Storczyki Katarzynki
- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Katarzynki
A propos płatków - kiedyś na Cytrynku kilka kwiatków miało takie śmieszne dziwaczki w środku, nie mam pojęcia od czego im się tak porobiło. Nigdy nie wiadomo, co w roślince siedzi. ;)
- justus27
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Dziewczyny Mają rację. Ja mialam zmutowanego kwiatka na "Wiśni", chyba mial ze 4 warżki był, jakby półpełny. U dendrobium phalaenopsis również miałam pełnego wkaituszka
Myślę, że to spowodowane jest wielokorotnym krżyżowaniem różnych gatunków, zanim nasze hybrydy powstaną. Geny są bardzo wymieszane i różne "cuda" się dzieją na roślinkach i naszych parapetach

Myślę, że to spowodowane jest wielokorotnym krżyżowaniem różnych gatunków, zanim nasze hybrydy powstaną. Geny są bardzo wymieszane i różne "cuda" się dzieją na roślinkach i naszych parapetach

-
- 1000p
- Od: 15 mar 2010, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pewnie tak jest z tymi krzyżówkami ,wcale mi to nie przeszkadza Malinki jeden kwiatek asymetryczny został uwieczniony na zdjęciu i będzie pamiątka jakby już nic takiego się nie zdarzyło . I miło popatrzeć jak wstawiacie zdjęcia ze swoimi cudaczkami, to takie ciekawostki 

-
- 1000p
Korzystając z dzisiejszego pokazanie się promyków słonka zrobiłam zdjęcia moim pączkujacym
to BIAŁASEK jeden pęd już niedługo będzie miał kwiatki ,na drugim na przedłużeniu pączki też sobie ładnie rosną.Taka jestem zła na siebie do tej pory że tak głupio zmroziłam jego kwiatki.
to PECHOWIEC a przy oknie Skrzaty u jednego listek i korzonek coraz większe ,drugi jeszcze nie daje żadnego znaku . Stoją już razem z resztą , w minimalnej odległości tak na wszelki wypadek ,choć po wełnowcach niema już żadnego śladu
to BLIŹNIAKI przeganiają się który szybciej urośnie jak to u bliźniaków bywa konkurencja wskazana
Trzeci malutki niema siły przebicia i jak wyjrzał tak wygląda .Zobaczymy może jednak da radę.
A tu wszystkie razem.I chciałam dodać że te tutaj maja tylko tyle światła ile jest w przyrodzie u nas o tej porze roku ,tych nawet nie doświetlam .Czyli gdzieś o 8,30 zaczyna im się dzień (wstają razem ze mną) i kończy tak jak teraz czyli 16 z min.

- Uni57
- ZBANOWANY
- Od: 12 maja 2010, o 14:56
To dobrze, że sobie radzą, mój Koralik powolutku przedłuża pęd mimo braku doświetlania, wiadomo, że nie każdemu można dogodzić. 

-
- 1000p
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Czyli może uda się je uratować 

-
- 1000p
Justynko cały czas mam taka nadzieję 

-
- 1000p
Zawierucha za oknem ,śnieg i minusy zaczynają panować wiec żeby ocieplić trochę klimaty niedawno zrobione zdjęcia kwitnacych
Rodzynka
(po przesadzeniu )
Malinka jeden i drugi kwiatek
Perliczka już na jednym pędziku kwitną kwiatki ,ale na drugim są przedłużenia
Lodzia, już zostały wda pedziki na jednej roślince ,druga słabsza ,pędy obydwa i dwa listki musiałam obciąć, zżółkły
.
Malwinka (po przesadzeniu) i jej ogromny dł. na 23cm.liść jest w ciapki
Gracjan
(po przesadzeniu)
Mark już widać piegi na pączkach
Cieplutko wszystkich pozdrawiam

Cieplutko wszystkich pozdrawiam

- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Piękne storczyki
.
A ten wielki rózowy ma listka tylko na 23 cm? Myślałam, że jest duzo większy...

A ten wielki rózowy ma listka tylko na 23 cm? Myślałam, że jest duzo większy...
-
- 1000p
Dusiu tylko
dla Cibie 23cm. to tylko .Mąż jak mi go dał to stwierdził że szukał miniaturki i wręczył mi to maleństwo
wysoki na 1m. i te liście, ledwo co go upchnęłam a parapet mam szeroki 

- Storczykowa
Pewnie pędy ma bardzo dlugie... Mój największy Phalaenopsis ma listko sercowe gdzieś na 35 cm, własciwie większosc liści ma podobnej dlugości, nie licząc pierwszego liścia puszczonego u mnie, bo tamten byl krótki, ale nastepne już wszystkie powyżej 30 cm. Mam go ponad 3 lata.Musze go przesadzić kiedyś do doniczki 17 cm, bo teraz jest w 15 i ciągle się przewraca. Nie mogę go trzymać w moim pokoju, bo jest tak olbrzymi, że zająlby pół stołu. Pędy ma krótkie, ale te liściory... jeszcze mam parę dużych (m. in. Liodoro, hybryda z giganteą), ale ten jest największy.
-
- 1000p
No tak są piękne ale jak dla mnie to problem z tymi liśćmi .Ja moje wielkostorczule trzymam w sypialence to te wszystkie pączkujące .Białas ma takie liście że już się śmiałyśmy z którąś z forumowiczek że wyglądają jak ośle uszy.Pechowiec ma ich tyle połamanych ,bo jak się zdarzyły upadki to dla tego właśnie się połamały, bo są duże i długie.
- Storczykowa
Te storczyki z wielkimi liściami trzeba tak ustawiać, żeby ich cięzar liści nie ciągnąl na podlogę. Moje Liodoro i jeden z białych bardzo często spadały, aż w końcu Liodoro przesadziłam, a biały ciągle spada i muszę na niego uważać. Uwielbiam wielkie liście, szczególie jeśli do tego są szerokie, albo jasne, np. liście Liodoro są szczególnie zachwycające, bo bardzo duże, bardzo szerokie i jasnozielone. Liście Phal. podobnego do gigantei także są fantastyczne. nie sa bardzo długie, za to bardzo szerokie i z wyraźnymi "żyłami" wystającymi z liści. Takie listka zajmuja duzo miejsca, ale są tak piękne...
-
- 1000p
Wiesz ja zamiast parapetu mam wstawiony blat i w pokoju i w sypailence ,wiec szeroko na tyle ze nie grozi upadkiem żadnemu storczykowi nawet największemu .Te wypadki- jednemu winna moja kicia a drugi to już moja młodzież coś odwaliła ,ale nie przyznają się nawet jakbym ich kroiła
Piszesz że będziesz musiała swojego przesadzić w 17 no ja jak Malwina się rozrośnie to też już będę musiała wiadro kupić
bo teraz już rośnie w wiaderku .Od razu ja przesadziłam do nowego podłoża więc na jakieś 2-3 lata powinno jej starczyć ,choć sporo ma korzeni zobaczę w jakim tempie będzie się rozrastać.