Skalniak wyszedł super. Nawet możesz zrobić skalniaczkowy parter jak Ci braknie miejsca na pięterku,
Jak to z moim ogrodem było...
- zwkwiat
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2011, o 09:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jak to z moim ogrodem było...
Mariolu, pewnie jesteś szczęśliwa od soboty ma padać deszcz to Ci wszystko podleje.
Skalniak wyszedł super. Nawet możesz zrobić skalniaczkowy parter jak Ci braknie miejsca na pięterku,

-
kropelka

- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zeniu jak widać na załączonym obrazku. Celowo mam ustawioną datę...
Niech kwitnie nawet i do kwietnia
Aniu, chyba jednak wolałabym mieć taki lekki kopczyk... a może to z przyzwyczajenia, bo przecież do tej pory był "kopiec kreta" jak twierdzili niektórzy miejscowi
Roślinki typowo skalniakowe i wiosenne: sasanki, omieg, miodunka, pierwiosnki, zawciągi, dąbrówki...
Jeszcze we wrześniu panował jeden wielki busz a jak poprzesadzałam i podzieliłam są puste place...
Skorpionku, niech ta wiosna przyjdzie w swoim czasie
Póki co niech pada deszcz, później śnieg... Niech wszystko będzie tak jak ma być. Jakos lepiej sie z tym czuję ;)
Zosiu, miejmy nadzieję, że w końcu będzie padało!
Kiedyś myślałam... co wykombinuję jak nie będzie juz miejsca na nowe roslinki skalniakowe...

To mój sobotni zakup. Szczepiony iglaczek

Rh kupiony również w sobote za 19 z groszami. Myślę, ze warto

Dla porównania rh z wiosennej wyprzedazy również za 19 zł. Ale różnica w pąkach... duża, prawda?

Niech kwitnie nawet i do kwietnia
Aniu, chyba jednak wolałabym mieć taki lekki kopczyk... a może to z przyzwyczajenia, bo przecież do tej pory był "kopiec kreta" jak twierdzili niektórzy miejscowi
Roślinki typowo skalniakowe i wiosenne: sasanki, omieg, miodunka, pierwiosnki, zawciągi, dąbrówki...
Jeszcze we wrześniu panował jeden wielki busz a jak poprzesadzałam i podzieliłam są puste place...
Skorpionku, niech ta wiosna przyjdzie w swoim czasie
Zosiu, miejmy nadzieję, że w końcu będzie padało!
Kiedyś myślałam... co wykombinuję jak nie będzie juz miejsca na nowe roslinki skalniakowe...

To mój sobotni zakup. Szczepiony iglaczek

Rh kupiony również w sobote za 19 z groszami. Myślę, ze warto

Dla porównania rh z wiosennej wyprzedazy również za 19 zł. Ale różnica w pąkach... duża, prawda?

- Jatra

- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:
Pewnie ,że duza róznica , warto było .
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Mariolu udało ci się kupić przepiękny rh za naprawdę niską cenę.....a ile pąków
....oj będzie kwitnienie wiosną
Chryzantema za każdym razem wywołuje mój zachwyt, jest przepiękna i taka wytrzymała i żywotna
Kapustka tez śliczna, warto je sadzić, pięknie zdobią szare jesienne ogrody
Chryzantema za każdym razem wywołuje mój zachwyt, jest przepiękna i taka wytrzymała i żywotna
Kapustka tez śliczna, warto je sadzić, pięknie zdobią szare jesienne ogrody
-
kropelka

Aguś właśnie ta niesamowita ilość pąków mnie skusiła, bo nie mam jeszcze doświadczenia w zimowaniu rh, a szkoda każdej roślinki...
Ale wiem, że w sezonie taka kuleczka kosztowała by 3 razy drozej- korzystam z okazji
Chryzantemy i kapustki ozdobne zagoszczą u mnie na zawsze
Koreanka- szyszeczek rodzić nie zamierza

Świerk z zółtymi przyrostami wiosennymi- obżarły go przędziorki. Oprysk zrobiłam trochę za późno- chyba będzie jakoś cudnie strzyżony w związku z powyższym...

I swierk Conica- również przeżarty przez przędziorki. Jeden z dwóch jako pierwszych iglaków wsadzony w moim ogródeczku. Ma 6,5 roku.

Ale wiem, że w sezonie taka kuleczka kosztowała by 3 razy drozej- korzystam z okazji
Chryzantemy i kapustki ozdobne zagoszczą u mnie na zawsze
Koreanka- szyszeczek rodzić nie zamierza

Świerk z zółtymi przyrostami wiosennymi- obżarły go przędziorki. Oprysk zrobiłam trochę za późno- chyba będzie jakoś cudnie strzyżony w związku z powyższym...

