Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Pogoda nadal w kratkę, co się wybiorę na działkę to zaczyna padać i nici z jakiejkolwiek pracy. A jak wrócę do domu, to słońce na trochę wychodzi, nie nadążam za tą pogodą (zresztą pewnie nie tylko ja). Ale chociaż w piątek dotarło do mnie (expresowa realizacja) zamówienie z cebulkami - lilie, dalie, mieczyki, tojady i trójsklepki (żeby tylko odmiany się zgadzały). Do posadzenia zostało tylko 30 bulwek mieczyków ;)

Doroto, miło, że wpadłaś :) Ja lubię busz roślinny :D dlatego staram się utrzymać go na działce ;) A te kwiaty itp to z czasem się rozrastają, nie martw się u Ciebie tez będzie buszowato i kolorowo. A 3w1 polecam, bo to dobra rzecz, mniej miejsca jeden obiekt zajmuje, a i wszystko w razem ;) Kucyki należą do mojej siostrzenicy (chociaż można powiedzieć, że to i córka chrzestna ;))

Wiolu pada, trochę polewa, ale jakaś ta gleba, nawet u nas, mimo tych opadów jest sucha. Do tego jakoś chłodnawo i tak nasiona warzyw leżakują w glebie, nie mogą wykiełkować, nawet sałatka wysiana jeszcze w marcu nędznie wygląda. A tak to teraz jest z pogodą, jak są warunki do pracy, to trzeba się uwijać aby jak najwięcej porobić, bo potem się nie da.

Rośliny coś przyhamowały, czekałam na azalie, żeby je sfotografować, ale zmarzły kwiaty :( Za to tulipany strzępiaste nadal pięknie kwitną:
Obrazek

A na koniec piątkowa tęcza
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie pojawiła się tylko pojedyncza :D Deszczu mam powoli dosyć, bo pada, kiedy po pracy wracam do domu :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50

Post »

a u mnie pojawiła się w sobotę ale tylko kawałek
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Alu,słodkie te twoje tulipany i jeszcze towarzystwo nie byle jakie...Uwielbiam niezapominajki ale je skutecznie wyplewiłam w tym roku :oops:
Tulipanami w moim ogrodzie też nie jest mi dane się cieszyć już 2 lata.W tamtym roku przemarzły im liście zanim zakwitły.A w tym roku były tylko 1 dzień,następnie przyszedł koszmarny grad( który leżał do następnego dnia) i poucinał im głowy,a te co ocalały to już nie było na co patrzeć,bo były całe poszarpane,sfatygowane :evil:
A tak w nawiasie,to ubyło mi około 100szt.Muszę tej jesieni dokupić.
Pozdrawiam Magda :)
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu, piękne te tulipany :D
Ja też - jak Magda - muszę dokupić na jesieni tulipany a do tego czosnki i narcyzy, jakoś mi wszystkie poginęły :roll:
Tulipany chyba zacznę traktować jako jednoroczne, jakoś u mnie w kolejnych latach coraz gorzej wyglądają :evil:

Piękna tęcza, u nas też od czasu do czasu pada i nic nie idzie zrobić w ogrodzie...
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

No to i ja dołączam do grupy kupujących jesienią tulipany :;230
Wyginęły mi prawie wszystkie. W tym roku kwitło może z 5 sztuk.
Mam zamiar kupić duuuuuuużo cebul, bo smutna ta wiosna bez tulipanów

U mnie leje prawie codziennie. Zielsko rośnie jak głupie a nie da rady pielić w tej glinie :twisted:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj popołudniu udało się złapać prawie bezdeszczowe 2 godziny na działkę. Sadząc mieczyki zauważyłam, że gleba nadal na wierzchu tylko mokra, a ciut głębiej sucha. Ten deszcz chyba gdzieś spływa jak z górki. Ale za to mam dwa miejsca do nowych nasadzeń - tato wyciął i wykopał jałowca zniszczonego przez chwilowy grudniowy ogromny śnieg i została plama na rabacie, może jakaś hortensja? :D A ja kończę "obrabiać" półcienisty zakątek na drugiej działce - konwalie zostały zdominowane przez podagrycznik, więc od ubiegłego roku walczę z tym miejscem, bo wytępić te kłącza to mordęga. Szkoda tylko tych połaci konwalii :( Teraz zastanawiam się jakie ze 2 krzewy wsadzić w tym miejscu, bo jakaś tam koncepcja już jest. Ale jutro wstawię fotki tych miejsc, to może coś doradzicie :)

