Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi, zapytania cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Hippeastrum/Amarylis - porady ,uwagi,zapytania

Post »

Łatwo cebula potomna odeszła o matecznej. Teraz zobacze jak będzie cebulom na południowym oknie
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

Jako, że jest to wątek o zwartnicach - czyli co warto o nich wiedzieć chcąc je mieć lub już je posiadając - to zamieszczam zdjęcie jak nasze urocze kwiaty wyglądają już po kwitnieniu :wink: Każdy chwali się kwitnieniem ale często jest tak, że niezorientowana osoba kupuje cebulę z pięknymi kwiatami lub pędem kwiatowym a później jest zaskoczony (z reguły negatywnie) wyglądam rośliny. Nie ma co się łudzić, że cebula pięknie kwitnie żyjąc energią z kosmosu i jedyne co robi to kwitnie :wink:

Obrazek

Na zdjęciu widać też kwitnące osobniki ale chodzi o te niekwitnące. Tak - cebula wypuszcza liście, tak - liście są czasem bardzo długie, nie - liście się nie powinny się pokładać, powinny być sztywne i stojące :wink: Słyszałem już opinie, że roślina jest nieatrakcyjna po kwitnieniu - może nie jest najpiękniejszą rośliną świata ale zadbana cebula wcale brzydka nie jest :wink:
I dopiszę jeszcze bardzo ważną rzecz - nie ścinajcie liści! :wink: Wiem, że było to powtarzane wielokrotnie ale niestety spotkałem osoby, które nawet mając wykształcenie ogrodnicze ścinały liście po kwitnieniu ponieważ nie podobały im się i były za długie... Roślina potrzebuje tych liści aby ponowić kwitnienie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie chyba zrobiłem błąd, bo w jednej uciąłem takie długie liście, jak po wystawieniu na słońce zaczęła wypuszczać nowe.
Generalnie robię taki eksperyment, bo dotychczas zwartnice trzymałem na wschodzie, a teraz dałem na zewnętrzny zachodni parapet i jestem ciekaw, jakie będą miały liście.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

A ja jestem ciekawa czy po zmianie z północnego okna na południowe puści mi pęd kwiatowy . . . ;:224
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

Moje cebule jak po przesadzeniu są na oknie południowym tak są a do kwitnienia głównej cebuli nie śpieszno . . . ;:223
pozdrawiam
Kasia
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku może Ci już nie zakwitnąć. Moje kwitnie tylko wczesną wiosną, podobnie, jak kiedyś druga.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
sauromatum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2010, o 08:54

Post »

aryia1985 -to tak nie działa :wink: roślina ma swój rytm wegetacji, na kwitnienie pracuje cały sezon wegetacyjny przed spoczynkiem. Nie wystarczy wystawić cebulę na światło żeby nagle zakwitła jeśli cały poprzedni sezon wegetacyjny miała w gorszych warunkach. Ona musi nazbierać siły na kwitnienie.
Ja mam dużą cebulę, która rosła od chyba 2 lat na północnym oknie i nie kwitła. Na początku maja wystawiłem ją do tunelu foliowego na ogrodzie, po 2 miesiącach widać pąk kwiatowy między łuskami. Ale też tunel foliowy to dużo większa ilość światła, inne warunki niż w domu na parapecie. I cebula była bardzo dobrze karmiona nawozami przez cały okres stania na północnym parapecie. Nie kwitła tylko z powodu małej ilości światła.
Na Twoją cebulę jeszcze może przyjść czas i może za jakiś czas zakwitnie - ale nie każda kwitnie w trakcie wegetacji, może zakwitnąć dopiero po okresie spoczynku.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A tak wygląda mniej więcej prawidłowy pokrój, jaki powinno mieć Hippeastrum - krótkie, sztywne szerokie liście. Wystawa zachodnia, zewnętrzny parapet, słońce od ok. 12:30 do ok. 18-tej. :)

Obrazek
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

No dobrze, a co powiecie na takie coś:
Martwic się tym, czy niekoniecznie?

