Ogród mojej małej Wiki

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p
Od: 6 kwie 2017, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród mojej małej Wiki

Post »

Piotrek część pomidorów i paprykę mam już w foli w większych doniczkach przesadzoną, cały czas brakuje mi czasy, żeby wszystko skończyć.

Zuziu ja mam warzywnik ponad 300m2 więc jest gdzie sadzić. Przed deszczem zdążyłam wysiać marchew, pietruszkę, rzodkiewkę, koperek, rzepę i cebulę z siewu (ta zawsze jest później niż ta z małych cebulek więc wydłużam szczypiorkowy okres) no i zaczęło padać. Wiesz mądra jestem bo dzień wcześniej mąż przygotował mi grządki więc samo sianie nie wymaga tak dużo czasu.

Bożenko to jeszcze nie wszystko, sama się zastanawiam gdzie ja to zmieszczę bo pomidorki wyjątkowo dobrze wykiełkowały w tym roku i szkoda było wyrzucać więc po pikowałam te wszystkie najładniejsze i tak mam wszystkiego za dużo :wink:

Mariusz nie martw się i Twoje się ruszą, a moje podrosły po rozsadzeniu. Coraz więcej kwiatów się pokazuje więc robi się pięknie, tylko czemu trzeba było tak długo czekać na ta wiosnę.

Małgosiu spokojnie wysiewaj jeszcze zdążysz (w zeszłym roku też późno siałam i wszystko zdążyło wyrosnąć). A dni są bardzo krótkie, ogarnąć dom, dzieciaki i na końcu jest dopiero czas na ogród. U mnie dochodzą jeszcze zwierzaki bo one same się nie nakarmią, a jeszcze do tego w planach mam ujeżdżanie kolejnych i przyuczanie do bryczki.

Beatko pojawiła się wiosna i to od razu z wysokimi temperaturami więc nie nacieszyłam się zbytnio krokusami bo część już przekwitła. Wczoraj troszkę popadało ale za mało bo zaraz wiatr owiał i znowu sucho. U mnie wodu jest dostatek bo włąsny ogród ma tą przewagę nad działką a i trochę zbieramy deszczówki.

No wczoraj to był dzień zakręcony bo chciałam więcej zrobić, ale się nie udało bo po pierwsze strasznie zimno było i tylko wysiałam to co najpilniejsze a rozsadę kapusty i sałaty może dziś posadzę bo ma być już cieplej. No i dostałam paczuszkę z roślinkami kupionymi z forum i do wieczora sadziłam bo tak mocno rozmnożyły się po drodze :wink: A drugą sprawą jest fakt, że musiałam sadzić w doniczki bo rabata na której mają rosnąć jest dopiero w planach. Pod wieczór jeszcze porządkowałam doniczki z roślinkami z zeszłego roku i muszę coś wykombinować bo stoją na agrotkaninie którą podkopał kret więc teraz są tam góry i doliny.
Coraz więcej cebulowych ma pąki więc cieszmy się wiosną i kolorami których po zimie tak bardzo potrzeba ;:3
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu..to ty sam warzywnik masz taki jak większa połowa mojej działki. ;:306 Fajnie że u ciebie popadało u mnie ani kropli tak więc dzisiaj mus mi jechać podlać bo strasznie już sucho. :wink: Życzę dalszych przyjemnych prac w ogrodzie. ;:128
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Zuziu te ponad 300m to na same warzywka siane do tego jeszcze folia, truskawki, maliny, porzeczki, agresty, borówki, jagody kamczackie, pigwowce no i oczywiście sad, więc jest tego sporo. Ale sucho się robi, jutro ma trochę pokropić teoretycznie więcej niż wczoraj więc zobaczymy.

