Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Dorotka, no to trochę zniechęcające do K. Sophie... :roll:
Coś mi się wydaje, że trudniej znaleźć różę idealną w rozmiarze kompaktowym, a dużo większy wybór jest wśród tych nieco i dużo większych ;:131

Wiolu, dzięki serdeczne ;:168 Strasznie miło czyta się takie słowa :)

Na weekend moje żarówiaste floksy :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj. Masz zdumiewająca kolekcję powojników ;:138 . Dalie także w wielu kolorach no i róże. Jesteś dowodem na to , że jak się coś kocha i chce to można nawet na niewielkiem metrażu zrobić kolorowy ogród ;:108. To miejsce przy drewutni podczas lata wyglądało obłędnie i kolorowo ;:oj. Trzymam kciuki i będę podgladywala Twoje ogrodowe zmagania. Pozdrawiam :wit.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Ewelina, dziękuję, cieszę się bardzo, że tak myślisz ;:108 Otoczenie drewutni na pewno sie trochę zmieni, już rośnie na niej Rosarium Uetersen, która w tym roku podwoiła gabaryty, do niej dołączyły jeszcze trzy inne róże, a okazało się, że jeszcze coś wiosną powinno się zmieścić ;:138

No ale coś kosztem czegoś. W związku z zasiedlaniem terenu przez róże, eksmisję dostał ten oto pięciornik (przesadzony pod taras)...

Obrazek

... i ta tawuła (przesadzona przed bramę - brutalnie, wiem, ale juz nie było gdzie :roll: ).

Obrazek

Wojownicze róże wybijają wszystko ;:306
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Moi Drodzy, leżę z przeziębieniem w wyrku i ta niemoc sprawiła, że przypomniałam sobie o moich powojnikach NN. Prezentując swój zbiór na pierwszej stronie, pisałam, że zakończyłam zakupy marketowe wraz z pojawieniem się odmian, które nie są tym, czym miały być...

A miały być odmianami Kermesina i Jackmanii, a mam 3 różne i to nie wiadomo jakie ;:204

Te moje fioletowe nie mają jasnych, zółto-beżowych pylników, więc Jackmanii to nie jest. A może ten jeden jednak nim jest?

Czy ktoś je rozpoznaje? ;:218

Z kolei Kermesina ma pylniki ciemno brązowe, więc też nie gra... ;:222 Czyżbym miała kolejną Julię Correvon? :roll:

Ciężko je rozpoznać, bo generalnie są wątłe i kwiaty biednawe, może w przyszłym sezonie bardziej będą reprezentacyjne...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu a jak się taki "zawodowy upychacz" nazywa? :wink: Fajnie, że masz gdzie pocwiczyć, w małych ogrodach umiejetność upychania to cenna cecha ;:333 W tamtym roku byłam pewna, że już żadnej róży nie upchnę, a tu proszę - 6 dałam radę ;:306 Mieczyki denerwowały mnie tym brakiem zimowania w gruncie, ale w tym roku przekonałam się, że świetnie trzymają się w bukietach, a ponieważ często zanoszę świeże kwiaty babci na grób zamiast pozbyć się tych co mam, wiosną jeszcze sobie dokupię ;:108 Przy tylu cebulowych wiosna zapowiada się bardzo ciekawie u ciebie ;:65 Astry jeszcze ślicznie ci kwitną, moje już dogorywają... Przeprowadzki są czasami konieczne, ja dzisiaj też (rękoma ema oczywiscie :wink: ) przesadziłam różę Papageno, bo zajmowała niezasłużenie reprezentacyjne miejsce ;:224 Poszła na boczną rabatę, a jej miejsce zajęła Kristal. Z powojnikami niestety nie pomogę, ale życzę zdrówka ;:333
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Aniu, bardzo lubię rozwary. Mam chyba wszystkie kolorki jakie się do tej pory pojawiły. Ten różowy w rezultacie jest szaro pastelowo lekko różowo beżowy :;230 . Więc może nawet dobrze, że zaczynasz jednak od białego.
fajny kolorek ma Twój pięciornik.
W clematisach nie pomogę bo nie mam wiedzy na ich temat - jedynie co to marzę aby przetrwały zimę te, które kupiłam w tym roku na wiosnę i by może wreszcie jakimś kwiatem rzuciły.
Życzę szybkiego powrotu do dobrego zdrówka ;:3
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Kochane, dziękuję za życzenia zdrowia ;:168 Jeszcze jestem "smarkata", trzeba się uzbroić w cierpliwość, w końcu przeziębienie nieleczone tydzień, a leczone 7 dni :wink:

Małgosiu, tak, umiejętność upychania się przydaje, ale potem trzeba jeszcze poćwiczyć umiejętność przesadzania ;:204 Ja myslałam, że skonam jak przesadzałam ten mój pięciornik i tawułę ;:159 Niby tylko trzyletnie, a tak się usadowiły, że byłam cała mokra ;:306
I wiem co masz na myśli pisząc, że dałaś radę 6 róz a myślałaś, że żadnej nie upchniesz. Ja w czerwcu zaczynając mysleć o sadzeniu róż, przeanalizowałam miejsca i doszłam do wniosku, że no max 3. A potem całe lato śliniłam się do zdjęć na stronach szkółek i okazało się, że weszło 17... I sama siebie zszokowałam :;230 A teraz mi się wydaje, że zmieszczą się jeszcze 2, ale absolutnie, absolutnie ostatnie ;:224

A cebulowych u mnie tyle co kot napłakał jak patrzę na ilości jakie tu pykają Dziewczyny na forum ;:219 Czasami nie mogę uwierzyć...

