Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów,zwierząt i ptaków cz. 3

Post »

Ja też sobie zapisałam nazwę celozji i jeśli znajdę to trochę posieję. A co tam, najwyżej znów z domu zrobię ogród botaniczny ;:306 .
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Ja miałam kiedyś celozję wysianą w korytkach na balkonie w bloku. Całkiem nieźle tam sobie radziła. Ale nawet nie wiedziałam, że tyle fajnych kształtów i kolorków ma ta roślinka.
Szczerze to całkiem o niej zapomniałam ;:131 Może czas sobie przypomnieć ;:198
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko w wątku jestem na bieżąco choć nie zawsze się odzywam. Siałam celozję, ale nie była ładna na moim piachu , chyba za mało podlewałam, lepiej sprawdzał się szarłat. ;:196
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lucynko dziękuję za pokaz celozji i chęć podzielenia się, ;:196 może znajdę nasiona. Jest wyjątkowo piękna. ;:oj
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko, a ja czekam na pokaz zakupów dzisiejszych tzn co dzisiaj dotarły do Ciebie :D
Śnieżek zasypuje mi roślinki, a w powietrzu znacznie mniej minusów ;:333
Dobrego dnia Ci życzę ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem, jestem! ;:180 Kłaniam się niziutko ;:180
Odebrałam zamówioną paczuszkę. Humor się co nie co poprawił. W razie czego będzie czym dziury zapełnić. Mówię o ewentualnie wymrożonych roślinach.

Jolu - jasne, że miło, a jeszcze milej będzie oglądać je na żywo. Ale na to trzeba jeszcze długo poczekać. ;:224

Marysiu [amba] - oj, swędzą paluszki, swędzą! ;:108
Czekamy już tylko do poniedziałku, a potem będzie się działo! :tan

Iwonko [00..] - i tak trzymaj. ;:196

Rafiku - siej, siej. Wyjdą piękne kwiaty! ;:333

Asiu [cyganka] - jeśli zechcesz, to chętnie Ci trochę nasion celozji podeślę.
Szkopuł polega jednak na tym, że zsypałam nasiona grzebieniastej i pierzastej do jednego pojemniczka, ale jeśli Ci to nie przeszkadza, to dawaj adres na PW. ;:218

Zuziu - przypomnij sobie. Warto. To naprawdę pięknie zdobiąca ogród roślinka. ;:108

Julio - rzeczywiście celozja potrzebuje dobrej gleby. W dodatku jest żarłoczna i wymaga nawożenia bądź dobrego kompostu. ;:32

Soniu - na zdjęciach, które pokazałam, jest celozja, która wysiała się sama. Ja ją tylko przepikowałam na miejsce po przekwitniętych wcześniej roślinach. Zawsze ta, która sama się wysieje, jest bardziej dorodna. ;:333

Marysiu [Maska] - Tobie to nawet śnieg się przytrafił! ;:215 ;:215
U mnie też nieco mniej minusów, ale śniegu ani widu ... ;:222
Nie chce mi się pisać, za co wybuliłam dzisiaj kasę. Zrobiłam zdjęcia części zakupionych nasion. Resztę pokażę innym razem, bo bateria w aparacie mi się zbuntowała.

Obrazek

Onętek pełny tylko biały. Lwia paszcza karłowa.Obrazek

Wrócę tu jeszcze, bo chcę się z Wami podzielić zdobytą dzisiaj wiedzą na temat zdrowego przechowywania cebul roślin ozdobnych.
Bardzo możliwe, że znacie te sposoby, ale może komuś się ta wiedza przyda. Ja nie znałam.
Udanego wieczoru i śniegu dla Was wszystkich. ;:4

Obrazek
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Lucynko, ale zaszalałaś. Już zazdroszczę :).
Oczywiście chętnie przyjmę nasionka, jeśli to nie problem :).
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p
Od: 20 mar 2013, o 08:10

Post »

