dorota514- warzywa na pustkowiu

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p
Od: 23 lut 2014, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: dorota514- warzywa na pustkowiu

Post »

Witam.

Seba pomidory i papryki radzą sobie dobrze, niestety ja mam taki młyn, że nie mam na nic czasu.

Tydzień temu wysiałam arbuzy i dynie giganty, dziś słoneczniki giganty, kukurydze giganty, melony i tykwy giganty.
Za tydzień muszę się zabrać za kabaczki giganty, cucamelony, cyklantery, tykwy i sama już nie pamiętam co jeszcze.
Chcę jeszcze dosiać jakiegoś pomidora olbrzyma z nasion od Błażeja bo zostało mi jeszcze jakieś nasionko.

Na polu już wychodzi ładnie cebulka, czosnek, marchewka, groszek, bób, pietruszka, szpinak, koper. Ale jeszcze nie wysiałam tego co już dawno chciałam czyli: roszponki, rukoli, pasternaku.

No i za ogrodzenie muszę się zabrać, bo już sarenki się kręcą w okolicy.

Zdjęć niestety żadnych nie mam, może w przyszłym tygodniu uda mi się coś wkleić, teraz cały wolny czas poświęcam na sianie i na przesadzanie, bo każda roślinka chce mieć więcej miejsca.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

A jednak na szybko fotka, tego co się wygrzewa na słoneczku :)
Obrazek
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super ;:63 Jakie wielkie papryki :shock:
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

;:7 Witam. W końcu udało mi się wygospodarować troszkę czasu na zrobienie kilku fotek. Mam nadzieję, że się fotorelacja spodoba. :idea:

Zacznę od tego, że gdy wróciłam w piątek do domu, po tygodniu nieobecności czekała na mnie miła niespodzianka. Szklarnia, o którą prosiłam już od marca i doczekać się nie mogłam, powstała nagle z niczego ;:138

Obrazek

Jej wygląd zewnętrzny pozostawia jeszcze wiele do życzenia(trzeba oszlifować stare farby z okien i pomalować na jednolity kolor) ale najważniejsze jest to, że spełnia swoją funkcję.

Tak więc od dwóch dni mieszkają w niej rozsady, niestety w nocy jest jeszcze bardzo zimno, więc wszystko wraca na noc do piwnicy.

Za kilka dni wysadzę już do niej pomidorki, 2 rzędy z każdej strony po 6 sztuk w rzędzie, czyli zmieszczą się 24 pomidorki prowadzone na jeden pęd. I będzie tam też miała swoje miejsce 30-litrowa donica z papryką Dorset naga(naga morich) z której będę próbowała wycisnąć jak najwięcej owoców- będzie stała na końcu ścieżki.

Na polu grządeczki zaczynają nabierać powoli jakichś sensownych kształtów, i wysadziłam też wczoraj do donic 2 marchewki giganty i jedną cebulkę- tu zdjęcia postaram się zrobić i wrzucić jutro.

Jutro będę wrzucać do ziemi w pojemnikach różne fasolki i ogórki giganty.

Papryki już od dosyć dawna chciałyby wyskoczyć z 0,5l kubków, ale jeszcze muszą trochę poczekać.

No i w końcu te zdjęcia :lol: :

Tak to wygląda w środku.
Obrazek

Tą paprykę ciśniemy :)
Obrazek

Jakieś tam arbuzy melony, cyklantery

Obrazek

Rocoto

Obrazek

Pomidorasy

Obrazek

Rodzynki,miechunki i w środku niewidoczne oberżyny.

Obrazek

Cucamelony

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uffff, troszkę tego było :tan Miłego oglądania i mam nadzieję, że też komentowania. ;:173
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Super szklarnia Dorotko. ;:215 Ależ by mi się taka przydała. :D Rozsady też masz imponujące. Widzę, że też z doskoku jesteś jak i ja ale opiekuna masz lepszego. :D
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Tak jest, taka szklarnia to naprawdę skarb i to jeszcze nie dużym kosztem. Chyba każdy ma gdzieś tam jakieś stare okna, ja trochę dostałam od dalszych sąsiadów. Największy koszt tego to cement. Na tą szklarnię wystarczyły 3 worki. Do tego trochę śrub, wkrętów i kogoś do pomocy. Planuję na następny rok jeszcze jedną taką na polu tylko, że większą może 2,5x5m na moje super hoty. Trochę szyb jeszcze mam a resztę się jakoś zradzi. :) Polecam każdemu :)

A co do mojego opiekuna, to marudzi i marudzi, czasem niektóre sadzonki są przelane a inne przesuszone, ale doceniam tego mojego opiekuna bo dziennie trzeba trochę czasu na to poświecić, na wynoszenie na dwór, podlewanie i wieczorem na wnoszenie z powrotem. A gdy wracam na weekend to wtedy podlewam nawozem, przesadzam :)
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

Nie mam pojęcia skąd tyle okien wziąć. ;:oj Mam trochę starych z domu ale to kilka, a te Twoje to wysokie są i z takich można już coś sklecić. Jak cement najdroższym materiałem, to zrobiłaś go prawie za darmo. :D ;:136

Ja rozważam kupno foliówki 2m/3m i w przyszłości jak szope zlikwiduje, drugiego 3m/6m. :D Ale to plany na razie.

