
Kogel-mogel
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Tort zapisuję kiedyś go upiekę! 

- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Iwonko , na taką formę to daj 15-17 dkg orzechów i 4 duże jaja i mniej bułki tartej , półtorej łyżki i 1/2 szkl. cukru . Piecz na papierze bo może Ci być trudno zdejmować krążki , mają tendencję do pękania a tak nie będziesz miała problemu . Tort spokojnie możesz zrobić nawet 2 dni wcześniej , wtedy jest jeszcze lepszy .Poncz zrób z wody ,cukru ,cytryny i zapachu arakowego . ja daję spirytus ale u Ciebie są dzieci , więc sama podejmij decyzje . Wszystko oczywiście x3 , aha , wystarczy Ci jeden maskarpone i jedna duża śmietana 30%+2 śmietan fixy. Przy ubijaniu śmietany dosyp trochę [2-3 łyżki cukru pudru]do smaku według siebie ,lepiej żeby nie było za słodko chociaż kawa trochę przełamie słodycz .Ja orzechyważę po zmieleniu .
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20148
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
No to dziś resztę zakupów zrobię i do dzieła
dziękuje Elu 


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Elu daj tu swoje rogaliki i bułeczki
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7951
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Elu przepis na tort wydrukowałam i zapisałam też krem od Dorotki .
A ja wstawię mój osobisty przepis na sałatkę ze śledzia .
Sałatka śledziowa Ali
cztery średnie ugotowane buraczki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach do nich dodajemy 4-5 płatów śledzia pokrojonych w paseczki .
Następnie dodajemy dwie średnie cebule pokrojone w kosteczke i cztery średnie ogórki konserwowe też pokrojone w kostkę .
Na koniec kilka łyżek majonezu wszystko razem mieszamy .
A śledzie nie mogą być zbyt słone .
Oczywiście proporcje składników można zmieniac według gustu .
Przepis na tę sałatkę stworzyłam w 92 r i mają go moi znajomi z różnych części kraju ,oczywiście najpierw jedli ją u mnie .
Smacznego
A ja wstawię mój osobisty przepis na sałatkę ze śledzia .
Sałatka śledziowa Ali
cztery średnie ugotowane buraczki czerwone ścieramy na tarce o grubych oczkach do nich dodajemy 4-5 płatów śledzia pokrojonych w paseczki .
Następnie dodajemy dwie średnie cebule pokrojone w kosteczke i cztery średnie ogórki konserwowe też pokrojone w kostkę .
Na koniec kilka łyżek majonezu wszystko razem mieszamy .
A śledzie nie mogą być zbyt słone .
Oczywiście proporcje składników można zmieniac według gustu .
Przepis na tę sałatkę stworzyłam w 92 r i mają go moi znajomi z różnych części kraju ,oczywiście najpierw jedli ją u mnie .

Smacznego
Pozdrawiam Alicja
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Alu , bardzo dziękujemy za śledziki bo o takie właśnie sprawdzone przepisy chodzi w tym wątku .Po nowym roku wstawię przepis i zdjęcia na moje faworki .Ręczę , że w życiu nie jadłyście lepszych .
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
N to czekam na nie! 

- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Bożenko , lecę teraz do sklepów a potem prosto do pracy , dam znać wieczorem co załatwiłam . 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
oki leć! tylko uważaj na druty 

- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Podwiązałam bezpiecznie skrzydełka więc spoko , nie zaczepię . 

- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 7951
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Kogel-mogel
Czekam na faworki
Sałatka z Białorusi
W latach 80-tych byłam u męża rodziny na Białorusi i tam jadłam świetna sałatkę z gotowanych buraczków czerwonych startych na grubych oczkach z dużą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i z majonezem .Kiedy spróbowałam to przyznam ,że nie wiedziałam co jem
Ma fantastyczny smak doskonała do mięs .

