Przydomowy ogródek Eweliny .
-
Pashmina2006
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny .
No tak. Dzieciaczki najważniejsze.
. Hortensje faktycznie są piękne. A masz już jakieś ulubione odmiany? Nie przejmuj się brakiem umiejętności planowania. Myślę, że nie wynika to z braku umiejętności tylko ze strachu. Albo zdrowego rozsądku, którego z biegiem czasu i pod wpływem forum u nas brak
.
- ewelkacha88

- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Miałam dzisiaj zabiegany dzień i dopiero teraz mogę sobie usiąść przed kompem. Często wchodzę na forum z telefonu ale niestety nie lubię z niego dodawać wpisów.
Dario masz rację, każda roślina może inaczej zachowywać się w różnych ogrodach tak więc najlepiej praktykować u siebie i obserwować swoje rośliny. Wiadomo, że opinia Forumowiczów jest także dość cenna bo jest bardziej prawdziwa niż te różne opisy odmian w sieci. Ogród tworzymy całe życie tak więc z pewnością nie będziesz nudziła się przy przesadzaniu i dalszym planowaniu rabat. Chyba każdy "początkujący" sadzi co ma pod ręką i byle gdzie, żeby coś tylko rosło
. Ja sadziłam na początku rośliny, które dostałam od babci, sąsiadki a dopiero później zaczęłam jako tako orientować się co i jak wygląda. Wiadomo nic nie wiedziałam i powoli uczyłam się. Z resztą robię to w dalszym ciągu.
Ilonko bardzo dziękuję , wszystko sobie powoli urządzimy. Musimy brać też pod uwagę nasze pociechy bo i piaskownica i huśtawka i inne bardzo są potrzebne , tak więc kawałek trawy mile widziany
. Trampolina?? Ooo to będzie się działo
.
Madziu nie mam ulubionej odmiany hortensji bo wszystkie są piękne i wyjątkowe. Jednak dużo pozytywnych opinii czytałam o Limelight tak więc zobaczymy jak u mnie się zaprezentuje. Moje hortensje są jeszcze małe i wiem, że swój urok pokażą za 2,3 sezony. Mimo wszystko warto czekać bo jak widzę te piękne rozrośnięte okazy to aż szczęka opada mi do podłogi
. Urządziłam sobie rabatę hortensjową naprzeciwko okna kuchennego tak więc liczę na cudowne widoki za jakiś czas.
Miałam dzisiaj zabiegany dzień i dopiero teraz mogę sobie usiąść przed kompem. Często wchodzę na forum z telefonu ale niestety nie lubię z niego dodawać wpisów.
Dario masz rację, każda roślina może inaczej zachowywać się w różnych ogrodach tak więc najlepiej praktykować u siebie i obserwować swoje rośliny. Wiadomo, że opinia Forumowiczów jest także dość cenna bo jest bardziej prawdziwa niż te różne opisy odmian w sieci. Ogród tworzymy całe życie tak więc z pewnością nie będziesz nudziła się przy przesadzaniu i dalszym planowaniu rabat. Chyba każdy "początkujący" sadzi co ma pod ręką i byle gdzie, żeby coś tylko rosło
Ilonko bardzo dziękuję , wszystko sobie powoli urządzimy. Musimy brać też pod uwagę nasze pociechy bo i piaskownica i huśtawka i inne bardzo są potrzebne , tak więc kawałek trawy mile widziany
Madziu nie mam ulubionej odmiany hortensji bo wszystkie są piękne i wyjątkowe. Jednak dużo pozytywnych opinii czytałam o Limelight tak więc zobaczymy jak u mnie się zaprezentuje. Moje hortensje są jeszcze małe i wiem, że swój urok pokażą za 2,3 sezony. Mimo wszystko warto czekać bo jak widzę te piękne rozrośnięte okazy to aż szczęka opada mi do podłogi
- sweetdaisy