No to jeszcze kilka dzisiejszych zdjęć :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Ania
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=100470" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki viewtopic.php?f=11&t=117198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu mamy takie same narcyzy ;:173 Bardzo mi się podobają.
Może pokażesz swój areał owocowy ? :D
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Piękne wiosenne zdjęcia. Nareszcie wiosna, szkoda tylko że tak sucho, nic nie pada. Krokusy już przekwitły, teraz czas na narcyzki, tulipany. Tych ostatnich wyrzuciłam 4 koszyczki, cebule zgnite, przemarznięte. Był mróz bez śniegu.
Masz mnóstwo rozsady, mam też trochę, ale przy Twoich ilościach to nic.
Wiosna teraz nadrabia zaległości i z dnia na dzień widać różnicę. Miłej niedzieli :wit
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Sebastian nie ma za bardzo co pokazywać bo drzewa rosną u mnie wszędzie :wink: U kur mam wsadzone czereśnie i morele, zaraz za nimi w rządku za siatką rosną świeżo posadzone wisienki, a już całkowicie oddzielnie zestaw wszystkich drzew przy łączce koników. Większość to nowe nasadzenia bo zachciało nam się więcej owoców, z roku na rok w sklepach coraz drożej więc trzeba kombinować. Narcyzów jeszcze sporo w pączkach i jestem ciekawa jak zakwitną, bo większość nowych.

Irenko w końcu doczekaliśmy się tej wiosny i niestety u nas nie rozpieszcza bo niby jest ciepło ale tak strasznie wieje, że nie wiele można zrobić. U mnie już drugi raz pada, co prawda za pierwszym razem niewiele ale w piątek to podlało całkiem porządnie, że na kilka dni starczy. Zima była dziwna i straty są , u mnie najbardziej ucierpiały prymulki, wypadły też pojedyncze liliowce, irysy i żurawki, tylko im też mogła zaszkodzić bardziej mokra jesień. Niedziela będzie miła bo będę nadrabiać wczorajsze zaległości :wink:

Kochani byłam wczoraj w raju :wink: Pierwszy raz odwiedziłam tak dobrze zaopatrzoną szkółkę, właściciele sami tam pracują i znają się na tym co robią. Pojechałam tam z listą i wyjechałam z pełnym samochodem, rośliny cudowne nie podpędzone z naturalnym tempem wzrostu więc można od razu wsadzać bez szkody dla roślin. Na razie nie ma za bardzo co pokazywać bo niektóre ledwie co wychodzą z ziemi, ale jest kilka którym dziś zrobię zdjęcie i pokażę bo są w fazie kwitnienia.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..tego raju zazdroszczę, u mnie nic takiego w pobliżu nie ma, a może i dobrze. ;:306 . Ciekawe co kupiłaś ;:224 . U mnie ani grama deszczu, dobrze że mogę z węża oczywiście za darmo ;:oj , więc podlewam tyle ile potrzeba. Czekam na zdjęcia ;:65 i ;:3 życzę.
Awatar użytkownika
irpam
500p
500p
Od: 10 lip 2017, o 17:30

Post »

Ciekawe co tam kupiłaś? Ja zawsze sobie obiecuję, że już nic nie dokupie, ale w sklepie ogrodniczym to już zapominam o tym. Mąż się tylko pyta co wykopię w zamian? ;:173 Z reguły to nic. Ale ostatnio poświęciłam ognika, złotlin japoński I krzewuszkę dla rabaty różanej. ;:108 . Mam nadzieję że nie będę żałować. ;:185 .U nas deszcz ma być we wtorek, ale zobaczymy. na razie podlewam.
Pozdrawiam i zapraszam, Irena
Ogród i róże Ireny
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Zuziu do tego raju to miałam 220km, ale jechaliśmy w tamtą stronę więc mąż zgodził się zajechać i zbytnio nie marudził jak spędziłam tam 1,5 godziny na kompletowaniu roślin. Nie chciałam przeginać bo mogłabym jeszcze tam pół dnia siedzieć, ale fundusze ograniczone i samochód też nie jest z gumy, ale na pewno jeszcze tam kiedyś zajadę bo jeszcze trochę roślin bym chciała z tych co tam mieli. U nas jutro ma znowu popadać więc na razie nie muszę podlewać.

