Parapetowy zakątek u iwik
Re: Parapetowy zakątek u iwik
O masz
Tutaj wszystkich nakręciła kwitnieniem stefanotisa a wypaliła z hibiskusami
Świetne kolory
Ja nie mam miejsca na hibiskusy
Dlaczego mi to robicie 
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- iwik
- 100p

- Od: 2 lip 2015, o 12:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czarna - uparciuch z niego straszny. Hoja to go raczej przegoni.
Paweł - ja kupiłam hibiskusa w markecie. Wybrałam taką doniczkę, w której rosły trzy rośliny - te dwa po lewej na zdjęciu, to w jednej doniczce rosną.
Trochę miejsca dzięki temu przyoszczędziłam. No ale tę doniczkę też gdzieś musiałam postawić.
Nakupiłam w tym roku różności i odsuwam jak najdalej myśli, jak ja to na jesieni w domu pomieszczę. A przecież skrętniczki jeszcze będą w ilościach sporych, bo się listek naprodukował nadgorliwie.
Ale co Wam powiem. Te kubeczki jednorazowe, co to je sobie kupiłam na przedszkolaki skrętnikowe, to jak dla mnie hit nad hitami. Jak w tym fajnie widać czy ziemia jest mokra, czy sucha. Wiadomo kiedy podlać bez wtykania palucha. Widać czy roślinka się już ukorzeniła. Codziennie sobie oglądam bez szkody dla roślinki.
I miejsca zabierają niewiele.
Paweł - ja kupiłam hibiskusa w markecie. Wybrałam taką doniczkę, w której rosły trzy rośliny - te dwa po lewej na zdjęciu, to w jednej doniczce rosną.
Nakupiłam w tym roku różności i odsuwam jak najdalej myśli, jak ja to na jesieni w domu pomieszczę. A przecież skrętniczki jeszcze będą w ilościach sporych, bo się listek naprodukował nadgorliwie.
Ale co Wam powiem. Te kubeczki jednorazowe, co to je sobie kupiłam na przedszkolaki skrętnikowe, to jak dla mnie hit nad hitami. Jak w tym fajnie widać czy ziemia jest mokra, czy sucha. Wiadomo kiedy podlać bez wtykania palucha. Widać czy roślinka się już ukorzeniła. Codziennie sobie oglądam bez szkody dla roślinki.
I miejsca zabierają niewiele.
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
- iwik
- 100p

Kolejny kwiatek hibiskusowy

Robi się ogonek ;)

I wisienka
To już niebawem. Pęka, pęka! Już pachnie

Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
Pęka i pęknąć nie może. Powiedz mmi jak pokrzywiec zachowuje się w zimę?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- iwik
- 100p

Blady, chudy, spać nie może...
U mnie wyciągnął się niemożliwie na długość, dostał przędziorków, opadły mu listeczki. Ale przeżył.
Już jestem mądrzejsza i po następnej zimie szybciej się wezmę za robienie sadzonek. Bo czekałam, aż się sam zmobilizuje. Stanowczo za długo czekałam.
U mnie wyciągnął się niemożliwie na długość, dostał przędziorków, opadły mu listeczki. Ale przeżył.
Już jestem mądrzejsza i po następnej zimie szybciej się wezmę za robienie sadzonek. Bo czekałam, aż się sam zmobilizuje. Stanowczo za długo czekałam.
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
-
cza_rna7
- 200p

- Od: 19 maja 2015, o 10:50
Czy pokrzywiec to to z tym fajnym ogonkiem?
Jakie kubeczki?
No niech już wreszcie pęknie, no
. Ja chcę zdjęcie
.
Jakie kubeczki?
No niech już wreszcie pęknie, no
- iwik
- 100p

Marto - tak, ten z ogonkiem to pokrzywiec. 
A kubeczki ja mam takie: 80 i 200 ml. I stosuję je w przeróżnych kombinacjach np. tak:

I tadam! Pękł pierwszy kwiatek Stefanka.

A kubeczki ja mam takie: 80 i 200 ml. I stosuję je w przeróżnych kombinacjach np. tak:

I tadam! Pękł pierwszy kwiatek Stefanka.

Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
O istnieniu takim 80ml nie wiedziałem nawet. Ja większych gabarytów potrzebuje więc mam 350 ml
Jak tam zapach od stefanotisa?
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
- iwik
- 100p

Zapach jest mocny. Powiedziałabym liliowy. W każdym razie wydaje mi się, że prawie taki sam, jak wydzielają pachnące lilie. Niesamowity!
Ale nie rozchodzi się tak, jak zapach hoi. Na razie tylko trzy kwiatuszki otwarte.
Jednak mężowi zapach się nie podoba. Nie zna się.
Ale wiecie co? Wreszcie i u mnie popadało.
Ale nie rozchodzi się tak, jak zapach hoi. Na razie tylko trzy kwiatuszki otwarte.
Jednak mężowi zapach się nie podoba. Nie zna się.
Ale wiecie co? Wreszcie i u mnie popadało.
Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
- iwik
- 100p

Mam nadzieję.
Co roku wypuszczał jeden/dwa pędy z kwiatkami. I zwykle później. Tak, że nie zdążyły się rozkwitnąć. Opadały po przeniesieniu do domu na jesieni.
Taki gruntowy hibiskus się szykuje do rozkwitu. Mam go już kilka lat i jeszcze nie kwitł.

Tak w ogóle, to ten rok jakiś szczególny dla moich roślin. Albo to, że w końcu coś więcej dla nich robimy.
A co jeszcze się okazało? Że u nas w ogrodzie mamy kilku takich mieszkańców. Jednego "złapałam" na tujach sąsiada, jeszcze po mojej stronie płotu. Rzekotka drzewna. Spotkałam ją już i na winorośli, i na tulipanowcu, i w "zaroślach".

Co roku wypuszczał jeden/dwa pędy z kwiatkami. I zwykle później. Tak, że nie zdążyły się rozkwitnąć. Opadały po przeniesieniu do domu na jesieni.
Taki gruntowy hibiskus się szykuje do rozkwitu. Mam go już kilka lat i jeszcze nie kwitł.

Tak w ogóle, to ten rok jakiś szczególny dla moich roślin. Albo to, że w końcu coś więcej dla nich robimy.
A co jeszcze się okazało? Że u nas w ogrodzie mamy kilku takich mieszkańców. Jednego "złapałam" na tujach sąsiada, jeszcze po mojej stronie płotu. Rzekotka drzewna. Spotkałam ją już i na winorośli, i na tulipanowcu, i w "zaroślach".

Iwona
Mój parapetowy zakątek
Mój parapetowy zakątek
Ale fajnie masz z tymi rzekotkami. Dwa razy w zyciu widziałem na żywo. Stefanotis musiał zrzucić pączki po przeniesieniu do domu. Po alimatyzacji roślinki lubią stać pod chmurką ale niestety najgorszy dla nich okres to powrót w cztery sćiany. Zdecydowanie mniej światła, wyższa temperatura,mniejsza wilgotnośc. Poźniej jeszcze gorzej jak zaczyna grzać centralne. Gubią trochę listków zazwyczajnie mówiąc opączkach.
Paweł
Zielone eriopusa
Zielone eriopusa
-
cza_rna7
- 200p

- Od: 19 maja 2015, o 10:50
Nooo, nareszcie
.
Ale super i już sobie wyobrażam ten zapach
.
Aaaa, o takie kubeczki chodziło
. Myślałam, że jakieś specjalistyczne
. A robisz w nich dziurki na dnie?
U mnie było przed chwilą 15-minutowe oberwanie chmury. Akurat zdążyliśmy wsiąść do samochodu
.
A, i śliczne żabcie
. Ja chyba nie widziałam na żywo.
Ale super i już sobie wyobrażam ten zapach
Aaaa, o takie kubeczki chodziło
U mnie było przed chwilą 15-minutowe oberwanie chmury. Akurat zdążyliśmy wsiąść do samochodu
A, i śliczne żabcie
- Blueberry
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Chyba wszędzie wczoraj padało, nareszcie
susza niesamowita
Śliczne masz hibiskusy
koniecznie pokaż gruntowego jak rozkwitnie 
Śliczne masz hibiskusy
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia