Ogród na łące

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na łące

Post »

Witam. Dobrze, że skończyło się na takich urokach a nie podtruwaniu ;:oj . U mojej cioci jeszcze dawno temu jak jeździłam jako gówniarz pomagać przy tytoniu to sąsiedzi potrafili podtruwać psy i koty cioci ;:oj . Tacy byli złośliwi. Nie wiem dlaczego tak robili ale nigdy nie zapomnę tego bo to było dla mnie jako dziecka - straszne.
Awatar użytkownika
AguJa
500p
500p
Od: 28 lip 2015, o 22:57

Post »

Daria ale macie planów na ten rok ;:oj
Oby wszystkie wyszły :uszy Ogrodzenie to podstawa zwłaszcza na weekendowej działce.
A domeczek... mmmmm... kochana, już widzę. .pracowity dzień na działacze a wieczorem odpoczynek na tarasie..
rano śniadanko i śpiew ptaków. .. to są chwile dla których warto tyle pracy w to wszystko wkładać :)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, masz rację w tym, co piszesz i ja też mam taką filozofię. Sama nigdy nic nikomu nie zrobiłam z zawiści i w ogóle nie rozumiem takiego uczucia. Absolutnie nie pojmuję co można zyskać na tym, że komuś innemu się pogorszy. Osobiście wolę pomagać i dzielić się.
Rośliny sadzimy teraz już trochę rozsądniej, dlatego takie podtopienia zdarzają się coraz rzadziej. Dobrze, że cała działka nie jest płaska tylko nachylona w stronę strumyka, bo na płaskim to już by bagienko się zrobiło. Ale oczywiście coś takiego jak ewentualne długotrwałe opady w naszym przypadku mogłyby przynieść bardzo duże straty - podejrzewam, że większe, niż ubiegłoroczna susza - bo ta nie poczyniła u nas praktycznie żadnych zniszczeń (padł młody wielosił odmianowy, nie urosły cukinie ani ogórki).

Elu, witaj! :wit Widziałam Cię gdzieś w wątku lubelskim właśnie.
Dziękuję za miłe słowa i zapraszam do naszego ogródka! ;:196

Soniu, najpierw będzie ogrodzenie, potem ewentualnie domek, o ile M nabierze odpowiedniego rozpędu i o ile parę innych spraw uda nam się pozytywnie rozwiązać. Ale nasza działka jest na widoku sąsiadów, więc taka duża dewastacja nie uszłaby bez wzywania policji.

Sabinko, dziękuję za troskę. ;:168 Podejrzenia mam takie: albo to jest ktoś, kto ma nierówno pod sufitem, albo to może być matka jednego z naszych sąsiadów. Ale ona chyba też normalna nie jest. To wdowa, która o wszystko ma do każdego pretensję, do swojej synowej, do innych sąsiadów, każdemu zazdrości, nawet jak nie ma czego i ona tym żyje. Co ciekawe - nigdy jej jeszcze z bliska nie widzieliśmy, tylko raz jeden jak swoją synową przez drogę wyzywała. Staramy się powoli zapoznawać z bliższymi sąsiadami, ale z nią się jeszcze nie udało i chyba nic z tego nie będzie. Znamy już obydwu jej synów i jej córkę, a jej pewnie nie poznamy.

Asiu, ze względu na okoliczności to niestety nie było to, o czym piszesz: kurza łapa była zakopana w pionie, a nie tak, jak rzuciłby ją pies. Poza tym wtedy jeszcze nie było tego dużego psa u sąsiada, a pozostałe malutkie szczekuszki tak by tego nie zrobiły. I ciężko mi sobie wyobrazić kreta czy nornika, który odgryza ogonek kotu i próbuje wciągnąć do swojej nory. Bo to na czubku kopca było wsadzone. Ja się tylko bałam, żebym pod spodem całego ukatrupionego kota nie zobaczyła. Dlatego mężowi kazałam to odkopać. I tak szkoda mi tego zwierzaka, bo nie wiadomo co mu jeszcze zrobiono. ;:174

Ewelinko, nie od dziś wiadomo, że na wsi często "chłop żywemu nie przepuści", jak się to mawia. Ludzie potrafią zadziwiać, często w negatywny sposób.