Sałatka z Białorusi
W latach 80-tych byłam u męża rodziny na Białorusi i tam jadłam świetna sałatkę z gotowanych buraczków czerwonych startych na grubych oczkach z dużą ilością czosnku przeciśniętego przez praskę i z majonezem .Kiedy spróbowałam to przyznam ,że nie wiedziałam co jem
Ma fantastyczny smak doskonała do mięs .
Pozdrawiam Alicja
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 20148
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Kogel-mogel
Do takiej sałatki dodaję drobno starty żółty ser, jest pyszna 
No i właśnie spisałam przepis na rogaliki, nie pamiętam u kogo on był i chyba coś źle bo drożdże wkomponować mi się nie chcą
, czekam więc na rogaliki i ja 

No i właśnie spisałam przepis na rogaliki, nie pamiętam u kogo on był i chyba coś źle bo drożdże wkomponować mi się nie chcą


-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Kogel-mogel
Pozwolę sobie za Ele wkleić jej przepis na rogaliki i bułki.
Przepis Eli Peli
Przepis na bułeczki Peli
300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru
Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki
oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając
końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na
posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek. Położone na
blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to
trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka
minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi .
Powodzenia i smacznego
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRZEPIS NA ROGALIKI Peli
1 kg. mąki pszennej + do podsypywania
2 margaryny Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc
potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak
na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to
bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko
jakieś 10 minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też
być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych
farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje
.Smakuje wszystkim . Życzę powodzenia i smacznego
Przepis Eli Peli
Przepis na bułeczki Peli
300 ml. mleka
0,5 kg mąki pszennej
2 jaja
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
pół paczki drożdży
1 łyżeczka cukru
Do ciepłego mleka dać całe jajo+1 łyżeczka cukru +pokruszone drożdże i rozrobić to ręką , wsypać mąkę z solą i wlać 3 łyżki
oleju i wszystko połączyć - zostawić do wyrośnięcia [wyrasta dosyć szybko] Na mały talerzyk wlać trochę oleju i maczając
końce palców obu rąk brać po trochu ciasta i formować bułeczki [ ja zawijam ciasto palcami pod spód ], kłaść w odstępach na
posmarowaną olejem blachę , na koniec posmarować rozmąconym jajkiem [drugie z przepisu].Wychodzi 12-14 bułeczek. Położone na
blachę zaczynają znowu szybko rosnąć , nawet nie trzeba specjalnie czekać , no chyba że robimy bułeczki w zimnym miejscu to
trochę czekamy żeby podrosły. Można nagrzać trochę wcześniej piekarnik , piec na złoty kolor [180-200 stopni]kilka
minut.Robi się je naprawdę szybko . Jak ktoś chce na słodko do dodać 3-łyżki cukru i np.rodzynki .ser, dżem , kto co lubi .
Powodzenia i smacznego
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PRZEPIS NA ROGALIKI Peli
1 kg. mąki pszennej + do podsypywania
2 margaryny Kaśki
6 jajek
1 całe świeże drożdże
1 duża śmietana 18%
odrobina soli , cukier puder do posypania rogalików
Piekarnik nagrzać 180 stopni z termoobiegiem , tyle samo w kuchniach gazowych.
całe jaja +drożdże +śmietana - połączyć mikserem
do całej mąki wsiekać margarynę +sól i wlać mokre składniki , zarobić ciasto ale nie za długo .Będzie go sporo więc
potrzebna spora miseczka , a i będzie sobie jeszcze cały czas rosło .Zaraz po zarobieniu możemy już robić rogaliki.
Ja biorę po trochu ciasta wielkości dużej pięści , podsypuję dobrze mąką , wyrobię jeszcze 4-5 razy ręką i rozwałkowuję jak
na zdjęciu , tnę na trójkąty . Żeby było łatwiej zawijać powidła, można każdy trójkąt rozwałkować trochę w szerokości to
bardzo ułatwi pracę początkującym . Kłaść na papier i do pieca .Wyjmować jak są lekko złote , na wyczucie , pieką się szybko
jakieś 10 minut .Ja najchętniej używam do nadzienia właśnie gęstych powideł z pigwy , dobre też powidła śliwkowe ale może też
być ser , mak i inne aby gęste .To ciasto jest zupełnie bez cukru ,można więc go również użyć do mięsa , kapusty i innych
farszy .Rogalików wychodzi dużo , można więc pierwszy raz zrobić z połowy porcji .Polecam ten przepis bo zawsze się udaje
.Smakuje wszystkim . Życzę powodzenia i smacznego
- pela11
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2312
- Od: 24 sty 2015, o 00:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: okolice Warszawy
Re: Kogel-mogel
Iwonko , czemu nie komponują Ci się drożdze ? , one są w przepisie bo to ciasto krucho-drożdzowe i tak ma być . wszystko jest dobrze . Rób rogaliki dla wnucząt .