To mamy podobnie, tyle że mój opiekun bardziej leniwy i narzekający. :D Muszę siostre ostro zachęcać by coś zrobiła, bo sama nie wykaże woli by pomóc. :wink:
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne masz rozsady ;:63 Tunel bardzo Ci się przyda ;:108 Ja sobie bez mojego nie wyobrażam trzymania tego wszystkiego w domu :D Będziesz jakoś dogrzewała ? Ja też jutro wysiewam ogórki giganty. Będę miał wreszcie ziemię. Zastanawiam się ile tego wysiać :idea:
ahakasia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 cze 2015, o 19:22

Post »

dorotko będę ci kibicowac w tym sezonie ;:138 ja dopiero zaczynam i wydaje mi sie ze juz cos wiem a za chwile zbijacie mnie z pantalyku i znow mysle sobie jak nic nie wiem dzis ciesze sie swoimi rzodkiewkami i mysle ze jestem wielka podziwiam cie za pracowitosc i hobbi do duzych
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Dziś dzień wolny, więc można było zrobić troszkę zdjęć.

W sobotę wysadziłam wszystkie pomidory 24 w szklarni+ 20 do gruntu.

Obrazek

Obrazek

I mały obchód warzywnika.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak wygląda ujęcie wody dla moich warzywek :)
Obrazek

Obrazek

Zapomniałam o cucamelonach i zrobił się galimatias :P
Obrazek

Cyklantery też 5 sztuk się zawieruszyło i muszą poczekać do jutra, ale na pocieszenie dostały tyczki.
Obrazek

Jutro i w sobotę muszę wyrobić się z wysadzeniem papryk, i wszystkich dyniowatych a trochę tego jest.
A już robi się następna rozsada: ogórków gigantów i innych.

Pozdrawiam. ;:3
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Kontakt:

Post »

Piękny kawał warzywniaka ..Kurczę ja mam całą działkę na której stoi dom, mniejszą, niż Ty warzywniak . Super , ale podziwiam za pracę , bo nie mało jej na takim polu , a do tego jakie wszystko zadbane - pięknie . Życzę obfitego roku ;) :wit
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko piękny warzywniak ;:333 chwastów nie widać, super :D Pewnie masz sporo roboty przy tym. U mnie nasiała się tego masa :( Wody nigdy Ci nie braknie, nie musisz płacić, łowisz ryby ;:63 Mnie jutro czeka masa pracy, jeszcze większa część rozsad w doniczkach.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Jak to mówią, Kto rano wstaje ten... jedzie na pole :) a wieczorem...... wraca :D

Obrazek

Udało się dziś wysadzić wszystkie rocoto- giant yellowy już mają zawiązane kilka wisienek.
Do gruntu poszły też tykwy, cyklantery, chili sierrano, kukurydze giganty, słoneczników kilka. Potem jeszcze trochę pielenia i tak minął cały dzień.
Pozdrawiam. :wit
Awatar użytkownika
dorota514
200p
200p

Post »

Nie wiem od czego zacząć ten post.

Zaczęło się około godziny 17 a o 18 już było po sprawie. 3/4 warzywnika leży na dnie wody zatopione jak Tytanic.

Wszystko co zostało wczoraj wysadzone jest już przeszłością.

Jedyne co jeszcze żyje to truskawki i pierwszy rządek warzyw i po drugiej stronie ziemniaki. Cały środek to istny potop. Wysiane ogórki różnorakie fasolki z orzełkiem. meksykańskie czarne i inne nie będą mi w tym roku pisane.

Nie robiłam zdjęcia bo żal na to wszystko było patrzeć.

Próba ratowania tego to walka z wiatrakami i zakończyła się tym, że utopiłam się po kolana w błocie.

Największym szczęściem dzisiejszego dnia była moja boląca do południa głowa, dzięki której nie wysadziłam dziś żadnych sadzonek.

Słoneczniki giganty, rocoto, rodzynki, miechunki, kilka pomidorów wystają tylko ich czubki.

Po godzinie spędzonej na warzywniku po prostu uciekłam stamtąd, żeby już na to nie patrzeć bo bym się rozpłakała na dobre. To nie tylko rośliny ale też moja kazda wolna chwila tam spędzona

Teraz już pozostało zadbać o to co w domu jeszcze z rozsad pozostało.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doroto współczuję Ci :( U mnie w tamtym roku pod koniec maja przymrozek wszystko zniszczył. Też już nie wiedziałem co mam robić.Wszystko w tym roku schnie. Deszczu nie było bardzo długo. Może coś przetrwa. Bądź dobrej myśli :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”