bardzo ci zazdroszczę tych wiosennych zwiastunów. U nas jeszcze szaro, zwłaszcza dziś i zimno.
Ale i do nas wiosna zawita... kiedyś :wink:
A wierzby tak jak Ela uwielbiam. bardzo żałuję, że nie mogę takiej posadzić u siebie
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

[quote="abeilleObrazek

[/color][/quote]

Ależ przepiękny wiosenny widok, nie mogę oczu oderwać :shock: ;:138
Może kiedyś i moja magnolia pod oknem będzie taka ...
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

A ja spotkałam dzisiaj Wiesiu pod blokiem kwitnące ;:3 4 szt przebiśniegów!Ależ się zdziwiłam!
aż przystanęłam i sprawdziłam,czy to aby ktoś psikusa nie zrobił i wstawił sztuczne..ale autentyczne były.. :tan i pierwiosnki różowe już pojedyncze kwiatuszki pokazały i masa różnych
łodyżek cebulowych się pokazało ...kilka dni i pączuszki będą...no ale to jeszcze za wcześnie..ale jak cieszy! :D
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Dziwnie jakoś ta wiosna błądzi - a to w Paryżu, a to w Rzeszowie :;230
Wiesiu i po co Ci sobie głowę zawracać jakimiś storczykami, kiedy masz już takie widoki ;:224 :shock:
W mojej okolicy jeszcze biało, ale w mieście leży śnieg już brudny. :evil:
Ale tam zawsze ciepło wcześniej przychodzi i wiosna też. :?
Przesyłam ;:196 ;:196

Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wybacz Wiesiu, że tak dawno się nie odzywałam. Mimo to dość regularnie zaglądałam do Ciebie. Tylko czasu i chęci na pisanie brakowało :oops: Z zachwytem oglądałam te wszystkie storczyki, z różane fotki z Bagateli. Rozczulił mnie widok Twoich bratków i zaskoczyły oznaki wiosny. Te przebiśniegi zrobiły na mnie tak piorunujące wrażenie, że musiałam zostawić ślad bytności. Ta wiosna u Ciebie jest wręcz niewiarygodna choć jak najbardziej prawdziwa. U mnie wciąż zima - mimo odwilży. Wszędzie zalega gruba warstwa lodowego śniegu. W mieście okrutnie brzydkiego i brudnego, że trudno wyobrazić sobie jaki biały niedawno. Na pocieszenie kupiłam sobie dziś prymulki w doniczkach - może uda im się dożyć wiosny w mieszkaniu i wtedy pójdą na działkę.
Widok tej magnolii przywołał miłe wspomnienia z rodzinnego miasta...
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie najdroższe ;:196
Wiosenny optymizm dalej nas ogarnia, bo jak na razie nie zapowiadają powrotu zimna.
Kogruś, chociaż słoneczko znikło z horyzontu, i deszcze wróciły, to i tak jest milej na sercu. No fakt, u nas nie
ma tego błocka, wszystko już dawno spłyneło. Ale błocko to też wiosnne, nieprawda?
Krysiuniu Goryczko, migdałowiec to najlepszy znak na przedwiośnie. Bo on jak jest zimno to wcale nie rusza.
Więc może kilka ciepłych dni przed nami, to nic jeśli jeszcze przyniesie nam jakiś nowy atak zimy, ale ogólnie już jest
fajniej. ;:3
Elu, jestem całkiem za. Uwielbiam płaczące wierzby, o każdej porze roku ale najbardziej na wiosnę, bo mają
taki śliczny świeżutki jasnozielony kolor. To też oznaka wczesnej wiosny, bo w zeszłym roku były takie zielone pod
koniec lutego. ;:138
Aniu Rudominko, chyba będzie jednak wczesna wiosna w tym roku, jeśli i w Polsce krokusowe czubki już się
przebiły oh jak mi tego brakuje, tych ciepłych i wczesnych wiosenek, bo w zeszłym roku zima długo się
trzymała. ;:108
Aga, do Ciebie też już niedługo powinien dojść ciepły przewiew. Przecież Ty jesteś nad morzem i na wyspach,
więc zdecydowanie cieplej niż u nas ;:65 szkoda że dzisiaj pada i nie da rady niczego porobić w ogródku. To najlepsze
lekarstwo na chandrę
Dorotko, u mnie sąsiad posadził młodziutką wierzbę płaczącą w ogrodzie, więc mam ją na oku jak patrzę z okna :shock:
Tylko trzeba troche poczekać aż podrośnie i będzie piekny widok. Ja bym chetnie też ją u siebie przygarnęła, ale niestety
nie ma miejsca ;:223
Kalmia, magnolie to też piękne drzewa, choć zajmują chyba tyle miejsca co wierzby. Jak są wieloletnie to są dosłownie
jak różowa chmurka w czasie kwitnienia. Twoja też niedługo też będzie taka zjawiskowa
Maryniu, to niesamowite że nawet w Polsce już kwitną przebiśniegi :heja to już przedwiośnie bez watpliwości, choć niektórzy
nie chcą wierzyć. Jakby nawet spadł na nowo śnieg, to i tak nas cieszy to co już kwitnie :P
Krysiu Ignis, nie wszyscy mamy prawo do wiosny, u niektórych zima dalej trzyma, ale nie trać nadzieji. Po mroźnej zimie
bedzie piękna wiosna. I wtedy wszyscy bedziemy się cieszyć nowymi ogrodowymi kwiatkami. ;:138 A póki co storczyki też są
przecież piękne... :heja
Izuś, cieszę się że wpadałaś do mnie ;:136 zima u Ciebie trzyma jak widzę a u nas to może nie aż tak bardzo. Ale ja
bym powiedziała że u nas po jesieni jest na ogół wiosna, poprzecinana kilkoma atakami mrozu, śniegu i zimna. Czasem jest
ich mało, czasem więcej. W tym roku wyjątkowo nas podmroziło przez półtorej miesiąca co jest zupełnym wyjatkiem.
Na ogół zimno trzyma przez tydzień i potem odpuszcza. Więc może u nas to jest juz na prawdę koniec? Chcę gorąco w to
wierzyć :heja może to zbyt dużo optymizmu ale mam już dość tego śniegu i zimna pewnie tak jak i Ty ;:167