- Od: 15 sty 2015, o 19:21
Ewelina, jak Ci się podobają hortensje, to nic tylko zrobić z nich piękny szpaler, zobacz np. u naszej forumowej Moni http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 4&start=56
To co ma pod oknami to normalnie szał ciał
Fajnie że możesz sobie jeszcze tak planować, ustawiać
Ja to jak u Wandzi, muszę nad każdą roślinką pomyśleć gdzie mam ją jeszcze wcisnąć.
To co ma pod oknami to normalnie szał ciał
Fajnie że możesz sobie jeszcze tak planować, ustawiać
- andzia458
- 500p

- Od: 19 sty 2014, o 18:20
Ewelinko u mnie w sezonie letnim jest piaskownica, huśtawki, jest i duża trampolina (coś około 4m średnicy) i te sprzęty naprawdę dużo miejsca zajmują. A chłopcy właśnie przechodzą też fascynację piłką nożną i chcą, żeby im boisko zrobić 
A hortensje mi również bardzo się podobają i na pewno je wiosną u siebie posadzę
A hortensje mi również bardzo się podobają i na pewno je wiosną u siebie posadzę
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=91408" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
Moje siedlisko na Lubelszczyźnie
- ewelkacha88

Witajcie w ten piękny, zimowy dzień.
U mnie od rana słonecznie. Błękit nieba, obecna wszędzie biel i promienie słońca- idealna pogoda na spacer. Tak więc około południa zebraliśmy się i wyruszyliśmy ,oczywiście z sankami
.
Kilka fotek ze spacerku :

A teraz kilka fotek z ogródka.
Na początek mój jawor :

Skarpa:

Hortensja na pniu :

Zuza widziałam ten ogród prawdę mówiąc. Jest rewelacyjny . Rabata przy ścianie domu była dla mnie inspiracją do stworzenia rabaty hortensjowej, którą mam za oknem kuchennym. Tylko w moim przypadku nie jest przy ścianie tylko przy siatce. Zastanowię się rzecz jasna nad szpalerem z hortensji w innym miejscu .
Andzia moje córki małe więc jeszcze nie mają pomysłów z trampoliną , są raczej na etapie piaskownicy i huśtawki. No ale z wiekiem pewnie i ten pomysł sie pojawi i trzeba będzie pomyśleć o miejscu.
Miłego dnia życzę
.
U mnie od rana słonecznie. Błękit nieba, obecna wszędzie biel i promienie słońca- idealna pogoda na spacer. Tak więc około południa zebraliśmy się i wyruszyliśmy ,oczywiście z sankami
Kilka fotek ze spacerku :

A teraz kilka fotek z ogródka.
Na początek mój jawor :

Skarpa:

Hortensja na pniu :

Zuza widziałam ten ogród prawdę mówiąc. Jest rewelacyjny . Rabata przy ścianie domu była dla mnie inspiracją do stworzenia rabaty hortensjowej, którą mam za oknem kuchennym. Tylko w moim przypadku nie jest przy ścianie tylko przy siatce. Zastanowię się rzecz jasna nad szpalerem z hortensji w innym miejscu .
Andzia moje córki małe więc jeszcze nie mają pomysłów z trampoliną , są raczej na etapie piaskownicy i huśtawki. No ale z wiekiem pewnie i ten pomysł sie pojawi i trzeba będzie pomyśleć o miejscu.
Miłego dnia życzę
Kamień piaskowiec zawsze świetnie się komponuje z roślinami. Skalniak bardzo ładny. 
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
-
Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Ale Ty masz boskie te kamienie. Cudne
. Widoki spacerowe też fajne. Oj jak bym wyruszyła na taki spokojny spacerek... Z dala od miasta. Limelight mam u siebie. Kupiłam sporą sadzonkę ale nie zakwitła mi. Byłam w szoku, bo jej dużo mniejsze koleżanki kwitły. Marzy mi się hortensja na pniu. Ale nie wiem czy dałaby sobie u mnie radę.
- ewelkacha88

