Rosliny skalne i nie tylko.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
vickystep
200p
200p
Od: 14 sie 2015, o 10:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rosliny skalne i nie tylko.

Post »

Janusz100 pisze:U nas nie da się kupić ziemi darniowej, albo po prostu nie wiem gdzie jej szukać. Może w jakichś zakładach ogrodniczych, ale to ryzykowane, bo można kupić coś bezwartościowego i jeszcze za to zapłacić. Kompostowanie darni z kolei jest dla amatora ogrodnika zbyt pracochłonne. Stosuję więc stary, wypróbowany sposób "babuni". Ona zbierała ziemię z kretowisk do roślin doniczkowych. Wokól mam kilka hektarów koszonych łąk
i wiem gdzie jest ziemia piaszczysto gliniasta a gdzie bardziej ilasta. Wiosną kretowisk jest co niemiara. Wykorzystuję pracę kreta zbierając ziemię z odpowiednich miejsc z kretowisk. Jak do 1 cz takiej ziemi dodam 1 cz żwiru albo 1 cz żwiru i 1 cz. grysu mam idealne podłoże mineralne. A jak dodam do niej 2 cz ściólki leśnej mam idealne podłoże organiczne. Ponieważ wiem, że na tych łąkach jest gleba lekko kwaśna to pod rośliny wapniolubne dodaję trochę dolomitu. I to wszystko. Musisz jednak wiedzieć, że ja staram się uprawiać w swoim ogrodzie tylko rośliny skalne łatwe w uprawie, nie wymagające szczególnych zabiegów uprawowych. Nie uprawiam roślin pięknych ale trudnych, pozostawiam je dla hobbystów- kolekcjonerów.
Januszu bardzo dziekuje Ci za tak obszerna i wyczerpujaca informacje na temat ziemi darniowej. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu.
Pozdrawiam Vicky
Akceptacja pisowni bez znaków diakrytycznych-/Ekipa
Rośliny skalne i nie tylko.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czytając Wasze opinie, skłaniam się ku temu, żeby już nie próbować z cyklamenami. Za dużo koło nich zachodu, a ja zwykły ogrodnik jestem, który kocha skalne rośliny, które rosną bez problemów.
Dla mnie to rojniki. I tych szukam namiętnie (tu się popukacie), nazwa nie jest mi niezbędna, do posiadania danej odmiany. :oops:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
vickystep
200p
200p

Post »

Roslin c.d.

Narcissus cyklamineus
Obrazek

Lewisia Little plum
Obrazek

Globularia punctata
Obrazek

?
Obrazek

Astragalus angustifoilus
Obrazek

Primula marginata `Mauve Mist`
Obrazek
Pozdrawiam Vicky
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczny ten narcissus cyclamineus. On dostał zresztą nagrodę AGM. Czy to jest narcyz botaniczny tak jak? jak Narcissus bulbocodium? On rośnie w Portugalii i Hiszpanii a jakiego zabezpieczenia potrzebuje na zimę u Ciebie? Czy wiesz może w jakiej strefie klimatycznej jest Twój ogród, bo mój jest USDA 6a 700 m.npm.
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2009, o 19:20

Post »

Traganka sadziłem dwa razy i nie chciał u mnie być.To ze znakiem zapytania nie jest może czyścica alpejska ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
vickystep
200p
200p

Post »

Janusz100 pisze:Śliczny ten narcissus cyclamineus. On dostał zresztą nagrodę AGM. Czy to jest narcyz botaniczny tak jak? jak Narcissus bulbocodium? On rośnie w Portugalii i Hiszpanii a jakiego zabezpieczenia potrzebuje na zimę u Ciebie? Czy wiesz może w jakiej strefie klimatycznej jest Twój ogród, bo mój jest USDA 6a 700 m.npm.
Janusz to jest narcyz botaniczny i jest rzeczywiscie piekny. Ja go okrywam galazkami jodlowymi na zime, rosnie pod perukowcem i ma sucho w lecie. Moj ogrod lezy w strefie 8a. Czasami opady deszczu tak jak ma to miejsce u mnie i brak sniegu sa gorsze od wielkich mrozow.
Pozdrawiam Vicky
vickystep
200p
200p

Post »

magry pisze:Traganka sadziłem dwa razy i nie chciał u mnie być.To ze znakiem zapytania nie jest może czyścica alpejska ?
Janek traganka mam od dawna i jest wart posadzenia. Najgorsza jego wada to jest to, ze za bardzo przyrasta i niemilosiernie kluje. Wiec kazdorazowe zmniejszenie jego poduszki to dla mnie niemale wyzwanie. Gdybym miala duzy ogrod to by mi to nie przeszkadzalo, ale szkoda mi miejsca bo jego srednica co roku osiaga 70 -80 cm. To chyba jest czyscica alpejska, tylko nie wiem dlaczego jest taka rozbieznosc zdjec na necie. Nigdy jej nie kupowalam, musiala byc kupiona z inna roslina w doniczce.
Pozdrawiam Vicky
vickystep
200p
200p