I swierk Conica- również przeżarty przez przędziorki. Jeden z dwóch jako pierwszych iglaków wsadzony w moim ogródeczku. Ma 6,5 roku.

jaki piękny roduś
a ile on ma pąków
cudo!
zazdroszczę
zaś iglaczek
na wiosnę mam zamiar kupić rodusia bo moje kochane 2 maluchy - Zembla padła zupełnie, niech ja tylko dorwe tego gada co mi coś zostawił pod nią....i jeszcze ją podkopał i ja nie zauważyłam i było już za późno...
zaś C. White - zobaczymy, przesadziłam go i może odbije
zaś skalniaczek jest bomba, raczej skalniak....i spoko wcale nie przypomina oczka bo jeśli się przesadzi w drugą stronę, czyli bedzie za dużo ziemi to bedzie wtedy przypominał kurchan.... jak to u mnie mój nazywali.....taki jest fajny!
zazdroszczę
na wiosnę mam zamiar kupić rodusia bo moje kochane 2 maluchy - Zembla padła zupełnie, niech ja tylko dorwe tego gada co mi coś zostawił pod nią....i jeszcze ją podkopał i ja nie zauważyłam i było już za późno...
zaś skalniaczek jest bomba, raczej skalniak....i spoko wcale nie przypomina oczka bo jeśli się przesadzi w drugą stronę, czyli bedzie za dużo ziemi to bedzie wtedy przypominał kurchan.... jak to u mnie mój nazywali.....taki jest fajny!
Rh super- taki okaz po takiej cenie
Co do koreanki to może potrzebuje czasu żeby się zadomowić
Moja w pierwszym roku też była 'goła' ale teraz niezawodnie szyszkuje. Co do Conici to moja też nie wygląda lepiej- a ile poszło oprysków
No i jestem pod wrażeniem chryzantemki 
- pamelka

- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, no to się dzieje. Potwierdzam, że koreanki potrzebują trochę czasu aż zaczną owocować. Istotne jest takze, czy jest to siewka, one to już zupełnie dłużej się zbierają.
Mariolu, a co z tym wiosennym rh, co to za plamy na listkach? Zapytałabym w wątku tematycznym
Pąki małe, może ma za sucho? Podlej go dobrze przed zimą.
Mariolu, a co z tym wiosennym rh, co to za plamy na listkach? Zapytałabym w wątku tematycznym
Pąki małe, może ma za sucho? Podlej go dobrze przed zimą.
-
kropelka

Marto, Aniu
Chryzantemka widzę robi furorę na forum
Koreanka ma już na pewno 4 lub 5 lat. Ostatnio myślałam, że zaczyna "szyszkować" a to były tylko nowe przyrosty...

Cyprysik "boulevard"

Zapomniałam nazwy...

Jałowiec "Blue arow"?

-- Cz 24 lis 2011 13:27 --
W międzyczasie wskoczyłaś mi Jolu i Cię pominęłam...
Nie nie, spokojnie, to żadne plamy na rodusiu, tylko sypałam trociny, nie strzepałam ich od razu i potem przymarzły
Oj tak, raczej miał za sucho, póki go nie podlałam liście miał zwieszone w dół.... dopiero Tajka mnie oświeciła...
Chryzantemka widzę robi furorę na forum
Koreanka ma już na pewno 4 lub 5 lat. Ostatnio myślałam, że zaczyna "szyszkować" a to były tylko nowe przyrosty...

Cyprysik "boulevard"

Zapomniałam nazwy...

Jałowiec "Blue arow"?

-- Cz 24 lis 2011 13:27 --
W międzyczasie wskoczyłaś mi Jolu i Cię pominęłam...
Nie nie, spokojnie, to żadne plamy na rodusiu, tylko sypałam trociny, nie strzepałam ich od razu i potem przymarzły
Oj tak, raczej miał za sucho, póki go nie podlałam liście miał zwieszone w dół.... dopiero Tajka mnie oświeciła...
- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Udany zakup RH...
. U mnie w tym roku szybko pochowali, nic nie upolowałam .
. Świerk Conica bardzo mi się podoba, także go mam tylko prowadzę na tzw nóżce. Podobnie Cyprysik "boulevard"..od środka z braku światła brązowiały igły. Teraz go formuję i jest ok. 
- zwkwiat

Mariolu czy możesz wykorzystać wodę z oczka do podlewania? i tak masz je przerabiać na wiosnę.
-
kropelka

Zeniu, chyba taki urok "boulevarda", ze w pewnym wieku nadaje się tylko do formowania, inaczej nieciekawie wyglada z tymi brązowiejacami igłami...
Zosiu, a wiesz... nawet o tym myślałam, tylko powstrzymało mnie czy z kolei nie zaszkodzę roślinom, które są posadzone typowo w wodzie, np. lilia wodna? Kiedyś "wgapiłam" się i dostrzegłam, ze ona skulona tam na dnie czeka, inne roslinki wodne też... nie mam możliwosci zimować ich w piwnicy, bo zapchana już na maxa, nawet nie wiem czy to wskazane by było...
Ku radości oka...

Zosiu, a wiesz... nawet o tym myślałam, tylko powstrzymało mnie czy z kolei nie zaszkodzę roślinom, które są posadzone typowo w wodzie, np. lilia wodna? Kiedyś "wgapiłam" się i dostrzegłam, ze ona skulona tam na dnie czeka, inne roslinki wodne też... nie mam możliwosci zimować ich w piwnicy, bo zapchana już na maxa, nawet nie wiem czy to wskazane by było...
Ku radości oka...

- Zenia

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Dzięki za zdjęcie pięknego Falka...w te szare , ponure dni.
. Fajnie mieć coś kwitnącego w domu, jakoś tak lżej na duszy. 
- zwkwiat

Mariolu, nie wiem jaką masz głębokość oczka, musisz pilnować i nie dopuścić do całkowitego zamarznięcia, bo będzie po lilii. W piwnicy w pojemniku z wodą dobrze zimują /tylko chłodnej/. Na pewno nie masz jej bardzo dużych rozmiarów i na pewno masz posadzoną w jakimś pojemniku.