Aguś, nie obiecuję sobie zbyt dużo, jeśli chodzi o realizację tych naszych planów, bo zazwyczaj na obietnicach się kończy, a organizacyjnie się wszytko rozpada. Ale może do emerytury zdążymy. ;:131

Jak już poruszamy kwestie społeczne, to dodam, że stanowimy dla lokalnej społeczności coś w rodzaju widowiska weekendowego i mogę się założyć o parę wywrotek ziemi humusowej, że wszyscy tam filują zza firanek i obserwują, co my tam znowu uskuteczniamy. A już wcześniej wspominałam, że nabijają się ze mnie, że zdjęcia za każdym razem robię. Co więcej, ja je czasami robię po kilka razy - o różnych porach dnia. ;:109 A jakby wiedzieli, że w domu często sobie do tych zdjęć zaglądam i porównuję na przestrzeni miesięcy i lat, to już w ogóle by pomyśleli, że zgłupiałam całkowicie.
Ale najciekawsze jest dla mnie to, że ci najbliżsi sąsiedzi cały czas o coś mają do siebie nawzajem pretensje i za każdym razem jeden drugiego oskarża i nas ostrzega, np.: "Wy tam chodzicie, a wy nie wiecie, jacy to ludzie są!"
Moim zdaniem powinni dokładać starań, żeby raczej móc na sobie nawzajem polegać.
Awatar użytkownika
Jane_Rose
100p
100p
Od: 10 lut 2016, o 18:04

Post »

Hej Dario,

macie tam bardzo malownicze wzgórze :) Mam nadzieję, że dalej będziesz robiła fotki (o każdej porze dnia i nocy ;) ), bo bardzo jestem ciekawa metamorfozy tego miejsca.

Tak napisałaś o tych urokach... Po tym jak kupiliśmy nową działkę zaczęłam wierzyć w mityczne "złe oko" :roll: Wszystko przez jedną sąsiadkę (swoją drogą - bliską koleżankę poprzedniej właścicielki). Jak słyszałam za swoimi plecami "Pani, a co pani tu sadzi/kopie/sieje", to aż mnie mroziło. Nic się nie udawało, ziemia jak zaklęta. Może to zbieg okoliczności, sama nie wiem. Wpadłam w głupawkę i się trochę kryłam z robotą przed tą konkretną sąsiadką ;) A jak znowu wścibiała nosa, to odpowiadałam wymijająco, albo gadałam jej jakieś głupoty. I to o dziwo działało :P Teraz od jej strony postawiliśmy pergolę i obsiewamy czym popadnie, by się osłonić. A ona ubolewa, że kolejni sąsiedzi się od niej odgradzają. Ajajaj :wink:
Mów mi Jane! :)
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jane_Rose, staraj się nie przejmować takimi ludźmi, bo jak w to uwierzysz, to potem działa na zasadzie samospełniającej się przepowiedni. Mnie osobiście jeszcze nikt rośliny żadnej w ten sposób nie załatwił, ale widziałam u dwóch osób rośliny, które przez lata miały się świetnie, a potem w tajemniczych okolicznościach padły w ciągu paru godzin po wizycie kogoś, kto je "pochwalił". Sama nie wiem, co o tym myśleć.

Betinko, jakbym miała inwestora i rynek zbytu to cegielnię mogłabym tam spokojnie założyć. ;:108

-----edycja-----
Czy w związku ze Światowym Dniem Kota :D moderatorzy pozwolą mi na udostępnienie Wam linku dotyczącego kota?
Dobrej zabawy przy oglądaniu:http://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje-pog ... 6,1,0.html
Awatar użytkownika
Lyanna
1000p
1000p
Od: 5 mar 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Fajny kot, chyba trochę Maine Conn, one podobno zachowują się trochę jak psy.
Pozdrawiam,
Asia
Na łące
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witaj Dario !
Wczoraj już odkryłam, że nie mam powiadomień mimo wszystkich spełnionych oznaczeń, pooglądałam ale musiałam poczytać żeby coś sensownego napisać. Wasze poczynania na działce przypominają mi moje sprzed lat, kiedy zakupiłam pierwszą działkę w B. Chociaż zaczęłam profesjonalnie głęboką orką, posianiem gorczycy i zaoranie po raz drugi, ciągle walczyłam z trawą, chwastami. Na szczęście jeden z mieszkańców hodował króliki, a po wykonaniu tych wszystkich czynności rosła ładna trawa a nie trudnostrawne chabazie, kosił ją regularnie dwa razy do roku. I wiem że koszenie kosą świetnie wpływa na odrastanie trawy, bo w tym miejscu rosły inne rośliny niż w miejscu koszenia kosiarką :roll: Teren był nieogrodzony i pies sąsiada na załatwienie swoich potrzeb wypuszczany wolno biegł prosto na nasze grządki ;:223 różne cuda robiłam łącznie i grodzeniem biało czerwoną taśmą. Na chwilę pomagało, a potem wiatr z taśmy robił wstążki i rozwiewał po okolicy :;230
Na szczęście nim rozpoczęłam grodzenie płotem sztachetowym plany się zmieniły i działka pozostała ugorem na rzecz zamieszkania na stałe w B. Z ludźmi na wsi bywa różnie, bo to mała społeczność i wszystko niejako widać. Też mamy panią nazywana przez mieszkańców czarownicą, która ciągle wykrzykiwała coś do naszego huskyego, bo pewnie nie podobały się niebieskie oczy u psa :;230 Z uprawą gleby też nam się przyglądają, bo oni po prostu Roundap i orka ...i nikt się nie bawi w kartony czy inne cudowanie. Zapomnieli do robili ich dziadowie żeby grządka była czysta ;:131 No to chyba się zrehabilitowałam :;230 Pozdrawiam i życzę sukcesów w zmaganiu się z chwastami ;:168
A aaa jeszcze koty są po prostu cudne ;:167 i masz rację o rozmawianiu i rozumieniu się ;:333
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, cieszę się, że jesteś. ;:168
Ja nawet z powiadomieniami nie wyrabiam na zakrętach, żeby na bieżąco śledzić wszystkie zaprzyjaźnione wątki i zawsze gdzieś narobię zaległości, a potem się wracam.
Wiedz, że nie mam i na pewno nigdy nie będę mieć do Ciebie broń Boże żalu o Twoją nieobecność, natomiast zawsze się ucieszę jak tu zawitasz. ;:196

