Wszystko o pomidorach cz. 17

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
inga_beta
200p
200p
Od: 15 maja 2014, o 08:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 17

Post »

rebeko
Moje wszystkie siewki miały fioletowe łodygi w ziemi z Biedronki i prawie nie rosły. Po przesadzeniu do dobrej ziemi zaczęły normalnie rosnąć. Ale u mnie podlanie azofoską o stężeniu 3g/l ale tak ze 2 razy, podziałąło i pomidorki nabrały lepszego wyglądu.

ekopom
Ja czytałam że fosfor i magnez są antagonistyczne a wapń nie. U mnie ten z ziemniaczanymi liścmi dopiero teraz po 2 tygodniu po przesadzeniu nabiera fioletowego koloru. Zaś generatywne po tym jak im zaszkodziła biedronkowa ziemia tak cały czas od 2 tygodni mają fioletowe łodygi mimo że juz ogólniw wyglądają znacznie lepiej.
inga_beta
200p
200p

Post »

Ja przyjełam że ta ziemia z Biedronki jest całkowicie jałowa i przygotowałąm ją na przesadzenie pomidorów do donic na stałe, dodając 1,5g kristalonu na litr i parę garsci obornika granulowanego na objetość 20 l. Dawkę wzięłam z opisu na worku z ziemi gdzie w skłądzie jest 1,5 kg nawozu na m sześcienny. I nie wiem czy ta dawka nie będzie za duża?
Awatar użytkownika
rebeko
200p
200p
Od: 6 sty 2015, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

inga-beta Dziękuję. Zaraz przeprowadzka pomidorów.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

inga_beta. Zależy jakie jest obecne zasolenie tej ziemi, bo można przedobrzyć i zasolić. Osobiście wolałbym podlewać i opryskiwać rośliny, dając nawozy w czasie ich pobierania przez pomidory.
inga_beta
200p
200p

Post »

zrobilam pH ziemi biedronlkowej i wyszlo 5,5. Wprawdzie jest w opisie że pH wynosi od 5,5 do 6,5 ale przypuszczam że zaoszczędzili na kredzie i jej nie dodali a piszą że daja od 1 do 6 kg na m3.
Moje pomidory wyglądają coraz lepiej. Nic już im nie daję. Myślę że przyczyną pogorszenia było to że dałam naraz dużo nawozu a na początku wchłonął się tylko azot a z czasem pomidor pobiera kolejne składniki i poprawia swój stan.
inga_beta
200p
200p

Post »

rebeko pisze:inga-beta Dziękuję. Zaraz przeprowadzka pomidorów.
Napisz za jakiś czas czy przesadzenie pomogło
inga_beta
200p
200p

Post »

Wyczytalam że azot powoduje bujne kwitnienie pomidorow. Moje pomidory zawsze mam na ziemi biedronlkowej i zawsze mi słabo kwitną. Zdziwiło mnie gdy bylam na bazarze i zobaczylam że sadzonki pomidorów mają tskie ciemne liscie co oznacza że mają duzo azotu. Pomidory nawozem zasilalam zawsze późno będąc przekonana że mają wystarczająco dużo nawozu z ziemi. A one głodowały bo producent oszukiwał na nawozach. Teraz liście mam ciemnozielone i ppmidory wypuszczają dużo pąków kwiatowych. Po tylu latach wreszci wiem dlaczego mam ciagle problemy z pomidorami
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli przedobrzysz z azotem, to będą problemy z zawiązywaniem owoców. Szczególnie pomidory malinowe nie lubią wysokiego poziomu azotu. Dużą kluczową rolę w tworzeniu prawidłowych gron kwiatowych odgrywa bor, oczywiście azotu nieco także powinno być, ale i inne pierwiastki spełniają ważną rolę w pomyślnym plonowaniu.
Mikar
100p
100p
Od: 8 maja 2012, o 12:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jaki sposób podawania boru polecasz ?.
Jerzy
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Dolistnie w postaci chelatu.
wladka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 31 lip 2021, o 15:24

Post »

Witam. Mam pytanie. Czy ktoś z Was stosował węgiel aktywny do sadzenia lub podlewania pomidorów.Ja go zastosowałam pierwszy raz. Na razie jest w porządku.Pomidorki rosną ładnie. Zobaczymy co będzie dalej. Ma działać jako nawóz i zabezpiecza przed chorobami. Ogórki też podlewałam.
inga_beta
200p
200p

Post »

Czy do oprysków powinno się dodawac jakiegos środka zmiękczającego? Moja tryskawka tworzy grube pojedyncze krople na liściach i nie wiem czy to cokolwiek pomaga.
Czy należy opryskiwac liście od góry i od dołu?
inga_beta
200p
200p

Post »

Widziałam że Kristalon ma niektóre pierwiastki chelatowane. Czy to ma znaczenie tylko przy opryskach czy również przy podlewaniu?
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Co to znaczy ,że są pierwiastki chelatowane
Dorcinda
500p
500p