Nowy ogród Jacka 2010
- FRAGOLA
- 1000p

- Od: 4 cze 2010, o 09:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nowy ogród Jacka 2010
Jacku to jednak masz tego wiesiołka którego miałam miec ja a nie mam i jeszcze pachnie frezją mmmmm
Dzwonki piękne szczególnie podoba mi się gargański i kropkowany...-cudne są.Pozdróweczka 
- Greta
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 4 mar 2007, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Jacku.
Dzwonki , to po orchideach moje naj ... są fantastyczne , drobny niech się rozrasta , dla mnie na cały ogród
, a kropkowanego załatwiły mi koty
Świetnie je portretujesz , masz trafne wyczucie ich osobliwego , ulotnego piękna , no i dobrze , że wszystkie są podpisane
A 19 taksonów to ładna kolekcja , gratuluję.
Dzwonki , to po orchideach moje naj ... są fantastyczne , drobny niech się rozrasta , dla mnie na cały ogród
Świetnie je portretujesz , masz trafne wyczucie ich osobliwego , ulotnego piękna , no i dobrze , że wszystkie są podpisane
A 19 taksonów to ładna kolekcja , gratuluję.
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
Ojej, Jacku, to może raz daj szansę firletce i pozwól jej się trochę wysiać
Usunięcie zbędnych siewek na pewno nie będzie uciążliwe ( usuwam siewki pojedynczej, to wiem ;))
a ja byłabym Ci wdzięczna za taką sieweczkę
A czy z dzwonka dalmatyńskiego dąłoby się coś uszczknąć? Potrzebne mi niskie rośliny, mało ekspansywne ...
O ekspansywności dzwonka drobnego właśnie się przekonałam. Gałgan jeden przerósł mi cudnego goździka. Może dlatego przestał kwitnąć (goździk, nie dzwonek)
Chyba będę go musiała wykopać i uwolnić od małego intruza 
Usunięcie zbędnych siewek na pewno nie będzie uciążliwe ( usuwam siewki pojedynczej, to wiem ;))
a ja byłabym Ci wdzięczna za taką sieweczkę
A czy z dzwonka dalmatyńskiego dąłoby się coś uszczknąć? Potrzebne mi niskie rośliny, mało ekspansywne ...
O ekspansywności dzwonka drobnego właśnie się przekonałam. Gałgan jeden przerósł mi cudnego goździka. Może dlatego przestał kwitnąć (goździk, nie dzwonek)
-
Monia68

- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku, wpadłam się przywitać po powrocie
Piękna kolekcja dzwonków!!
Wiciokrzewy japońskie mam od 6 lat i już dwukrotnie podmarzły. Na szczęście łatwo odbijają od korzeni.
Piękna kolekcja dzwonków!!
Wiciokrzewy japońskie mam od 6 lat i już dwukrotnie podmarzły. Na szczęście łatwo odbijają od korzeni.
Myślę, że przybędzie Ci jeszcze jeden , którego nie maszJacekP pisze:Geniu, za to masz mnóstwo innych fantastycznych kwiatówMnie akurat zafascynowały dzwonki i powolutku zdobywam następne
Ale kolekcję masz powalającą
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witajcie! Dziś wydałem walkę na śmierć i życie skrzypom i nornicom. Skrzyp ekspresowo zarasta nową rabatę i poczęstowałem go po raz kolejny "starane". Nornice dotąd cierpliwie zwalczałem ekologicznie, ale dziś się wściekłem, jak zobaczyłem rozorany skalniak
Natychmiast kupiłem karbid i będę je tak długo męczył, aż się wyniosą, bo przebrała się miarka
No to mi ulżyło, jak się wygadałem
Grzegorz, dla mnie to niedużo, jak wertuję całe strony najprzeróżniejszych dzwonków. Ale dziś doszedł kolejny: campanula pulloides 'Jelly Bells' i stoi koło mnie, bo nie mogę się napatrzeć na jego urodę
To coś jakby pośredniego pomiędzy dzwonkiem drobnym a karpackim w kolorze ciemnego fioletu.
Fraziu, tak to ten wiesiołek
Teraz co koło niego przechodzę, to wącham, bo lubię zapach frezji. W przyszłym roku będę robił sadzonki 
Igor, to fajnie, że mogłem pomóc
Greto, dzięki
Nie wiem, na którym miejscu u mnie są dzwonki ale na pewno na ważnym. Lubię tę ich ulotność, lekkość, zwiewność, niewinność
Izo, już zapisałem w kajecie, co dla Ciebie
Z pełną smółką nie ma problemu, bo jest jej dużo w starej (dzikiej) części ogrodu. Stamtąd wziąłem tylko parę siewek.
W starym ogrodzie dzwonek drobny też poprzerastał inne skalniaki i ciężko go potem usunąć. Muszę mu porobić ograniczniki.
Moniko, dziękuję
Na forum teraz królują róże i rozmowy o nich więc muszę jakoś zaistnieć, nie będąc w temacie różanym
Marcin, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że przybędzie nowy dzwonek
No to mi ulżyło, jak się wygadałem
Grzegorz, dla mnie to niedużo, jak wertuję całe strony najprzeróżniejszych dzwonków. Ale dziś doszedł kolejny: campanula pulloides 'Jelly Bells' i stoi koło mnie, bo nie mogę się napatrzeć na jego urodę
Fraziu, tak to ten wiesiołek
Igor, to fajnie, że mogłem pomóc
Greto, dzięki
Izo, już zapisałem w kajecie, co dla Ciebie
W starym ogrodzie dzwonek drobny też poprzerastał inne skalniaki i ciężko go potem usunąć. Muszę mu porobić ograniczniki.
Moniko, dziękuję
Marcin, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że przybędzie nowy dzwonek
Oj Jacku tyle piękności pokazujesz... aż się boję jutra... to dopiero będzie uczta... mam tylko nadzieje, że nie wyniosę Ci połowy ogrodu 
- AniaDS

- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Kontakt:
Jacku, Ty chyba masz zapędy kolecjonerskie, bo jak już coś rzucisz to od ręki kilka odmian
.
Tyle dzwonków na raz to jeszcze nie widziałam

Tyle dzwonków na raz to jeszcze nie widziałam
- pelagia72

- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Jacku
Przykro mi z powodu nornic
A próbowałeś sypać do otworów w ziemi zatrute ziarno ?
Nowy dzwonek musi być piękny
Dziś zakwitł mi karpacki w skrzynce okiennej, pomyślałam o Tobie i Twoich dzwonkach.
Jacku, kwitną jeszcze u Ciebie irysy ?
Nie lubisz róż, czy chcesz mieć, ale nie możesz się przekonać do nich ?
Kiedyś wydawały mi się pretensjonalne i przyciężkie, kiedy zobaczyłam na co je stać po latach polubiłam.

Przykro mi z powodu nornic
A próbowałeś sypać do otworów w ziemi zatrute ziarno ?
Nowy dzwonek musi być piękny
Dziś zakwitł mi karpacki w skrzynce okiennej, pomyślałam o Tobie i Twoich dzwonkach.
Jacku, kwitną jeszcze u Ciebie irysy ?
Nie lubisz róż, czy chcesz mieć, ale nie możesz się przekonać do nich ?
Kiedyś wydawały mi się pretensjonalne i przyciężkie, kiedy zobaczyłam na co je stać po latach polubiłam.
- JacekP

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Alu, sama zobaczysz, że rzeczywistość nie jest tak piękna, jak na zdjęciach. Cieszę się jednak, że będę mógł Cię gościć
Halinko, pewnie odpisałaś mi w swoim wątku a ja jeszcze nie przeczytałem
Zaraz biegnę do Ciebie ale oczywiście że chcę białego dzwonka skupionego
"Chodzi" za mną od dawna.
Aniu, dzięki
Chyba tak jest, jak piszesz. Ale w kolekcjonowaniu róż i tak jesteś niedościgniona
Agnieszko, zatrutego ziarna nie sypałem nornicom (szczurom tak) ale karbid podobno bardzo skuteczny i dobrze się składa, że dziś deszcz bo on w połączeniu z wodą daje najlepszy efekt. Tylko nie mogę zakopać tuneli, co mnie bardzo korci.
Róże lubię tak jak wszystkie kwiaty. Może kiedyś będą i róże u mnie
Halinko, pewnie odpisałaś mi w swoim wątku a ja jeszcze nie przeczytałem
Aniu, dzięki
Agnieszko, zatrutego ziarna nie sypałem nornicom (szczurom tak) ale karbid podobno bardzo skuteczny i dobrze się składa, że dziś deszcz bo on w połączeniu z wodą daje najlepszy efekt. Tylko nie mogę zakopać tuneli, co mnie bardzo korci.
Róże lubię tak jak wszystkie kwiaty. Może kiedyś będą i róże u mnie
- przemekg
- 1000p

- Od: 9 sty 2010, o 16:59
Jacku co za utrapienie w tym roku z tymi nornicami z deszczem też ,u mnie grasował kret jak go upolowałem przez tydzień było ok a teraz chyba całe stado nornic mnie atakuje 3 lile już podgryzione liście żółkną i opadaja i kopią jak zalone wiem że to nie krety bo nie ma kopców, ciekawe czy sprawdzi się ten karbid, czy może lepiej od razu jakąś trutkę kupić.
Jacku piękne dzwonki, kiedy taką kolekcję uzbierałeś, też bardzo je lubię, każdy inny i jeden piękniejszy od drugiego a do tego te krople deszczu, niezwykle piękne zdjęcia.