Obrazek

A propos cebul:
kiedy te moje cebule tak pleśniały na potęgę (zaraz po zakupieniu i posadzeniu wiosną, wcześniej gdzieś pokazywałam), to obrałam je ze wszystkich łusek aż do białego i podlałam środkiem przeciwgrzybowym. Łuski nie zeschły normalnie, tylko stwardniały jakby i teraz każda jest inna - jedna murzyńska, jedna lekko w odcieniach terakoty, jedna brązowawa. Poza tym wyglądają na czyste i zdrowe, chociaż przyznam, że w korzenie nie zaglądałam. Mam nadzieję, że się z czasem 'naprawią'.

Obrazek

Za to z jednej niedawno wylazły takie liście (fot. sprzed miesiąca i dzisiejsza):

Obrazek Obrazek

Czy ktoś z praktyków ma jakieś uwagi/sugestie na temat stanu i zachowania tych roślinek? Będę wdzięczna.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Ładnych parę lat wstecz, gdy jeszcze mieszkałem wraz z rodzeństwem i rodzicami w bloku z wielkiej płyty, sąsiadka z parteru, która przyjaźniła się z moją mamą uprawiała w kuchni Hippeastrum (wtedy jeszcze nie wiedziałem co to, ale już mi się podobało). Pamiętam, że wczesną wiosną z cebul wyrastały ogromne kwiaty, na które wszyscy zwracali uwagę, a niewątpliwie było na czym oko zawiesić. Po pewnym czasie jedna z cebul trafiła na nasz parapet, rosła tam kilka lat, czasem kwitła, aż do momentu przeprowadzki, w którym to roślina przepadła... Tydzień temu odwiedzając mamę, znalazłem w jej garażu dwie cebule Hippeastrum i jak się później okazało moja mama dostała je wiosną od naszej byłej sąsiadki, ale zapomniała posadzić. Fakt ten bardzo mnie ucieszył i zabrałem jej jedną do siebie do Krakowa. Cebula nie ma co prawda korzeni (tzn. ma kilka suchych kikutów), ale jest twarda i dobrze się zapowiadająca. Fajnie by było po tylu latach (około 15) ujrzeć te same kwiaty (mam też cichą nadzieję, że sąsiadka cały czas uprawa ten sam gatunek i że zakwitnie tak samo). Poniżej moja zdobycz:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam!!!
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Słaba ta cebula, pewnie będzie potrzebowała trochę czasu, żeby zmężnieć i zakwitnąć, Ale cuda się zdarzają, więc trzymam kciuki. przede wszystkim musisz ją "podtuczyć" :) . Ja lubię takie wyzwania. Niestety jedna taka mi zmumifikowała i od 3 lat jest tylko cebulą. Piękne zdjęcia.
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Magda
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
Hipek00985
50p
50p
Od: 19 gru 2015, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomocy - Moje cebulki przybyszowe kilka dni tego oddzieliłam od matek Hippeastrum
No i coś złego się dzieje z tymi maluchami, sami popatrzcie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I teraz pytanie - Jak mogę im pomóc?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu już się muszą wypowiadać fachmeni, czy się tym martwić, czy nie, ja się nie podejmuję.
Tu nasunęło mi się takie pytanie przy okazji - czy w przypadku, kiedy mamy rosnącą starą plus przybyszowe, one wchodzą w okres spoczynku równocześnie?

Zakwitła cebula niewiemjaka, ale na pewno bardzo stara. Pani, od której dostała ją moja mama nie żyje już prawie 20 lat, a dała ją jeszcze, jak była świadoma, więc trzeba doliczyć jeszcze spokojnie z 8. To oczywiście nie ta sama, tylko potomna, ale zdrowa i nie ma z nia żadnych problemów.

Obrazek
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Lubię takie rośliny z historią, jakoś tak się je inaczej traktuje... przynajmniej ja tak mam. :)
Pięknie kwitnie :)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To prawda, tylko, że te stare są nie nazwane. Było wiadomo tylko, że jest "czerwony" "biały" "czerwono-biały" "pomarańczowy" itd. :wink:
Ale coś w tym jest, że te stare odmiany są mniej wrażliwe na wszystko niż te najnowsze.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”