-- 18 lut 2016, o 16:54 --

Co do przygód z działką, z uprawą, z sąsiadami - każdy chyba musi zaliczyć te swoje pierwsze lekcje. :wink:
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Dario,czemu podkładasz kartony pod siano? Gliny czasami zazdroszczę,mam piasek i wieczną suszę.Dużo pracy przed tobą,ale z drugiej strony fajnie;czysta kartka :D
Ach,zapomniałabym.To dobrze,że gazociąg nie w granicy.Pomyśl,w razie jakiejś awarii rujnowaliby ogrodzenie.
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Mirko! :wit Miło, że wpadłaś.
Kartony kładę głównie po to, żeby choć na jakiś czas ograniczyć nornicom swawolę pod spodem, no i żeby się zabezpieczyć przed odrastaniem ostrożni, bo to mocni zawodnicy są. Trawa, perz padnie, a korzeń ostrożnia jeszcze jakiś czas pożyje w dobrym zdrowiu. :wink: Wiem, że tektury szybko nasiąkną i się rozłożą, ale wszystko wymaga obserwacji. :wink: :D Ciekawa jestem, czy na podwyższonej grządce nornice też będą robiły szkody, czy zostaną na swoim "piętrze". Póki co nie mogę powiedzieć, żeby mi jakoś specjalnie wyjadały warzywa od spodu. Wkurza mnie tylko to ciągłe rycie,które zostawia nasze rośliny zawieszone w pustce.

Z tym gazociągiem to sama się zastanawiam, czy w razie awarii wolałabym, żeby niszczyli ogrodzenie z siatki leśnej, czy kilkadziesiąt metrów nasadzonego żywopłotu? I chyba wolałabym zniszczenie ogrodzenia, bo żywopłot dłużej rośnie, potrzebuje paru ładnych lat, żeby dobrze wyglądać i spełnia większą rolę w ekosystemie, więc ma dla mnie większą wartość, niż ogrodzenie. Nosimy się z tym sadzeniem żywopłotu nieformowanego (wielogatunkowego) od dłuższego czasu, ale nigdy nie ma czasu, żeby w tygodniu mieć wolne i jechać do miasteczka powiatowego do gazowni, a okazuje się, że przez telefon nie można się takich rzeczy dowiedzieć.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Dario,czytam,ze masz różne problemy sąsiedzkie ,oj ja też miałam jak kupiliśmy działkę ,na której jest teraz nasz dom i ogród,ale z czasem jakoś się ułożyło,co prawda to była tylko jedna niedobra sąsiadka,ale wystarczyło,żeby nam zatruwać życie,pracy masz u siebie sporo ,ale jak to cieszy jak wszystko robi się od podstaw samemu.Ja do Twojego żywopłotu mogłabym mieć np kalinę o pięknych białych pomponach ,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marto, jeśli masz taką kalinę, to bardzo chętnie - piękna jest - dopisz proszę do mojej listy sadzonek.
Staram się nie przejmować za bardzo sąsiadami, tylko ich zachowania są dla mnie po prostu dziwne - bo na siłę utrudniają sąsiedzkie współżycie. Ale nic to, działamy dalej!
Tak - wiem, że mnóstwo pracy przed nami, ale wydaje mi się, że bez tego nie potrafiłabym należycie cenić swojego ogrodu - gdyby ktoś go zrobił za mnie. Nie mówiąc już o tym, że ja należą do tych osób, które muszą mieć zrobione po swojemu, bo inaczej jest źle. W sensie: pańskie oko konia tuczy. Bo komu ma zależeć na moim roślinach, jeśli nie mnie?
No i fajnie jest sobie trochę poeksperymentować, zobaczyć co jakie przynosi rezultaty, nie działamy pod żadną presją - nie musimy mieć gotowego ogrodu na już, a oglądanie zachodzących zmian na zdjęciach jest takie fajne. :)