Post »

Moje koryta granitowe

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Vicky
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

A kamienie w korycie - śliczności ;:oj .
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Koryta na pewno ułatwiają trudnych w uprawie roślin wysokogórskich.Na zimę wnoszone są do pomieszczenia czy zostają a rośliny osłaniasz ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
vickystep
200p
200p

Post »

Danusiu dziekuje ;:167
Janku Koryta zostaja na dworze i roslin niczym nie okrywam. To najdluzsze koryto ma 190cm dlugosci i dosyc duzo wazy. Po zimie nie mam strat w korytach. Gorzej jest w lecie jak mnie nie ma w domu i nie ma kto podlewac. Raz stracilam 2 miniaturowe swierki wysokosci 10 cm ktore rosly u mnie przez 5 lat. Tak wygladaja koryta w chwili obecnej.

Obrazek
Pozdrawiam Vicky
Awatar użytkownika
magry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Skalnicom nie robisz daszków ? Ja wszystkim buduje szklane daszki.Czy to potrzebne ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
vickystep
200p
200p

Post »

magry pisze:Skalnicom nie robisz daszków ? Ja wszystkim buduje szklane daszki.Czy to potrzebne ?
Janku Ja nie robie daszkow skalnicom, wiem ze niektorzy to robia. Stracilam duzo skalnic ale mialy za sucho bo rosly w tufach pod okapem wzdluz domu. Tu rosnie czesc moich skalnic.

Obrazek

Obrazek

Moje biale saxifragi
Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Vicky
Janusz100
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 paź 2011, o 06:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To dla mnie niezrozumiałe. Wiem, że niektóre skalnice nie wymagają osłony przed zamakaniem w postaci daszków, ale znaczna większość skalnic wg. literatury wymaga zadaszenia i to już od końca pażdzienika , u nas zaczyna się wówczas pora deszczowa i są regiony gdzie spada więcej deszczu niż na wiosnę. Nie odważyłbym się nie okryć swoich skalnic, a zwłaszcza burseriani, marginata, x anglica, x elizabethae, x irvingi czy grisenbachii i ich odmian ogrodowych. U mnie spada w roku ponad 1000 mm deszczu. Pomimo dobrego drenażu straty roślin byłyby znaczne, po prostu by zgniły. Niektórzy chodowcy skalnic zalecają wręcz uprawę wrażliwych skalnic w koszyczkach i przenoszenie ich na zimę do alpine house- zimnych szklarni. Jak w takim razie chronisz je w zimie ? Napisz coś więcej, ale po kolorach skalnic widzę, że masz na skalniaku różne ich gatunki w tym i burseriani na ostatnim zdjęciu.
vickystep
200p
200p

Post »

Janusz100 pisze:To dla mnie niezrozumiałe. Wiem, że niektóre skalnice nie wymagają osłony przed zamakaniem w postaci daszków, ale znaczna większość skalnic wg. literatury wymaga zadaszenia i to już od końca pażdzienika , u nas zaczyna się wówczas pora deszczowa i są regiony gdzie spada więcej deszczu niż na wiosnę. Nie odważyłbym się nie okryć swoich skalnic, a zwłaszcza burseriani, marginata, x anglica, x elizabethae, x irvingi czy grisenbachii i ich odmian ogrodowych. U mnie spada w roku ponad 1000 mm deszczu. Pomimo dobrego drenażu straty roślin byłyby znaczne, po prostu by zgniły. Niektórzy chodowcy skalnic zalecają wręcz uprawę wrażliwych skalnic w koszyczkach i przenoszenie ich na zimę do alpine house- zimnych szklarni. Jak w takim razie chronisz je w zimie ? Napisz coś więcej, ale po kolorach skalnic widzę, że masz na skalniaku różne ich gatunki w tym i burseriani na ostatnim zdjęciu.
Janusz mam te wszystkie saxifragi o ktorych piszesz i pomimo tego ze w Danii bardzo duzo pada to one mi ladnie rosna. Niczym ich nie okrywam przed deszczem, byc moze gdyby byly trudne do zdobycia to bym je zadaszala na zime, ale ja tego nie robie. Nie chciala u mnie rosnac Saxifraga oppostifolia alba na stanowisku gdzie rosna inne skalnice. Te ktore rosna w pelnym sloncu to czasami czesc poduszki slonce spali, ale kwitna niezawodnie. Takze nie zabezpieczam ich zupelnie na zime. Niektore rosliny okrywam daszkiem na zime, ale to sa odmianowe przebisniegi, arisaemy, storczyki ktore wypuszczaja liscie w jesieni, niektore jaskry, fritillarie i niektore skalniaki. Jutro wstawie zdjecie moich daszkow, uwazam ze nie szpeca ogrodu.
Pozdrawiam Vicky
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”