Ogród Pod Magnolią - zara - sezon 2015

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Pod Magnolią - zara - sezon 2015

Post »

Witaj Zaro. ;:196
Niezwykłą metamorfozę przeszedł Twój ogródek. ;:215 Bardzo mi się podoba obecna jego szata.
I mam kilka spostrzeżeń... po pierwsze. Też mam jedną jedyną magnolię. Moja to na bank Susan. Bardzo się cieszę, bo powtarza kwitnienie ale mniej mnie cieszył fakt, że to bardziej krzew jak drzewko. Jakże się ucieszyłam trafiając dziś tu do Ciebie! Już wiem! Swoją też poprowadzę na takie piękne smukłe drzewko! Po kwitnieniu powycinam gałęzie i zostawię jedną. :tan Super!
Twój powojnik to rzeczywiście Mr. President. A jak się miewała w sezonie Miss Beatman?
Róża zjawiskowa! Zapach musi być oszałamiający, skoro to róża historyczna. ;:215 Ile ona ma lat? Ty ją sadziłaś czy zaadoptowałaś?
Pozdrawiam i czekam na więcej. ;:65 I nie znikaj już na tak długo. :wink:
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

widzę piękne zakupy na nowy sezon ogrodowy :)
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 11 sty 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu nigdy w życiu ;:202 Ja tych mieczyków nie wykopałam na jesieni właśnie po to, żeby nie musieć ich na wiosnę sadzić ;:198
Bo mieczyki piękne są, ale mnie trafia jak je sadzę i wiecznie mam problem ze znalezieniem im miejsca. W tym roku mam tylko kilka sztuk otrzymanych na jesieni - o ile się przechowały, więc na pewno na nowe nie dam się namówić :twisted:
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

aneczka1979 dziękuję za uznanie :D
Jeśli chodzi o magnolie to już tak prowadzoną dostałam i forma ta bardzo mi odpowiada ze względu na ilość miejsca w ogrodzie oczywiście ;:173
Wspomniana przez Ciebie Miss Beataman ( z Biedry) okazała się Ville de Lyon ale taka marniutka była przez sezon ( choć sadzona wg Twoich wskazówek) może rozbuja się w tym roku ale zmieniam jej miejsce. Dwa pozostałe miały być właśnie Ville de Lyon a okazały się Sweet Summer Love i te ładnie rosły i pięknie kwitły dużą ilością uroczych kwiatków do końca października. Teraz owa Miss a'la Ville de Lyon :roll: zmienia miejsce bo po zimowych odwiedzinach we wspaniałych kompozycjach powojnikowych u clem3 i u Ciebie w końcu to zrobiłam ... :lol: ... wpadłam na stronę e-cle... (jak wyczytałam u ekspertki od clemków z tego forum - nazywa się jakoś aneczka1979 czy coś takiego ;:224 ) i kupiłam 6 sztuk clematisów / najpierw 4 potem dokupiłam jeszcze dwa ;:219 a teraz czekam bo wysyłki mają na przełomie III/IV

Moja lista zakupów w e-clem...
* Clematis Innocent Blush PBR
* Clematis Little Mermaid
* Clematis Piilu
* Clematis Maria Skłodowska-Curie PBR
* Clematis Blue Explosion PBR
* Clematis Solidarność

Specjalnie dla nich przewiduję roślinkowe "przemeldowania" w ogrodzie :;230

Co do róży - jest boska uwielbiam ją / pachnie delikatnie ale pięknie a trafiła do mnie z Trójmiasta. Otrzymałam ją jakieś 5 lat temu od wuja która w swoim ogrodzie przy poniemieckiej kamienicy robił modernizację / chapnęłam wielki wykopany karp i już nie oddałam ;:185 ;:204 / pamiętam jak bardzo chciałam wracać już do domu aby ją posadzić ;:306
Zawsze mu jej zazdrościłam
W tajemnicy powiem Ci Aniu że robię z niej nawet różane powidła - z francuskim ciastem wychodzą pyszne ciasteczka ;:152
ps. Latem na jakieś 40 cm od całej kępy wyrósł młody "osobnik" jesienią wzmacniał się i pięknie przezimował
podaj adres na pw to "siupnę" ;:164 go i podeśle do Ciebie maluszka, niech sobie szaleje w tym Twoim królestwie - co Ty na to ?

chmielakowo takie zakupy to dla mnie więcej radości jak wypad po nowe "fatłaszki" :;230
vimen: i to się nazywa zdrowy rozsądek :lol: jak przegnę w tym sezonie z ilością , zrobię to samo ;:306

;:196 i przesyłam ;:3
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Śliczne clamatiski kupiłaś - trzy pierwsze mam i.... hmmmm jakby to powiedzieć - nie wyglądały tak jak na obrazku, zwłaszcza ten pierwszy. Ale moze to kwestia stanowiska.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

vimen pisze:Śliczne clamatiski kupiłaś - trzy pierwsze mam i.... hmmmm jakby to powiedzieć - nie wyglądały tak jak na obrazku, zwłaszcza ten pierwszy. Ale moze to kwestia stanowiska.
To miło że aż połowa jest ci znana - szkoda że nie jesteś zadowolona z nich w pełni :(
Długo rosną te 3 odmiany u Ciebie ?
A na jakim stanowisku masz tego Innocent Blush? Bo ja szykuję mu południowo-zachodnią ścianę :roll: i zestaw obowiązkowy ziemi cud oraz dodatki pod korzeń :lol:
vimen
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Na razie jeden sezon u mnie spędziły, więc mam nadzieję, że jeszcze rozwiną skrzydła. Innocent Blush i Piilu są w pełnym słońcu - jak "podpórka" Piilu urośnie to dostanie trochę cienia. Natomiast Little Marmaid jest na wschodniej ścianie i też częściowo ocieniony. Wiesz ja tak po prostu uprzedzam, zebyś nie czuła się rozczarowana, bo mnie te akurat rozczarowały, ale było tez kilka powojników, które już w pierwszym sezonie zachwyciły. No ale moze jak te dostaną dobrze jeść i miejsce im podpasuje to też zaszaleją.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