Utrwaliłam na fotkach smutny poświąteczny koniec naszych kochanych świątecznych choinek.
Najpierw zdobią nasze domy, parki i place. Bez względu na to czy są prawdziwe, ubrane albo sztuczne zawsze cieszą nasze oczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety święta mijają szybko i choinki wpadają w niełaskę. Kończą na śmietnikach albo kompletnie łyse na ulicy.
Jaki smutny poświąteczny widok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oby jak najszybciej do nastepnych świąt gdy znowu bedę cieszyć nasze oczy. :wink:
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

abeille pisze:(...) jak na razie nie zapowiadają powrotu zimna. (...)
Ponoć za tydzień ma być nawet -4°C w nocy? Więc chyba wszyscy cieszymy się tą wiosną zdecydowanie przedwcześnie. :cry:

Ja też już przytupuję z niecierpliwością i czekam, żeby móc się nacieszyć narcyzami, krokusami, tulipanami, hiacyntami, szachownicami, zawilcami, konwaliami czy irysami... Wprawdzie większość z nich zaczęła rosnąć podczas ostatnich ciepłych dni (nawet krokusy, o które kiedyś się tak martwiłem w niniejszym wątku, zameldowały się już nad ziemią), ale zapowiadany powrót nocnych przymrozków sprawia, że obawiam się, że jeszcze przez dobre dwa miesiące jedyną rośliną balkonową, która będzie cieszyć moje oczy kwieciem, pozostanie lwia paszcza (która nieprzerwanie kwitnie od maja 2010 ? rekordzistka z niej niezła, to przecież już ósmy miesiąc jej kwitnienia).