Irenko same bylinki i jednego wiciokrzewia. U nas w sklepach ogrodniczych nic nie ma, a jak już coś jest to ceny mają kosmiczne więc rzadko coś kupuje. Zawsze szukam szkółek i producentów roślin bo tam zawsze taniej i coś ciekawego się znajdzie. Ja miejsca mam dużo więc to nie jest problemem i nic nie muszę poświęcać :wink:

To kilka z kupionych roślin :wink:
Primula warshenewskiana
Obrazek

Primula margothae "Garryarde Guinevre"
Obrazek

Helleborus "Ice Dance"
Obrazek

Pulmonaria "Rachel Vernie"
Obrazek

Cardamine trifolia
Obrazek
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Aniu wpadam tylko przelotem, gratulacje za super zakupy ;:215

Pozdrawiam i zmykam
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..220 km jechać po roślinki to mój eM by się nie zgodził no chyba że po drodze to bez problemu. ;:oj . Nowości bardzo ładne ;:333 , zaciekawił mnie ciemiernik..mam różniste ale o takich listkach ;:185 . U mnie pod koniec miesiąca targi ogrodnicze na które bardzo liczę że coś nowego przybędzie. Właśnie u mnie dziś pada, nawet mi nie żal...odpocznę troszkę od prac działkowych a tobie życzę przyjemnego sadzenia. ;:128
Awatar użytkownika
TROJA
500p
500p

Post »

Beatko to co pokazałam to tylko niewielka część moich sobotnich zakupów :wink:

Zuziu mój mężulek też by się nie zgodził gdybym chciała jechać do samej szkółki, ale jechaliśmy po paśniki dla koni jeszcze 40km za szkółkę więc to przełknął :wink: Ciemiernik też rzucił mi się w oczy i dlatego go wzięłam, bo na liście zakupowej go nie było. Na targi jadę w maju takie bardzo duże do Minikowa mam zamiar obkupić się w lilie, wiem już, że na zgodność odmianową nie mam co liczyć ale 1-2zł za duże cebule można dać a zapach jest niesamowity. W zeszłym roku ostatnie cebule lili sadziłam w połowie czerwca i kwitły do końca wakacji.

U nas trochę dziś popadało, zaraz się zbieram na warzywnik bo chcę coś porobić. Ta wiosna mocno zakręcona jeszcze nie posprzątałam po zimie, bo brakuje cały czas dnia aby z wszystkim się obrobić a tu już zaczyna wychodzić zielsko i czas byłoby pielić.
Pozdrawiam Ania
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu..ja obowiązkowo na targach wiosennych co roku kupuję lilie. ;:173 . Raz że tanio, dwa...póżno sadzone póżniej zakwitną a mnie o to chodzi aby przedłużyć ich kwitnienie. ;:oj Co do zgodności odmianowej się zgadzam, ale czasem coś ciekawego się trafi. ;:224 . Popadało u mnie tyle co by kropidłem... ;:306 bardzo duszno, może na burzę się zbiera. ;:oj
Awatar użytkownika
ed04
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 mar 2017, o 14:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne roślinki kupiliście. Jestem pewien że będą rosły. ;:333
Ja też mam to szczęście mieć blisko siebie super zaopatrzoną szkółkę. Ni i jeszcze co roczne targi rolne w pobliskich Barzkowicach, tam to dopiero jest szał. :D
Awatar użytkownika
Carmelka00
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2015, o 14:22

Post »

Ania a zdradź gdzie dokładnie byłaś?? a w Tryszczynie w szkółce byłaś kiedyś? nawet dobrze zaopatrzona, ceny no niestety jak wszędzie.
U mnie to już z trzy razy lało, za każdym razem po posadzeniu krzewów więc się cieszę :lol:
Pozdrawiam
Lenka

Leśny zakatek...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”