vimen trzymam kciuki za nowy lepszy sezon powojnikowy. Daj im szansę może w tym roku wystrzela efektami :uszy
Ja zakochałam się w tym Innocentym już w zeszłym sezonie jak aneczkę1979 odwiedzałam na FO i podglądałam jej kolekcję.
Jest cudny i tak ślicznie się wybarwia :)
Little Mermaid wybrała moja córcia i zastrzegła że "mała syrenka" będzie jej oczkiem w głowie. Też widziałam go u Ani i wyglądam wspaniale.
A sam Piilu zachwycił mnie u clem3 - zapragnęłam jego obecności w ogrodzie ;:97
Śmiałam się do clem3 że zostanie matka chrzestną moich powojników - bo po odwiedzinach "na jej" pergoli wpadłam na stronę sklepu i naklikałam :tan :heja

Czekamy Kasiu i zobaczymy może udadzą Ci się w tym sezonie i może moje "nowości" też nie zawiodą ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Zara i ja zajrzałam do ciebie...No kochana, kawał pracy odwaliliście . ;:180
Super się ogląda takie zmiany.
I lista powojnikowa się znalazła... Ja też zamówiłam i czekam na przesyłkę...
Miss Bateman też kupiłam w Biedr... w zeszłym roku ale jakoś marnie urósł i nie zakwitł, wię c w dalszym ciągu nie wiem co kupiłam... ;:306
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

Ola2310
I ja witam Cię serdecznie w swoim wątku to dla mnie zaszczyt i przyjemność gości Cię Olu.
Zaglądaj do mnie jak najczęściej - będzie mi bardzo miło :)

Na Twoje powitanie w moich skromnych progach odwdzięczam się fotką mojej ukochanej magnolii

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Zara świetne masz pomysły co do działki Oj będzie się działo już od wiosny grzebanie.Pozdrawiam
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

eukomis
Witam Cie serdecznie :wit
Zanim podziękowałam za odwiedziny wstąpiłam do Twoich wątków i zwyczajnie oniemiałam ;:154 oaza jaka mi się ukazała wymusiła totalny zachwyt.
Kobitko ależ Ty masz tam pięknie, od ogrodu po balkon idealna harmonia kolorów, kompozycji i form. Obiecuję systematyczne meldunki w Twoich wątkowych progach ;:108
Jedno Ci napiszę - chyba się zakochałam ;:167 ;:97 ;:167

;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Zaruniu ale mnie zaszczyt kopnął i to dwa razy!!! ;:oj Dziękuję za słowa uznania co do moich "znajomości powojnikowych". Niestety muszę zdementować twierdzenie: ekspertem nie jestem ale dzielnie się uczę tych roślin, by kiedyś nim być. :wink:
Po drugie: róża... Naprawdę aż mnie zatkało. ;:131 Bardzo Ci dziękuję. Bardzo! Jednak jak sama wiesz, mam naprawdę sporo powojników i róż powsadzanych, w sumie na przełomie ostatniego roku. A mój mały ogródek nie jest niestety z gumy. Także nie mogę przyklasnąć Twej propozycji podzielenia się maluszkiem. Niestety róża raz kwitnąca nie mieści się już w moich normach. ;:145 A piękna jest! Oj piękna! Jednak na mojej liście oczekujących jest jeszcze sporo ślicznotek, które bardzo chciałabym mieć a Charles nigdy na nią nie trafił.
;:196 Bardzo ale to bardzo dziękuję Ci za chęci. ;:168

Mam nadzieję, że kupione przez Ciebie powojniki będą czarować Cię już w tym sezonie. Gdyby jednak coś kaprysiły, to nie zrażaj się proszę do tych cudnych pnączy. :D

I pytanko: czy Twój wiciokrzew jest oblepiony mszycami na początku lata? U mnie to była prawdziwa zmora. Dlatego część nich wykopałam z moich włości lub po prostu poszły w krzaki. :wink: Ochoczo zastępowałam je różami i powojnikami. :wink: Żal mi ich więc nie było. :wink: Jedynie wiciokrzew japoński, najpiękniejszy jak dla mnie z tej rodziny, nie łapie mszyc ani ciut ciut. ;:215
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Jejej, ależ się u Ciebie zmienia, różdżkę czarodziejską masz czy co? Wszystko śliczne, wszędzie pięknie. Na 2 stronie masz złotlina japońskiego a nie złocienia japońskiego.
Awatar użytkownika
zara
500p
500p

Post »

badzia pisze:Jejej, ależ się u Ciebie zmienia, różdżkę czarodziejską masz czy co? Wszystko śliczne, wszędzie pięknie. Na 2 stronie masz złotlina japońskiego a nie złocienia japońskiego.
Witaj badzia
Wspaniałe że do mnie wdepłaś :wit
Dziękuję za słowa uznania dla mojego "dojrzewajacego" ogrodu. ;:79
Za me literówki z góry ;:182
Dziękuję za czujność w zawartych treściach,dzięki temu wiem, że badzia jak mnie odwiedza to zaangażowana od dechy do dechy w wątek. ;:63
Zapraszam częściej będę zaszczycona.

-- 6 mar 2016, o 09:05 --

badzia Poprawione ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”