Dalie z nasion cz.1
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Dalie z nasion
marzenaruda
Ale cudo wyhodowałaś ta "Purpinka" też z nasion?
Moja Biedronkowa"Mystery Day"w końcu zakwitła,zgadza się z opisem.Mam jeszcze jedną kwitnącą na czerwono o dużych kwiatach ale nie to jest NN.
Ale cudo wyhodowałaś ta "Purpinka" też z nasion?
Moja Biedronkowa"Mystery Day"w końcu zakwitła,zgadza się z opisem.Mam jeszcze jedną kwitnącą na czerwono o dużych kwiatach ale nie to jest NN.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Genia
Nie Purpinka nie jest z nasion, dlatego się nią nie chwaliłam
a też mi się bardzo podoba.
Szybko zakwitła i obficie kwitnie do tej pory
Nie Purpinka nie jest z nasion, dlatego się nią nie chwaliłam
a też mi się bardzo podoba.
Szybko zakwitła i obficie kwitnie do tej pory

Pozdrawiam Marzena
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Marzeno dziękuję za odpowiedź,zamiast poszukać w necie to pytam a później szukam.
- marzenaruda
- 200p
- Od: 7 paź 2012, o 11:29
Genia to dobrze że pytasz.
Ja się cieszę jak mogę odpowiedzieć, a Ty zaoszczędziłaś czasu na niepotrzebne szperanie w necie
Ja się cieszę jak mogę odpowiedzieć, a Ty zaoszczędziłaś czasu na niepotrzebne szperanie w necie

Pozdrawiam Marzena
pull ty już je wykopujesz??! moje jeszcze kwitną , ja je chowie dopiero jak dostaną pierwszych mrozów . Wtedy zwiędną mi kwiaty jak i liście . Słyszałam że one muszą dostać pierwszych mrozów .
Rzecz w tym, że u nas już zmroziło... Moje wszystkie na razie przycięte - bo z kwiatów zostały smętne resztki, z wykopywaniem poczekam do kolejnych mroźnych nocy. Kafforka, najwyraźniej masz szczęście mieszkać w cieplejszych rejonach.
Pozdrowienia,
Gośka
Gośka
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Moje jeszcze kwitną , mam posadzone bliżej domu widocznie mają osłonę i tam mróz nie dotarł, choć też u nas przymrozki zawitały.
- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Oj
jak ja bym chciała aby była już wiosna
udało mi się ,,gwizdnąć"parę nasienników z ciekawych dalii i wydobyć je. Palce mnie ,,świerzbią " aby już je do ziemi powtykać
ale jak poczytałam temat to będę teraz dłuuugo cierpieć.

-
- 200p
- Od: 27 lut 2013, o 13:36
Kiedy można wsadzić karpy z zeszłorocznych dali do ziemi? Chciałabym je trochę podpędzić w doniczkach, żeby do gruntu wysadzić już najlepiej kwitnące. Ktoś wie pomoże?
Pozdrawiam, Agnieszka
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Agnieszko zajrzyj do wątku: Dalie Stanisława cz.1 i przeczytaj 3 post od góry.
Możesz nie tylko mieć wcześniej kwitnące dalie ale i je rozmnożyć. Jednak zanim zdecydujesz się podpędzać, oceń dobrze miejsce, jakie posiadasz. Dalie to dość duże roślinki i potrzebują przestrzeni życiowej.
W ubiegłym roku wsadzałam najpierw do donic, bo jeszcze nie miałam na nie miejsca. Ale przy przesadzaniu odłamało mi się kilka pędów. Wsadziłam je do ziemi i 2 się przyjęły. Rosły w zacisznym miejscu przy domu i pierwsze mrozy nie ścięły ich liści. Jedna zdążyła zakwitnąć w listopadzie, druga już nie. Trochę się zastanawiałam, czy wykopywać karpy, ale w grudniu wykopałam. Były śliczne, żółciutkie i miały nie mniej niż 3 bulwki.
Możesz nie tylko mieć wcześniej kwitnące dalie ale i je rozmnożyć. Jednak zanim zdecydujesz się podpędzać, oceń dobrze miejsce, jakie posiadasz. Dalie to dość duże roślinki i potrzebują przestrzeni życiowej.
W ubiegłym roku wsadzałam najpierw do donic, bo jeszcze nie miałam na nie miejsca. Ale przy przesadzaniu odłamało mi się kilka pędów. Wsadziłam je do ziemi i 2 się przyjęły. Rosły w zacisznym miejscu przy domu i pierwsze mrozy nie ścięły ich liści. Jedna zdążyła zakwitnąć w listopadzie, druga już nie. Trochę się zastanawiałam, czy wykopywać karpy, ale w grudniu wykopałam. Były śliczne, żółciutkie i miały nie mniej niż 3 bulwki.
Witam.
Planuje ktoś w tym sezonie wysiewanie dalii z nasion ?
Moje pierwsze przechowanie karp , chyba się nie udało (karpy suche i pomarszczone , reanimacja zaplanowana na kwiecień)
A po przeczytaniu tego wątku od 1-wszej strony...
Kupiłem 4 torebki nasion dalii
A , że nasion w torebce dużo... to po 10 szt testowo wysiałem
I sobie wykiełkowały.
Zgodnie z zaleceniami wcześnie wysiewających dalie koleżanek
będę je uszczykiwał by nie wybiegły i się zagęściły... i może do maja dotrwają
Planuje ktoś w tym sezonie wysiewanie dalii z nasion ?
Moje pierwsze przechowanie karp , chyba się nie udało (karpy suche i pomarszczone , reanimacja zaplanowana na kwiecień)
A po przeczytaniu tego wątku od 1-wszej strony...
Kupiłem 4 torebki nasion dalii

A , że nasion w torebce dużo... to po 10 szt testowo wysiałem

I sobie wykiełkowały.
Zgodnie z zaleceniami wcześnie wysiewających dalie koleżanek
będę je uszczykiwał by nie wybiegły i się zagęściły... i może do maja dotrwają

- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Darrooo, planuję wysiewać. Nie martw się, że karpy pomarszczone. Wiosną moje były takie malutkie, że mąż wcale nie zauważył, iż już je wsypałam do rowka. 

BozenkaA Nasionka czy karpy wsypałaś...
Co do moich karp , to ciepła piwnica ,
podlałem a na wiosnę planuję moczenie w wodzie i może wystartują. Ale niestety nigdy nie zapewnię im odpowiedniej temperatury. Do wyboru mam tylko altanę zimą przemarzającą i ciepłą piwnicę w bloku , czyli najmniej 20 stopni zimą... Oczywiście w kolejnym roku coś pokombinuję , więcej wilgoci w piwnicy postaram się zapewnić... a jako alternatywę nasionka posadzę zapewne , jak w tym roku się uda

podlałem a na wiosnę planuję moczenie w wodzie i może wystartują. Ale niestety nigdy nie zapewnię im odpowiedniej temperatury. Do wyboru mam tylko altanę zimą przemarzającą i ciepłą piwnicę w bloku , czyli najmniej 20 stopni zimą... Oczywiście w kolejnym roku coś pokombinuję , więcej wilgoci w piwnicy postaram się zapewnić... a jako alternatywę nasionka posadzę zapewne , jak w tym roku się uda