Zaraz idę oglądać zamówione przez Ciebie odmiany, pamiętam, że na Polkę też mnie nęciło ;:108

Beatko, mój rozwar był posadzony w tym roku i był maleńki. podobają mi się bardzo jego kwiaty, ale czekam aż zmężnieje odrobinę :lol: Marzy mi się gęsty okwiecony krzaczek ;:173 Pięciornik był być, że niby łososiowy, jest blado morelowy, ale w gruncie rzeczy mi też się podoba ;:128 Mam nadzieję, że przeżyje zmianę miejscówki...

A na brak słońca wrzucam słoneczniczek! ;:333

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
matt55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2012, o 22:10
Kontakt:

Post »

Witam :wit Wpadłem zobaczyć co tu się dzieje. Lubię podglądać wątki powstających ogrodów. :D
Masz imponujące kolekcje powojników i róż. Dobrze sobie radzisz z tym "upychaniem" ;:138 W sumie ogród mamy mniej więcej tyle samo czasu, ale u Ciebie efekty lepiej widać :uszy
Co prawda moja działka większa, ale ja mam jeszcze duuży warzywniak i mini sad.
Będę podziwiał ogrodowe zmiany :)
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu to raczej ni jest kolejna Julia. Poczekajmy do wiosny. Wtedy jeszcze raz bedziemy podziwiac piekne kwitnienie w sile sezonu i zobaczymy co też Ci wyrosło. ;:215
Pięknie i kolorowo u Ciebie.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu dziękuję. ;:196 Zdrowiej szybko. ;:168 Dziękuję, za "żarówiaste" kwiaty, takie w tej szarości szczególnie cieszą. ;:108 Floksy w moim ulubionym kolorze. :) Przesadzanie roślin to konieczność, bez tej czynności nie ma ogrodu. ;:173 Szczególnie, jak zachoruje się na różyczkę. ;:306
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Z trzech doszłaś do 17 ;:oj Wow, chyba muszę w tkim razie przyjść do ciebie na kurs ;:306 Przede mną jeszcze reorganizacja rabaty wokół tarasu, to może jeszcze ze dwie upchnę :wink: U mnie jest jeszcze taki dodatkowy problem, że zbyt wiele grup roślin mi się podoba i z żadnych jeszcze nie potrafię zrezygnować ;:223
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aniu. No cóż , ja też nie podpowiem co to za powojniki ale muszę przyznać ,że potrafisz upychać te swoje różane pannice ;:224 . Strach pomyśleć ile róż potrafiłabyś zmieścić na 20 arach działki ;:oj . Bardzo fajnie, że Twoje różane "chciejstwa" przynajmniej w jakiejś części znajdą u Ciebie miejsce ;:108 . Róże to na prawdę piękne rośliny, jeszcze gdyby tak nie chorowały to byłoby świetnie ;:224 . Ja póki co rozpoczynam powoli przygodę z nimi ale już widzę, że to nie jest taka "bułka z masłem" . One na prawdę są kapryśne , jak to królewny ;:306 . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Matt, witam serdecznie :wit W małym ogrodzie zawsze wszystko lepiej widać, zmiany i postęp na pewno, ale i niedociągnięcia ;:204 Te moje kolekcje, to na razie pchełki, ale może jeszcze nabiorą jako takich rozmiarów :lol:

Aniu, chyba rzeczywiście trzeba poczekac do następnego sezonu, jak będą wyraźniej reprezentowały same siebie. Ale jeżeli to nie Julia, to byłoby fajnie. Lubię tego clematiska, ale mam Julki prawie cała siatkę od strony tarasu ;:219

Soniu, dobre ;:306 Tak, to jest prawda, ja zachorowałam właśnie na "różyczkę", ciężki przypadek :;230
I dziękuję za życzenia, ja juz prawie zdrowa, ale zaraziłam synka ;:145 A tak trzymałam kciuki, żebyśmy tego uniknęli :(

Małgosiu, no właściwie ja też się zdziwiłam :wink: No ale weszło. Gorzej, że teraz przy okazji dwóch ostatnich miejscówek, ciągle kombinuję, że może jednak jeszcze coś by gdzieś... Ehh... Marna przyszłość skoro z tego co czytam na forum, człowiek i tak nigdy nie jest dostatecznie nasycony ;:131

Ewelinko, 20 arów... ;:224 Rozmarzyłam się ;:306 Oj, ja bym z radością dźwignęła temat, tylko skądś drugą pensje jeszcze trzeba by skombinować :;230 Ja tez zaczynam z różami, czuję, że dobrze nam pójdzie, w końcu mamy tu mega zaplecze różanych ekspertek ;:333

Może dla odmiany, tym razem moje balkonowce ;:177

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

20 arów... ;:224 Ja to się dopiero rozmarzyłam.... ;:224 Ach...
Kochana balkonowce pięknie rozrośnięte. Lubię pelargonie. zawsze znajdę dla nich miejsce u siebie. ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu Twoje balkonowce przepiękne ;:138 . Ja w tym roku miałam niestety brzydko w doniczkach. Wyjechałem w maju na turnus rehabilitacyjny z córką i trzy tygodnie mnie nie było. Em jak to On , nie zawsze podlewał albo przeciwnie przesadzał z ilością wody ;:306 . Może w przyszłym sezonie trochę sobie odbiję bo będę w domu ;:224 . W nowym roku chcę też bardziej poświęcić się wysiewom roślin jednorocznych w domu ;:108 . Marzą mi się kipiące kwieciem donice ;:173. Zobaczymy jak mi to pójdzie ;:108. 20 arów to już sporo i można poszaleć ;:224. Póki co ja też marzę ;:306 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”