Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi

Post »

Dziewczyny kochane, dziękuję za wszystkie wasze propozycje ;:4 . Biorę je oczywiście pod rozwagę. Coś przewiduję, że padnie jednak na te róże okrywowe i trawki - ostatnio mam do nich sentyment. A u mnie na ogrodzie niewiele się dzieje. Dopadł mnie nihilizm ogrodowy i nic w nim ostatnio nie robię. Kupa cebul czeka na wykopanie i druga kupa na wsadzenie do gruntu. Trochę też rozproszyły mnie rzeczy pozaogrodowe i czas jakoś tak uciekł nawet nie wiem kiedy Obrazek Podobno weekend ma być ładny, może coś podziałam... :roll: Rano u mnie chwytają już przymrozki, więc pora na to jest najwyższa, ale jak to zrobić kiedy weny nie ma ;:224 Zamierzam kupić sadzarkę i część cebul posadzić bez koszyczków, może to mnie trochę kopnie do przodu ;:198
A w ogrodzie ostatnie niedobitki:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Trytoma obudziła się do kwitnienia, rychło w czas ;:306

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

------------------------------

dorcia7, vimen, 3 KOTY, cyma2704, plocczanka, ilona2715, dorotka350, wanda7, anabuko1, aneczka1979, strrrrasznie się cieszę, że zaglądacie choć ja ostatnio mało się staram... ;:171
Specjalnie dla Was:

Obrazek
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Zuza ja też zaglądam ;:108 U Ciebie już przymrozki? U mnie jeszcze n ie ma,ale rano jest 3 s na plusie.
Ja czekam na deszcz,nie pamiętam kiedy padało.
Super donica Flowers,elegancka ;:333 Hortensje z ostnicami super się prezentują.

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

U nas rano już było skrobanko szyb samochodowych... ;:145
Zuzka nie tylko Ciebie dopadła ogrodowa stagnacja. ;:108 Ja zapał miałam ale słabnie z dnia na dzień, bo deszczu już trzy tygodnie nie widziałam, więc jak mam kopać, skoro szpadla nawet wbić nie mogę? ;:145
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Jakie śliczne te niedobitki ;:167
U nas na razie bez przymrozków, ale boję się o róże w donicach. Jak najszybciej muszę je posadzić do gruntu, bo mogą przemarznąć :? Piszesz, że nie masz weny do działania w ogrodzie...To u mnie ta sama sytuacja, a jak pomyślę o tych 350 cebulach do wsadzenia, to odechciewa mi się wszystkiego ;:219 Na rozum mi padło, a to wszystko przez was dziewczyny :wink: , bo gdzie nie zajrzałam tam cebulowy szał i ja się dałam opętać temu szaleństwu ;:223 ,... a teraz mam za swoje :;230
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu-Annes 77, ;:196 Tak, u mnie rano przymrozki, ale tak jak pisze Aneczka - deszczu też nie ma, chyba ze trzy tygodnie albo dłużej ;:185 Fajną masz tą szkółkę, którą pokazałaś u siebie, zazdraszczam ;:198
Aneczka, u mnie też rano skrobanie szyb i susza ;:108 Widziałam, że nowe zakupy różane już planujesz, zuch dziewczyna, ja na razie mam dość, plamistość mnie zgnębiła ;:201 Mam nadzieję, że jeszcze się na zakupy natchnę ale na razie czekam na wenę.
Dorotko, ja już przestałam liczyć cebule, ale jak się zabiorę za sadzenie to z ciekawości zrobię rachunki. Wyczytałam w wątku sadzeniowym, że sadzenie narcyzów było do końca września. Aaaaaaa, a u mnie wciąż siedzą w garażu ;:223
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Zuza, ja też zaglądam regularnie, tylko nie zawsze mam czas, aby się odezwać ;:131 U Ciebie przymrozki!!! ;:oj U mnie blisko 0 ale nadal na plusie. Nawet nie chce myśleć o mrozie - jeśli będą przymrozki, trzeba wykopać dalie a one teraz tak cudownie kwitną. Cebulek również mam całą masę do wkopania. Nie liczyłam ich, bo mogłabym się tylko zniechęcić. Tak na oko, to wychodzi, że mam cała szafkę do posadzenia :;230
Buziaki dla Ciebie
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuziu, jakże piękne te Twoje "niedobitki"! ;:138 Zwłaszcza róże - cudnie jeszcze kwitną! ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

sweetdaisy pisze: Wyczytałam w wątku sadzeniowym, że sadzenie narcyzów było do końca września. Aaaaaaa, a u mnie wciąż siedzą w garażu ;:223
Moje też jeszcze nie posadzone, ale pocieszam się, że dzisiaj dopiero 1 październik, więc tragedii nie ma. Trzeba je w takim razie jak najszybciej posadzić.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

U mnie też już niedobitki bo mróz załatwił wszystko. ;:145 a mogłam jeszcze się cieszyć widoczkiem. ;:124
Wpadłam i do Ciebie bo masz jeszcze cudne kolory. :tan :tan
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzka ja w tamtym roku wszystko cebulowe sadziłam w październiku. Wiosną wylazło i pięknie kwitło. Nawet narcyz po sadzeniu mocno spóźnionym. :wink: ;:215
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Zuza, ja się chyba wypaliłam totalnie przy swojej rabacie, nic mi nie przychodzi do głowy na tę twoją patelnię. No może poza trawami i rozchodnikami, kocimiętką, szałwią, peerovskią, mikołajkiem, przegorzanem...
Ale z pewnością pomyślałabym o jakimś całorocznym egzemplarzu, zimozielonych kulkach, stożkach lub kolumienkach np cisowych, może coś na kijku. Lub wymieszane. Żeby cały rok coś cieszyło.

