Ogród piofigla cz1.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p
Od: 11 lis 2009, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród piofigla cz1.

Post »

Zenku witam Cię. Sadzonki zawsze pobieram wiosną, gdyż wtedy mam wielką chęć do prac ogrodniczych ale można również pobierać wczesną jesienią. Niestety cis ukorzenia się i rośnie wolno, ten na pierwszym zdjęciu ma 10 lat, strzygę go kilka razy w roku, sięga mi do kolan. Moi sąsiedzi od których pobrałem sadzonki, mają krzew nie strzyżony wysokości kilku metrów :D

Geniu szczególnie pięknie wygląda ten cis wiosną kiedy ma żółte przyrosty, potem bardziej zielenieje :D

Obrazek

To zdjęcie jesienne drugiego z braci cisów, ten sam rocznik ok. 10 lat od sadzonki.

Pozdrawiam Tomek :wit
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tomek dziękuje za odpowiedz. Dlaczego zadałem to pytanie, gdyż mam cisa który rosnie około 15 lat przybrał formę krzaczastą . W chwili obecnej ma około 1,5 m wysokości i średnicę okołó 2,5 strzygę mu tylko boki nadając mu kształt kulisty. Roczne przyrosty mają okołó 20 cm,lecz nie znam jego nazwy.
O to on i chciałbym go rozmnożyć

Obrazek
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Zenku najdłużej będzie trwało ukorzenianie, ja robię to na wolnym powietrzu, ale gdybyś spróbował w tuneliku może czas się skróci. Wiem z doświadczenia że cis ukorzenia się wolno ale nie trudno. Ja gdybym nie formował to pewnie też bym miał duże przyrosty, ale wszystkie cisy które posiadam przycinam. Zauważyłem że przyrosty iglaków zależą od obfitości wilgoci w okresie wzrostu, u mnie różnie ostatnio z tym bywa, zeszła wiosna była sucha, przyrosty były bardzo małe :D
Mam też podobnego 16 latka, trochę rozmyte jest to zdjęcie

Obrazek

Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tomuś, oj jak fajnie tu się rozmawia!
Cisy są wspaniałymi roślinami - ogromnie je lubię za kolor i dobre strzyżenie, ale przede wszystkim za to, że są takie mięciutkie!
Tak się cieszę, że zamieściłeś to troszkę nieostre zdjęcie! Czasem się zastanawiam, czy dawać jakieś takie gorsze fotki, bo na forum królują arcydzieła fotografii, a w Twoim wątku zdjęcia są zawsze perfekcyjne. Więc jak widzę, że i Tobie nie zawsze się udaje zrobić idealne zdjęcie, to znaczy, że i dla mnie jest nadzieja :D
No i jeszcze, kiedy tak sobie czytam u Ciebie o rozmnażaniu iglaków i oglądam te Twoje sadzonki, to czuję się zachęcona do "zrobienia" kilku krzaczków na wiosnę! Jak piszesz, to to się wydaje takie proste!
Pozdrawiam serdecznie - Ula
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Ursulko witam Cię serdecznie, napisałem że to zdjęcie cisa jest trochę rozmyte a ono jest bardzo rozmyte, ale chciałem pokazać roślinę a nie mogłem znaleźć albo nie mam innego zdjęcia. Wiele zdjęć mi nie wychodzi, ale jest to powszechne że na 10 zdjęć tylko 1 jest bardzo dobre, dlatego Ursulko nie mamy się co przejmować, chociaż chciałoby się pokazywać jak najpiękniejsze zdjęcia. Ja zawsze dostrzegam u Ciebie dobrą jakość zdjęć, a z drugiej strony to pewnie Twój przepiękny ogród powoduje że zdjęcia nie mogą być złe. Spróbuj z tymi sadzonkami, na pewno Ci się uda, to wielka radość samemu coś wyhodować z resztą wiesz to dobrze, jesteś wspaniałą ogrodniczką :D

Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18

Post »

piękny masz ogród jest na czym oko zawiesić . pozdrawiam serdecznie i zapraszam z rewizytą :) ;:136
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

martinez_82 dziękuję za uznanie i za zaproszenie, chętnie skorzystam :D

Awatar użytkownika
Pauli
200p
200p
Od: 4 lut 2008, o 19:29

Post »

Tomku, ja się nie gniewam i faktycznie zakończmy temat bo już się z nas śmieją :;230
Rozmnażanie na pewno rozpocznę w tym roku i to już niedługo ;:138 dzięki i sorki za kłopot :)
Pozdrawiam Paulina
Mój ogród
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Pauli to przyjemność nie kłopot, trzeba trochę pożartować żeby nie wpaść w zimową depresję.
Życzę powodzenia w uprawie, będziesz zadowolona, sukcesy ogrodnicze sprawiają wiele radości, a też będzie czasem czym obdarować rodzinę lub znajomych :D

Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Wczoraj u Pauli w ogrodzie widziałem bryczkę która stanowi ozdobę, można powiedzieć podstawę do eksponowania kwiatów. Dowiedziałem się też że nie za bardzo pasuje do jej wizji ogrodu jaki chce osiągnąć. Każdy oczywiście robi co chce, mnie jednak taka ozdoba by się podobała. Kiedyś przed laty będąc z moją siostrzenicą w krakowskim ogrodzie zoologicznym, sfotografowaliśmy się na tle podobnej bryczki, wydała mi się bardzo atrakcyjną aranżacją, proszę zobaczyć:

Obrazek

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Tomku mnie taka bryczka w ogrodzie też się podoba ,tylko jest jeden problem mam za mały ogród no i już takiej bryczki nie posiadam , a była w moim domu jeździliśmy w niedzielę cała rodziną do kościoła a zima były takie piękne sanie . w tym roku by się przydały.

Pozdrawiam Genia :wit
Awatar użytkownika
piofigiel
1000p
1000p

Post »

Witaj Geniu pewnie gdybyś posiadała jeszcze takową bryczkę to miejsce by się znalazło, coś byś na pewno wymyśliła a sanie tak w tym roku w sam raz, chętnie pojechałbym na kulig taki prawdziwy z ogniskiem, ale byłaby zabawa i miłe wspomnienia o zimie :D

Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Tomku ja też chętnie bym się na taki kulig wybrała i jeszcze w jakimś miłym towarzystwie. :heja :heja :heja . W zeszłym roku syn za samochodem przywiązał sanki i się przejechałam.

Genia
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Tomku,
mam cisa chyba "wojtek" już kilka lat wsadzony i wygląda jakby nie rósł. Ile rocznie rośnie cis?
Dzięki za fiołki.
Teraz buszuję po ogrodzie Geni, ale do końca daleko.

pozdrawiam
Renata
Monia68
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2007, o 18:21

Post »

Witaj, Tomku :D
Bardzo mi się podobją Twoje cisy. Kiedy najlepiej je ciąć? Muszę to zrobić ze swoimi, bo rosną samopas :lol:
Bryczka świetna!!

Miłego weekendu :wit
Serdecznie pozdrawiam, Monika
AFRYKA
Mój ogród.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”