Obejrzałam niedawno film, do którego linka wrzuciły dziewczyny w zaprzyjaźnionym wątku Asi - Lyanna "Na łące". To jest ten film "Back to Eden", który przedstawia wcale nie nowy, ale nadal rzadko stosowany sposób uprawy:
https://vimeo.com/28055108
Jest po angielsku, ale tutaj macie ściągę po polsku, gdyby był ktoś zainteresowany:
https://ekowioska.wordpress.com/2013/11 ... i-i-lisci/

Film bardzo mi się spodobał, to pozytywne nastawienie tych ludzi do zmian, do siebie nawzajem, do społeczeństwa, a widok soczystych, chrupiących, ociekających sokiem owoców i warzyw był prawie że nie do wytrzymania, biorąc pod uwagę to, że za oknem mamy nadal zimę.
Temat permakultury i ogólnie uprawy ekologicznej, jak możecie wywnioskować z moich wpisów, nie jest mi obcy i od dawna próbujemy stosować przynajmniej niektóre wytyczne w naszym ogródku. Tylko jakoś tych zrębków brak. Ale jeśli ich nie znajdę, to w końcu mamy przecież siano. Wprawdzie jest ono pełne nasion chwastów, więc pielenie mnie bynajmniej nie ominie. Ale z miękkiej ściółki chwasty wyrywa się nieporównanie łatwiej niż z gliny i wychodzą razem z korzeniami. Peter, który występuje w filmie, po prostu przemieszczał młode chwasty zwykłymi grabiami w głąb pod ściółkę. Wszystko robił tylko grabiami.

Oki, ściółka to jedna rzecz, a druga - to mini-szklarenka na rozsady, którą udało mi się upolować w t...o! Jakoś zupełnie się jej tam nie spodziewałam, ale oczywiście musiałam zajrzeć na dział z nasionami. I... znalazłam! :D Cieszę się bardzo, bo nosiłam się z zamiarem nabycia już 2 czy 3 lata.
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Super zakup, Dario ;:138
A z tworzeniem ogrodu mam tak jak Ty - muszę wszystko tworzyć sama i nie wyobrażam sobie przyjść na gotowe. Przecież tworzenie ogrodu od podstaw pozwala nam poznać dokładnie każdą roślinkę, a bez tego nie ma pięknego ogrodu :D No i ta satysfakcja, że wszystko się zrobi samodzielnie, frajda z oglądania każdej wschodzącej roślinki, przyjemne zmęczenie fizyczne, które czasami tez jest potrzebne i daje oddech od innych codziennych obowiązków ;:333
justysia138
50p
50p
Od: 19 wrz 2015, o 15:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Dario. Widzę ze zrobiłaś taki sam zakup jak ja czyli mini szkalrenkę. U mnie stoi przy oknie balkonowym od strony południowej z wysianymi:Paprykami, daliami, gazaniami, lobelią,żeniszkiem, werbeną zwisającą i szałwią błyszczącą. Rosną tam także;heliotrop, trawa pampasowa która nie chce coś pokazać się na wierzchu. Na oknie obok czekają już na przesadzenie w większe doniczki pelargonie i kostrzewa sina, które muszą zrobić miejsce na dalsze wysiewy.
Mam dostęp do zrębek z drzew liściastych z których będę przygotowywać grządkę na warzywa ale siać na niej będę w przyszłym roku.
Może dzisiaj wyję popracować w ogrodzie bo za oknem świeci piękne słońce ale jest trochę chłodno i wieje lekki wiaterek.
Miłego dnia życzę.
Pozdrawiam Justyna
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj, Moniko! Ciekawa jestem, czy ciągnie Cię dziś do ogrodu?
Powoli nadrabiam moje zaległości w Twoim wątku, widziałam, że odwiedzają Was sarenki i bażanty - zdjęcie z bażantami na murku bardzo mi się spodobało! ;:215

Justynko, trawy to i u mnie nie chcą się pokazać, a zakładałam, że jakoś łatwo powinny kiełkować. ;:131
A dalie i gazanie też zaraz wysieję. Papryka i lewkonia już skiełkowała. No, papryka jeszcze nie każde nasionko.
Ale będziesz mieć super warzywnik za rok!
U nas leży śnieg, więc nie wyjechaliśmy na wieś. ;:185
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”