A może takie inspiracje
https://pl.pinterest.com/pin/297800594086653568/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594086653555/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594086453227/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594086354214/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594084695938/
https://pl.pinterest.com/pin/297800594084941116/

Hm, trudno coś podpowiedzieć ;:219
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Zuza, u mnie też lekki przymrozek już był, całe szczęście jeszcze nie wyrządził poważniejszych szkód, ale to taki znak żeby cieszyć się kwitnieniami "niedobitków", bo niedługo zostanie szarobura ziemia i badyle :roll: jak cięto pocieszy to dołączę się do grona dziewczyn z cebulami, które zamiast w ziemi leżą w koszyku w kuchnie.. Czekam na odpowiedni moment i liczę cichutko na poszerzenie rabat ;:183
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O swoich cebulach, co to je trzeba posadzić nawet jeszcze nie myślę! ;:224
A rabaty i owszem już poszerzam. Leję wodę z węża, by zmiękczyć ziemię, płaczę i kopię. :roll: Mam za swoje. Po co tyle nazamawiałam. No po co? Przecie wiedziałam, ze susza i łatwo nie będzie. ;:223
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marlena, u mnie już mróz ściął te trzy dalie które miałam. Wykopki były konieczne. Cebulek też u mnie cała szafa, będziemy miały co robić, oj tak ;:108
Lucynko, to już ostatnie różane kwitnienia. Jest co prawda jeszcze dość sporo pączków, lecz myślę że jak już w nocy u mnie takie przymrozki, to pewnie nie zdążą się rozwinąć.
Dorotko, miałam zamiar posadzić coś w ten weekend, a dziś już połowa niedzieli a cebule nie ruszone ;:131
Kaśka, no coraz mniej kolorów w ogrodzie. U mnie ten czas urozmaicają trawki i chryzantemy ogrodowe - choć te mocno w tym roku przycinane dopiero zaczęły wytwarzać kwiaty. Zakwitną pewnie dopiero za jakieś 1-2 tyg.
Aneczko, teraz jeszcze tak ciepło, że niektórym dziewczynom tulipany sadzone we wrześniu zaczęły wyłazić z ziemi. Może to jednak dobrze że jestem spóźniona ;:172 Zapału do prac ogrodowych szczerze zazdraszczam ;:180
Jolu, dzięki za wszystkie podpowiedzi ;:196 Będę je jeszcze raz uważnie przeglądać na wiosnę, choć raczej zdecyduję się na róże okrywowe i trawy. Na jesień jednak nie robię rewolucji. A Twoja nowa rabata cudna ;:167
Sabinko, jak pisałam do Aneczki - dobrze że nasze cebule jeszcze leżakują, dziewczynom które już posadziły zaczęły w tym ciepełku wyłazić z ziemi. W takim razie miesiąc miesiącem, ale trzeba raczej na temperatury patrzeć ;:108
---------------------------
Jak już pisałam ostatnio, niemoc ogrodowa u mnie kwitnie w pełni. Zwlekłam się jednak dziś do ogrodu i zdołowałam się już całkowicie. Moje tuje żywopłotowe wyglądają paskudnie. Całe środki mają brązowe, a te między altaną a płotem wyłysiały prawie całe do połowy wysokości. Wyczytałam w necie, że to z powodu suszy - no tak mam za swoje. W zeszłym roku to je nawoziłam i podlewałam, a w tym choć upały były afrykańskie to całkiem okpiłam sprawę. Ech, mam nadzieję, że jeszcze dam radę je uratować. Przy tych pomiędzy altaną a płotem wyjęłam kilka dolnych szczebli z płotu aby je doświetlić, podsypałam wszystkie nawozem przeciw brązowieniu i dostały porządną dawkę wody. Trzymajcie kciuki.
Poza tym wykopałam mieczyki i dalie, bo mróz niestety ściął już liście i posypałam nawóz jesienny na byliny. Pięknie kłoszą się trawy i szumią w dzisiejszym wietrzyku

Obrazek Obrazek

Żółta NN, prawie łysa od dołu ale jak widać nie przeszkadza to jej kwitnąć. Różowa angielska NN też mnie zaszczyciła.

Obrazek Obrazek

Zebrała się też do kwitnienia miniaturowa róża Snow z serii Patiohit, którą latem przędziorek załatwił do gołych badyli. I jakiś zbłąkany kwiatek jaśminowca snowbell ;:oj

Obrazek Obrazek

Jesienny obraz borówek i mój ostatni nabytek - zimowit odmiana ?Waterlily? na razie w doniczce, bo nie mam jeszcze docelowego miejsca.

Obrazek Obrazek

Kochani, mam nadzieję że przyjemnie spędzacie weekendzik ;:128
Pozdrawiam, Zuza
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zuza bardzo przyjemnie spędzam weekend biegając do ładnych ogrodów. :D Rozplenice pięknie razem wyglądają. ;:215 Ja na liście róż nie patrzę, a twoje mają kwiaty zdrowe i cudne. Też mam dołek ogrodowy i jestem wściekła, bo brak mi pomysłów na zapełnienie dwu dużych rabat. Obrazek Jola piękne inspiracje podrzuciła. ;:333
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”