Ewo u mnie tak samo, jak można już się udać na działkę to chmury deszczowe nadciągają :twisted:
Doroto moja tęcza piątkowa, w sumie podczas tego deszczu nie spodziewałam się aż tak bogatej tęczy ;) A człowiek jak dziecko cieszy się z takich zjawisk ;)
Madziu u mnie to samo, może pamiętasz jak w 2009 roku miałam bardzo dużo odmian ładnie kwitnących, do dzisiaj ze 2-3 odmiany ocalały po cebulce. Taki teraz materiał hodują, materialiści tylko zyski liczą.
Jolu ja już tulipany traktuje jak jednoroczne ;) Szkoda naszego zachodu z wykopywanie, suszeniem tych cebulek, jak za rok tylko liście wypuszczą.
Wiolu Tobie tej lepkiej gliny nie zazdroszczę, a u mnie chwasty jakoś nawet mniej rosną ;) o dziwo :D
Kompanki z lufy, ale fajnie tak znowu się poodwiedzać (Magda szykuj wątek!) i pogawędzić :D Jak za dawnych dobrych lat. A włączam się oczywiście do klubu kupujących tulipany. Też kilka tygodni stwierdziłam, ze muszę jakieś odmiany kupić. Od dawna kocham się w papuzich, ale chyba skupię się na strzępiastych i pełnych, bo z własnego doświadczenia wiem, że one są najpewniejsze (kwitną co roku, długo utrzymują kwiaty). Przykłady na poprzedniej stronie - Angelique i Louvre.

Na szybkiego kilka fotek ze skalniaka chociaż z komórki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu już tylko poeticusy kwitną, pozostałe narcyzy już ogłowione i ze związanymi liśćmi ładują akumulatory na przyszły rok, a byliny szykują się po woli do kwitnienia:
Obrazek
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Alu ależ to wszystko u Ciebie fajnie rozrośnięte już jest! ja wciąż czekam na taki efekt..
Czy możesz pokazać w jaki sposób związujesz liście narcyzów?
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Alu,to co że z komórki...
Piękne widoki u ciebie.
Mnie czas tak szybko leci,że nie wierzę ,że to już wszystko tak pięknie kwitnie :oops:
Nie mam weny na zakładanie wątku :roll:
Narcyzy związane?Pierwsze słyszę :oops: Nie wiedziałam że je trzeba wiązać.

Wracając do tulipanów...
Stwierdziłam ,że te wszystkie cebule wiosenne trzeba odnawiać.
Od tego roku będę sobie coś kupować każdej jesieni,bo inaczej to już nic nie będzie kwitnąć na wiosnę.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień zaczyna się wspaniale, świeci słońce i wreszcie nie pada. Nie wiem, ile uda się zrobić w ogrodzie, ale trzeba się spieszyć, bo w następne dni ma padać. Na razie po nocnym deszczu jest dość mokro, ale podeschnie zanim wrócę z pracy. Chyba :roll: W ogrodzie chwasty górują nad roślinami na rabatach, ale dziś mam w planie tylko porządek w warzywniku :evil:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Karolcia pisze: Wracając do tulipanów...
Stwierdziłam ,że te wszystkie cebule wiosenne trzeba odnawiać.
Od tego roku będę sobie coś kupować każdej jesieni,bo inaczej to już nic nie będzie kwitnąć na wiosnę.
Święta prawda... co roku dokupuję ze dwie paczki tulipanów w Auchan... takie kolorystycznie dobrane i sadzę tak, aby jeden odcień koloru był na jednej rabatce... takimi plamami.. fajnie to wygląda...
W pierwszym roku kwitną obłędnie... są wręcz olbrzymami, ale potem coraz słabiej i są o połowę mniejsze... nie wykopuję ich i zostawiam.. co będzie to będzie, ale co roku kupuję nowe.