Rafik dziękuję bardzo, jeszcze nie wygląda tak jak powinien ale powoli coraz lepiej.
Madziu, kamienie mi także bardzo się podobają . A hortensję na pniu kupiłam przypadkiem w sklepie ogrodniczym . Ona nie jest szczepiona tylko widać tak poprowadzona. Nie wiem co to za odmiana, kosztowała tylko 14 zł
. Mam nadzieję, że przetrwa
.
Madziu, kamienie mi także bardzo się podobają . A hortensję na pniu kupiłam przypadkiem w sklepie ogrodniczym . Ona nie jest szczepiona tylko widać tak poprowadzona. Nie wiem co to za odmiana, kosztowała tylko 14 zł
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Brawo,EWELKA
Fotki w duzym formacie ciekawe - te skalniakowe i z kaczuszkami
Kaczki dzikie
Fotki w duzym formacie ciekawe - te skalniakowe i z kaczuszkami
Kaczki dzikie
- ewelkacha88

Sławku jak najbardziej dzikie. Nieopodal mamy rzeczkę i tam jest ich całkiem sporo. Niestety ciężko mi było uchwycić ich piękne kolory - jeszcze słaby ze mnie fotograf
a i sprzęt nie jest z tych zaawansowanych. W okolicy mamy także piękny Pałacyk hrabiostwa Dzieduszyckich położony w przepięknym parku. Kiedyś przy okazji spaceru z pewnością pochwalę się zdjęciami. W parku prócz starych drzew stworzone zostały rabaty z różanecznikami i azaliami, tak więc jak tylko zakwitną będzie tam bajecznie. 
-
slanka-flora
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 3 gru 2011, o 09:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy masz na mysli p.Wojciecha Dzieduszyckiego,przedwojennego tenora,który po wojnie
mieszkał we Wroclawiu
Pamietam go z telewizji ...
Ten,czy nie ten,ciekawy jestem fotek z pałacyku
mieszkał we Wroclawiu
Pamietam go z telewizji ...
Ten,czy nie ten,ciekawy jestem fotek z pałacyku
- ewelkacha88

Sławku nie o tego Pana chodzi . Mam na myśli Magdalenę Morską z domu Dzieduszyckich, która jest mało znana a zasłużyła się dla historii polskiego ogrodnictwa. Dużo by pisać ale jeśli rodzinnie udamy się na spacer i zrobię zdjęcia to może będzie okazja aby coś na ten temat napisać.
.
- cyma2704

- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewelinko już sporo ciekawych roślin masz, a rabaty i tak nigdy nie będą skończone, kobieta zmienną jest.
Ja też sadziłam rośliny według teorii, a teraz pierwsze posadzone rośliny się duszą,
Trudno jednak przesadzać wielką czteroletnią hortensję, czy trzymetrowego świerka. Wątek otworzę, tylko mam teraz głowę zajętą innymi sprawami. Nie spieszysz się z zakupami, ja też postanowiłam nie szaleć jeszcze. Dziś zajrzałam do sklepu, w którym kupowałam niskie szałwie i już wszystkie wyprzedane, a tak trudno je kupić. 
- Ola2310

- Od: 24 maja 2015, o 13:37
- Kontakt:
Ewelinko duży masz ten klon jawor, bluszcz fajnie by mógł go oplatać... Pomyśl o tym.
To nie to samo co moja śliwka...
Skarpa świetna.Na pewno wiosną fajnie będzie wyglądać.
Okolica do spacerków akuratna, chyba cisza i spokój w okolicy?Sanki były wykorzystane na tym spacerze?
To nie to samo co moja śliwka...
Skarpa świetna.Na pewno wiosną fajnie będzie wyglądać.
Okolica do spacerków akuratna, chyba cisza i spokój w okolicy?Sanki były wykorzystane na tym spacerze?
- ewelkacha88

Olu witaj
. Już nie muszę myśleć bo zdecydowałam się
. Pień jest wysoki tak więc bluszcz będzie miał pole do popisu. Okolica jest bardzo spokojna , z dala od zgiełku miasta. Sanki były wykorzystane
. Młodsza córka siedziała w śpiworze i cieszyła się całą drogę. Starsza z córek spędza weekend u dziadków tak więc jutro dopiero Ją odbiorę.