Czosnek ozdobny(Allium)Termin sadzenia,wymagania Cz.1
Re: Czosnek ozdobny - rabata
Aisyrk pisałaś ,ze zgineła ,Ci jedna cebula...sprawdż w jakiej kondycji masz reszte cebulek,Czosnki są przysmakiem ślimaków bez skorupek.Potrafią zjeść wszystko co masz ,,cebulowego,,na ogrodzie.Dobrym rozwiązaniem jest powtykać ząbki zwykłego czosnku miedzy cebule kwiatowe.To odstrasza ślimaki.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pestko, czy mam teraz pogrzebać w ziemi, aby sprawdzić stan cebul? Nie planowałam przesadzania czosnku w tym roku.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Aisyrk, przetrzymaj nasionka do wiosny i wtedy posiej. Pozdrawiam 

no teraz pogrzeb...delikatnie odkryj cebulki z wierzchu,ale nie wykopuj cebul i nie ruszaj korzeni.Jeśli ślimaki są to na pewno je zauważysz na górnej części cebuli.
Napiszcie kilka słów o hodowli , metodach sadzenia, warunkach i rodzaju czosnków. Czy potrzebują dużo wody , jaką glebę z jakimi bylinami je łączycie ??
duduś
- oliwka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Gatunków i odmian jest całe mnóstwo.
Sadzi się jesienią, juz teraz można kupić cebule (sama tego nakupiłam
).
Niektóre można też rozmnażać z nasion, ale to potrwa dłużej, wiadomo.
Zadowalają się przecietnie wilgotną glebą, stanowisko powinno być słoneczne.
Moje rosną wsród bylin.
Różnych, bo mają różną wysokość, niektóre mogą osiągnąć ponad metr, a są i malutkie.
Mnie najbardziej podobają się, gdy rosną w grupie.
Sadzi się jesienią, juz teraz można kupić cebule (sama tego nakupiłam

Niektóre można też rozmnażać z nasion, ale to potrwa dłużej, wiadomo.
Zadowalają się przecietnie wilgotną glebą, stanowisko powinno być słoneczne.
Moje rosną wsród bylin.
Różnych, bo mają różną wysokość, niektóre mogą osiągnąć ponad metr, a są i malutkie.
Mnie najbardziej podobają się, gdy rosną w grupie.
Cebule czosnków są w spzredazy na wiosne i jesienią.Nie potrzebują specjalnych warunków uprawy,sadzisz tak jak wszystkie cebulowe.W grupach wyglądają najpiekniej
W moim sklepie ogrodniczym pojawiły sie dziś czosnki białe ,fioletowe biskupie i żółte
w cenie 6 zł Olbrzymie cebule.Urzekły mnie te zólte i biskupie
no i cena dość niska.Kilka lat tem kupowalam cebulke po 10 zł

- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
Z moich obserwacji wynika, że czosnki są mało wymagające co do gleby i wilgotności. Mogą rosnąć nawet na suchym czy wysychającym latem stanowisku, bo wilgoć którą dostaną po zimie lub na wiosnę w zupełności im wystarcza ,by zakwitnąć i wydać nasiona. Nawet jeśli posadzisz pojedynczo to po kilku latach pięknie się rozrośnie i w tym miejscu będzie kilka czosnków.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sie 2009, o 20:08
Czosnek Christophii to mój ulubieniec. Siałam nasiona jakieś cztery lata temu, tego roku mam już kilkadziesiąt całkiem sporych cebul. Nie pozwoliłam im jeszcze kwitnąć i trochę podkarmiłam wiosną w nadziei, że cebulki będą dorodniejsze. Tak, że rozmnażanie czosnku z nasion daje efekty, ale trzeba na nie długo czekaćAisyrk pisze:Zebrałam dojrzałe nasiona czosnku Christophii. Mam zamiar dochować się własnych roślin. Nie wiem, kiedy wysiewa się nasiona czosnku? Czy w ogóle rozmnażanie czosnku z nasion daje efekty?

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2010, o 20:11
Czosnki są też świetnym sposobem na krety! U nas w ogrodzie się to sprawdziło!
Po prostu wrzuciliśmy do każdej nory po parę sztuk cebul (najczęściej Allium Giganteum i Mount Everest). Nie dość, że w tym roku nie było ani jednego kreta, to jeszcze mieliśmy piękny trawnik!
A co sądzicie o Allium nigrum? Małe kwiatki z których składa się kula, w ogóle nie przypominają mi czosnka
To moja ulubiona odmiana.
Po prostu wrzuciliśmy do każdej nory po parę sztuk cebul (najczęściej Allium Giganteum i Mount Everest). Nie dość, że w tym roku nie było ani jednego kreta, to jeszcze mieliśmy piękny trawnik!
A co sądzicie o Allium nigrum? Małe kwiatki z których składa się kula, w ogóle nie przypominają mi czosnka

- aledra7
- 1000p
- Od: 21 paź 2008, o 14:17
Witajcie, kupiłam kilka dni temu cebulki czosnku olbrzymiego i okazałego, cebulki już zaczynają coś wypuszczać, czy mogę je posadzić wiosną? jeśli tak to kiedy? Kiedy kwitną czosnki? chce je umieścić na rabacie z innymi roślinami tylko zastanawiam się co przed nimi posadzić żeby ładnie wyglądały i kwitły przed tą roślinką przed nimi
doradźcie

Witaj ,,posadż jak najszybciej będziesz mogła(kiedy ziemia rozmarznie)Ja już dzis sadziłam cebulki ,bo u mnie na 20 cm ziemia miękka .Czosnki olbrzymie kwitną bodajże na przełomie maj czerwiec...Co przed nimi? mogą być byliny,albo lilie.Ja sadzę roślinki,które wymieniają sie czasem kwitnienia,żeby coś sie na rabacie działo ,a jednocześnie nie denerwowały mnie liście.Fajnie wyglądają żółte małe aksamitki obok czosnkow.Zerknij do mnie mam tam fotki rabatki z czosnkami.
- bukjan
- 200p
- Od: 26 paź 2009, o 15:08
Dzisiaj dotarły do mnie zamówione cebulki czosnków
Allium unifolium
Allium roseum
Allium neapolitanum
Allium moly
Zamówiłem po 10 sztuk z każdej odmiany i będą rosły razem z aksamitką
Allium unifolium