Alutka... widoczki wspaniałe... ;:138 ... a tych babcinych narcyzów to masz całe mnóstwo... ale Ci musi pachnieć w ogródku... ;:333
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabi,to dlaczego mi o tym nie powiedziałaś,że trzeba co roku dosadzać ... :;230 :;230 :;230
Tej jesieni wielkie zakupy :roll:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Karolcia pisze:Gabi,to dlaczego mi o tym nie powiedziałaś,że trzeba co roku dosadzać ... :;230 :;230 :;230
Tej jesieni wielkie zakupy :roll:
Madziu, bo nie pytałaś... ;:306
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj ładny słoneczny dzień, na szczęście popołudnie także, więc można było chwilkę popracować. Gleba taka fajna pulchna, to łatwiej wykopywało mi się podagrycznik z konwaliowego kącika, w 85% praca w nim skończona i na dzisiaj wygląda to tak (na środku dosadzone dąbrówka i jakieś poziomki):
Obrazek

Obrazek

Trochę konwalii zostaje, pomyślałam aby przy ogrodzeniu posadzić pęcherznice - złotą i czerwoną, a przed kompostownikiem aby go lekko ukryć wbić kratkę i obsadzić jednorocznymi pnączami. A może ktoś ma lepszy pomysł na krzewy? Chcę zrobić lekki parawan przy siatce i posadzić bezproblemowe rośliny.

Może od razu odpowiem dziewczynom odnośnie związywaniu narcyzów - nie martwcie się, że nie słyszałyście o tym, bo to chyba mój patent :D Kilka lat temu strasznie denerwowały mnie więdnące, żółknące liście narcyzów przywabiające pułki ślimaków, więc wpadłam na pomysł aby nie niszcząc liści, zaraz po przekwitnięciu kwiatów złapać w dłoń plik liści i obwinąć je w obwodzie kilkoma pasmami lisci ;) Wiem, namotałam, ale jak dotrę jutro na działkę, to zrobię fotkę i wszystko będzie jasne. Czynię tak od kilku sezonów i jak widać narcyzy nie narzekają ;) Przynajmniej spokojnie w ten sposób ładują swoje cebulowe akumulatory.
Jolu wystarczy odrobina zaniedbania i pozarasta :D a poważnie to wiadomo, że w ogrodnictwie cierpliwość niestety ;:224
Madziu tez nie nadążam za tym czasem, człowiek czuje się momentami jak na karuzeli, nie wiedzieć za co łapać w danej chwili. A z tulipanami i niektórymi wiosennym to tak jest, tylko te dawne kilkudziesięcioletnie babcine tulipki kwitną co roku. Co z tego, że tyle odmian, jak do wyrzucenia po kwitnieniu. I chyba oto w tej machinie chodzi...
Ewo u nas też słonecznie cały dzień :D Fajnie, dawno takiego dnia nie było, nic nie wyganiało z działki ;) A u mnie mimo to nawet nie jest mokro na działce, gleba wręcz pulchna i sucha pod wierzchnią warstwą.
Gabi popieram tulipany z oszołoma sa piękne, no ale tylko rok. Nie to co narcyzy ;) a zapach jest nieziemski, jak się schylę w ich okolicy to jak w perfumerii ;)

Kawałek chodnika między domkiem a malinami
Obrazek

Nieopodal po drugiej stronie mostku nad brzegiem
Obrazek

Dokładka do narcyzowej perfumerii
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Swoim narcyzom plotę warkoczyki, kiedy zaczynają żółknąć :D Wypatrzyłam u kogoś na forum.
U mnie podobnie-wcale nie jest aż tak mokro. Źle pielić, bo się wszystko maże, ale gleba nie jest nasiąknięta wodą. Deszczu mam jednak chwilowo dosyć :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”