aneczka1979 dziękuję za uznanie
Jeśli chodzi o magnolie to już tak prowadzoną dostałam i forma ta bardzo mi odpowiada ze względu na ilość miejsca w ogrodzie oczywiście
Wspomniana przez Ciebie Miss Beataman ( z Biedry) okazała się Ville de Lyon ale taka marniutka była przez sezon ( choć sadzona wg Twoich wskazówek) może rozbuja się w tym roku ale zmieniam jej miejsce. Dwa pozostałe miały być właśnie Ville de Lyon a okazały się Sweet Summer Love i te ładnie rosły i pięknie kwitły dużą ilością uroczych kwiatków do końca października. Teraz owa Miss a'la Ville de Lyon

zmienia miejsce bo po zimowych odwiedzinach we wspaniałych kompozycjach powojnikowych u
clem3 i u Ciebie w końcu to zrobiłam ...

... wpadłam na stronę e-cle... (jak wyczytałam u ekspertki od clemków z tego forum - nazywa się jakoś aneczka1979 czy coś takiego

) i kupiłam 6 sztuk clematisów / najpierw 4 potem dokupiłam jeszcze dwa

a teraz czekam bo wysyłki mają na przełomie III/IV
Moja lista zakupów w e-clem...
* Clematis Innocent Blush PBR
* Clematis Little Mermaid
* Clematis Piilu
* Clematis Maria Skłodowska-Curie PBR
* Clematis Blue Explosion PBR
* Clematis Solidarność
Specjalnie dla nich przewiduję roślinkowe "przemeldowania" w ogrodzie
Co do róży - jest boska uwielbiam ją / pachnie delikatnie ale pięknie a trafiła do mnie z Trójmiasta. Otrzymałam ją jakieś 5 lat temu od wuja która w swoim ogrodzie przy poniemieckiej kamienicy robił modernizację / chapnęłam wielki wykopany karp i już nie oddałam

/ pamiętam jak bardzo chciałam wracać już do domu aby ją posadzić
Zawsze mu jej zazdrościłam
W tajemnicy powiem Ci Aniu że robię z niej nawet różane powidła - z francuskim ciastem wychodzą pyszne ciasteczka
ps. Latem na jakieś 40 cm od całej kępy wyrósł młody "osobnik" jesienią wzmacniał się i pięknie przezimował
podaj adres na pw to "siupnę"

go i podeśle do Ciebie maluszka, niech sobie szaleje w tym Twoim królestwie - co Ty na to ?
chmielakowo takie zakupy to dla mnie więcej radości jak wypad po nowe "fatłaszki"
vimen: i to się nazywa zdrowy rozsądek

jak przegnę w tym sezonie z ilością , zrobię to samo

i przesyłam