Piękne zakupy. Mam pytanie, czy masz już doświadczenie z Pachniotką, Porcelanką i Krokoszem. Przymierzam się do nich co roku i w końcu rezygnuję.
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Lucy! I gdzie Ty to wszystko posadzisz :;230 Onętek pełny kolorowy był u Legutki na stronie. Miałam koszyk zapełniony ale w ostatnim momencie zrobiłam pyk i zrezygnowałam. Zamówiłam w innym miejscu, bo mniej kusili :;230 Lucynko Porcelanka jest śliczna kiedyś M przywiózł mi z Irlandii bo myślał że u nas takich kwiatków nie ma :D Miałam siewkę tego orlika i ją zepsułam wykopując, ale jak odbije to możesz mieć. Krokosz barwierski siałam kilka razy bez skutku ;:185 Dzwonek mam ale wsiała się w niego naparstnica i walczę z siewkami co będzie do wiosny to się okaże. Nasiona zrostki dostałam ale zapomniałam wysiać i też będę siała na wiosnę. Życzę powodzenia i jakbyś cierpiała na nadmiar siewek to wiesz Obrazek
Awatar użytkownika
rafik5678
500p
500p
Od: 15 wrz 2012, o 21:07

Post »

Ooooo patrzę że bierzesz się do roboty ;:180 pierwsze zakupy już za Tobą. Ja mam dopiero listę która czeka na zrealizowanie. ;:224
Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
  • "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
    Helen Mirren
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Widzę że ty Marysiu że u ciebie Krokosz się nie sprawdziła.
Lucynko Kosmos cudny :D , znalazłam sklep internetowy gdzie mają kilka fajnych Onetków. Tylko dmiany Chocolete nie ma :( .
Agata
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agatko dwa razy siałam raz do doniczki raz do gleby, bo tak kazali i nic ;:222 ale miała krokosza Iwonka Zielona Jagoda :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majalis2013
500p
500p

Post »

Tak to już jest, na mnie wychodzi innym bez problemu. Dopytam Iwonki co ona z nim takiego robi ze daje radę :D .
Agata
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu [cyganka] - PW.

Naturalne środki zapobiegające chorobom i szkodnikom cebul roślin ozdobnych przechowywanych po wykopaniu.
Cebule oczyścić z ziemi.

- 1. główkę czosnku, cebulę i 2 ostre papryczki rozgnieść na miazgę i zalać litrem wody. Odstawić na 24 godziny. Następnie odcedzić i uzupełnić wodą do uzyskania objętości 1,5 litra.
Cebule moczyć w miksturze przez 6 godzin, po czym dokładnie je wysuszyć i do przechowalni.

-2. 25 dag suszonych roślin aksamitki zalać 1,5 litrem wody. Gotować 30 minut, wystudzić, odcedzić.
W otrzymanym płynie moczyć cebule przez 8 godzin, po czym dokładnie wysuszyć i do przechowalni.

-3. 1/4 szklanki suszonego kwiatu rumianku zalać 1 litrem wody, zagotować, zestawić z ognia, ostudzić.
Zimny wywar przecedzić i moczyć w nim cebule przez 8 godzin. Następnie wysuszyć i do przechowalni.

!!! Niczego nie wyrzucamy i nie wylewamy, lecz przeznaczamy na kompost.

Agatko - niestety, nie eksperymentowałam jeszcze z tymi roślinami, o które pytasz. Wobec tego czas spróbować. Sama jestem ciekawa, co mi z tej próby wyjdzie. :tan

Rafiku - nie przejmuj się. Masz jeszcze czas. To ja jestem taka w gorącej wodzie kąpana :;230

Marysiu [Maska] - jak to, gdzie posadzę?! Na działce! Po tych mrozach narobi mi się miejsca a miejsca! ;:306
A poza tym po mojej działce łażą gołębie, które część siewek mi niszczą. Jeśli posieję dużo, to coś tam się zawsze ostanie.
Co do nadmiaru, to wiem. ;:108 ;:196

O! Pytajcie, Dziewczynki, pytajcie doświadczonych, to i ja się dowiem. ;:4
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko gdzie Ty byłaś jak suszyłam cebule mieczyków .Moje złapały znów wciornastka :twisted:
więc potraktowałam chemią, czego nigdy nie robię.Przepisy naturalne zawsze aktualne ;:215 jak myślisz czy przed sadzeniem też można tym potraktować.
Porcelankę siałam, ale nie byłam zachwycona bo kwiatki cudne, ale całe rośliny mi się pokładały.Miałam tylko niebieskie z białymi gardziołkami. Za to zrostki nigdy nie miałam, fajna ;:172
No i co ja mam zrobić tak kusicie jednorocznymi, ze chyba wbrew postanowieniom ulegnę :;230 zresztą jak co roku.Planuję a wychodzi inaczej.
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”