Jadziu, Olu....co roku przezimowuję dalie w miarę z dobrym skutkiem. Ten rok był coś pechowy. Powysychały w piwnicy. Oczywiście wsadziłam do ziemi ale czy z nich coś będzie to wątpię. Gdzieś tam zauważyłam jeden wypuszczający kiełek...najprawdopodobniej dali. Niemniej ta na zdjęciu to kupiona w razie gdyby nic z moich nie wyszło. Martwię się aby w nocy nie było przymrozku. Kupiłam już petunie,surfinie no i te dalie. Niestety nie pomyślałam i zostawiłam na zewnątrz.
Działka Zeni
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewuniu...faktycznie dobrze się domyślasz. Sundavilla ma drugi roczek. Przechowałam ją w nieogrzewanym pokoju, tak jak inne rośliny pokojowe. Bez specjalnych zabiegów. Jedynym warunkiem przezimowania było...aby miała niższą temperaturę i mniej podlewania. Czerwoną także miałam, niestety ta z niewiadomych powodów zimą padła. Teraz zdobyłam nową czerwoną, ale jest jeszcze malutka. O połowę mniejsza od białej.
Jadziu, Olu....co roku przezimowuję dalie w miarę z dobrym skutkiem. Ten rok był coś pechowy. Powysychały w piwnicy. Oczywiście wsadziłam do ziemi ale czy z nich coś będzie to wątpię. Gdzieś tam zauważyłam jeden wypuszczający kiełek...najprawdopodobniej dali. Niemniej ta na zdjęciu to kupiona w razie gdyby nic z moich nie wyszło. Martwię się aby w nocy nie było przymrozku. Kupiłam już petunie,surfinie no i te dalie. Niestety nie pomyślałam i zostawiłam na zewnątrz.
- jadzia123
- 200p

- Od: 27 sie 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to troszkę mnie pocieszyłaś, że ta dalia kupiona została. A co do przechowywania to mnie z kolei mszyce zaatakowały sundawvillę w domu, w grudniu jakoś. Było ich takie mnóstwo, że brrrr. Unikam do granić chemii, musiałam ją wyrzucić 
Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Zeniu-to z tą dalią mnie uspokoiłaś,właśnie kwitnącej jeszcze nie widziałam nigdzie.
Swoją sundavilę właśnie pokazałam U Konstantego(kolejny raz odcięty wątek...)i mam nadzieję,że skoro mam zimne mieszkanie to mi dobrze przezimuje.
Ochłodziło się,ale przyjemnie, niestety zapowiadali ew. nocne przymrozki i agrowłoknina w Ogrodniczym szła jak woda.
Swoją sundavilę właśnie pokazałam U Konstantego(kolejny raz odcięty wątek...)i mam nadzieję,że skoro mam zimne mieszkanie to mi dobrze przezimuje.
Ochłodziło się,ale przyjemnie, niestety zapowiadali ew. nocne przymrozki i agrowłoknina w Ogrodniczym szła jak woda.
- Zenia

Witajcie..Ewuniu, Halinko, Igo, Jadziu. Niestety nie mogłam pojechać na działeczkę i pookrywać swoich roślinek. Zaryzykowałam. Jutro pojadę na działkę i się okaże czy wszystko w porządku. Myślę że tak bo jak na razie przymrozków u mnie nie było. Genia mnie jeszcze pocieszyła że także nie okrywa.
Igo...kiedyś kupiłam nasionka dalii jednorocznej. Kiedy jesienią chciałam powywalać ziemię z doniczek po przekwitłych daliach, okazało się że mają bulwy.
Igo...kiedyś kupiłam nasionka dalii jednorocznej. Kiedy jesienią chciałam powywalać ziemię z doniczek po przekwitłych daliach, okazało się że mają bulwy.
- ZosiaM

- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zeniu ja też sundanvile miałam przez okres zimowy pomalutku sobie rosła w pokoiku ją trzymałam od czsu do czasu ją podlałam caly czs bylo widać coś zielonego ale kiedy nadchodziła wiosna i zrobiło się cieplo to ona nagle uschla probowalam odratować ale bez skutków nową też już mam na balkonie,dalie ci kwitną a mnie dopiero wychodzą z ziemi
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- Zenia

Witajcie. Wróciłam właśnie z działki. Napstrykałam trochę fotek. Bałam się o Rh że nie zdążę porobić zdjęć a on ciągle jeszcze w pąkach. Sundavilla jednak mi trochę przymarniała, za wcześnie się pospieszyłam z wyniesieniem na powietrze. Myślę jednak że dojdzie do siebie. To co teraz u mnie kwitnie.

Azalie

Niecierpki

Azalie

Niecierpki

-
bogumila
- 1000p

- Od: 17 cze 2008, o 19:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zeniu jak nazywają się te pstrokate kwiatkiZenia pisze:Witajcie. Wróciłam właśnie z działki. Napstrykałam trochę fotek. Bałam się o Rh że nie zdążę porobić zdjęć a on ciągle jeszcze w pąkach. Sundavilla jednak mi trochę przymarniała, za wcześnie się pospieszyłam z wyniesieniem na powietrze. Myślę jednak że dojdzie do siebie. To co teraz u mnie kwitnie.
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Moje linki