Pozdrawiam!
LOKI
x-d-a

Post »

Wiesiu, ponieważ mi zawsze jest żal tych wyrzucanych, poniewierających się choinek, to od kiedy dzieci są dorosłe ozdabiam w domku tylko gałązki i moją wielką araukarię, bo nawet nie kupuję już choinek w donicy - ile ich można wysadzać do ogrodu?
Mam za to w przedogródku wielką sosnę czarna i to ona jest pięknie ubierana w okresie Bożego Narodzenia, i cieszy różnokolorowymi światełkami nie tylko nas, ale również przechodniów...
U mnie już nie ma w ogóle śniegu, ostatni deszcz też trochę oczyścił to pośniegowe pobojowisko i rankiem chodziłam sobie po ogrodzie, szukając oznak wiosny...I znalazłam! Wielkie nabrzmiałe pąki hortensji ogrodowej i sporo zielonych kiełków pierwiosnków i narcyzów...Małe, a cieszy :D
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10

Post »

Smutny widok tych porzuconych choinek...U nas co roku jest żywa, czasem w donicy, czasem zwykła cięta. Te z donicy jeszcze nigdy nie przyjęły się w ogrodzie :(
Więc na wiosnę są rąbane i służą jako opał na pierwsze, wiosenne ogniska :;230

Kupiłam dziś 3 paczki nasion pomidorków cherry i cebule hiacynta Apricot Passion- mają "kiełki", więc może coś z nich jeszcze będzie ;:223
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja siedzę przed TV i zachwycam się podróżami Luisa Hulot na francuskiej stacji Ushuaia.
Podróże po świecie bez wychodzenia z domu też mają swój urok........ :;230
Wiesiu dla Ciebie - http://nsdaylilies.com/Daylilies%20C/Ch ... all%29.jpg ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08

Post »

Witajcie styczniowo ;:7
Loki, miło że wpadłeś. No widzisz mamy w końcu tą normalną 10 stopniową zimę :;230 a co tam jeśli jeszcze trochę
przymrozi. To przecież tylko poczatek zimy nie? masz szczęście z lwią paszcą bo moja jest zeszklona przez mróz w ogrodzie i
wcale już nie kwitnie. Nie jest ona z tych najwytrwalszych chyba żeby była w donicy, ochroniona od śniegu. A tak w glebie
to już nie to samo. Za to na bratki, bergenie, czubki krokusów, przebiśniegów i innych wczesnowiosennych zawsze można liczyć. ;:138
Pozdrówka :wit
Daluś, mnie ten widok wyrzucanych choinek zawsze wzrusza, bo przypomina o przemijaniu nawet najlepszych rzeczy. Masz rację że
ładnie ubrane drzewko w ogrodzie jest dużo sympatyczniejsze niż takie choinki wstawione do domu, nawet w donicach. Widzisz u Ciebie
też już są pierwsze oznaki wiosny :heja teraz już z górki i do ciepłych dni niedaleko. ;:108 Na moich hortensjach nie wiem czy są już
pąki, bo dobrze opatulone, ale na miejskich klombach pąki na nich już są olbrzymie. Szkoda że nie można pogrzebać w ziemi, bo pada
bezustannie. Ma być tak do weekendu a potem może jakiś promyk do nas zabłądzi?
Życzę milutkiego dnia ;:196
Aniu, szkoda że choinki z donic Ci się nie przyjmują w ogrodzie, ale z drugiej strony ile można sadzić choinek jeśli co roku jest co
sadzić? Ciekawa jestem tego hiacynta Apricot Passion. Uwielbiam takie niespotykane kolorki :heja
Buziaczki :wit
Grażynko, ale masz frajdę, Nicolas Hulot robi przepiękne programy w których oddaje całe piękno przeróżnych zakątków na ziemi.
To ogromna przyjemność tak podróżować, ale chciałoby się samemu tam być na jego miejscu :P
Dzięki za link do liliowców, jest czym się zachwycić :heja
Uściski ;:196
Grzebiąc z zeszłorocznych zdjęciach znalazłam takie które już Wam pokazywałam ale zawsze się nimi zachwycam. To jedno z moich licznych
ulubionych drzew, albizja, nazywane też jedwabnym drzewem. To cudo rośnie u sąsiada na mojej ulicy.

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia ;:196
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Bardzo piękny okaz. Czy to jest właściwie gatunek iglasty, czy liściasty? Liście (czy też igły) ma podobne do metasekwoi.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”